PLEBISCYT Stevena Spielberga
[Obrazek: 936fullstevenspielberg.jpg]

Moi drodzy,

Właśnie mija 40 lat od premiery ?Pojedynku na szosie? ? telewizyjnego debiutu Stevena Spielberga. Ponadto, w kinach mamy ?Tintina?, a ponadto w ciągu najbliższych miesięcy do kin trafi ?War Horse? mający światową premierę w grudniu. Rzadko kiedy dwa filmy naszego reżysera mają premiery w tak krótkich odstępach czasu, więc z tejże okazji przeprowadzimy całkiem spory plebiscyt filmów Spielberga.

Cóż? wydaje mi się, że wszystko póki co jest jasne. Nadrabiajmy braki, byśmy prawdopodobnie na początku roku mogli przeprowadzić plebiscyt. Są tą filmy w większości znane, więc myślę że przypomnienie niektórych pozycji będzie stanowiło odprężający przerywnik pomiędzy pozostałymi naszymi plebiscytami. Poniżej lista filmów:

Warunek głosowania: obejrzanych minimum 10 wyreżyserowanych przez Stevena filmów. Uważam, że stereotyp ?Spielberga najlepszego reżysera? jest nieco nazbyt powszechny, dlatego zdecydowałem się na tak wysoki limit, tym bardziej że jego filmografia jest powszechnie znana.

Filmy wyreżyserowane:

1971 - ?Pojedynek na szosie?
1974 ? ?Sugarland Express?
1975 ? ?Szczęki?
1977 ? ?Bliskie spotkania trzeciego stopnia?
1979 ? ?1941?
1981 ? ?Poszukiwacze zaginionej Arki?
1982 ? ?E.T.?
1984 ? ?Indiana Jones i Świątynia Zagłady?
1985 ? ?Kolor Purpury?
1987 ? ?Imperium Słońca?
1989 ? ?Indiana Jones i ostatnia krucjata?
1989 ? ?Na zawsze?
1991 ? ?Hook?
1993 ? ?Lista Schindlera?
1993 ? ?Park Jurajski?
1997 ? ?Amistad?
1997 ? ?Zaginiony Świat: Park Jurajski?
1998 ? ?Szeregowiec Ryan?
2001: ?A.I. Sztuczna inteligencja?
2002: ?Raport mniejszości?
2002: ?Złap mnie, jeśli potrafisz?
2004: ?Terminal?
2005: ?Wojna światów?
2005: ?Monachium?
2008: ?Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki?
2011: ?Przygody Tintina?
2011: ?War Horse?

Odpowiedz
Myślę, że nie stanie się tragedia jeśli uznamy "Poltergeist" za film wyreżyserowany przez Spielberga. IMDB i listy płac nie zawsze mają rację. Kilka zdań z wikipedii (potwierdzonych źródłami):

Cytat:A clause in his contract with Universal Studios prevented Spielberg from directing any other film while preparing E.T. the Extra-Terrestrial.[4] Time and Newsweek tagged the summer of 1982 "The Spielberg Summer" because E.T. and Poltergeist were released a week apart in June. As such a marketable name, some began to question Spielberg's role during production. Suggestions that Spielberg had greater directorial influence than the credits suggest were aided by comments made by the writer/producer:

"Tobe isn't... a take-charge sort of guy. If a question was asked and an answer wasn't immediately forthcoming, I'd jump in and say what we could do. Tobe would nod agreement, and that become the process of collaboration."[5]

The Directors Guild of America "opened an investigation into the question of whether or not Hooper's official credit was being denigrated by statements Spielberg has made, apparently claiming authorship." Co-producer Frank Marshall told the Los Angeles Times that "the creative force of the movie was Steven. Tobe was the director and was on the set every day. But Steven did the design for every storyboard and he was on the set every day except for three days when he was in Hawaii with Lucas." However, Hooper claimed that he "did fully half of the storyboards."[4]

The Hollywood Reporter printed an open letter from Spielberg to Hooper in the week of the film's release.

Regrettably, some of the press has misunderstood the rather unique, creative relationship which you and I shared throughout the making of Poltergeist.
I enjoyed your openness in allowing me... a wide berth for creative involvement, just as I know you were happy with the freedom you had to direct Poltergeist so wonderfully.
Through the screenplay you accepted a vision of this very intense movie from the start, and as the director, you delivered the goods. You performed responsibly and professionally throughout, and I wish you great success on your next project.[6]

Several members of the Poltergeist cast and crew have over the years consistently alleged that Spielberg was the 'de facto director' of the picture, while other actors have claimed Hooper directed the film. In a 2007 interview with Ain't It Cool News, Rubinstein discussed her recollections of the shooting process. She said that "Steven directed all six days" that she was on set: "Tobe set up the shots and Steven made the adjustments." She also alleged that Hooper "allowed some unacceptable chemical agents into his work," and at her interview felt that time "Tobe was only partially there."[7]

Odpowiedz
Zachęcam do udziału w zapowiadanym plebiscycie filmów Spielberga, a tymczasem dla mieszkańców Warszawy i okolic szybki i łatwy konkurs, w którym do wygrania są bilety na "Przygody Tintina" do kina IMAX: http://www.film.org.pl/konkursy/tintin/tintin.html - zapraszam!
"It's alive!"

Odpowiedz
(03-11-2011, 23:08)gigacz napisał(a): Warunek głosowania: obejrzanych minimum 10 WYREŻYSEROWANYCH przez Stevena filmów.

Jak niby chcesz/cie to sprawdzić? Wiem, wiem czepiam się, trudno nie widzieć przynajmniej 10 filmów S.

PS - właśnie przyłapałem się na tym, że widziałem prawie wszystkie jego filmy.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Czyli będzie podobnie jak z Polańskim, jeżeli chodzi o zasady?
Świetnie, akurat Spielberga nie mam co nadrabiać, ale z wielką chęcią przypomnę sobie jego filmografię :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Kinowe, ok, ale wyprodukowane - r u fuckin kiddin me? będziemy oceniać filmy Zemeckisa, Eastwooda, Dantego, Campbella i wielu innych, tylko dlatego, że papcio Stefan dał na nie trochę kasy? Najmniejszego sensu to nie ma, a i czasu szkoda moim zdaniem. Jedynie twory pokroju BoB powinny zostać w takim suplemencie uwzględnione, bo są one praktycznie w 100% stworzone przez SS.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Dlatego jest to suplement :) Ot zwykły bonus, taka ciekawa statystyka :) Bez limitu, bez opisów ;)

Odpowiedz
Suplement bez opisów ma mały sens :) A i jako statystyka mi się to nie widzi - bo też i czego miała to by być statystyka? Najtrafniej ulokowanych pieniędzy? Uważam, że jeśli już się skupiać na jego pozareżyserskich inwestycjach, to tylko na takich, od których faktycznie krzyczy "Spielberg!", takie w które był najbardziej zaangażowany lub które były z nim mocno związane od początku i miał duży wpływ na ich ostateczny kształt, nie tylko dzięki wyłożonej kasie. Z tej Twojej listy zostawiłbym więc następujące pozycje:

?Duch? (reż. Tobe Hooper) - jak ktoś już napisał, Spielberg autentycznie wyreżyserował część tego filmu z przyczyn różnorakich
?Gremliny rozrabiają? (reż. Joe Dante)
?Goonies? (reż. Richard Donner)
?Powrót do przyszłości? (reż. Robert Zemeckis) - Gremliny i Powrót właściwie "oddał" innym reżyserom, ale przy wszystkich trzech projektach dużo od siebie włożył
?Młody Sherlock Holmes? (reż. Barry Levinson)
?Niesamowite historie? (TV)
?Ostatnie dni? (reż. James Moll) - tematyka
?Park Jurajski 3? (reż. Joe Johnston) - wiadomo
?Kompania braci? (TV)
?Wybrańcy obcych? (TV) - tematyka, chyba nawet w przeszłości Steven był zainteresowany kinową wersją
?Wyznania Gejszy? (reż. Rob Marshall) - bardzo spielbergowski projekt, który zresztą ponoć Steven by zrobił, gdyby nie był zajęty innymi rzeczami
?Na Zachód? (TV)
?Pacyfik? (TV)
?Super 8? (reż. J.J. Abrams)
?Terra Nova? (TV) - ?
?Falling Skies? (TV) - ? te dwa trudno mi określić, bo poza tym, że SS przedstawia i że ponoć bieda straszna, to nie wiem na ile są to faktycznie JEGO projekty, a na ile po prostu się pod nimi podpisał

Odpowiedz
Spielberg na dziś #1: "Przygody Tintina"

Film zrealizowany na podstawie klasycznego komiksu frankońskiego wydrukowanego w ponad 200 milionów egzemplarzy, tłumaczonego na 50 języków. Nic nie jest w stanie powstrzymać śmiałego reportera śledczego TINTINA, młodego bohatera ponadczasowego komiksu, przed rozwiązaniem tajemnic świata. W pierwszym z trzech planowanych filmów ten nieustraszony reporter, jego niesforny, ale oddany pies Snowy oraz skłonny do bijatyk kapitan Haddock wyruszają, aby odnaleźć od dawna zaginiony statek, który kryje tajemnicę starożytnego skarbu... i klucz do odwiecznej klątwy.
[opis dystrybutora kino]

Zapraszam do kin!

Odpowiedz
TLDR - to propozycja plebiscytu, czy już głosować można? :P

Odpowiedz
Zmianie uległa formuła plebiscytu, jednak ocenimy tylko filmy wyreżyserowane ;)

A poza tym...

Spielberg na dziś #2: "Pojedynek na szosie"

Debiut filmowy Stevena Spielberga. Businessman David Mann (w tej roli Dennis Weaver) na odległej od cywilizacji szosie napotyka na zaniedbaną, czarną cysternę. Niestety nie wie, że czai się w niej psychopata, który będzie chciał go za wszelką cenę zabić. Kto wyjdzie zwycięsko z tego nierównego pojedynku?
[opis: Cerberus, filmweb]

Odpowiedz
Uwielbiam ten film. Pamiętam jak go po raz pierwszy widziałem. Normalnie tak trzyma w napięciu, jak mało jaki film. Do tej pory jak prowadzę to wolę nie zadzierać z niektórymi cysternami i ciężarówkami. :)

Ale w ogóle to mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak ten PLEBISCYT tak naprawdę wygląda? Gdyż myślałem, że będziemy robić podobnie jak z Polańskim, a tu nagle "Tintin", teraz "Pojedynek na szosie" się pojawia i nie do końca rozumiem, o co chodzi i niby jak ma się prezentować nasz udział w tym plebiscycie?
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ja tylko prezentuję filmy Spielberga ;) Jak widać zbyt dużych dyskusji o nich nie ma póki co więc wstawiać będę kolejne trailery gdy ucichną głosy o danym filmie :)

Zwyczajnie.... zagłosujemy jak ustalimy termin ;) Póki co czas na nadrabianie, oczekiwanie premiery "war horse", oraz pozostałe plebiscyty KMFu ;)

Odpowiedz
(07-11-2011, 17:25)gigacz napisał(a): Zmianie uległa formuła plebiscytu, jednak ocenimy tylko filmy wyreżyserowane ;)

ROTFL

Odpowiedz
Spielberg na dziś #3: "Sugarland Express"

Lou Jean Poplin i jej odsiadujący wyrok mąż zostali pozbawieni praw rodzicielskich. Ich synek mieszka z nową rodziną w miasteczku Sugarland. Rodzice, zatrzymując policjanta jako zakładnika, ruszają radiowozem w długą drogę po swoje dziecko, żądając jego wydania.
[filmweb]

Oglądaliście? :)

Odpowiedz
Nie widziałem ale trailer wygląda mało zachęcająco, wręcz nudno. Jeśli będę mógł wziąć udział w plebiscycie to chętnie zagłosuję jednak do obejrzenia Sugarland Express nikt mnie nie zmusi ;)

Odpowiedz
Moi Drodzy, Spielberg kończy dziś 65 lat, więc wracamy do prezentacji filmów:

Spielberg na dziś #4: "Szczęki"!

Chyba nie muszę pisać o czym ten film :) Każdy z nas go oglądał, każdy się bał, każdy przeżywał.

Jak wspominacie dziś "Szczęki"?

Odpowiedz
Ja Szczęki widziałem tylko raz w telewizji, jakieś cztery-pięć lat temu. Film zrobił na mnie duże wrażenie, grozą wiało nawet w momentach, kiedy rekina nie było, a jeden z gości opowiadał historię swoich pożartych kolegów. Mimo jednego seansu, dobrze film pamiętam, a to chyba dużo o nim mówi. Na pewno pierwsza szóstka obrazów Stevena.

Odpowiedz
Ponieważ Stefan chyba nie ma swojego tematu, toteż:

Odpowiedz
@Mefisto, świetny ten filmik, który zapodałeś! Idealny na urodziny Mistrza!
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon