Pierwsze cztery filmy Stevena Seagala
Gieferg napisał(a):wtedy mi się podobały, teraz nie mam najmniejszej ochoty ich sobie odświerzać.

No a teraz już mam :)
Dzisiaj obejrzałem sobie "Wygrać ze śmiercią" pozostała trójka wymieonych przez Mentala, a następnie obydwa Under Siege i Krytyczna Decyzja 8) czekają w kolejce.

EDIT:

dzisiaj zaliczyłem Markde for Death i mam w związku z tym pewne pytanie. Mam wrażenie że obejrzałem jakąś ocenzurowaną wersję. Jak wyglądać powinna scena dekapitacji pierwszego Screwface'a ?

W penym momencie było tez coś takiego (bodaj w sklepie do którego jamajczycy wpadli samochodem) że Steven podchodzi do gościa, chwyta go za rękę jakby miał mu ją złamać, potem mamy jakieś dziwne przejście do innego ujęcia a gośc ma za chwilę bezwładnie zwisającą łapę...

Odpowiedz
Jeszcze jeden temat do odświeżenia. :D Pooglądałem wczesnego Seagala bo go zachwalali tu i ówdzie i istotnie dają radę. Fajne actionery, które dają sporo radochy do dziś dnia. Gdzieś tak przy "Krytycznej decyzji" mógł skończyć karierę i nic już nie kręcić, tylko dobrze by na tym wyszedł. Mimo, że tych po wspomnianym tytule omijałem jako, że Seagal zawsze się potocznie kojarzy "Kowalskiemu" z kiepskim kinem ( nieważne czy ktoś taki ocenia wtedy jego dobre czasy czy nie ) ale wierzę na słowo.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Gdy patrzy się na tego dzisiejszego kloca wyręczającym dublerem, a potem na dawnego szybcika, który próbował nawet grać to smutno się robi. Więc obejrzałem tą zacną tetralogię w jedynych, słusznych nieocenzurowanych wersjach.
Nico - ponad prawem - piękne początki, chudziutki Seagal jeszcze zapuszczający kucyka radośnie rozprawia się z wszelkim tatałajstwem. Chyba najlepiej zagrana rola w jego karierze, w dodatku obrywa po ryju! Scena łamania głównemu złemu łapy jest trochę przesadzona, ale cieszy oczka. Polecam!
Wygrać ze śmiercią - Niewiele lepszy od "Nica". Przez jakiś czas na razie brak akcji, co nie przeszkadza widzom. Za to później mamy tu strzelaniny, pościgi po Chinatown, wbijanie złym do gardła kija bilardowego. Plus nietypowe zakończenie jak na twórczość Stefana.
Wybraniec Śmierci - Seagal kontra jamajscy dilerzy narkotyków, na czele których stoi czarownik voodoo? Plus ten tytuł? Spoko, to bardzo dobry film. Masa kultowych one-linerów padających głównie z ust Screwface'a. Smaku dają fajny klimat i brutalność. Nasz mistrz w dodatku gra!
Szukając sprawiedliwości - Boże! Seagal ma więcej niż jedną minę. Ale prawdziwa gwiazdą jest Richie Madano, pierwszorzędny skurwiel, który lubi ból (zwłaszcza gdy Gino właściwie rzuca nim jak zabawką). Podoba mi się scena "sam vs. wszyscy" w barze. Otóż gdy Stefan chodzi se jak gdyby nic jeden z bandziorów podcina mu nogi (Ale nie martwcie się - i tak Stefan wychodzi bez szwanku). Niecodzienny widok w tego typu scenach. Genialny sensancyjniak.

Panie, miej w opiece tą baryłę.

Odpowiedz
Heh, nie oglądałem żadnego Seagala od jakichś 10 lat, ale tak zajrzałem sobie na YT za pojedynczymi scenkami i 100% fun. Szczególnie ta w barze z Out for Justice. Fajnie czasem mieć to forum pełne epy:)

Odpowiedz
Ja tam regularnie wracam do czterech pierwszej filmów Stevena. "Out for Justice" uważam za jeden z lepszych sensacyjniaków lat 90. Mocne w uj!

Odpowiedz
Jest temat o Stefanie przecież. Nie mniej jednak, świetny artykuł, który przytacza też linka do do innego, świetnego artykułu (o kulisach współpracy senseja z mafią).
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hej,

Jak nazywal się film w którym Steven leżał z żonką w pościeli, lecz wpadła ekipa z uzikami i zabiła kobietę leżącą w łóżku?

Odpowiedz
Jeśli dobrze pamiętam to w Wygrać ze śmiercią (Hard to Kill) była taka scena. Bajdełej, to najlepszy film Stevena jaki oglądałem.

Odpowiedz
A na VHSach "Trudny do zabicia". I tak powinno być.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat:Bajdełej, to najlepszy film Stevena jaki oglądałem.

Nie taki znowu dobry. Wolę Out for Justice i Glimmer Mana.

Odpowiedz
(03-06-2013, 12:16)Gieferg napisał(a): Out for Justice

Nie widziałem.

(03-06-2013, 12:16)Gieferg napisał(a): Glimmer Man

Oglądałem ale jakoś średnio mi się podobał (5/10 - widziałem go w październiku i już nie pamiętam jak się skończył). Dość typowy buddy cop movie. Wolę od niego nie tylko Hard to Kill, ale także Marked for Death i Above the Law.

Odpowiedz
Dwa ostatnie to już w ogóle są cienkie. Najlepszym filmem z Seagalem jest Executive Decision :P

Odpowiedz
Cienkie? Lepsze od Dredda. ;) A Executive Decision też nie widziałem. W ogóle mało ze Stevenem filmów mam ocenionych (jak tak patrzę na filmwebie to znalazłem osiem).

Odpowiedz
Cytat: A Executive Decision też nie widziałem.

No to zdecydowanie powinieneś szybko nadrobić.

Ja widziałem dziesięć. Z tego 5 mam na BD (Under Siege 1&2, Above The Law, Hard to Kill, Executive Decision), dwa na DVD (Out for Justice, Glimmer Man) pozostałych trzech (Machete, On Deadly Grounds, Marked for Death) raczej nie mam w planach, podobnie jak nie mam zamiaru oglądać nic więcej z filmografii Stefana.

No i nie widziałem żadnego filmu ze Stevenem, który byłby lepszy od Dredda.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon