Red Crow
Liczba postów: 12,676
Liczba wątków: 50
Miałem na myśli głównie to, że brak nominacji reżyserskiej nie skreśla z góry jego szans na końcowy triumf, co pokazał już film Afflecka.
Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że Roma jest na czele peletonu, ale wcale by mnie nie zdziwiło, gdyby, podobnie jak kilka lat temu Inarritu, Cuaron obszedł się smakiem w głównej kategorii, dostał za reżyserię i film zagraniczny na pocieszenie, a za BP nagrodza "Green Book". Nie sądzę, żeby wyróżnili Klansmana, jeśli wybiorą "czarny" film, to prędzej własnie GB. Takie mam przeczucie.
Ale pewnie wyjdzie na twoje. :)
22-01-2019, 16:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2019, 16:46 przez nawrocki.)
.
Liczba postów: 27,683
Liczba wątków: 62
Ooo, już są nominacje, myślałem, że zaczynają godzinę później.
Kategoria reżyserka świetna, za to best picture to śmiech na sali - tam są 3, w porywach 4 dobre filmy, a reszta przeciętniaki :/
Najbardziej cieszy Łukasz Żal za zdjęcia - naprawdę zasłużona nominacja, Pawlikowski też super - już oficjalnie jest hollywoodzkiej pierwszej lidze jeśli chodzi o zagranicznych reżyserów. W zdjęciach wyskoczył Werk ohne Autor - co to kurna jest? Ktokolwiek to typował do nominacji? Trza nadrobić.
22-01-2019, 17:00
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Nie jest tak źle. BP nawet jeśli ma tę nieszczęsną nominację za Best Picture, to i tak nie ma szans na zwycięstwo, gdy zostało pięknie olane przy scenariuszu i reżyserii :)
Nominacje dla Pawlikowskiego i Żala też mnie nawet cieszą, mimo że "Zimna wojna" to dla mnie tylko dobry film, ale świetnej stylizacji nie odmawiam.
Nie rozumiem nominacji dla Rockwella, nic wielkiego tym razem nie pokazał i już Timothee bardziej zasłużył. No i szkoda mi też Justina Hurwitza, który akurat skomponował naprawdę świetną muzykę do "First Mana" i to w sumie jedna z nielicznych rzeczy, które zasługiwały tu na docenienie.
22-01-2019, 17:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2019, 19:14 przez Kryst_007.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,513
Liczba wątków: 148
Teraz dopiero ogarnąłem, że Ethan Hawke, który był przecież wielbiony przez wszelakie kółka krytyków został olany przez Akademię. Nie jest mi z tym źle, bo jakimś wielkim fanem filmu i tej kreacji nie jestem. Gorzej już wygląda sprawa pominięcia Toni Collette - wielka szkoda.
Najbardziej żałuję olania Pierwszego człowieka w najważniejszych kategoriach (plus muzyka - masakra, przecież robota Hurwitza trzepie beret), ponieważ dla mnie jest to absolutnie czołówka roku - spokojnie TOP3, jeśli chodzi o aktorskie produkcje.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
22-01-2019, 17:57
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Dafoe (zdawałoby sie zapomniany, było przynajmniej trzech solidniejszych kandydatów przed nim) musi być bardzo lubiany w Akademii i ewidentnie strasznie chcą mu w końcu jakąś nagrode dać, tylko po prostu na razie nie wychodzi :( Troche jak z Andersonem który rok temu cały sezon nic a potem pyk i kilka nominacji totalnie z zaskoczenia. Zobaczymy, może kiedyś skończy się statuetką, w przypadku Dafoe raczej nie tym razem. Może z Wesem za dwa lata jakaś oscarową kreacje przygotują :)
22-01-2019, 18:01
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
(22-01-2019, 17:09)Kryst_007 napisał(a): Nie jest tak źle. BP nawet jeśli ma tĘ nieszczęsną nominację za Best Picture, to i tak nie ma szans na zwycięstwo, gdy zostało pięknie olane przy scenariuszu i reżyserii :)
Poważnie? Poważnie cieszysz się z tak małych rzeczy? Poważnie piszesz o tym w takim świetlne? Reżyseria i scenariusz Cooglera nigdy nie powinny nawet paść w sugestiach możliwych kandydatów do ubiegania się o nominacje w czymkolwiek, to że film nie został tu nominowany powinno być oczywistą oczywistością od dawna. A nominacja do Best Picture pokazuje, że powinni wrócić do 5 nominowanych w tej kategorii.
22-01-2019, 18:45
.
Sprawa wygląda tak, że najlepsze filmy sezonu nagradzane są obecnie w ramach kategorii najlepsza reżyseria, a w kategorii najlepszy film mamy wypadkową z jakości filmu i wyniku w box office. Już pal licho tą Panterę, mnie Bohemian Rhapsody boli o wiele bardziej :/
Jeszcze tylko dodam, że kategorie muzyka i piosenka (oprócz Shallow, bo to naprawdę dobra piosenka) są najsłabiej obsadzone odkąd pamiętam. Z całej dziesiątki ja nominację dałbym tylko Wyspie Psów i Shallow, reszta do wywalenia.
W ogóle WTF z jakimikolwiek nominacjami dla Ballady o Busterze Scruggsie? Coenowie są kumplami z połową Akademii, że nawet za ten film wpadły im nominacje?
22-01-2019, 18:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2019, 19:07 przez simek.)
Red Crow
Liczba postów: 12,676
Liczba wątków: 50
Swoją drogą, Cuaron chyba pobił jakiś rekord, bo nie przypominam sobie sytuacji, w której ktoś byłby nominowany w pięciu kategoriach. Nie wiem, czy nominacja za film nieanglojęzyczny również się wlicza, bo jeśli tak, to na pewno jest rekordzistą, a jeśli nie, to chyba ostatnią osobą, która miała cztery nominacje za jeden film był Warren Beatty (dwukrotnie!) a jeszcze wcześniej to już chyba tylko Orson Welles.
22-01-2019, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2019, 19:07 przez nawrocki.)
.
Z tymi zagranicznymi filmami to ciekawa kwestia, na wiki twierdzą, że: "Unlike other Academy Awards, the Best Foreign Language Film Award is not presented to a specific individual. It is accepted by the winning film's director, but is considered an award for the submitting country as a whole" i rzeczywiście na stronie Oscarów nominację dostał "Meksyk; Alfonso Cuaron", a sprawdziłem, że podczas wyczytywania na gali pada najpierw tytuł, później kraj i na końcu reżyser, no ale jak dla mnie oczywista sprawa, że na potrzeby wszelkich rekordów zaliczy się Cuaronowi tą nominację, bo w innym wypadku najbardziej utytułowanym zdobywcą Oscarów powinno się ogłosić Włochy i Francję :P
22-01-2019, 19:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2019, 19:25 przez simek.)
Stały bywalec
Szkoda, że to jest zależne od zachcianki Akademii i tacy twórcy jak właśnie Pawlikowski czy Sorrentino nie mogą sobie na konto statuetki wpisać. Jestem teraz ciekaw czy faktycznie Wojna nie wygra za zagraniczny, jeśli Roma zwycięży wtedy w BP to będzie całkiem śmiesznie.
Jeśli chodzi o liczbe to faktycznie, nikt nigdy 5 nie zdobył za jeden film. Większość z tych wielkich ma maks 3 na film. Cuaron kariere skończy jako najbardziej utytułowany reżyser w historii, zapamiętajcie moje słowa.
22-01-2019, 19:25
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
(22-01-2019, 18:45)Juby napisał(a): (22-01-2019, 17:09)Kryst_007 napisał(a): Nie jest tak źle. BP nawet jeśli ma tĘ nieszczęsną nominację za Best Picture, to i tak nie ma szans na zwycięstwo, gdy zostało pięknie olane przy scenariuszu i reżyserii :)
Poważnie? Poważnie cieszysz się z tak małych rzeczy? Poważnie piszesz o tym w takim świetlne? Reżyseria i scenariusz Cooglera nigdy nie powinny nawet paść w sugestiach możliwych kandydatów do ubiegania się o nominacje w czymkolwiek, to że film nie został tu nominowany powinno być oczywistą oczywistością od dawna. A nominacja do Best Picture pokazuje, że powinni wrócić do 5 nominowanych w tej kategorii.
Akurat szansa na nominację za scenariusz była dość duża i w przewidywaniach Oscarowych BP często się przewijał w tej kategorii. Też było ponadto jakieś niewielkie prawdopodobieństwo, że to właśnie Coogler będzie nominowany za reżyserię z zaskoczenia, tak jak rok temu PTA.
22-01-2019, 19:33
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,321
Liczba wątków: 29
jak można nominowac film komiksowy a do tego knota?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
22-01-2019, 19:36
Stały bywalec
"jak można nominować film komiksowy"
shamar z postu na post coraz bardziej podnosi poprzeczkę.
22-01-2019, 19:38
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(22-01-2019, 18:50)simek napisał(a): W ogóle WTF z jakimikolwiek nominacjami dla Ballady o Busterze Scruggsie?
Ten moment gdy przelatujesz wzrokiem po nominacjach i trafiasz na nominację za scenariusz (SCENARIUSZ!!!) filmu Coenów.
22-01-2019, 19:53
Stały bywalec
Liczba postów: 13,333
Black Panther - 7 nominacji
Avengers: Infinity War - 1 nominacja
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
22-01-2019, 20:06
Captain Skullet
Liczba postów: 20,310
Liczba wątków: 128
Cytat:Avengers: Infinity War - 1 nominacja
Not enough ni...Afro-americans/Africans.
22-01-2019, 20:11
Stały bywalec
^ Miałem to samo, Mierzwiak. Film Coenów to straszna kupa, znacznie gorsza niż Pantera.
(22-01-2019, 19:33)Kryst_007 napisał(a): Akurat szansa na nominację za scenariusz była dość duża i w przewidywaniach Oscarowych BP często się przewijał w tej kategorii. Też było ponadto jakieś niewielkie prawdopodobieństwo, że to właśnie Coogler będzie nominowany za reżyserię z zaskoczenia, tak jak rok temu PTA.
Dziękuję Kapitanie Oczywistość, doskonale wiem, że była duża szansa na te nominacje. Chodziło mi raczej o to, w jaki sposób piszesz o przyznanych nominacjach dla Black Panthera. Ten przeciętny film superhero właśnie stał się pierwszym nominowanym w najważniejszej kategorii, co dla mnie - fana gatunku - jest ciosem poniżej pasa, a ty stawiasz te żenujące nominacje w pozytywnym świetle, skupiając się na nienominowaniu filmu w dwóch innych kategoriach. Nosz qrwa, super, nie nominowali go za reżyserię i scenariusz, chyba aż obejrzę galę.
Cytat:Black Panther - 7 nominacji
Avengers: Infinity War - 1 nominacja
Będzie zabawnie, jak Infinity War wyjdzie z gali z nagrodą za efekty wizualne (chyba jest obecnie faworytem tej kategorii), a Pantera z niczym. :)
Dajcie znać, jak jakiś ekspert przetłumaczy post shamara, bo ja ponownie - szczerze - nie mam pojęcia co tam jest napisane.
22-01-2019, 20:15
Stały bywalec
Liczba postów: 13,333
Będzie zabawnie, jak Avengers wyjdzie z niczym, a ze wszystkich nominacji Pantera zgarnie tylko nagrodę za najlepszy film. Przy obecnym spierdoleniu Holly to jest całkiem możliwe.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
22-01-2019, 20:17
Stały bywalec
Tak, będzie zabawnie. Ha ha, he he. . .
: |
22-01-2019, 20:29
Stały bywalec
Liczba postów: 18,513
Liczba wątków: 148
Takiej sytuacji nawet Doktor Strange by nie zobaczył w swoich wizjach.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
22-01-2019, 20:29
|