19-02-2012, 23:09
|
Polskie akcenty w kinie.
|
|
W "Seeking Justice" z Cage'm jeden z bohaterów nazywa się Leon Walczak.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
W brytyjskim serialu "Inside Men" partnerką jednego z trójki głównych bohaterów jest Polka z Krakowa o jakże staropolskim imieniu Dita.
"Niech da mi panna dwa miliony rurek z kremem"
22-02-2012, 19:02
Akcencik w Things We Lost in the Fire (2007). W 25. minucie Duchovny dźwiga Berry z łóżka, mówiąc: Zapomnieli zainstalować zraszacze. Wywalę tych gości i zatrudnię Polaków. Jak to leciało w oryginale, nie wiem, lektor zagłuszył.
22-02-2012, 23:27
W filmie "Last of the Red Hot Lovers" z 1972 roku na podstawie sztuki Neila Simona jedna z bohaterek, Elaine Navazio jest Polką (nazwisko przejęła po włoskim mężu).
26-04-2012, 22:22 Gieferg, wyslales tego posta siedem lat temu i dziad dopiero dotarl? :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
26-04-2012, 22:58
Vaterland-tajemnica III rzeszy
Dialog dwóch znajomych SS-manów: -Kolejny pracowity dzień w wydziale przestępstw seksualnych. -Co to za ptaszki? -Aryjka i Polak, schwytani na gorącym uczynku. Poproszę o kawę. Dla niej przesiedlenie, dla niego dwadzieścia lat ciężkich robót -Zupełnie nie rozumiem tych ludzi... 29-04-2012, 15:44
Hot Shots
* przed walką na ring wchodzi Jan Paweł II * jeden z pilotów zwie się Kowalski
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 07-05-2012, 19:00
W "Wyspie Niedźwiedziej" z 1979 roku pojawia się postać polskiego naukowca Tadeusza Leczyńskiego (Lecińskiego?) (Thaddeus Lechinski) grana przez Christophera Lee. Niestety nie ma on wielkiego udziału w akcji, a jedynym znaczącym akcentem jest wygłoszenie przez niego polskiej modlitwy na swym łożu śmierci.
09-05-2012, 14:04
W filmie "The Counterfeit Traitor" z 1962 roku osadzonym w realiach II wojny światowej pojawia się scena, w której polscy robotnicy przymusowi pracujący w rafinerii odmawiają wykonywania swych zadań z powodu zbyt dużej ilości godzin pracy i zbyt małych racji żywnościowych. Niemcy grożą, że wszystkich strajkujących powieszą, po czym faktycznie jeden z pracowników zostaje powieszony - reszta wraca do pracy. Wydarzenie to wpływa na zachowanie głównego bohatera, Amerykanina ze szwedzkim paszportem, który zmuszony przez aliantów do szpiegowania od tej pory zmienia swoje nastawienie i szpieguje "z przekonania".
23-06-2012, 17:32
W filmie "The End" z 1978 roku ważną postacią jest Marlon Joseph Borunki, pacjent szpitala psychiatrycznego, który udusił swojego ojca - Polaka maltretującego go psychicznie opowiadaniem "polish jokes". Oto przykłady z filmu:
"Who was Poland's Man Of The Year? - Nobody." "How do you sing the polish national anthem? - You don't sing it, you fart it." "How do you tell a polack's identification? - By the shit in his wallet."
26-06-2012, 20:38
Polak opowiadający polish jokes?
I jeśli wszystkie prezentowały taki poziom jak te... to się nie dziwię.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 26-06-2012, 20:50
Okazuje się, że sprawa była dość głośna i wywołała protesty polskiej dyplomacji:
http://news.google.com/newspapers?nid=1946&dat=19790327&id=xJYuAAAAIBAJ&sjid=haEFAAAAIBAJ&pg=7037,2155370
26-06-2012, 20:55
Polish Jokes z zalozenia są głupie. Jak żarty o blondynkach czy Lechu, Czechu i Rusie.
26-06-2012, 20:56
Malutki akcent w "Niesamowitym Spider-Manie" - jeden z operatorów dźwigów nosi nazwisko Wolski. Jest jeszcze wyeksponowany szyld delikatesów z polskim nazwiskiem, ale niestety zapomniałem, jak ono brzmi.
05-07-2012, 13:29 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
Spoiler