Oscary 2019
Dobra, niech mnie ktoś oświeci, bo chyba całe życie w kłamstwie żyję i najwyżej wystawię się na pośmiewisko ;)

Oni głosują nawet jak nie widzieli wszystkich nominowanych filmów? Czy umyka mi jakiś kontekst/zasada? Na swoją obronę mam: ignorancję złotych ludków.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Z tego co wiem to każdy członek Akademii dostaje kwestionariusz gdzie wpisuje swoje typy i odsyła. Równie dobrze może być ślepy i głuchy a wysyłać swoje głosy zaznaczone na chybił trafił.

Odpowiedz
Dokładnie. Absolutnie nikt nie weryfikuje ich głosów, oraz "kompetencji" do ich oddania. Każdy członek Akademii może sobie wybrać na co ma ochotę, niezależenie od tego co widział.
.

Odpowiedz
(21-02-2019, 10:55)Kryst_007 napisał(a): HAHAHAHA!!! Nie wierzę, że to nie fake! xD
Hollywood Reporter publikuje takie anonimowe zwierzenia od ładnych kilku lat, to dosyć poważne pismo i raczej nie podejrzewam, żeby to wszystko zmyślali, po prostu większość Akademików ma wyjebane i głosuje na byle co, z byle jakich powodów.

Odpowiedz
Pojawiaja sie glosy, ze Whoopi Goldberg poprowadzi Oskary z zaskoczenia. 

Odpowiedz
Tutaj wrzucę swoje krótkie opisy krótkometrażówek, bo wczoraj zaliczyłem seans animacji i aktorskich.
Ogólnie tematyka tych aktorskich to jakaś masakra - oglądało się to tak, jakby Akademia ogłosiła, że zadaniem jest nakręcenie najbardziej depresyjnej i przykrej krótkiej historii, bo każdy jeden jest o śmierci, a w najlepszym razie o chorobie lub zaginięciu. Słabo to wyszło, no ale każdy filmik z osobna jest całkiem przyzwoity:
Madre - całość w jednym pomieszczeniu, dwójka aktorek i telefon od zagubionego syna. Dobrze zagrane, budzi emocje, ale przypomina bardziej aktorskie ćwiczenia niż pełnoprawną fabułę. Może być, 5/10
Marguerite - tutaj już dojrzalsza fabuła, relacja chorej, starej tytułowej postaci i jej opiekunki. Jedyny film ze stawki w którym jest trochę ciepła, fajny, dam 6/10
Fauve - w końcu mamy do czynienia z reżyserią, która jest jakaś, pod względem warsztatu absolutnie najlepszy film wśród nominowanych. Historia bardzo prosta, ale dzięki świetnemu aktorstwu młodych chłopaków diablo emocjonująca, do tego z zabiegami formalnymi znanymi raczej z "prawdziwych" filmów - droga powrotna przerażonego Tylera wśród wzgórz kopalni odkrywkowej z ogłuszającą muzyką to po prostu znakomita scena godna naprawdę dobrych reżyserów. Mój faworyt, 8/10
Detainment - niesamowicie dołująca historia najmłodszych morderców XX wieku. To właściwie rekonstrukcja wydarzeń, więc na żadne szaleństwa nie ma miejsca, tylko solidną robotę. Chłopcy grają koncertowo, ale całość rusza raczej ciężarem gatunkowym niż wykonaniem. Dobre, 6/10
Skin - najbardziej przewrotny zeszłoroczny film jaki widziałem, rasistowska historia z twistem, dosyć oczywistym z jednej strony, ale jakoś nigdy go wcześniej nie spotkałem w filmach. Wykonanie takie średnie, cały sens filmu sprowadza się do tego tatuatorskiego zwrotu akcji. Pozytywne wrażenia, 6/10

Animację zawsze cenię bardziej, bo jeśli jest się ograniczonym przez budżet i czas, to łatwiej wyczarować coś ciekawego rysując niż z aktorami.
Bao - urocza, ładnie animowana historyjka. Zaskoczyło mnie to przejść z metafory do prawdziwego życia poprzez zjedzenie pierożka :) Fajne i niegłupie. 7/10
Animal Behaviour - w końcu coś śmiesznego, do tego całkiem fajne, sesja terapeutyczna zwierząt naszpikowana humorem wynikającym ze spojrzenia na życie zwierząt przez pryzmat ludzkiej psychiki. Mocne 7/10.
Late Afternoon - mój faworyt, a nie zanosiło się na to po pierwszych ujęciach, bo to kolejna historia o chorej, starszej osobie i jej opiekunce, więc myślałem, że będą nudy, a tutaj mamy świetne użycie animacji aby obrazowo pokazać proces zapominania i przypominania sobie podstawowych rzeczy u schorowanych seniorów. Nawet się trochę wzruszyłem, świetne kino 8/10
One Small Step - nie podobało mi się, taka rzewna historyjka o spełnianiu marzeń. Nie jest zła, ale światu nie potrzeba setnej tego typu historii, ode mnie 4/10
Weekends - też mnie nie kupiło. Niby ciekawy pomysł na pokazanie życia chłopca będącego w rozjazdach między domem rozwiedzionych ojca i matki, ale zupełnie mnie nie ruszyło. 5/10

Odpowiedz
Udało mi się przed rozdaniem obejrzeć prawie wszystkie nominowane w głównej kategorii filmy ("Vice" będzie musiało zaczekać), więc wrzucam ranking:

1. Green Book - 7/10
2. The Favourite - 5/10
3. Roma - 5/10
4. A Star is Born - 4/10
5. Black Panther - 4/10
6. Bohemian Rhapsody - 4/10
7. BlacKkKlansman - 4/10

No nie był to najlepszy rok w historii Oscarów, delikatnie mówiąc. :) Dodam jeszcze, że wygrana Maleka, przy nominowaniu w tej samej kategorii Mortensena i Dafoe, będzie kolejnym przykładem na to, jak bezwartościowe są te nagrody.

Odpowiedz
Cytat:"Vice" będzie musiało zaczekać

Nie odlwekaj w czasie oglądania "Miami Vice" Manna. Ten film zgarnie wszystkie oscary w najważniejszych kategoriach. Zacytujesz mnie później.

Odpowiedz

Mają osobę do prowadzenia Oscarów za rok.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Macie jakieś solidne, sprawdzone streamy? Bo nie wiem czy dam rade znowu z Canal...

Odpowiedz
(24-02-2019, 14:44)Mental napisał(a):
Cytat:"Vice" będzie musiało zaczekać

Nie odlwekaj w czasie oglądania "Miami Vice" Manna. Ten film zgarnie wszystkie oscary w najważniejszych kategoriach. Zacytujesz mnie później.
MV oglądałem niedawno po raz wtóry na Netfliksie - nadal działa i bez problemu zjada wszystkie nominowane w tym roku filmy. To tak na marginesie. :)

Odpowiedz
Chyba moje pierwsze Oscary jakie przegapię. :( Ale naprawdę fizycznie nie dam rady. Dzisiaj od 4 rano jestem na nogach i padam. Ale tym co będą oglądali życzę ciekawych wrażeń. Może być ciekawie bez prowadzącego i te wszystkie laudację na cześć Black Panther. ;) I niech Alfonso Wygra!
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(24-02-2019, 21:21)Kuba napisał(a): Macie jakieś solidne, sprawdzone streamy? Bo nie wiem czy dam rade znowu z Canal...
Pro7, tradycyjnie, aczkolwiek link inny niż zwykle, parę godził sobie grał w tle bez zarzutu.
http://www.aseslivetv.com/pro7-prosieben/

Odpowiedz
Dzięki ;)

Odpowiedz
W tym roku też odpuszczam. Zapowiada się kolejna Gala z serii #OskarsSoBlack a jutro rano muszę być trzeźwy.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Do tej pory oglądałem (częsciowo, częściowo słuchałem) oskarową galę cały jeden raz i ten wynik się w tym roku nie zmieni.

Odpowiedz
Ja niedawno wstałem po kilku godzinach snu, niedługo przenoszę się do koleżanki na doroczną, oscarową małą imprezkę. Filmy słabe i właściwie nikomu nie kibicuję, ale i tak oglądam i będę oglądał pewnie do końca życia.

Odpowiedz
Cytat:właściwie nikomu nie kibicuję
To samo. No, może trochę ciekawi mnie reakcja świata, jeśli rycerzyk trafi do Wakandy... ale tak to mam totalnie wyjebongo. Oglądam z przyzwyczajenia.

Odpowiedz
Oglądam już C+ bo zaraz ma być jakiś oscarowy przewodnik z Rafałem Zawieruchą i teraz lecą jakieś pytania do nominowanych i tłumaczy je ten sam, na maksa chujowy tłumacz co od lat. Pierwszy kwiatek to powiedziane w ciągu minuty napierw Gdyby ulica Bejl umiała mówić, a potem Gdyby ulica Bil umiała mówić...
Koleś jest synem właściciela C+ że dostaje tą fuchę?

Odpowiedz
http://123tvgo.com/watch/abc/

Coś takiego jeszcze mam. Nie wiem tylko, czy tu będzie sam dywan, czy i cała gala...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon