Oscary 2017
(27-02-2017, 13:26)raven.second napisał(a): Ej, a w ogóle to co się stało z Natalie Portman? Trump jej nie wpuścił do kraju czy co?

w ciązy chyba. powiem wam, że patrząc na bóldupne posty, coraz bardziej podoba mi się wybór moonlight :)

Odpowiedz
Ale ciąża nie przeszkadzała innym aktorkom - sporo ich było z widocznym brzuszkiem w ciągu ostatnich lat. Chyba, że Natalka rodzi jakoś na dniach, wtedy to inna sytuacja...

Cytat:coraz bardziej podoba mi się wybór moonlight
Filmu nie widziałem i nie mam zamiaru, ta szopka (LALALAND... OCH NIE, POMYŁKA, MOONLIGHT) i #oscarssowhite z zeszłego roku skutecznie zniechęca.

Odpowiedz
U Natalie Portman to jednak już taka faza, że lada moment może urodzić, tak słyszałem.

A w ogóle to czuję się fatalnie i tak się zastanawiam, czego nauczyła nas ta Gala? Może tego, że podczas przyznawania nagród, łatwiej jest wygłaszać polityczne przemówienia, niż wręczanie NAGRÓD :P ;)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(27-02-2017, 13:40)Lawrence napisał(a): A w ogóle to czuję się fatalnie i tak się zastanawiam, czego nauczyła nas ta Gala?

Boskie :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(27-02-2017, 13:40)Lawrence napisał(a): A w ogóle to czuję się fatalnie i tak się zastanawiam, czego nauczyła nas ta Gala?

Może tego, że Oscary od dawna są gówno warte? A z roku na rok ten festiwal zenady będzie tylko co raz gorszy.

Odpowiedz
Okazuje się, że tegoroczne Oscary były Oscarami błędów. Podczas prezentacji in memoriam użyto bowiem zdjęcia niewłaściwej (jeszcze żyjącej!) osoby!
http://variety.com/2017/film/awards/oscars-in-memoriam-segment-janet-patterson-wrong-photo-jan-chapman-1201997597/
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Też co roku oglądałem Oscary, w tym roku się wyłamałem i czytając komentarze stwierdzam, że to był jednak dobry pomysł.

Cieszy mnie nagroda reżyserska dla Chazelle'a, kibicuję gościowi od czasu "Whiplash" i myślę, że w tym wypadku sama reżyseria wyniosła tą banalną, pustawą historyjkę o parę poprzeczek wyżej.

Porażająca jest głupota Farhadiego, który ciśnie po USA samemu będąc z IRANU. Oczywiście w swoim liście traktuje to na równi z holocaustem, no spoko.

Początek i te oklaski dla Meryl Streep, za to, że skłamała na temat Trumpa (płaczliwie mówiła, że naśmiewał się z niepełnosprawnego - zdebunkowane w linku poniżej), a ten ośmielił się jej napisać uszczypliwego tweeta. Cała sala wstaje i z zachwytem i łzami w oczach bije wielkie brawo. Historia godna tysiąca pomników dla Meryl.

[Obrazek: raw]

"Moonlight" nie widziałem, teraz będę musiał nadrobić. Konkurencję miał słabą, "La La Land" to film bardzo ładny ale mimo wszystko w porównaniu z chociażby "Deszczową Piosenką" znacznie bardziej wyblakły, sterylny, z mniej pamiętną muzyką i prostym jak budowa cepa scenariuszem.

Niemniej - czarni (13% społeczeństwa USA), wygrywają statuetkę za najlepszy film, najlepszy scenariusz, najlepsze role drugoplanowe męską i żeńską, film dokumentalny o murzynie nakręcony przez murzyna... praktycznie zdominowali całą galę. Po ciągłym płakaniu o społecznej niesprawiedliwości i braku proporcji, mamy proporcję w drugą stronę, niezły bias.

Na propsie statuetka dla Casey Afflecka, dla Zootopii no i oczywiście dla Mela Gibsona (niby nie bezpośrednio dla niego, ale jednak jego film zdobył dwa Oscary - hell yeah!).

Odpowiedz
Ten cały "Erdmann" nie wygrał, za to za rok wygra jego amerykański rimejk.

(27-02-2017, 10:47)Mierzwiak napisał(a): ...ale zamiast tego nagrodę dostał "Crash" (WTF, ktoś w ogóle pamięta że był taki film?).

W 2012 była szansa na docenienie wspaniałego "The Help", ale zamiast tego nagrodę dostał "The Artist" (WTF, ktoś w ogóle pamięta że był taki film?
Tak i tak. Natomiast nic już nie pamietam z tego filmu o gejach a o tym drugim pierwszy raz czytam.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(27-02-2017, 14:04)Capt. Nascimento napisał(a): Niemniej - czarni (13% społeczeństwa USA), wygrywają statuetkę za najlepszy film, najlepszy scenariusz, najlepsze role drugoplanowe męską i żeńską, film dokumentalny o murzynie nakręcony przez murzyna... praktycznie zdominowali całą galę.
Zaraz, czyli dana grupa etniczna nie powinna przekroczyć ilości nagród równej swojemu udziałowi w społeczeństwie?

Odpowiedz
Źle mnie zrozumieliście. W ostatnich latach było ciągłe bojkotowanie Oscarów za rasizm, bo nie pozwalali czarnym zdobyć nominacji i statuetek - rzekomo.

Tegoroczne Oscary zaprzeczają temu kompletnie. Mnie śmieszy to, że czarni chcieliby mieć połowę statuetek, zapominając, że Amerykanie nie dzielą się po połowie na białych i czarnych, tylko tych czarnych jest 13%. Więc statystyka to raz, ale dwa: przy znacznej większości białych sam marketing poniekąd uzasadnia dlaczego większość filmów dominują białe postacie.

A to, że wygrali tyle statuetek mi nie przeszkadza, przeszkadza mi jedynie hipokryzja. Konkurencja dosyć słaba, to i te ich zwycięstwa wyglądają na względnie zasłużone.

Mierzwiak napisał(a):...ale zamiast tego nagrodę dostał "Crash" (WTF, ktoś w ogóle pamięta że był taki film?).

W 2012 była szansa na docenienie wspaniałego "The Help", ale zamiast tego nagrodę dostał "The Artist" (WTF, ktoś w ogóle pamięta że był taki film?

"Crash" to świetny film - co prawda nie wszystkie historie były równie dobre, ale za samą linię fabularną z Mattem Dillonem statuetka zasłużona. Ta scena do dzisiaj siedzi mi w głowie:

Piękny film (kontekst: ten gliniarz wcześniej poniżył i molestował tą samą kobietę).

"The Help" było... standardowe. Solidne, ale kompletnie nie wybijające się. Taki dobry zapełniacz do nominacji.
Konkurencja w tamtym roku była koszmarnie słaba i tylko dlatego "Artysta" dostał statuetkę.

Odpowiedz
(27-02-2017, 14:09)Phil napisał(a): Ale zdajesz sobie sprawę - może być to zaskoczeniem - że statuetki dostają konkretne osoby, a nie grupy etniczne?
jeśli tak jest, to jaki sens miało całe to biadolenie sprzed roku że oskary takie białe?
tak że o.

Odpowiedz
(27-02-2017, 14:04)Capt. Nascimento napisał(a): dla Zootopii

Przecież zootopia to lewackie pierdololo przy którym murzyn z getta i jego ręczna robótka wygląda na film całkowicie neutralny :)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Yyy... nie? To zajebista bajka będąca niemal pastiszem Hollywoodzkiego kina noir i kryminalnego/sensacyjnego?
Świetna fabuła pełna twistów, z interesującym światem, emocjami, barwnymi postaciami i chemią na pierwszym planie. Rewelacja.

Odpowiedz
Moonlight (nie ogladalem jeszcze) moze I wyglada jakby dostal statuetke za tematyke, ale to gromkopierdne, ostateczne wyrokowanie, ze tak wlasnie na pewno, na 100% musialo byc, I ze w ogole lac ten film, z ust ludzi ktorzy Moonlight nie widzieli, rzeczywiscie samo zalatuje politycznym oszolomstwem.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Ogółem to smutny jest tak niski poziom Oscarów. Jest jakoś tak sztampowo, z przesyceniem polit poprawności... jak pomyślę o większości nominowanych w tym roku i zestawię choćby z "Wołyniem" Smarzowskiego, to te filmy dzielą artystycznie lata świetlne. Coraz więcej przeciętności i coraz mniejsze poczucie, że znajdę tam jakieś wielkie kino.

Może chociaż ten "Moonlight" mnie jeszcze pozytywnie zaskoczy (chociaż wątpię, żeby aż tak).

Odpowiedz
Nascimento,

Zacytujesz swoje posty z poprzednich lat w których wskazywałeś że biali zdominowali Oscary w większym stopniu niż te 62% populacji USA? Bo musiałeś wtedy pisać to samo, jestem pewny twojej konsekwencji :)

Odpowiedz
Nie rozumiem. Raczej wtedy nie zajmowałem się przesadnie tym tematem, co najwyżej lekko mnie irytowały te wszechobecne nawoływania do bojkotu, #oscarssowhite i ciągłe płacze, że niby rasizm.

Odpowiedz
Ahaaaa... ok :)

Odpowiedz
Moonlight nie jest łopatologicznym kinem - jednozdaniowy opis typu "młody murzyn-gej na tropie swojego jestestwa" jest mocno krzywdzący. To tak jakby zamykać dyskusję stwierdzeniem, że Brokeback Mountain to film o nieszczęśliwych gejach-kowbojach, Manchester by the Sea o facecie, który traci brata i opiekuje się jego synem, albo Hell or High Water jest filmem o napadach na banki. Jasne, etykiety pasują, ale nie oddają istoty rzeczy, nie mówią nic o niuansach, użytych środkach wyrazu. Kurwa, jesteście na forum filmowym, a nie oglądacie filmów tylko posługujecie się politycznymi zagrywkami - nie twierdzę, że one nie mają znaczenia, ale o tym możemy mówić OBOK filmu, nie zamiast niego. Strasznie to irytujące i powiem wam, że "kiedyś tak nie było" - na tym forum oglądało się filmy.
Innymi słowy, używanie etykietek w dyskusji - jako de facto jedynego argumentu - jest dowodem na mentalne ograniczenia, bezmyślność. Inaczej tego nie można nazwać.

A co do 2012 - Artysta miał z kim przegrać. Imho "Drzewo życia" pochodzi z czasów, kiedy Malick nie był swoja parodią. Wybitny film :)

Odpowiedz
Żeby nie było, że sami tu hejterzy - podobała mi się ta gala. Kimmel to spokojnie najlepszy prowadzący od czasu Jackmana, a nagrody w większości kategorii powędrowały do tych nominowanych, którzy faktycznie na nie zasłużyli. Kudos dla Akademii. Jedyny większy zgrzyt to główna kategoria, ale to było do przewidzenia i będzie powtarzać się co roku dopóty dopóki nie zostanie zmieniony system głosowania w głównej kategorii. Ten obecny faworyzuje filmy letnie i jak to ktoś ujął te, które obraziły jak najmniej ludzi.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon