14-02-2017, 16:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2017, 16:18 przez Pitero.)
|
Oscary 2017
|
|
Patel w zasadzie gra taki drugi plan jak w "Slumdogu" czyli postać główna, ale grana do połowy przez młodszą osobą. Ciekawe, że kiedyś taki Geoffrey Rush wygrał Oscara pierwszoplanowego za "Blask" choć tam była podobna sytuacja, bo jego występ trwał chyba jakieś pół godziny i też pojawił się głównie w drugiej połowie filmu bo wcześniej jego postać grał młodszy aktor.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
(14-02-2017, 15:22)Pelivaron napisał(a): Taki Doktor Strange mógłby spokojnie dostać za kostiumy, ale oczywiście nie ma nawet nominacji :( To już prędzej Rogue...nie przesadzajmy, w Doctorku kostiumy były fajne, ale nie oscarowe. Trzymam kciuki aby w jakiś sposób Jungle Book nie wygrało tego Oscara za efekty, nie żeby były tam jakieś złe, ale to co zrobiono w Rogue kupiło mnie zdecydowanie bardziej, Doctor też był na wysokim, wyższym od JB poziomie. 14-02-2017, 22:29
Przy moich ostatecznych typach na niedzielę przeważyły dwie kwestie. Manchester By The Sea przegrał wczoraj WGA z Moonlight. Niby nie jest to aż tak ważna kwestia, bo na Oscarach startują w dwóch różnych kategoriach, ale układa się to w pewien większy obraz. Film jest bardziej doceniany przez "cudzoziemców", swoje największe sukcesy odniósł dotychczas na Globach i BAFTA, natomiast ponosi znaczące porażki na amerykańskiej ziemi (SAG i WGA). Podział jest niesamowicie umowny i w normalnej sytuacji mógłby być słabym argumentem, ale należy dodać do tego bojowe nastroje w Hollywood po Oscars So White i wyborze gwiazdy filmu "Duchy tego nie robią" na ważne stanowisko urzędnicze.
Film: La La Land Reżyser: Damien Chazelle- La La Land Aktor: Denzel Washington- Fences Aktorka: Emma Stone- La La Land Aktor drugoplanowy: Mahershala Ali- Moonlight Aktorka drugoplanowa: Viola Davis- Fences Scenariusz oryginalny: Hell Or High Water Scenariusz adaptowany: Moonlight Film nieanglojęzyczny: The Salesman Charakteryzacja: Suicide Squad Muzyka: La La Land Piosenka: City Of Stars- La La Land Scenografia: Fantastic Beasts Efekty specjalne: The Jungle Book Kostiumy: Jackie Zdjęcia: La La Land Animacja: Zootopia Dźwięk: La La Land Montaż: La La Land Montaż dźwięku: Hacksaw Ridge Dokument: O.J.: Made In America 20-02-2017, 11:46
Za mało nominowanych filmów widziałem, żeby móc pisać komu kibicuję aby wygrał, ale to jak typuję tegorocznych zwycięzców chyba już mogę podać.
Bezpieczny triumfatorem pozostaje La La Land - 8 Oscarów. Najlepszy Film, Reżyser (Damien Chazelle), Aktorka (Emma Stone), Zdjęcia, Muzyka, Piosenka ("Audition (Fools Who Dream)"), Montaż i Dźwięk Aktor - Casey Affleck za Manchester by the Sea (bo jestem za Denzelem, a wiem jak to się zawsze kończy gdy za kimś jestem, np. w ubiegłym roku za Stallonem). Scenariusz oryginalny też Manchester by the Sea (w sumie 2 statuetki) Scenariusz adaptowany - Moonlight (w sumie 2 statuetki) Aktorka drugoplanowa - Viola Davis za rolę w Fences Aktor drugoplanowy - Mahershala Ali za Moonlight Efekty wizualne - Księga dżungli Charakteryzacja - Star Trek Beyond (nie wierzę w zwycięstwo filmu DCEU przy tak nieprzychylnych recenzjach) Kostiumy - Jackie (choć wolałbym aby wygrały Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć) Scenografia - Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć (wolałbym Ave, Cezar!) Animacja pełnometrażowa - Zwierzogród Animacja krótkometrażowa - Pisklak - tylko jego widziałem i bardzo mi się podobał Montaż dźwięku - Hacksaw Ridge (chyba wolałbym Arrival, bo będzie wielkim przegranym tej gali) Reszta kategorii nie ma mojego zainteresowania, a gali nie planuję oglądać. 20-02-2017, 12:45
Moi oscarowi faworyci na podstawie tego, co widziałem.
Najlepszy film (Nie widziałem Moonlight i Fences ale wątpię, żeby to cokolwiek w tej kwestii zmieniło. Nadal uważam, źe na pierwsze miejsce najbardziej zasługiwało Nocturnal Animals): 1. Arrival 2. Manchester By The Sea 3. La La Land 4. Aż do piekła 5. Przełęcz Ocalonych 6. Hidden Figures 7. Lion Najlepszy reżyser 1. Denis Villeneuve 2. Damien Chazelle 3. Kenneth Lonergan 4. Mel Gibson Najlepszy aktor pierwszoplanowy 1. Casey Affleck 2. Andrew Garfield 3. Ryan Gosling Najlepsza aktorka pierwszoplanowa 1. Isabelle Huppert 2. Emma Stone 3. Natalie Portman Najlepszy aktor drugoplanowy 1. Michael Shannon 2. Jeff Bridges 3. Lucas Hedges Najlepsza aktorka drugoplanowa (Żadna mnie specjalnie nie zachwyciła. Wszystkie oceniłem na 7) 1. Michelle Williams 2. Octavia Spencer 3. Nicole Kidman Najlepszy scenariusz oryginalny 1. Lobster 2. Manchester By The Sea 3. La La Land 4. Aż do piekła Najlepszy scenariusz adaptowany 1. Arrival 2. Ukryte działania 3. Lion Najlepsza muzyka (Szkoda, że nie załapał się Abel Korzeniowski. Miałby duże szanse na wygraną) 1. La La Land 2. Lion 3. Jackie Najlepsza scenografia 1. La La Land 2. Ave Cezar 3. Arrival Najlepsze efekty specjalne 1. Doktor Strange 2. Rogue One 3. Deep Water Horizon Najlepsze zdjęcia 1. Arrival 2. Lion 3. La La Land Najlepszy montaż 1. La La Land 2. Przełęcz Ocalonych 3. Arrival 4. Aż do piekła
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood Najlepszy film 2019: Parasite Najlepszy film 2018: Suspiria 20-02-2017, 14:43 (20-02-2017, 11:46)Szaman napisał(a): Przy moich ostatecznych typach na niedzielę przeważyły dwie kwestie. Manchester By The Sea przegrał wczoraj WGA z Moonlight. Niby nie jest to aż tak ważna kwestia, bo na Oscarach startują w dwóch różnych kategoriach, ale układa się to w pewien większy obraz. Film jest bardziej doceniany przez "cudzoziemców", swoje największe sukcesy odniósł dotychczas na Globach i BAFTA, natomiast ponosi znaczące porażki na amerykańskiej ziemi (SAG i WGA). Podział jest niesamowicie umowny i w normalnej sytuacji mógłby być słabym argumentem, ale należy dodać do tego bojowe nastroje w Hollywood po Oscars So White i wyborze gwiazdy filmu "Duchy tego nie robią" na ważne stanowisko urzędnicze. Jak olewają Manchester to LLL i za scenariusz zgarnie. Nie wierzę w zwycięstwo Aż do piekła w tak ważnej kategorii. Nie wiem, czy Klient wygra, bo nie ma tu pewniaka, stawiałbym na Toniego Erdmanna jednak. A Juby obstawia piosenkę, która nie wygrała nic, zamiast tej, która wygrała wszystko (City of stars). 20-02-2017, 20:15
W sumie cieszyłbym sie jakby Akademia zaskoczyła i za scenariusza adaptowany nagrodziła "Arrival". Po seansie "Moonlight" poważnie wątpię czy on w ogóle powinien być nominowany. Przecież to skrypt "Silence" był o niebo lepszy a jeszcze takie "Nocturnal Animals" przede mną. Więc po cichu kibicuje "Arrival" acz w sukces, szczerze nie wierzę.
21-02-2017, 22:30 Podobnie jak przy onetowej grafice do Rocky'ego sporo w nie j błędów (Przeminęło z wiatrem dostało 10 Oscarów, Zakochany Szekspir 7, nie 17), ale okej. 22-02-2017, 11:21
Dopiero teraz włączyłem Honest Trailer - LOL, najlepszy z ich filmów od miesięcy. Świetne opisy dla filmów, alternatywne tytuły, no i Starring od Trumpa. :)
Chyba nie doczekam się napisów do Fences przed rozdaniem. :( 22-02-2017, 19:02
Trochę jednak pozmieniałem swoje typy:
Film: La La Land Reżyser: Damien Chazelle- La La Land Aktor: Casey Affleck- Manchester By The Sea Aktorka: Emma Stone- La La Land Aktor drugoplanowy: Dev Patel- Lion Aktorka drugoplanowa: Viola Davis- Fences Scenariusz oryginalny: Hell Or High Water Scenariusz adaptowany: Moonlight Film nieanglojęzyczny: The Salesman Charakteryzacja: Star Trek Beyond Muzyka: La La Land Piosenka: City Of Stars- La La Land Scenografia: Fantastic Beasts Efekty specjalne: The Jungle Book Kostiumy: Jackie Zdjęcia: La La Land Animacja: Zootopia Dźwięk: La La Land Montaż: La La Land Montaż dźwięku: Hacksaw Ridge Dokument: O.J.: Made In America Do niedzieli jeszcze trzy razy zmienię zdanie w temacie Affleck vs Washington i Patel vs Ali, ale niech już będzie, że postawię na niespodziankę. Cały czas zastanawiam się czy Ali nie jest po prostu takim ulubieńcem kół krytyków, a SAG chciała po prostu mocno odpowiedzieć na ubiegłoroczne zamieszanie (stąd również wyskoczył nagle Washington). Star Trek ma jednak dużo efektowniejszą charakteryzację niż Suicide, a naprawdę nie wierzę, że ktoś po obejrzeniu tych dwóch filmów będzie akurat chciał nagradzać meksykańskiego gangstera i jego dziunię. Możliwe też, że głosy jednak się podzielą i wygra niespodziewany dziadek. I cóż, że ze Szwecji :) 24-02-2017, 11:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2017, 13:45 przez Szaman.)
Stawiam na La La Land, bo wątpię, aby Akademia miała na tyle jaj, żeby nagrodzić Moonlight, ale nigdy nic nie wiadomo.Tradycyjnie, ludzie rzućcie wcześniej linki do jakichś streamów, bo nie mam canalu plus.
24-02-2017, 23:41
Zabawna rzecz apropo powtarzającego się w ostatnich latach rantu "Oscars are white". Jak to w tym roku wygląda?
Czarni stanowią 13% populacji USA, natomiast faworyci tych Oscarów: Aktor pierwszoplanowy - Denzel Washington (czarny) vs Casey Affleck Aktorka drugoplanowa - Viola Davies (czarna) Aktor drugoplanowy - Mahershalala Ali (czarny) Reżyseria - Barry Jenkins (czarny) vs Damien Chazelle Najlepszy film - Moonlight Barry'ego Jenkinsa vs La La Land Damiena Chazelle Scenariusz adaptowany - Moonlight Barry'ego Jenkinsa Szczerze mówiąc wygląda to jakby byli albo faworyzowani, albo po prostu radzili sobie w Hollywood bardzo dobrze. 25-02-2017, 14:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2017, 17:55 przez Capt. Nascimento.) (25-02-2017, 14:51)Capt. Nascimento napisał(a): Zabawna rzecz apropo powtarzającego się w ostatnich latach rantu "Oscars are white". Czego? Chyba "Oscars so white". (25-02-2017, 14:51)Capt. Nascimento napisał(a): Czarni stanowią 13% populacji USA, natomiast faworyci tych Oscarów: Emma Stone nie jest nominowana jako aktorka drugoplanowa i nie ma z nią szans żadna czarnoskóra aktorka! To samo w kategorii reżyser. 25-02-2017, 16:55 Juby napisał(a):Emma Stone nie jest nominowana jako aktorka drugoplanowa i nie ma z nią szans żadna czarnoskóra aktorka! Fixed. Wpisywałem aktorkę pierwszoplanową i zauważyłem, że nie ma żadnej czarnej (rasizm!). Tylko źle zaznaczyłem przy ctrlx-ctrlv i jakoś mi ta Emma została, huh, weird. Juby napisał(a):To samo w kategorii reżyser. Jak to? A Barry Jenkins za Moonlight? Juby napisał(a):Czego? Chyba "Oscars so white". Who cares 25-02-2017, 18:01 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| OSCARY 2027 | Spoilerowo | 8 | 286 |
13-04-2026, 20:14 Ostatni post: Mefisto |
|
| OSCARY 2026 | Pelivaron | 305 | 12,497 |
19-03-2026, 17:40 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| OSCARY 2025 | Kryst_007 | 211 | 10,311 |
16-03-2025, 22:37 Ostatni post: Mefisto |
|
| OSCARY 2024 - wreszcie te nagrody mają sens | srebrnik | 307 | 22,813 |