Oscary 2020
(13-01-2020, 16:06)nawrocki napisał(a): W powietrzu już wisi ból dupy za brak nominacji dla Gerwig.
Mój "ulubiony" krzewiciel kultury afroamerykańskiej i feminizmu wszelakiego już zapostował oburzony, że Republikanie przejęli Hollywood ;) Ciekawe, że akurat po tym, jak w ostatnich latach nawpuszczali tam dziesiątki społecznie poprawnych osób, to nominacje składają się właściwie z samej starej gwardii Hollywood + kilku białych, heteroseksualnych, uprzywilejowanych reżyserów :P

Odpowiedz
No to już druga sprawa. Właśnie tak sobie analizowałem za kogo mógłby wejść i ciężki temat.

Dla porównania rok temu był Bale (Vice), Copper (Narodziny gwiazdy), Mortensen (Green Book), Dafoe (Van Gogh) i właśnie Malek. Zdecydowanie słabsza piątka niż obecnie - prywatnie najbardziej podobał mi się Cooper (nie widziałem Van Gogha).
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
W sumie mi to rybka, ale mam nadzieję, że Pitt dostanie. Nieważne czy zasłużył czy nie :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Tylko Willema żal.

Wśród aktorskiej czwórki mamy wyraźnych faworytów, za to kwestia reżyserii i najlepszego filmu pozostaje otwarta. 1917 rośnie w siłę, dostał też nominację za scenariusz, więc może namieszać. Podobnie jak dzieło Bonga nie ma wszakże nomki za scenariusz, a i jest mniej "uniwersalnie lubianym" filmem, więc wciąż nie wierzę w triumf w kategorii BP. Dla mnie sprawa sprowadza się do pojedynku między Parasite a Once Upon...

Niezależnie co wygra, to jest to najlepszy sezon od lat.

Edycja:

Przeglądam sobie forum GoldDerby i co chwila widzę "not many people of colour". Bardzo podoba mi się określenie "person of colour". Takie orwellowe. :)

Odpowiedz
Kozackie rozdanie. Szkoda tylko Tarona, ale za to ogromnie cieszy nominacja za najlepszy film dla Le Mans 66'.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
W ogóle Tom Hanks zamiast Bale'a, Pattinsona, Egertona czy nie wiem... kogokolwiek kto nie gra w kołko tego samego? XD
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Ale że co? Hanks nie ta kategoria.

Odpowiedz
Florence Pugh z nominacją! Szkoda tylko, że nie za ten film co trzeba ;) I brak nominacji za efekty dla Ality... idź pan w c*** z takimi nominacjami.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Lighthouse już przegranym na etapie nominacji...

Odpowiedz
(13-01-2020, 16:33)Pelivaron napisał(a): Ale że co? Hanks nie ta kategoria.
Źle spojrzałem. Ale Bale to i tak ta sama kategoria, bo to w sumie można podciągnąć pod drugi plan
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Bale był zgłoszony jako pierwszy plan.
.

Odpowiedz
[Obrazek: VrUKAyj.jpg]

https://www.instagram.com/p/B7Q0Ptgl1fL/

Florence dowiaduje się o nominacji :)

Odpowiedz
Pluję sobie w brodę, za to, że ostatecznie obstawiałem nomkę dla JLo, mimo, że to niemal 1:1 sytuacja jak z Aniston parę lat temu. Mogę się za to poklepać po plecach za przewidzenie braku nominacji dla 1917 za montaż i dla Frozen II :).

Odpowiedz
Przechujowe nominacje, jak co roku.

Florence Pugh wyrasta na kolejną wyhajpowaną w kosmos młodą gwiazdę, którą mam dość jeszcze zanim dobrze ją poznałem. Widziałem z nią dwa filmy - w jednym była statystką, w drugim totalnym miscastem. Skąd / za co ona ma już tylu fanów, którzy się cieszą z jej nominacji / tak jej jej życzyli? Nie mam pojęcia.

Odpowiedz
Widziałem ją w Little Drummer Girl, Fighting with My Family i Midsommar i za ten ostatni cenię ją najbardziej, chociaż w pozostałych dwóch też była spoko. Nieoczywista uroda, fajny głos, duże umiejętności. "Little Women" obejrzę w zasadzie tylko ze względu na nią.

Odpowiedz
Florence to nowy wielki talent, chociaż szkoda, że nie dostała jeszcze jednej nominacji za wybitną rolę w "Midsommar". W ogóle jest to chyba najbardziej niedoceniony film, ani jednej nominacji :(

"Na noże" tylko jedna nominacja, ale przynajmniej za swój największy atut czyli scenariusz :)

Szkoda Tarona, ale naprawdę miał silną konkurencję. Chociaż rola Banderasa w "Bólu i blasku" wg mnie jest trochę przechwalona ale w końcu doczekał się swojej pierwszej nominacji. I ciekawe też, że na Globach Egerton wygrał z DiCaprio ale nominację do Oscara dostał jednak Rick Dalton ;)
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Juby: Midsommar i, zwłaszcza, Little Drummer Girl - to po prostu świetna aktorka, a że zrobiła się popularna i zaczyna się jej czas? Good for her! Ja kibicuję jej karierze.

Swoją drogą, mamy ewenement: Kraina miodu to pierwszy film w historii który dostaje nominacje i za pełnometrażowy dokument i za film międzynarodowy. Na dobrą sprawę nawet nie wiedziałem że tak się da :D i tu od razu rodzi się pytanie w mojej głowie: czy jakby to równocześnie była jeszcze animacja, to można dostać rownocześnie nominację za: film, film dokumentalny, film animowany, film międzynarodowy? Może to jest sposób na pobicie rekordu w ilości nominacji? :P

Odpowiedz
Ach ten, Juby... Od kilku lat powtarza jak to ma Oscary w poważaniu, a zawsze skomentuje jakie to ch*jowe są nominacje, jakby go one coś tam obchodziły xD

Co do Florence - rewelacyjna zarówno jako pokrzywdzona kobieta stająca się zimmą suką w "Lady Macbeth", jak i jako mierząca się z rodzinną tragedią dziewczyna, trafiająca w sam środek powalonej imby w "Midsommarze". Jestem pewien, że ona pokaże jeszcze szerszy wachlarz umiejętności, a Oscar w przyszłości jest dla niej formalnością.

Odpowiedz
Jeśli naprawdę jest tak dobra w tych "Małych kobietkach" to już teraz mam nadzieję, że dostanie Oscara. Tak na zachętę na przyszłość :) Rola Laury Dern w "Marriage Story" chociaż dobra nie powaliła mnie na kolana, tu powinni wygrać Driver i Johansson.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Midsommar to mój drugi ulubiony film tamtego roku (po Parasite), dlatego tez ubolewam nad brakiem jakiejkolwiek nominacji. Już tam mniejsza z Florence (ważne, że dostała chociaż na LW), ale np KOSTIUMY (za Jokera spokojnie), scenografia, zdjęcia i muzyka powinny takowe otrzymać.

Szkoda.

Dopiero teraz ogarnąłem, że The Farewell całkowicie olane, wow. Najbardziej mnie boli, że w kategorii muzyka :/

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon