VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
To dopiero za parę tygodni, może na przełomie września i października, ale chciałbym już teraz wybrać reżysera, którego filmografię ocenimy. Jest to na tyle mało kłopotliwy plebiscyt, że organizacja jest banalnie prosta (ankieta na www), a wyniki zaprezentowane w formie tej coenowej.
Mam na oku kilku twórców i jeden pomysł :)
Od razu odrzucam Spielberga, bo tym zajmiemy się w pierwszym kwartale 2012 po premierze "Tintina" i "War Horse" (wtedy zobaczymy, gdzie jest ich miejsce).
Woody Allen, choć pasuje (teraz w kinach "Midnight in Paris"), to jednak ma zbyt obszerny dorobek (44), który dodatkowo nie jest - w większości - zbyt znany tutaj na forum.
Ale za to jest:
Pedro Almodovar - jesienią pojawi się "Skóra, w której żyję". Widziałem kilka tytułów, ale od jakiegoś czasu chciałbym zmierzyć się z całością filmografii, tym bardziej, że wielka nie jest (raptem 17 tytułów), a podobno bardzo dobra (i wbrew pozorom niejednoznaczna, zróżnicowana)
Steven Soderbergh - jesienią "Contagion". Bodajże 23 filmy w dorobku na co najmniej solidnym poziomie. I do tego każdy inny.
Jim Sheridan - jesienią "Dream House", ale kłopot jeden: tylko 8 filmów do oceny. Jednak chyba za mało (za to tytuły mocarne w większości)
Możemy też wziąć na tapetę kogoś, kto niekoniecznie zaprezentuje coś nowego w najbliższych miesiącach. Może Ridley Scott (19)? Może Kubrick (16)? Może Weir (14)? Herzog (15)? Coppola (27)?
Do czasu rozpoczęcia plebiscytu - i po wyborze twórcy - moglibyśmy zorganizować coś na kształt "wspólnych seansów" albo osobistego festiwalu, o ile ktoś chciałby się w ten sposób zabawić :) Na przykład 6 tygodni to dużo czasu na obejrzenie kilkunastu filmów / uzupełnienie luk / przypomnienie filmografii wybranego reżysera. Ustalimy mały plan zapoznawania się z dorobkiem filmowym, np. od najstarszego do najnowszego, kupujemy lub korzystamy z oferty darmowych seansów internetowych (ipla, T i inne) i na bieżąco oglądamy, komentujemy - będzie to merytoryczna baza dla właściwego artykułu. Po "festiwalu" będzie czas na oceny, dzięki którym powstanie ranking. I tyle.
Co Wy na to? Ma to ręce, nogi? Przyłączycie się?
19-08-2011, 14:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2011, 07:27 przez desjudi.)
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
Ridley +1
Kubrick też może być, chociaż może skończyć się nudnym, grupowym spuszczaniem:P
19-08-2011, 15:17
Captain Skullet
Liczba postów: 20,337
Liczba wątków: 128
Myślę, że pomysł taki sobie i można by zrobić jakiś o wiele ciekawszy plebiscyt niż ocenę twórczości jednego reżysera (Po co czekać z 80s? Naprawdę nie rozumiem.)
Poza tym jeśli nie będzie to Cameron, Scott, Fincher, Nolan albo Bay :P to i tak nie wezmę udziału bo nie miałoby to najmniejszejo sensu :P
No a na uzupełnianie znajomości czyjejkolwiek filmografii tylko po to żeby zagłosować nie mam ochoty.
19-08-2011, 15:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2011, 15:25 przez Gieferg.)
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
Coenowie twierdzą inaczej.
19-08-2011, 15:23
Stały bywalec
Liczba postów: 10,310
Liczba wątków: 5
Tylko, że Coenowie mają bardzo równą filmografię i ranking był przez to ciekawy. Ridley Scott nakręcił ze trzy świetne filmy, a reszta średniawki lub nawet gnioty. Nie spodziewałbym się jakichś specjalnych niespodzianek po takim rankingu :)
taki ranking jest o tyle trudny do zrobienia, że musi być reżyser w miarę znany, ale też nie na tyle oczywisty co np. Cameron. Przynajmniej tak ja to widzę :)
Proponowałbym prędzej Carpentera (no on równy nie jest, ale mogłoby być ciekawie), Burtona, Polańskiego, Scorsese, może Verhoevena (ale tu jest problem z jego holenderskimi filmami, które są mało znane).
19-08-2011, 15:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2011, 15:35 przez Albertino.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Albertino mądrze prawi, co prawda nie zgadzam się z taką oceną twórczości Scotta, ale w jego przypadku wynik plebiscytu byłby wyłącznie formalnością i oczywistą oczywistością.
Tim Burton, David Fincher i Steve Spielberg właśnie to moje typy. Na gówno pt. Tin Tin bym nie czekał, na War Horse też nie, bo choć zapowiada się dobrze, wątpliwe by było to coś, co mogłoby równać się z resztą jego filmografii.
19-08-2011, 15:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2011, 16:17 przez Mierzwiak.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,545
Liczba wątków: 17
Wydaje mi się, że wyniki plebiscytu o Fincherze też mogłyby być zbyt oczywiste. Jestem za Burtonem, bo to mógłby być dość ciekawy plebiscyt, tym bardziej, że zdania na temat jego, ostatnich zwłaszcza, dokonań, są dość podzielone. Może pozbierać najczęściej pojawiające się typy i zrobić ankietę?
19-08-2011, 16:13
Banned
Co do Finchera to racja, ale jeśli już, to po Millennium, tak samo jak ze Scottem poczekałbym na Prometeusza.
Jestem za Burtonem.
19-08-2011, 16:18
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
Pedro Almodovar to fajny pomysł. Już od dawna planuję zapoznać się z jego filmografią, ale ciągle przekładam w przyszłość. I jak już wcześniej wspomniałem dobrym wyborem byłby Kubrick.
A może Bergmana? :D
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
19-08-2011, 16:21
Stały bywalec
Liczba postów: 10,310
Liczba wątków: 5
Almodovar by mi pasował, bo widziałem wszystkie jego filmy, ale to chyba nie to forum :)
19-08-2011, 16:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2011, 16:31 przez Albertino.)
Miami Vice
Liczba postów: 8,055
Liczba wątków: 43
Almodovar by mi nie pasował, bo nie widziałem żadnego jego filmu :P
Osobiście oddaje głos na Tima Burtona (Ridley Scott ma szlaban za herezje o filmach w 3D).
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
19-08-2011, 16:51
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:Almodovar by mi nie pasował, bo nie widziałem żadnego jego filmu :P
To dokładnie tak jak ja ;)
19-08-2011, 17:37
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
David Fincher odpada, bo za mało filmów nakręcił, a po za tym kolejność już znamy - wystarczy spojrzeć na ostatni plebiscyt. Pytaniem by tylko było, gdzie tam wcisnąć Zodiaka.
Stawiam na Burtona, bo czas w końcu odświeżyć sobie Jeźdźca bez głowy i Sok z żuka.
19-08-2011, 18:07
Red Crow
Liczba postów: 12,688
Liczba wątków: 50
Albertino rzucił nazwiskiem Carpentera - to by było coś!
19-08-2011, 19:06
Nowy
Liczba postów: 232
Liczba wątków: 0
a nie lepiej byłoby zrobić plebiscyt dotyczący jakiegoś reżysera, który, mówiąc delikatnie, nie nakręci już żadnego filmu? żeby nie doszło do sytuacji, że po ogłoszeniu wyników żyjący twórca nakręci dzieło, które poziomem skasuje 3/4 poprzednich produkcji : )
19-08-2011, 19:13
Don Sinatio
Liczba postów: 2,948
Liczba wątków: 11
Proponuję ranking filmów Danny'ego Boyle'a. Niewiele ich bo tylko dziewięć jak na razie, ale w sam raz by ktoś kto nie obejrzał jakiegoś jego filmu uzupełnił braki, a z pewnoscią biorac pod uwage popularność jego filmów niewiele będzie takich osób.
19-08-2011, 19:33
szubrawca jawnogrzeszny
Liczba postów: 107
Liczba wątków: 2
Boyle zapowiada się najapetyczniej, Carpenter to faktycznie było by coś. A może tak Eastwooda? W końcu trochę tych filmideł nakręcił, jedne lepsze, drugie gorsze, ale średnia na przyzwoitym solidnym poziomie. Allen też jak najbardziej, z tym że tu dużo odświeżania - ostatni raz miałem z nim do czynienia ponad rok temu, katując piękne wydanie kolekcjonerskie jego filmografii. Głos swój jednak oddaje na Boyle'a albo Eastwooda.
Charlie Bronson is always got rope
19-08-2011, 19:54
..............
Liczba postów: 738
Liczba wątków: 3
Cytat:Stawiam na Burtona, bo czas w końcu odświeżyć sobie Jeźdźca bez głowy i Sok z żuka.
Podpisuje się pod Burtonem, szczególnie pod "9" i "Edwardem Nożycorękim" móglby wyjść z tego fajny plebiscyt:)
19-08-2011, 20:01
Banned
(19-08-2011, 20:01)STEALTH napisał(a): "9"
To nie jest film Burtona. To ma być plebiscyt reżyserski, nie producencki.
19-08-2011, 20:03
szubrawca jawnogrzeszny
Liczba postów: 107
Liczba wątków: 2
Co do "9" to podejrzewam, że pętałaby się gdzieś w ogonie listy..
Mierzwiak, w sumie fakt, Stealth mnie zmylił ;p
Charlie Bronson is always got rope
19-08-2011, 20:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2011, 20:04 przez Burial.)
|