Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prey, reż Dan Trachtenberg, 2022
jeju, on ma maskę metalową, ale ma na niej czaszkę z protopreda (ten oryginał, zanim stał się predkiem w filmie z Arnim). Podobna kreatura jest widoczna w filmie Predators, którą ubija postać Fatburna. Więc ten pred z Prey zrobił sobie souvernir z pradawnego predka
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
czy tylko ja miałem wrażenie, że w scenie z bagnem laska na chwilę da nura a później się wyłoni cała ubabrana a Predator jej nie zobaczy? co to miało być nawiązanie do jedynki, oczko do widza? patrzcie, jest cała w błocie! a skończyło się na rzucaniu toporkiem na sznurku i myciem rączek

Odpowiedz
Możecie mnie zlinczować ale sceny walk Predzia z tymi traperami, jej bratem mnie się podobały. Za powiem świeżości uważam to jak się porusza, chociaż z drugiej strony jakoś nie do końca to do mnie przemawia, bo takie wolne i mało dynamicznie poruszanie się Predzia było jego znakiem firmowym. Sam wygląd jest kiepski. Jak skin z jakieś gry komputerowej FPP. Fajna scena z wilkiem i ta z niedźwiedziem. Natomiast kompletnie poj#bane jest to, że po wszystkim to właśnie jakaś leciwa indianka podejmuje decyzję o opuszczeniu terenów, a nie plemienna starszyzna. Bo jeśli film sprzedaje na koniec wodzowi taką opowiastkę, to po co tyle pi#rdolenia o patriarchacie?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
To musiały być bardziej gogle niż maska, bo morda odkryta, ale widać po lewej stronie laser.

[Obrazek: intro-1659721033.jpg]

Odpowiedz
A on cos widzi przez to? Może on na ślepo biegał cały film.
Captain Obvious

Odpowiedz
Coś tam widzi, rule of cool.

Odpowiedz
Przecież maski preda mają kamery. Nawet pokazali to w The Predator u Blacka, jak się Pred-Koks włamał do kamery maski, którą miał dzieciak.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Nie wiem co to, nie mam zamiaru przesłuchiwać, tak jak nie mam zamiaru oglądać filmu, ale takie podcasty powstają w Polszy: "Prey" to jest po prostu najlepszy film w ogóle

Odpowiedz
(17-08-2022, 15:17)simek napisał(a): "Prey" to jest po prostu najlepszy film w ogóle

Nie dziwi mnie, że "Pley" to najlepszy Pledatol.

Cytat:ZVZ to podcast popkulturowo-społeczno-feministyczny, w którym co tydzień podsumowujemy nasze życie w trakcie apokalipsy.

łoo
Cytat:przede wszystkim uczymy się jak być lepszymi ludźmi i nie robić nikomu krzywdy
xD
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Zdjęcie 
(17-08-2022, 14:55)Debryk napisał(a): Przecież maski preda mają kamery. Nawet pokazali to w The Predator u Blacka, jak się Pred-Koks włamał do kamery maski, którą miał dzieciak.

Nie wiem, na ile to oficjalne, ale średnio metalowy ten hełm:
[Obrazek: 299499900_2046557718865790_2619542666127...e=63011132]

Jakieś kamery pewnie są, tylko są też przykryte tą wielką czaszką... Chociaż pewnie i tak mogą widzieć przez przeszkody, bo tak :D
I want to belive.

Odpowiedz
Cytat:przede wszystkim uczymy się jak być lepszymi ludźmi i nie robić nikomu krzywdy
Wiem o tych ludziach za dużo, żeby traktować ten opis poważnie ;)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Pewnie ma wyświetlacz tego co przed nim jak Iron Man, on przecież nie widzi przez te otwory w masce.

Odpowiedz
Problemem nie jest jak to wytłumaczyć, bo to s-f i obca technologia. Można tam wrzucić dowolne tłumaczenie. Problemem jest design, który takiego tłumaczenia wymaga. Nikt się nie zastanawiał w pierwszym Predatorze, w jaki sposób on widzi przez maskę, ponieważ jej design i to co pokazano w filmie wystarczyło. A tutaj trzeba sobie dopowiedzieć, albo za jakiś czas pewnie pojawi się materiał to wyjaśniający. 

Postawili na coś, co wygląda wg nich "cool" zamiast skupić się na funkcjonalności tego designu - co zresztą jest ogólnym problemem dzisiejszego kina rozrywkowego. 
I want to belive.

Odpowiedz
Bo to kino rozrywkowe, to z zasady ma wyglądać cool, myślisz, że Stan Winston zastnawiał się nad designem Predatora w innych kategoriach niż "niech wygląda strasznie i dziko"? Ludzie do tej pory sobie wymyślają powody dla istnienia predatorowych dredów.

Odpowiedz
Jest różnica między stricte wizualnym elementem designu - "dredy" nie stają się nagle magicznie jakąś bronią; a funkcjonalnym elementem designu, który czemuś służy poza "wyglądaniem" - a przynajmniej powinien. Dlatego Stan Winston może dodał "dredy", żeby Predator wyglądał dziko, może nie, ale nie trzeba się zastanawiać nad ich funkcją. Dziwnym trafem zastanowił się jednak nad elementami ekwipunku Predatora, żeby poza wyglądem, czemuś służyły i nie trzeba spędzać 40min nad filmikiem na youtube szukając wyjaśnienia, którego pewnie nie ma :)

EDIT: Na upartego, nawet ryj Predatora w jedynce został zaprojektowany z jakąś myślą, żeby miało to sens z fizycznego punktu widzenia, a nie tylko wyglądało "cool". O czym wspomniano w filmiku w tym temacie.
I want to belive.

Odpowiedz
No to ja ci wyjaśnie bez filmiku, Predator z Prey zasłonił sobie widok, żeby było trudniej i dlatego przegrał.

Odpowiedz
...nawet nie o tym pisałem, solidny argument w tej dyskusji :D
I want to belive.

Odpowiedz
W sumie to ten film nawet nie zasługuje byle nad nim debatować, chyba mi się nudzi, ale gupieje z upału.

Odpowiedz
W sumie to ten film nawet nie zasługuje byle nad nim debatować - tu się w pełni zgadzamy :)
I want to belive.

Odpowiedz
(17-08-2022, 17:27)marsgrey21 napisał(a): No to ja ci wyjaśnie bez filmiku, Predator z Prey zasłonił sobie widok, żeby było trudniej i dlatego przegrał.

Przypomniała mi się ta scena ze związana z tyłu ręką:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon