Oscary 2019
No i jeszcze 3h temu mozna bylo zakladac kombinacyjne zaklady na oskary na fortunie, teraz wprowadzili limit. Brak slow.

Odpowiedz
Za to na STS już niczego nie można obstawić XD
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(11-02-2019, 12:53)simek napisał(a): Aktorka drugoplanowa to zgodnie z oczekiwaniami mózgotrzep. Chciałbym wierzyć w Weisz, by przynajmniej jedna pani z kobiecego tria wygrała (w dodatku moja ulubiona rola z tych trzech).
Bukmacherzy zdają się być dosyć pewni, że wygra Regina King, kursy mniej więcej 1.50, druga w kolejności jest Amy Adams z kursami 2.00-3.00, a stawiając na wygraną Rachel Weisz można zarobić od 6-10, więc jeśli rzeczywiście uważasz, że ma szanse, to leć do buka :P

Hm. Sam już nie wiem. Na ten moment lineup wg prawdopodobieństwa wygranej:
King = Weisz > de Tavira > Adams >> Stone

Stone jedyną panią kompletnie bez szans, nie tylko z uwagi na niedawną wygraną, ale głównie ponieważ branża ma już swoją faworytę w postaci Weisz. Colman wygrałaby to w cuglach. IMHO powinna być tutaj, a Stone na pierwszym planie.

Odpowiedz
Galadh napisał(a):Tak, Ali i Malek mogą już spać spokojnie

Z całym szacunkiem dla roli Aliego, bo zagrał bardzo fajnie, to będzie śmiesznie jak on zgarnie statuetkę a Viggo z 2x lepszą rolą nie.

simek napisał(a):Roma wyraźnie prowadzi też w najważniejszej kategorii, za Green Booka można zarobić 4-5 krotność stawki.

Czy jeśli Roma wygra, to w kategorii filmu zagranicznego faworytem jest Zimna Wojna?

Odpowiedz
Nie bo to byłaby zbrodnia na logice :D

A tak serio to Wojna nie wygra niczego, nie oszukujmy sie. Największe szanse miała w niedziele, biorąc pod uwage mocne powiązania Pawlikowskiego z wyspami.

Odpowiedz
(11-02-2019, 20:32)Kuba napisał(a): Nie bo to byłaby zbrodnia na logice :D

Nawet gdyby Zimna wojna była nominowana w głównej kategorii i podzieliła się z Romą nagrodami za film i film zagraniczny to nie byłaby to zbrodnia na logice, bo preferential ballot ;). Zimnej wojnie pomaga też fakt, że jest nominowana za reżyserię ergo więcej akademików ją zobaczy ergo oprócz głosów od osób które ją widziały wcześniej i wolą od filmu Caurona oraz głosów tych których Roma wynudziła do łez i szukają sensownej alternatywy w każdej kategorii, dojdą też ci, którzy film widzieli już po nominacjach i wolą go od Romy :).

Odpowiedz
Kuba napisał(a):A tak serio to Wojna nie wygra niczego, nie oszukujmy sie. Największe szanse miała w niedziele, biorąc pod uwage mocne powiązania Pawlikowskiego z wyspami.

Dobra, ale jeśli "Roma" wygra w głównej kategorii, przez co nie wygra w kategorii obcojęzycznej... to czy "Zimna wojna" ma jakąś konkurencję?

Odpowiedz
LOL. Przecież Akademia nie głosuje fazowo. "Roma" jest faworytem i w jednej i w drugiej kategorii, więc może równie dobrze wygrać w obydwu, jeśli tak zagłosują członkowie.

W filmie zagranicznym druga w kolejce po Oscara jest niby "Zimna Wojna", ale i tak większe prawdopodobieństwo, że nagrodzą "Romę".
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Wydaje mi się to logiczne, skoro "Roma" wygra za film roku to dawanie jej statuetki za film obcojęzyczny jest daremne.
W końcu po coś rozdzielili te dwie kategorie.

Odpowiedz
Nikt niczego nie rozdzielał. Kategoria "film nieanglojęzyczny" nie jest jakimś miejscem dla filmów odrzuconych. To po prostu nagroda dla filmów, w których mówi się w innym języku niż angielski. Tyle. W tym roku głosujący uznali, że film poza tym, że jest jednym z najlepszych nieanglojęzycznych, jest również jednym z najlepszych w ogóle. Logika nakazuje więc, żeby wygrał w kategorii węższej, bo jako jedyny z tego zbioru został doceniony w kategorii szerszej. Oczywiście to nie determinuje wyboru, ale porażka "Romy" byłaby kuriozalna.
.

Odpowiedz
Właśnie czytam, że kategoriami, w których statuetki zostaną rozdane w przerwach reklamowych są: montaż, krótkometrażowy film aktorski, charakteryzacja, kostiumy i... zdjęcia. Czaicie, kurwa, zdjęcia! Jak dla mnie najważniejsza kategoria po głównej, reżyserskiej, aktorskich i scenariuszu, a te debile będą puszczać wtedy reklamy.
Ktoś wie, czy będzie jakakolwiek możliwość zobaczenia tych kategorii na żywo, czy przerwy reklamowe są absolutnie obowiązkowe i żadna telewizja świata nie pokazuje tego, co się dzieje w przerwach? Mam jakieś mgliste wspomnienia, że w którymś roku miałem takiego streama, że non stop pokazywał co się dzieje na sali, nawet w przerwach.

Odpowiedz
Spokojnie, oburzenie branży jest bardzo duże, odwołają to ;)
Jeśli nie...ehh, nie skomentuje. Serio rozumiem przerzucenie tam krótkometrażówek czy nawet tego legendarnego, niezrozumiałego "montażu dźwięku", ale ZDJĘCIA i MONTAŻ. Co kuva???

O scenografiach i kostiumach nie wspominam bo tu jestem to jakoś w stanie zrozumieć, mimo, że bardzo lubie obie kategorie śledzić. Generalnie to powinni sobie darowac ten bzdurny pomysł z reklamami.

Odpowiedz
Myślałem, że już ten pomysł z przerwami reklamowymi w trakcie przemów dawno odszedł w zapomnienie :P Co najciekawsze, John Bailey sam jest operatorem i ciekawe bardzo, co na to jego koledzy po fachu, że widzowie nie zobaczą przyznania Oscara za zdjęcia ;)

(11-02-2019, 18:35)Galadh napisał(a):
(11-02-2019, 12:53)simek napisał(a): Aktorka drugoplanowa to zgodnie z oczekiwaniami mózgotrzep. Chciałbym wierzyć w Weisz, by przynajmniej jedna pani z kobiecego tria wygrała (w dodatku moja ulubiona rola z tych trzech).
Bukmacherzy zdają się być dosyć pewni, że wygra Regina King, kursy mniej więcej 1.50, druga w kolejności jest Amy Adams z kursami 2.00-3.00, a stawiając na wygraną Rachel Weisz można zarobić od 6-10, więc jeśli rzeczywiście uważasz, że ma szanse, to leć do buka :P

Hm. Sam już nie wiem. Na ten moment lineup wg prawdopodobieństwa wygranej:
King = Weisz > de Tavira > Adams >> Stone

Stone jedyną panią kompletnie bez szans, nie tylko z uwagi na niedawną wygraną, ale głównie ponieważ branża ma już swoją faworytę w postaci Weisz. Colman wygrałaby to w cuglach. IMHO powinna być tutaj, a Stone na pierwszym planie.

Ja myslę, że śmiało można też powiedzieć, że Adams też absolutnie ma zerowe szanse na zwycięstwo. Ludzie robili jej co prawda przedwczesny hype, ale widać jak to się przełożyło w wyścigu.
Absolutnie też nie rozumiem czemu co poniektórzy widzą szanse dla de Taviry - wszędzie indziej nie została nominowana (SAG, Globy, BAFTA) i uważam, że to zauważenie jej na Oscarach to i tak miało być takim zaskakującym wyróżnieniem dla "Romy". Śmiem przyznać, że już zwycięstwo Stone byłoby bardziej prawdopodobne. 

Odpowiedz
(12-02-2019, 10:21)Kryst_007 napisał(a): Myślałem, że już ten pomysł z przerwami reklamowymi w trakcie przemów dawno odszedł w zapomnienie :P Co najciekawsze, John Bailey sam jest operatorem i ciekawe bardzo, co na to jego koledzy po fachu, że widzowie nie zobaczą przyznania Oscara za zdjęcia ;)

No to wydaje się w tym wszystkim najdziwniejsze. Brak prowadzącego, zamieszanie z wręczaniem nagród aktorskich przez ubiegłorocznych zwycięzców. Wcześniej pomysły na dziwne kategorie dla filmu komercyjnego. Teraz to. Jedyne w miarę logiczne, ale oczywiście nadal głupie, wytłumaczenie jest takie, że chciał skrócić transmisję wywalając najmniej atrakcyjne kategorie a w celu odparcia krytyki dorzucił swoją, żeby pokazać, że nie oszczędzi nawet swojego środowiska. Wyszło oczywiście jeszcze gorzej. Dla mnie też to jedna z najważniejszych kategorii. A często, w obliczu mizerii w głównej i aktorskich, najważniejsza. 

Odpowiedz
Wycinają najbardziej esencjonalne dla filmu kategorie. Kuriozum.
.

Odpowiedz
https://twitter.com/alfonsocuaron/status/1095296467244326913

Odpowiedz
Ja to myślałem, że ten pomysł upadł wraz z kategorią "film popularny". Był przecież jeszcze bardziej wieśniacki.

W ogóle wyobrażacie sobie, aby takie giganty w swojej branży jak Deakins albo Lubezki odbierali Oscary podczas jakichś tam REKLAM? o.O
Ktoś w tej Akademii naprawdę upadł na łeb.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Swoją drogą to ja zawsze myślałem, że 'najlepszy film' to w domyśle chodzi o 'najlepszy film anglojęzyczny' :D
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(12-02-2019, 18:22)zombie001 napisał(a): W ogóle wyobrażacie sobie, aby takie giganty w swojej branży jak Deakins albo Lubezki odbierali Oscary podczas jakichś tam REKLAM?  o.O
Ktoś w tej Akademii naprawdę upadł na łeb.

Nie trzeba sobie wyobrażać. Jeżeli decyzja nie zostanie zmieniona, to będziemy mogli taką sytuację przeżyć. Greg Cannom, który prawdopodobnie wygra Oscara za charakteryzację w "Vice" to absolutny gigant w swojej dziedzinie. Żywa legenda
.

Odpowiedz
Powell zdobędzie 4 Oscara za kostiumy, jako piąta osoba w historii i też tego nie ujrzymy. Cuaron też nas ominie a jeśli zgodnie z przewidywaniami wygra za zdjęcia, reżyserie i film zagraniczny to przecież również dołączy do bardzo elitarnego grona twórców z taką liczbą wygranych. Wielka szkoda.

Cieszmy sie faktycznie, że Deakins wygrał rok temu...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon