Pacific Rim (2013-2018)
Dzisiaj się okaże czy brak Del Toro aż tak bardzo widać i film generalnie zasysa.
Bilety na IMAX już zarezerwowane.
Przeczytałem spoiler Gieferga i jeśli to prawda to całkowicie wypacza postać z pierwszej części. Jakoś mi się to nie klei.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
.

Odpowiedz
Średniak z plusem. Pierwsza godzina się trochę wlecze, ale później całość nabiera rozpędu i trzyma dobre tempo już do końca. Od jedynki słabsze w takim sensie, że zarówno Jaegery, ich piloci czy nawet same Kaiju, u del Toro miały więcej charakteru. Boyega jest tylko OK, Eastwood drewno jak zwykle. Tylko młoda się wybija z tego tłumu. Wszystko w tym filmie rekompensuje finalna rozpierducha, która daje radę :) Ale myślałem, że będzie dużo gorzej. 6/10.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Co ja właśnie zobaczyłem?
Takiego festiwalu żenady dawno nie widziałem i aż sam sobie się dziwię, że w tym momencie nie mam żadnej taryfy ulgowej dla tego filmu.
Widać mocno brak Del Toro, a ten nołnejm zatrudniony do reżyserii ma u mnie w pysk za to jak potraktował ten świat, tych bohaterów i nakręcił tak
beznadziejny scenariusz. Od dialogów więdną uszy, praktycznie wszyscy oprócz jednej- tej młodej- grają jakby za karę. Boyega to drewno, Eastwood
to drewno do potęgi, młodzi piloci yeagerów to poziom gry serialu klan. Co tu się odjaniepawla to ja nie mam pojęcia. W napisach końcowych nazwisko
Del Toro jest jako producent, ale nie chce mi się wierzyć, ze on chce podpisać się pod czymś takim. Może miał ten film kompletnie w dupie?

A jest to zupełnie inny film od poprzednika, bohaterowie nie mają charakterów, to płaskie papierowe imitacje ludzi, którzy coś tam sobie dukają górnolotnie.
Nie ma to za grosz klimatu, ta magia z pierwszej części, specyficzny feeling zniknął całkowicie, wszystko jest lśniące, piękne, aż nadto czyste.
Nie kupuję tego świata, gdzie nagle mamy taką uber duper technologię jaką pokazali tutaj, bo w sumie skąd ją wzięli?

Kogoś irytował Newt lub Hermann? Tutaj raczej wyjdziecie z kina. Masa żenującego humoru, fabuła jakaś taka mało angażująca i jak
już ktoś wspomniał facepalmowy prolog, który chce być prologiem z jedynki, tylko takim gorszym przy który widać, że zrobił to ktoś bez talentu.
Jedyny plus to oprawa wizualna i dźwiękowa, idealnie przedstawiony ogrom robotów i potworów, w IMAXie to wszystko świetnie wyglądało, efekty
są w pytkę, tu bez cienia wątpliwości nie ma obniżenia poziomu, tylko no właśnie. Cała finałowa rozwałka, mimo, że calutka przy świetle dnia
(to jeden z niewielu plusów), jest przeraźliwie nudna, za dużo się dzieje, za dużo naraz i za głośno- takie Bayformers na sterydach.
Eh a tak kocham pierwszą część.
Bez cienia wątpliwości 1/10.
Niech to porządnie flopnie.

Odpowiedz
LOL.

Danus opisał to tak, jakby nie oglądał wcześniejszych zwiastunów. xD
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Dzisiaj drugi seans tym razem z dubbingiem.
Oczywiście dubbing to krwawienie z uszu, ale ja nie o tym.
Kilka kwestii które uwierają jeszcze bardziej przy drugim seansie:
-To jak potraktowali Mako,
- aktorstwo głównych bohaterów to katorga, przeszkadza to jeszcze bardziej,
- film zrobiony totalnie na transformersową modłę,
- muzyka, ło jezu jakie to jest odtwórcze, nudne, irytujące,
- humor, nie ma sikających robotów, ale są rzeczy porównywalne a nawet gorsze
- nie czuć wagi wydarzeń, wszystko jeden wielki ziew,
- Deknight czy jak ci tam, ty przybyczona wytatuowana piczko, za to co zrobiłeś z tym filmem należy ci się solidny kop w ryj,
Ehh, szkoda strzępić ryja:P

Po wekendzie 150 mln:
http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=pacificrim2.htm

Odpowiedz
Sorry ale jak można ocenić aktorstwo w filmie z dubbingiem? Chyba że mowa o grze aktorów podkładających głosy :)

Jest jakaś podbudowa pod kolejną część, scena po napisach?

Odpowiedz
Też widziałem, że szczerze mówiąc nie mam weny za bardzo pisać o tym filmie. Brakowało polotu pierwszej części. Aktorstwo drewniane na maxa, humor koszmarnie zły. Fabuła w sumie na plus, bo przynajmniej komuś się chciało pokombinować i to nie jakoś super idiotyczne. Znacznie to lepsze niż zabiegi typu "portal znów się otworzył, bo tak". Porównania do kontynuacji "Independance Day" to gruba przesada.

Ze względu na alogiczną politykę polskiego dystrybutora, poszedłem na seans w kinie 4DX, skoro już i tak musiałem to oglądać w 3D, to uznałem, że można sprawdzić, jak to działa w tych salach. Wiem tyle, żeby nie iść tam nigdy więcej. Taka zabawa to już ma mało wspólnego z faktycznym oglądaniem filmu. Tym bardziej dla mnie, gdzie już samo 3D mnie mocno rozprasza.

Warto jednak dodać, że film ma nie aż tak złe otwarcie. 28 milionów w USA , to tylko o 9 milionów gorszy wyniku od pierwszej części. To wystarczyło też do końca serii "Black Panthera", jako pierwszego filmu kolejnego weekendu. Nieźle jest na świecie, zwłaszcza w Chinach, gdzie wpadło 65 milionów, a to już jest wynik lepszy od jedynki.
.

Odpowiedz
Można oceniać skoro się oglądało z napisami dzień wcześniej.
Podbudowa na trzecią część jest na tej samej zasadzie co Dzień Niepodległości Odrodzenie. W praktyce taki sam dialog nawet na koniec:P

Odpowiedz
No ale nie piszesz o pierwszym seansie tylko o tym z dubbingiem. aktorstwo głównych bohaterów to katorga, przeszkadza to jeszcze bardziej

Na filmie z dubbingiem NIE DA SIĘ OCENIĆ AKTORSTWA. Kropka. Logicznie byłoby właśnie napisać że seans z dubbingiem wypada pod tym względem lepiej :)

Odpowiedz
Dobra nie będę się spierał, aktorstwo jest gówniane, tyle:)
Co do porównań do ID4 R to nie wiem kto o zdrowych zmysłach porównuje tutaj oba filmy calosciowo, bo tak naprawdę maja malo wspólnego oprocz ostatniej sceny która sugeruje subtelnie kolejna część.
Generalnie bardzo filmu nie polecam, ale jak ktoś chce wiedzieć o co cho to spieszę z pomocą:
Całość jest przedstawione bardzo sucho, drętwo i bez polotu.
Jak już pisałem jedynie oprawa audio wizualna daje radę, efekty są fajne, a efekty dźwiękowe naprawdę robią świetną robotę.

Odpowiedz
Ten opis brzmi jak fabuła sklecona przez kogoś komu zlecono wymyślenie intrygi z założeniem "Wszystko czego nie chcieliby fani oryginału." Bleh.

Odpowiedz
Może konsultowali fabułę z Rianem Johnsonem? :)

Odpowiedz
150 mln na całym świecie przez weekend.

Odpowiedz
Pisałem o tym kilka postów wyżej.

Odpowiedz
Po drugim weekendzie film ma na koncie 230 mln z groszami worldwide. Nie wróżę mocnego wyniku końcowego i w sumie dobrze, nie z tymi twórcami i ich głupimi pomysłami.

Przypomniał mi się jeden z durnowatych motywow z sequelu. Pamiętam jak w jedynce bardzo uważano by podczas ubijania Kaiju ograniczyć do minimum krew potworów. Było to trochę naciągane, ale w miarę sensownie tłumaczyło używanie w ostateczności przez Yeagery takich broni jak działo plazmowe czy miecz. W Uprising mają to w dupie, napierniczaja w Kaiju czym popadnie i co tylko mają na uzbrojeniu nie zważając w ogóle na krew Kaiju. Wiadomo ma być jebudu i transformerowo kolorowo.

Odpowiedz
67% spadku w drugi weekend. Jebnął jak Gipsy z orbity w pierwszej części.

Odpowiedz
W drugiej części Gypsy wersja trzecia też jebnal z orbity, troszeczkę z innych powodów. Swoją drogą mega głupia scena. Generalnie film jest mega kopalnia glupich pomysłów łamanych przez debilne. Już widzę jak wygladal etap tworzenia scenariusza, chyba prześcigali się w tym kto wymyśli durniejszy motyw nie mający nic wspólnego z duchem oryginału. Gdyby Del Toro nie zyl z pewnością przewracałby się w grobie:)

Odpowiedz
Poziom lepszych części "Transformers", z taką przewagą, że jest to znacznie krótsze i mniej irytujące. Jako efekciarska rozróba na wielkim ekranie sprawdza się to ok, dosyć szybko zlatuje a po seansie ma się poczucie, że się zjadło całkiem kompetentnie przyrządzonego fast fooda. Tak, wizualnie, reżysersko, fabularnie i aktorsko (sic!) jest to nieporównywanie gorsze od produkcji Del Toro, ale chyba każdy się tego spodziewał, po tym jak stołek reżyserski objął facet od serialowego "Spartakusa". Ba, prawdę mówiąc, to można było spodziewać się czegoś gorszego.

Na dobrą sprawę wkurwił mnie tylko jeden motyw -
Z kolei pewien twist, był akurat fajnym, całkiem zaskakującym pomysłem, nie głupio wynikającym z pierwszej części, tyle że kompletnie nijak rozwiniętym. Po ujawnieniu o co chodzi, w zasadzie do niczego więcej to nie prowadzi niż do sequel baita.

Fabularnie można tyle o tym powiedzieć, że jednak nie poszli po linii najmniejszego oporu i próbowali w jakiś sposób to poprowadzić bez podminowania wydarzeń z pierwszej części. Ale to chyba tyle, bo historia co jakiś czas odhacza jakiś element, dosłownie sama z siebie, bez udziału bohaterów, którzy po prostu istnieją. W jedynce mieliśmy paczkę może i stereotypowych, ale za to barwnych i całkiem nieźle umotywowanych postaci, w których los można było się zaangażować. Tutaj tego nie ma w ogóle. Nikt tu nie ma celów, motywacji, jakiegokolwiek charakteru. Całość jest potwornie (wink, wink) bezduszna. Paradoksalnie, jedyna scena która potrafi pobudzić u widza jakieś emocje, jest tą najbardziej wkurwiającą. A i to wynika wyłącznie z filmu Del Toro.

6/10 - Do jedynki nie ma to startu, nie jest to godny sequel, ale jak kogoś jarają nawalanki mechów z potworami, to można obejrzeć przy piwku i nieźle się bawić.

Odpowiedz
Nie spodziewałem się, żeby się to nawet zbliżyło do filmu del Toro. No i nie zbliżyło się. Nie ma ani trochę tamtego klimatu. Postacie są nijakie, na papierze są tam między nimi jakieś relacje, ale na ekranie to w ogóle nie działa. Jak relacje między bohaterami Boyegi i Eastwooda. Oraz wszelkie inne.

Trafiają się tu nawet nienajgorsze pomysły
, ale jest to tak jakoś bezpłciowo podane, że film po prostu nie wykorzystuje potencjału.

Mam podobnie jak Grievous z motywem

Słabe to filmidło raczej, bez klimatu, z tekturowymi bohaterami, byle jakimi dialogami i humorem, który opiera się na sucharach. Ale jako odmóżdżającą rozwałkę, nawet się to jakoś ogląda. Zwłaszcza, że film dał mi to, czego nie mogłem się doprosić ani od pierwszego "Pacific Rim", ani od "Godzilli" Edwardsa - naparzankę w mieście w pełnym świetle dnia. Miła niespodzianka (niespodzianka dla mnie osobiście, bo wcześniej nie widziałem ani jednego fragmentu czy nawet ujęcia z tego filmu, więc nie wiedziałem, co tam konkretnie będzie). I właśnie z powodu rozwałki, był to lepszy seans niż choćby w przypadku ostatnich "Transformerów", gdzie człowiek poszedł pooglądać tłukące się po mordach roboty, a tu naparzanek jak na lekarstwo.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon