Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
Następny, fanowski scenariusz. Nawet ciekawy :)

http://www.prometheus-movie.com/uploads/leaked_script.txt

Odpowiedz
(13-03-2012, 00:07)Danus napisał(a): Świetne, jeśli ktoś twierdzi, ze nie obejrzy trailera 17 , pieprzy:)
Wiem, pieprzę :) Jedno jest pewne: to będzie wizualna masakra i rzeźnia wszystkiego, co robiło pod tym względem wrażenie w ostatnich latach.

Boję się tylko tych wywindowanych do niebotycznego poziomu oczekiwań.

Odpowiedz
21 sekund i poczułem mrowienie w okolicach lędźwi ...

Odpowiedz
No, tak jak 8/10 sam-wiesz-dla-czego :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Wiecie co mi się cholernie podoba? Jak bardzo inaczej od Aliena to wygląda. Jaka jest skala. Jakie to wielkie i widowiskowe, jak daleko Scott odsuwa kamerę i pokazuje te wszystkie fantastyczne lokacje.

Odpowiedz
Scott wielkim wyczuciem (z tego, co widać obecnie) nie osiąga efektu wielkiej sraczki na ekranie. Dzieje się dużo, dużych rzeczy, na dużych planach ale ja jakoś nie mam wrażenia, że tam jest napaćkanego, czego tylko popadnie aby było rozbuchanie nie do ogarnięcia. Bay i reszta współczesnych blockbusterowców mogą się uczyć. Oby cały film był taki (oczywiście w bombastycznych momentach), i żeby go nie zniszczyło PG-13 (jakby miała być eRka, dawno już by ją ogłosili). Dlatego też w sumie się cieszę, że nie będzie Alienów w tym. Ba! Mam nadzieję, że nie...
--
Laozi

Odpowiedz
eRka jest obiecana na DVD, tak czy siak :)

Odpowiedz
Już wiem jakiego słowa mi brakowało na określenie tego, jak skomponowane są kadry i na brak sraczki o której pisze Hitch:

Prometeusz wygląda kurewsko elegancko.

Odpowiedz
Można się nawet pokusić o określenie "epickie". Choć słówko dawno już zostało wydymane na wszelkie strony przez dzisiejszych twórców, którzy myślą, że ten efekt osiąga się co raz większymi wybuchami, co raz większej liczby obiektów tuż przed widzem. Także "Prometeusz" jest epicki, w tym klasycznym, zacnym znaczeniu. Szykuje się widowisko, które rzeczywiście zasługuje na swoje określenie.

(13-03-2012, 21:00)Hitch napisał(a): Ba! Mam nadzieję, że nie...

[Obrazek: scaled.php?server=27&filename=alienhelme...res=medium]

Hm...
--
Laozi

Odpowiedz
I co jest na tym zdjęciu?

Odpowiedz
Coś. Na pewno nie człowiek, a jeśli już to człowiek po transformacji. Strasznie dziwne i długie ma nogi, a "skóra" przypomina biokombinezon w stylu Aliena. Na ostatniej klatce widać że ma głowę jak Xenomorf :D

Odpowiedz
Zbyt słabo widać, aby coś sensownego zawyrokować.

Na pewno to coś ma taki sam kombinezon jak ten gość z popaloną(?) twarzą, który w zwiastunie skacze z pojazdu na jednego z członków załogi (zresztą jest to ta sama lokacja i prawdopodobnie ta sama scena - powinien to więc być on). Póki co obstawiłbym, że to nie jakiś Alien, ale android ze zdeformowaną (?) głową - w każdym razie ma trochę pary, aby gościem tak zarzucić ;)

Odpowiedz
No właśnie o głowę się rozchodzi. Wygląda bardzo xenomorphowato. Gdybym nie wiedział, że mózg lubi uzupełniać braki w obrazach poznanymi wcześniej detalami, powiedziałbym nawet, że widzę tam zarys znajomego ryja :)

Może historia Obcego zatacza koło? Jest takim zagrożeniem dla człowieka, bo to człowiek poddany przymusowej, przyspieszonej ewolucji. A to co widać na fotce, to istota będąca wpół do formy Aliena z... "Aliena".
--
Laozi

Odpowiedz
Ludzie zamieniający się w xenomorphy? Na papierze brzmi trochę lamersko - nie wiem czy tego bym chciał.

Odpowiedz
(13-03-2012, 21:36)Albertino napisał(a): Na pewno to coś ma taki sam kombinezon jak ten gość z popaloną(?) twarzą
Hmm, no nie wiem. Niby widać podobne elementy na nogach, ale to coś ma wyraźnie dłuższe kończyny:
[Obrazek: snapshot20120313204217.jpg]

Tutaj ewidentnie widać wydłużoną, łukowatą głowę:
[Obrazek: snapshot20120313204232.jpg]

(13-03-2012, 21:40)Hitch napisał(a): Gdybym nie wiedział, że mózg lubi uzupełniać braki w obrazach poznanymi wcześniej detalami, powiedziałbym nawet, że widzę tam zarys znajomego ryja :)
Może idę za daleko, ale tam naprawdę widać zarys znajomego ryja. A może nie :)

Plus disneyowskie wnętrze tytułowego statku:
[Obrazek: snapshot20120313204637.jpg]

Odpowiedz
Mierzwiak, przekonałeś mnie tymi kadrami. Rzeczywiście wygląda alienowato. HMMM.

btw. zdaje się, że miałeś już nie oglądać trailerów ;)

Odpowiedz
Myślisz że to takie łatwe? ;]

Odpowiedz
To nie alien, nie ma ogona :) Co najwyżej jakiś mutant.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Cytat:istota będąca wpół do formy Aliena z... "Aliena".

Że to nie TEN Alien, widać na pierwszy rzut oka. Ale na drugi rzut oka w stronę głowy widać podobieństwo.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon