Barnaby napisał(a):Rozumiem, że to Ty uważasz, że nie zasłużył, bo to w sumie bardzo ważne rozróżnienieNie tylko Ja tak uważam.
Directed by James "THE KING" Cameron
30-03-2010, 11:35
|
Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy
|
Barnaby napisał(a):Rozumiem, że to Ty uważasz, że nie zasłużył, bo to w sumie bardzo ważne rozróżnienieNie tylko Ja tak uważam.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 30-03-2010, 11:35
Nigdzie nie napisałem, że tylko Ty. Oczywiście masz pełne prawo do opinii, że THL nie zasłużył na nagrody w niektórych kategoriach, ale to tylko Twoja opinia, sorry.
30-03-2010, 11:39
Właściwie z nagród jakie otrzyma THL jestem w stanie zrozumieć tylko te za film i reżyserię (choć moim faworytem był film Tarantino). Pozostałe nagrody film otrzymał jak to już czasem zdarzało się w przeszłości - siłą rozpędu.
30-03-2010, 13:40
Mógłbyś wyjaśnić "siłę rozpędu", bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Ja to rozumiem tak, że film dostaje nagrody w kategoriach, w których inny film jest faworytem. Zostaje nagrodzony w tych kategoriach tylko dlatego, że jest faworytem w głównej kategorii. Jeżeli tak, to przy okazji filmu Bigelow tylko kategorię Sound Editing można pod to podpiąć. W pozostałych kategoriach w których otrzymał nagrodę prognozowane było zwycięstwo właśnie "The Hurt Locker". Chyba, że przez "siłę rozpędu" rozumiesz coś innego niż napisałem powyżej.
30-03-2010, 14:13
Przez siłę rozpędu rozumiem to, że akademikowi Y najbardziej z oglądanych w tym roku filmów podobał sie THL, więc nie myśląc długo stawia X przy każdej kategorii w której ten film jest nominowany.
Po za tym w/g kogo THL był faworytem np. w kategorii scenariusz? 30-03-2010, 14:24
Rzeczywiście w kategorii scenariuszowej szanse były najbardziej wyrównanie, ale im bliżej rozdania tym bardziej wzrastały szanse THL a spadały IB. Oprócz tego THL dostał BAFTĘ i nagrodę Gildii Scenarzystów, czyli dwie dość ważne nagrody. Druga rzeczywiście była trochę "oszukana", bo film Tarantino w niej nie startował. Nie mniej wierz mi, że na kilka dni przed ceremonią więcej byś zarobił obstawiając Tarantino (na bwin albo bet-at-home) gdyby ten rzeczywiście wygrał. Natomiast jeżeli chodzi o dźwięk i montaż, to zdecydowanym faworytem był właśnie "The Hurt Locker".
30-03-2010, 14:34
Ano nabijanie statuetek to standard od lat. A scenariusz to największe pośmiewisko tegorocznej gali.
30-03-2010, 14:36
Od ilu lat to nabijanie statuetek jest standardem i gdzie jest ta granica, od której można mówić, że to już jest nabijanie?
Ostatnie 10 lat Slumdog Millionaire - 8 nagród No Country for Old Men - 4 nagrody The Departed - 4 nagrody Crash - 3 nagrody Million Dollar Baby - 4 nagrody Return of the King - 11 nagród Chicago - 6 nagród A Beautiful Mind - 4 nagrody Gladiator - 5 nagód American Beauty - 5 nagród To które miały "nabijane statuetki"? 30-03-2010, 14:57 Barnaby napisał(a):To które miały "nabijane statuetki"? Cytat:Slumdog Millionaire - 8 nagród
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 30-03-2010, 15:41
To które były nabijane, a które ... nienabijane?:) Chętnie się dowiem. No i co to znaczy "nabijane"? To samo co "siła pędu"?:)
30-03-2010, 15:44
Generalnie 90% filmów nagrodzonych Oscarem w głównej kategorii otrzymuje przy okazji jakiegoś Oscara z rozpędu.
30-03-2010, 16:01
Mogę wiedzieć skąd wiesz, że jakaś konkretna nagroda jest "z rozpędu", a która nie jest? Pytam z ciekawości, bo najwyraźniej nie świadczy o tym sama ilość nagród, a wnioskuje po poście Mefisto, który mówi, że filmy z "nabijanymi" oscarami mogą mieć na koncie zarówno 11 statuetek jak i "tylko" 4.
30-03-2010, 16:10
Akurat jeśli chodzi o te dwa filmy z czterema oscarami, które wskazał Mefisto to właściwie w/g mnie wszystkie one były z rozpędu :wink: "Piękny umysł"? on zasłużył na góra jednego Oscara (i żeby było śmieszniej - nie dostał go)...
30-03-2010, 16:20
Czekaj czekaj? To znaczy, że "nabity" oscar jest oscarem niezasłużonym, tak? Niezasłużonym wg kogo, bo na pewno nie wg Akademii, skoro go jednak nagrodziła. Gdyby Akademia uważa, że coś na Oscara nie zasługuje to nie głosuje, a jak uważa, że zasługuje to głosuje.
Poza tym powiedziałeś o dwóch filmach z czterema oscarami, a co z resztą tych 90%? Gdzie jeszcze Akademia, wg Twojego rozumowania, nie uważała, że coś zasługuje na Oscara, ale i tak na niego zagłosowała :) 30-03-2010, 16:26 Barnaby napisał(a):Czekaj czekaj? To znaczy, że "nabity" oscar jest oscarem niezasłużonym, tak? Niezasłużonym wg kogo, bo na pewno nie wg Akademii, skoro go jednak nagrodziła. Spójrz na mojego poprzedniego posta i zauważ emotikona. Barnaby napisał(a):Gdyby Akademia uważa, że coś na Oscara nie zasługuje to nie głosuje, a jak uważa, że zasługuje to głosuje. Zwróć uwagę na to, że "Akademia" to ponad 6000 osób z których większość to aktorzy. Skąd taka Brangelina ma wiedzieć kto zasługuje na Oscara za montaż efektów dźwiękowych? Barnaby napisał(a):Poza tym powiedziałeś o dwóch filmach z czterema oscarami, a co z resztą tych 90%? Gdzie jeszcze Akademia, wg Twojego rozumowania, nie uważała, że coś zasługuje na Oscara, ale i tak na niego zagłosowała :) Tak jak napisałem wczesniej. Angelinie podoba się THL - Angelina głosuje na THL we wszystkich kategoriach. Ja tak to widzę. Że nie wspomnę o tym, że taki Samuel L. Jackson powiedział kiedyś, że gdy przychodzą do niego karty głosowania to daje je do wypełnienia swojej gosposi... 30-03-2010, 16:44 Perfik napisał(a):Skąd taka Brangelina ma wiedzieć kto zasługuje na Oscara za montaż efektów dźwiękowych?Brangelina nie głosuje w tej kategorii, ale skąd miałbyś znać zasady obowiązujące podczas głosowania? Jak na osobę która nie ma pojęcia o temacie piszesz z zaskakującą pewnością siebie. 30-03-2010, 16:55
Jestem na 99,99% pewny że się mylisz. Z tego co ja wiem, to nominacje przyznawane są na zasadzie reżyserzy nominują reżyserów itd., a Oscary (nie licząc krótkometrażówek i filmów zagranicznych) przyznawane są już przez wszystkich we wszystkich kategoriach.
Tu można o tym przeczytać: http://www.stopklatka.pl/oscary/historia.php#sekcja5 http://histmag.org/?id=2608 Cytat:W finałowym głosowaniu wszyscy członkowie Akademii mogą głosować we wszystkich kategoriach. W przypadku pięciu kategorii (krótki film animowany, krótki film fabularny, krótki film dokumentalny, film dokumentalny oraz film nieanglojęzyczny), głosować można jedynie po oświadczeniu, ze widziało się wszystkie nominowane w danej kategorii filmy. A tutaj potwierdzenie z oficjalnej strony Akademii: http://www.oscars.org/awards/academyawards/about/index.html Cytat:Awards are presented for outstanding individual or collective efforts in up to 25 categories. Members select winners from as many as five nominees in each category, which are determined by members of the relevant Academy branch. (For instance, only film editors may nominate for the Achievement in Film Editing award.) The only exceptions are the Best Picture category, for which nominees are selected by the entire membership, and the Best Foreign Language films, which are nominated by a committee of members drawn from all branches. 30-03-2010, 16:58
...1.
Barnaby napisał(a):Czekaj czekaj? ...tak?...2. Barnaby napisał(a):... jest nabijanie?...87. Barnaby napisał(a):Mogę wiedzieć skąd wiesz, że jakaś konkretna nagroda jest "z rozpędu", a która nie jest? Barnaby aż strach się z Tobą spierać na każdy post odpowiadasz pytaniem i podważaniem tego co napisała osobna wcześniej. W ten sposób trudno dyskutować. Może lepszym rozwiązaniem byłoby żebyś schował swój intelekt do kieszeni i zamiast w każdym poście stawiać kolejne znaki zapytanie posiedziałbyś trochę w necie i napisał coś wiedzącego:)
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL
30-03-2010, 17:09 Barnaby napisał(a):To które były nabijane, a które ... nienabijane?:) Chętnie się dowiem. Slumdog Millionaire - Akademia podnieciła się filmową opowieścią, sprawnie zrealizowaną, ale bez szaleństw, bardziej egzotyczną, niż mającą jakieś większe wartości i z miejsca dała mu statuetki w kategoriach, w których zwyczajnie nie powinien był dostać. The Departed - Oscar za reżyserię i za film, jako "zadośćuczynienie" Return of the King - tu właściwie wszystkie statuetki uważam za kuriozalne, szczególnie, że to najgosza część trylogii. Akademia posypała Oscarami, w ramach ogólnego szału "fantasy" i za dwie poprzednie części, które dostały jakieś szczątkowe nagrody lub same nominacje, mimo iż były znacznie lepsze. A Beautiful Mind - 4 nagrody w głównych kategoriach, w żadnej nic powyżej przeciętnej nie uświadczymy, szczególnie, jeśli zestawić to z resztą nominowanych (w tym z pierwszą częścią LOTR). Oscar za reżyserię można tu traktować podobnie, jak wyżej Oscar dla Scorsese, gdyż Howard nigdy wcześniej nie był nawet nominowany, a zrobił masę dobrych filmów. Tyle ode mnie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 30-03-2010, 18:03 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Złote Globy | Lawrence | 1,143 | 127,873 |
14-01-2026, 13:29 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| Złote Maliny | Pelivaron | 117 | 22,549 |
12-03-2023, 17:14 Ostatni post: Pitero |
|
| Węże - Polskie Maliny | Gal Anonim | 50 | 15,565 |
16-04-2022, 13:55 Ostatni post: OGPUEE |
|