Captain Skullet
Liczba postów: 20,341
Liczba wątków: 128
Cytat: zreszta musisz wierzyc na slowo osobie ktora to widziala na zywo, a widzialem prawie caly film
Nie muszę. Tak się składa, że całkiem sporo z tego widziałem (również w 3D - paskudnym) i obraz dzielił się zasadniczo na zły i fatalny. Pozostaje kwestia co kto uważa za zły obraz. Ja tam wolałbym DVD od tego, no ale na szczęście jest jeszcze stare wydanie Blu bez wosku i póki co jego się trzymam.
Cytat:Na przyklad scena jak w zwolnionym tempie Dutch spada w dol razem z wodospadem to chyba zgrali prosto ze zjechanego VHSa.
Tam jest normalnie dużo większe ziarno (możliwe, że to po prostu zoom-in - fragment oryginalnego kadru, bo scena filmowana z daleka). Żeby się pozbyć tego ziarna w UHE musieli dowalić pewnie końską dawkę DNRu do tego ujęcia. W ogóle w tym filmie jest trochę takich ujęć i te po usunięciu ziarna będą wyglądały gorzej niż inne. Owszem, zdarzają się ujęcia, które od biedy można uznać za znośne. Ale w moim przypadku nawet one nie przeszły kontroli jakości. Ostatnio zafundowałem T2 kurację z fake grain i wyszło bardzo dobrze, niewykluczone że po czymś takim przynajmniej część ujęć z UHE też wyglądałaby nieźle.
31-05-2018, 22:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2018, 23:10 przez Gieferg.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,447
Liczba wątków: 29
(31-05-2018, 15:35)Danus napisał(a): Aha i jakby ktos pytal to niesluchajcie ludzi ktorzy wam mowia, zeby zostac przy DvD,
Ja tam zostaje przy fullscreen VHSripie.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
01-06-2018, 13:09
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,120
Liczba wątków: 57
Obejrzane po raz nie wiem ktory. Film bez wad i nawet to, ze uber komandosi strzelaja z biodra i rozwalaja cala baze rebeliantow w 7mke wbiegajac na huurra w sam srodek bazy, mi nie przeszkadza bo to taki film, ktory zostal nakrecony w takich czasach. Tak sie przedstawialo wtedy komandosow:)
Arcydzielo od pierwszej minuty do ostatniej, film idealny bez wad i bez nawet jednej zbednej sceny. Znakomite postacie, charaktery i bijaca od kazdego charyzma.
Koncowa konfrontacja, uwielbiam ogladac jak Dutch szykuje sie na walke z Predatorem przy akompaniamencie znakomitej muzyki Silvestriego.
Geniisz, geniusz i jeszcze raz geniusz.
Predator tutaj to czysta zajebistosc, jego ruchy, sposob poruszania, to jak rozprawia sie z ekipa komando, poezja. Niestety juz w zadnym filmie nie pojawil sie tak zajebisty przedstawiciel tej rasy.
Co do jakosci BD, film wyglada raz lepiej raz gorzej, dominuja sceny przecietne, sa takie na ktore az sie nie da patrzec, ale sa tez takie ktore spokojnie mozna postawic obok remastera Aliens. Niestety tych jest najmniej. Ale i tak caly film wyglada lepiej niz DVD, wiec warto miec dopoki moze kiedys nie pojawi zadowalajacy nowy remaster. Moze przy okazji The Predator Blacka.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
01-06-2018, 23:12
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Przecież już od dawna jest zapowiedziane wydanie UHD. Wersja 4K bez DNRu od jakiegoś miesiąca albo więcej jest na iTunes ale jeszcze nie kupiłem.
01-06-2018, 23:34
TermiGifiernator
A co mnie obchodzi wydanie UHD? No chyba, ze przy okazji tej premiery wydadza nowy remaster na BD.
02-06-2018, 00:20
Banned
Właśnie z tego powodu powinno :)
[zakładając że dołączona płytka BD będzie nowa a nie tylko przepakowana z Ultimate DNR Edition, tego jeszcze nie wiadomo]
02-06-2018, 00:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2018, 00:29 przez Mierzwiak.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,447
Liczba wątków: 29
(01-06-2018, 23:34)Mierzwiak napisał(a): ... jest na iTunes ale jeszcze nie kupiłem.
Ale ludzie, po staremu, kupują fizyczne nośniki :)
Ja nigdy nie kupię jakiegoś wirtualnego kloca.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
02-06-2018, 00:32
TermiGifiernator
To samo ja. Jeśli nosniki fizyczne upadna, przestane kupowac filmy.
02-06-2018, 00:45
Captain Skullet
Liczba postów: 20,341
Liczba wątków: 128
W tej kwestii zgadzam się z D.
Jak nie będzie filmów na płytach, nie będę płacił za filmy (chyba, że w kinie). Kropka.
02-06-2018, 00:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2018, 00:49 przez Gieferg.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,442
Liczba wątków: 8
Chłopaki rozkładają Predatora na czynniki, czyli wszystko to, co podświadomie wyczuwałem, ale nie potrafiłem nazwać ;)
24-08-2018, 12:47
Stały bywalec
Liczba postów: 2,713
Liczba wątków: 0
Lubie tą ich serię. Za wiele nowego się nie dowiedziałem, bo i co jeszcze można powiedzieć o Predatorze? ale dobrze się słucha. No i teoria z waginotwarzą predatora i ostatecznie szowinistycznym przesłaniem filmu ;)
27-08-2018, 09:21
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Obejrzałam Predatora na blu ray. To, że film jest świetny wie każdy. Dlatego podzielę się tylko wrażeniami wizualnymi. Niestety muszę podpisać się pod każdym słowem Danusa. Już na początku uderza w nas woskowa twarz Dillona. Wygląda to naprawdę źle. Zwłaszcza na dużym odbiorniku. Na mniejszej ilości cali jest to strawne. Na szczęście akcja szybko przenosi się do dżungli i tutaj już pojawiają się plusy i wizualny odlot. Jak ja się cieszę, że akcja Predatora dzieje się przez większość filmu w dzień. To jest wizualny odlot. Widać każdy listek, każde źdźbło trawy, każdego robaczka. Na spoconych twarzach komandosów w każdej kropelce potu na twarzy odbija się dżungla. Wygląda to obłędnie. Finał filmu choć dzieje się w nocy również nie ustępuje akcji za dnia. Jest odpowiednio oświetlony dzięki czemu nawet przy słabym świetle widać wszystkie szczegóły i detale. Kolosalny zgrzyt i coś nie do zaakceptowania to skok Dutcha z wodospadu. To wygląda naprawdę jak rozmazany i rozciągnięty obraz z VHS do formatu HD. Wygląda to źle. Odstaje całkowicie od reszty jakby ta scena była z innego filmu. Na szczęście ta scena trwa 7 sekund ale złe wrażenia pozostają. Na miejscu twórców przemontowałabym tą scenę w taki sposób żeby skok po prostu wyrzucić bo to jest naprawdę słabe. Jak bardzo to jest słabe jakościowo wie tylko ten kto to widział. Mimo tych wad i mankamentów obraz prezentuje się przez większość filmów świetnie. Dlatego z czystym sumieniem można na swojej półce zastąpić Predatora na DVD an blu ray
21-12-2018, 10:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2018, 10:39 przez Monika.)
TermiGifiernator
Moniczko, ogladalas wersje Hunter Edition czy ta starsza?
21-12-2018, 10:41
Jessica Buch
Ultimate Hunter Edition z tym że na moim tv wygląda ona lepiej niż na screenach z netu. Prawdopodobnie dlatego, że mój tv przepuszcza obraz jeszcze przez swoje filtry. Dlatego na przykład dodaje odrobinę szumu i wyostrza obraz. Oczywiście są momenty jak ta scena z wodospadem gdzie nic nie da się po prostu zrobić. Wybrane sceny oglądałam potem na 32 calowym odbiorniku i na przykład na nim nie było widocznego ziarna (które dodał automatycznie mój główny TV) przez co obraz był zbyt krystalicznie czysty.
21-12-2018, 11:01
TermiGifiernator
Ok to ogladlismy ta sama wersje. Spoko.
Gieferg i tak ci napisze, ze nie mamy racji bo on screeny w recenzji widzial:)
21-12-2018, 11:20
Banned
Moniko a zdradzisz nam jaki to telewizor dodaje ziarno?
Ciekawi mnie to ponieważ takowe nie istnieją.
PS. To wydanie Predatora to nieoglądalne gówno od pierwszej do ostatniej sekundy, które nie ma nic wspólnego z wyglądem filmu kręconego na taśmie filmowej. Jedyną słuszną wersją jest najnowsze wydanie UHD.
21-12-2018, 11:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2018, 11:52 przez Mierzwiak.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,442
Liczba wątków: 8
Jak wyłączysz noise reduction, to rzeczywiście doda ziarno :D
21-12-2018, 11:30
Jessica Buch
W swoim tv mogę regulować ziarno suwakiem. Mogę go dodać tyle, że w dżungli zacznie padać śnieg. :P
21-12-2018, 12:28
Banned
Że w twoim już wiemy, pytam o KONKRETNY MODEL i nazwę tej tajemniczej funkcji której nie było i nie ma w żadnym telewizorze.
21-12-2018, 12:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2018, 12:33 przez Mierzwiak.)
Jessica Buch
Przykładowo na ripie
Oryginał:
Dodany szum (dynamicznie)
Dodany szum + wyostrzenie
21-12-2018, 12:58
|