Stały bywalec
Liczba postów: 6,883
Liczba wątków: 6
[twitter]https://twitter.com/jasonosia/status/1636190465639718921?s=46&t=0fgkcwEi8su-nm9RaGk0ow[/twitter]
Z jednej strony, brzmi podejrzanie zbyt dobrze. Leo wiadomo, jako minimum przyciągnie uwagę. W wersji wcale nie jakoś super optymistycznej, zagra jedną ze swoich najlepszych ról. Viggo - super; jako nieoczywiste nazwisko, które nieczęsto wiązano z PTA może zarówno uwiarygadniać tę plotę, jak i świadczyć o tym, że ktoś go wrzucił, właśnie dlatego, żebyśmy tak myśleli. Podobnie i ta Hall i Taylor, których nie kojarzę, ale które w sumie wpisują się w schemat wyciągniętych przez PTA z drugiej-trzeciej ligi lub z małym doświadczeniem, w których on widzi coś co mu akurat pasuje do danej roli. Phoenix? Niby zawsze lepiej go oglądać u PTA niż w Jokerze 3, ale jeśli rzeczywiście Leo tu będzie to... no niby chciałoby się ich zobaczyć razem, ale gdyby miałby zagrać jakaś mniejszą rolę czy nawet cameo to jakoś bardzo zawiedziony nie będę a i widzę jakieś tam plusy - swoje już zagrał u PTA. Jeśli to miałby być znów Pynchon to tam chyba możliwe są jakieś nawiązania do Inherent Vice, nie? Mógłby wrócić jako Doc. W sumie nawet jeśli nie ma tego w powieści to akurat w tym przypadku nie dużo bardziej zaskakujące byłoby, gdyby pojawił się jako Freddie Quell.
W pierwszej chwili pomyślałem, że niekoniecznie chcę kolejnego Pynchona od PTA. Ale jako ktoś kto ma IV w TOP2 Andersona, czemu nie? Niby czekam ciągle na powrót do intelektualnego i realizacyjnego rozmachu TWBB i Mistrza, ale muszę też przyznać, że ostatnimi filmami Anderson zaczął niebezpiecznie wchodzić w zbyt błahe i lekkie tematyki, w których marnował swój potencjał. A, że młodszy już nie będzie. Solidna literacka podstawa powinna dodać ciężaru. No i z całym szacunkiem dla scenariopisarskiego talentu Andersona, Master miał wybitne linijki, ale całościowo chyba nie było lepszych dialogów niż w IV.
Ale, stawiam, że i obsada (chociaż w tego Leo to akurat wierzę, bardziej niż kiedykolwiek, nie wiem dlaczego) i ten Pynchon to tak na 50:50 na razie. Jeśli okaże się prawdą, jaram się oczywiście bardzo.
(24-02-2023, 16:20)Dr Strangelove napisał(a): Ten Wasz Anderson to lewak, prawak czy symetrysta? Ma jakieś poglądy?
Wegetarianin. Więc pewnie trochę lewak, ale z drugiej strony, nawet w przypadku Licorice Pizza były głosy, że żarty z żydów i Azjatów to niby tylko tak na niby są wyśmiewaniem rasizmu i buractwa, ale tak naprawdę trochę wkładaniem kija w mrowisko a przynajmniej niepowstrzymaniem się przez Andersona przed pokazaniem: patrzcie, wcisnę w 2021 moim bohaterom takie prostackie żarty tam, gdzie w sumie nie są one jakoś specjalnie uzasadnione i potrzebne i co mi zrobicie. No i pomimo szacunku, jakim darzy go środowisko, jeśli za coś mu się obrywa to właśnie za właściwie wyłącznie białych mężczyzn w głównych rolach (Phantom Thread był chyba pierwszym odejściem od tego schematu, nie?).
17-03-2023, 17:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2023, 17:22 przez PropJoe.)
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Tak swoją drogą, to Phoenix nie kręci w podobnym czasie z Marą tego filmu Pawlikowskiego? Jeśli jego angaż to nie plota to obstawiam mniejszą rólkę, jak Cooper i Penn w Licorice Pizza.
17-03-2023, 17:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2023, 20:44 przez Kryst_007.)
Stały bywalec
Możliwe. A Jokera robią teraz? Tak czy inaczej, bardzo prawdopodobne, że Phoenix nie będzie miał czasu na większą rolę.
17-03-2023, 17:36
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 19,178
Liczba wątków: 5
(17-03-2023, 17:18)PropJoe napisał(a): Ale, stawiam, że i obsada (chociaż w tego Leo to akurat wierzę, bardziej niż kiedykolwiek, nie wiem dlaczego) i ten Pynchon to tak na 50:50 na razie. Jeśli okaże się prawdą, jaram się oczywiście bardzo.
Ale kolejne arcydzieło 10/10 czy rozczarowujące 8/10?
;)
(17-03-2023, 17:18)PropJoe napisał(a): (24-02-2023, 16:20)Dr Strangelove napisał(a): Ten Wasz Anderson to lewak, prawak czy symetrysta? Ma jakieś poglądy?
Wegetarianin. Więc pewnie trochę lewak, ale z drugiej strony, nawet w przypadku Licorice Pizza były głosy, że żarty z żydów i Azjatów to niby tylko tak na niby są wyśmiewaniem rasizmu i buractwa, ale tak naprawdę trochę wkładaniem kija w mrowisko a przynajmniej niepowstrzymaniem się przez Andersona przed pokazaniem: patrzcie, wcisnę w 2021 moim bohaterom takie prostackie żarty tam, gdzie w sumie nie są one jakoś specjalnie uzasadnione i potrzebne i co mi zrobicie. No i pomimo szacunku, jakim darzy go środowisko, jeśli za coś mu się obrywa to właśnie za właściwie wyłącznie białych mężczyzn w głównych rolach (Phantom Thread był chyba pierwszym odejściem od tego schematu, nie?).
Znaczy się symetrysta. Może być :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
17-03-2023, 18:25
Stały bywalec
(17-03-2023, 18:25)Dr Strangelove napisał(a): (17-03-2023, 17:18)PropJoe napisał(a): Ale, stawiam, że i obsada (chociaż w tego Leo to akurat wierzę, bardziej niż kiedykolwiek, nie wiem dlaczego) i ten Pynchon to tak na 50:50 na razie. Jeśli okaże się prawdą, jaram się oczywiście bardzo.
Ale kolejne arcydzieło 10/10 czy rozczarowujące 8/10?
;)
No jak bedzie Leo i Viggo plus Phoenix a do tego Pynchon to wiadomo, że 10/10. Bez oglądania.
17-03-2023, 19:30
Stały bywalec
Liczba postów: 5,967
Niezależnie od mistrzowskiego poziomu reżyserii, powiedzmy sobie szczerze: PTA dobiera ostatnio tematycznie strasznie kijowe projekty.
I ten też nie brzmi jakoś specjalnie zachęcająco. Chyba tylko Leo na pokładzie znacząco się tutaj wyróżnia. Bo w życiu nie przypuszczałem, że on kiedyś jednak zagra u PTA. Ale jakoś nie czuję tego połączenia.
A co do filmu Pawlikowskiego, to może jednak niewypał? Bo Mara też szuka zajęcia w nowym projekcie reżysera "Barbarzyńców".
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
17-03-2023, 22:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2023, 22:07 przez zombie001.)
.
Liczba postów: 28,048
Liczba wątków: 62
Po opisach książki, to Vineland mi bardzo pasuje do PTA, więc możliwe, że to to. Mnie tam jara wizja DiCarprio u Andersona, chociaż jestem pewien obaw czy wyjdzie zajebiście.
20-03-2023, 09:30
Movie Lover
Warner przejmuje projekt. IndieWire nie wspomina nic o ewentualnym udziale Leo - jedynie Phoenix, Viggo i Regina Hall.
[twitter]https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1672670068063215617?t=XWmARhndHYCF7ejbbljceA&s=19[/twitter]
24-06-2023, 20:43
Stały bywalec
Jakiś czas temu pojawiły się plotki, że zaczęli kręcić. W Meksyku. Znowu powielane z jednego źródła. Wydaje mi się, że to WB to może być prawda. Jeśli chodzi o obsadę to Mortensen i Hall pojawiają się w tych plotkach nieprzypadkowo, zbyt randomowe to nazwiska, żeby nie było w tym ziarna prawdy. Phoenix też wydaje się prawdopodobny w małej roli. Ale Leo to może być takie wishful thinking.
Nie śledzę tematu za bardzo, ale jak rozumiem przeszkodą jest ten strajk scenarzystów, który chyba uniemożliwia kręcenie w sytuacji, w której robiliby zmiany na planie, co PTA robi zwykle. Wydaje się to absurdalne, ale chyba rzeczywiście jednak nie kręcą, bo z kolei kilka dni temu pojawiły się plotki, że przełożyli na luty 2024.
Ale, ktoś na reddicie The Smile (tego side projectu Greenwooda i Yorke'a) napisał, że gadał z Greenwoodem po jakimś koncercie i on powiedział, że właśnie pisze score do nowego shorta PTA. Wydaje się to bardziej prawdopodobne niż inne plotki, bo wygląda na rzucone przez Greenwooda a później przez tego fana przy okazji.
Wydaje się więc dosyć prawdopodobne, że PTA coś teraz kręci, ale raczej shorta a ten duży projekt musieli przełożyć na przyszły rok.
07-07-2023, 11:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2023, 11:40 przez PropJoe.)
Movie Lover
Mnie w ogóle ciekawi, że to dla WB powstaje. Tym bardziej, że PTA przecież dopiero co ze Spielbergiem i Scorsese postawił się Zaslavovi w sprawie ewentualnego zamknięcia TCM. Domyślam się, że wszelkie umowy zostały podpisane dużo wcześniej, ale jestem ciekaw jak po tamtym incydencie będzie wyglądała współpraca Andesona z tym chujkiem.
Swoją drogą, to drugi powstający film Paula z rzędu, na którego temat informacje są niejasne. W przypadku Phatom Thread przynajmniej podano parę nazwisk w obsadzie, ale już z Licorice Pizza i tym, to jakaś ciuciubabka.
07-07-2023, 11:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2023, 11:51 przez Kryst_007.)
.
Liczba postów: 28,048
Liczba wątków: 62
(07-07-2023, 11:38)PropJoe napisał(a): Nie śledzę tematu za bardzo, ale jak rozumiem przeszkodą jest ten strajk scenarzystów, który chyba uniemożliwia kręcenie w sytuacji, w której robiliby zmiany na planie, co PTA robi zwykle.
Nie rozumiem logiki. W sensie, że jakieś przepisy gildii scenarzystów, że teraz mamy strajk i nie wolno kręcić nawet jak scenarzysta (czyli sam PTA) ma kontrakt z wytwórnią, jest dogadany i wszystko jest ok?
07-07-2023, 11:47
Movie Lover
Może po prostu PTA solidaryzuje się ze scenarzystami i nie chce na razie kręcić. Akurat masa produkcji jest na spokojnie kontynuowana na etapie preprodukcji czy zdjęć.
07-07-2023, 11:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2023, 11:54 przez Kryst_007.)
Stały bywalec
Wydaje mi się, że zawsze jest trudno o jakieś potwierdzone informacje. Przynajmniej dopóki nie wejdą na plan. A nawet jak już kręcą to najwiecej dowiadujemy się od kogoś kto wpadnie na plan albo pracuje na nim i strzeli jakąś fotkę. Z półoficjalnych źródeł to najwięcej o dziwo wygada Greenwood. Przy LP było coś z twittem, którego po paru godzinach wykasował.
Dlatego wydaje mi się, że teraz może kreci tego shorta. Może jako przymiarkę do pełnego metrażu. Albo co najwyżej testuje kamery w lokacjach pod zdjęcia na początku 2024.
(07-07-2023, 11:47)simek napisał(a): (07-07-2023, 11:38)PropJoe napisał(a): Nie śledzę tematu za bardzo, ale jak rozumiem przeszkodą jest ten strajk scenarzystów, który chyba uniemożliwia kręcenie w sytuacji, w której robiliby zmiany na planie, co PTA robi zwykle.
Nie rozumiem logiki. W sensie, że jakieś przepisy gildii scenarzystów, że teraz mamy strajk i nie wolno kręcić nawet jak scenarzysta (czyli sam PTA) ma kontrakt z wytwórnią, jest dogadany i wszystko jest ok?
No jakkolwiek absurdalnie to nie brzmi to chyba tak.
(07-07-2023, 11:51)Kryst_007 napisał(a): Może po prostu PTA solidaryzuje się ze scenarzystami i nie chce na razie kręcić. Akurat masa produkcji jest na spokojnie kontynuowana na etapie preprodukcji czy zdjęć.
Plus to co Kryst pisze też wydaje się prawdopodobne. Wydaje mi się, że PTA mógłby obejść ten strajk, ale właśnie solidaryzuje się ze scenarzystami. Gdyby jeszcze miał w 100% gotowy scenariusz to jeszcze może by to przeszło. Ale już jakieś więcej niż kosmetyczne zmiany byłyby złamaniem zasad strajku. Więc zakładam, że gdyby się uprał (jak się uparł, żeby w przerwie covidowej kręcić LP), to by kręcił kosztem oskarżeń o brak lojalności ze scenarzystami i może złamaniem zasad gildii (nie wiem w sumie czy on jest w gildii scenarzystów? musi chyba być, nie?).
No pojebane to, ale co zrobisz. Do shorta może ma w 100% gotowy scenariusz. Fajnie, gdyby był on na przykład przynajmniej z częścią docelowej obsady (Viggo?) i gdyby go szybko wypuścili na streamingu.
07-07-2023, 11:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2023, 12:04 przez PropJoe.)
Stały bywalec
Liczba postów: 10,408
Liczba wątków: 5
To był co najwyżej research pod film, albo krótki metraż.
Początek zdjęć jest zaplanowany na luty 2024. Oficjalne info z wczoraj: https://www.worldofreel.com/blog/2023/7/hpjdtib2fdaoqcvjmk7rib2gw6fwn0
07-07-2023, 12:03
Stały bywalec
No, w tym artykule plus w kolejnym podlinkowanym tam: https://www.worldofreel.com/blog/2023/5/k1emy2k4ketsbgh9grv009jfioqok0
jest to wszystko o czym piszemy.
07-07-2023, 12:07
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,567
Liczba wątków: 67
(07-07-2023, 11:47)simek napisał(a): Nie rozumiem logiki. W sensie, że jakieś przepisy gildii scenarzystów, że teraz mamy strajk i nie wolno kręcić nawet jak scenarzysta (czyli sam PTA) ma kontrakt z wytwórnią, jest dogadany i wszystko jest ok?
Tak. Jeśli jesteś członkiem gildii to w trakcie strajku po prostu nie możesz pracować nad wcześniej ugadanymi rzeczami i/lub podpisywać nowych kontraktów. To znaczy w teorii możesz, ale to się wiąże automatycznie z utratą jakichkolwiek przywilejów, a w dalszej kolejności najpewniej z grzywną lub wykluczeniem ze związku.
07-07-2023, 12:41
Stały bywalec
Mogą to być znowu tylko plotki, ale Konfede... ten blog jest zwykle dobrze poinformowany i nie podaje totalnie niesprawdzonych informacji:
Cytat:Sounds like PTA & Leo finally getting to work together after 27ish years!
"Production Weekly" originally listed the project in March as co-starring Regina Hall, Rachael Taylor, Joaquin & Viggo Mortensen.
The strike obviously halted things but rumors are the shoot will ideally take place in February.
Źródło
21-10-2023, 09:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2023, 10:31 przez PropJoe.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,967
Leoś ma gdzieś tak z 15-20 lat grania przed sobą. Było pewne, że kiedyś znajdzie sobie alternatywę dla wiekowego dziadunia Scorsese. Pytanie tylko czy PTA to już na stałe będzie - kilka kolejnych filmów - czy może tak sobie ma razie Leoś poskacze po reżyserach. W kolejnym Scorsese też jeszcze wystąpi.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
21-10-2023, 11:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2023, 11:54 przez zombie001.)
Movie Lover
Ja go widzę pracującego z braćmi Safdie albo Chazelle'm, jeśli chodzi o następców wiekowych wyjadaczy.
21-10-2023, 12:07
Movie Lover
PTA zrobił z połączył siły z Yorke i Greenwoodem nad kolejną drobną rzeczą.
13-11-2023, 22:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2023, 22:56 przez Kryst_007.)
|