Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
?

Ale gdzie? :P

Odpowiedz
Jeśli dobrze pamiętam, to w filmie.:) A już na pewno w nowelizacji, pisanej na podstawie scenariusza.

Odpowiedz
W filmie na pewno nie, więc zostaje nowelizacja. Ale ja gówien tego typu od lat już nie tykam.

Ok, koniec offtopu :)

Odpowiedz
http://www.alienscollection.com/jamescameron.html

Sam Cameron wyjaśnia. :)
BTW, fragment o pochodzeniu Obcego:

" Don't ask me where it was from... there are some things man was not meant to know. Presumably, the derelict pilot (space jockey, big dental patient, etc.) became infected en route to somewhere and set down on the barren planetoid to isolate the dangerous creatures, setting up the warning beacon as his last act. What happened to the creature that emerged from him? Ask Ridley."

NO, DON'T ASK RIDLEY! DON'T ASK R.... Fuck, too late.:)

Prometeusza powinien wyreżyserować (i napisać) Cameron.
"By the way, it's not in the goddamed cat and it's not in Newt, either. I would never be that cruel."

Haha, lol.

Odpowiedz
Wczoraj obejrzałem, jestem strasznie zawiedziony scenariuszem gdzie ma wiele niedociągnięć. Trudno nie krytykować skoro do pięknej serii Alien science-fiction wrzycono film action-fiction.

Chciałbym jednak jakos powiązać scenę poczatkową z resztą filmu i podobnie jak większości pierwsza myśl to narodziny życia na planecie ziemia. Ale to jest takie głupie i nielogiczne że znalazłem inne wyjaśnienie :-)

za chwilę poniżej....
zanew, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2012.

Odpowiedz
Po co zastanawiać się nad tak głupią kwestią czy to ten sam statek czy nie.
Załóżmy ze któryś z tych datków to właśnie derelict z Aliena to w jaki sposób zdążył skamienieć, a jeśli nawet zdążył to dlaczego ziemska technologia cofa się w rozwoju?
Widzę, ze troszeczkę niesprawiedliwie oceniacie niektórych reżyserów, bo osoby które określają ten film pozytywnie dają ocenę wyższą niż 7 bez wahania zjechali by Promka gdyby za kamerą stał Michael Bay albo Emmerich.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Zanew Concept Prometheus movie :-)

Inżynierowie jakich ekspedycja Prometeusza poszukiwała nie zostali odkryci! Istoty które ukazane są w filmie to żołnierze wypełniający misję przeznaczenia.

Scena początkowa pokazuje odlatujący spodek... to są właśnie nasi inzynierowie którzy uciekają przed niebezpiecznymi najeźdzcami.
"Albinos" pożywiający się nad wodospadem miseczką czarnego gluta wypełnia właśnie swoje przeznaczenie. Wypełnia siebie "płynem Bogów" rytualną cieczą ich kultury. To czarny glut decyduje że albinos umiera w destrukcyjny sposób i jego resztki wpadają do wodospadu. Oto kara "Bożego gluta, cudownego napoju" za to że ten żołnierz nie dokonał żywotu "inzynierów" i Ci mogli odlecieć pięknym spodkiem ze swojej planety.

Czarny glut, święty wywar żołnierzy albinoskich w kontakcie z atmosferą gdzie żyli prawdziwi "inżynierowie" zaczyna mutować..... Wszystkie statki albinoskie które wylądowały na planecie inżynierów staje się ich ostatnią planetą w tym barbarzynskim podboju... w jednym momencie cały szwadron wojskowych jednostek albinosów zostaje zarażony. Oto kara czarnego gluta za nieposłuszeństwo.

Albinoski zołnierz, najgroźniejszy wojownik, kierujący się wyłącznie destrukcją staje się zbędnym narzędziem w rękach czarnego gluta. Glut zaczyna ewoluować.....

To była wojna pomiędzy albinosami, tymi którzy tworzą życie jak ludzkie życie i unikają wojny. Drugą stroną są albinosi którzy stali się żołnierzami, kontrolowanymi przez swój narkotyk, czarny glut. Niszczycielska siła którą spożywają i do której się modlą (fresk obcego na scianie).

Odpowiedz
Możesz sobie podać ręce ze scenarzystą :D

Odpowiedz
Cytat:Po co zastanawiać się nad tak głupią kwestią czy to ten sam statek czy nie.

No właśnie, po co? Przecie tu się nie ma nad czym zastanawiać, to oczywista oczywistość.

Odpowiedz
(25-07-2012, 14:10)zanew napisał(a): Scena początkowa pokazuje odlatujący spodek... to są właśnie nasi inzynierowie którzy uciekają przed niebezpiecznymi najeźdzcami.

No proszę Cię. Przecież od początku jasne jest, że pokazano spodek, gdyż Inżynierowie jeszcze byli na zbyt niskim stopniu rozwoju by budować rogaliki.

(25-07-2012, 14:40)Gieferg napisał(a):
Cytat:Po co zastanawiać się nad tak głupią kwestią czy to ten sam statek czy nie.

No właśnie, po co? Przecie tu się nie ma nad czym zastanawiać, to oczywista oczywistość.

Oczywista oczywistość, że nie ten sam :)

Odpowiedz
Chryste Panie.

Military, dzięki, chociaż wolałbym, żeby to było w filmie, a nie w listach do czytelników. Ale fajnie, że Cameron wyjaśniał takie sprawy i ogarniał to. Może faktycznie to on powinien odpowiadać za Promka - a przynajmniej napisać scenariusz.

Odpowiedz
http://www.readability.com/read?url=http%3A//digitaldigging.net/prometheus-an-archaeological-perspective/

Kolejny fajny tekst, w którym urzekł mnie jeden fragment:

"Charlize barks for a robe and asks Fassbender how long they’ve been in suspended animation – to which he replies “2 years, 4 months, 18 days, 36 hours, 15 minutes.” Hang on. Shouldn’t that be 2 years, 4 months, 19 days, 12 hours and 15 minutes then? Or does Fassbender count days in blocks of 48 hours? Whatever".

Naprawdę Fassbender tak mówi? Ktoś zwrócił na to uwagę?:D

Odpowiedz
Cytat:
(25-07-2012, 14:40)Gieferg napisał(a):

Oczywista oczywistość, że nie ten sam :)

No shit Sherlock.

Odpowiedz
" After hitting the cloud layer the captain asks what the atmosphere is like. Fortunately for everyone on board, the reply isn’t “astoundingly fucking corrosive.” They could have performed a spectrographic analysis from a safe distance, but whatever. I’m surprised he asked at all. He was probably in a hurry to see if it was snowing, what with it being Christmas and everything."

Po lekturze tego tekstu do mojego zestawu pytań doszłoby jeszcze kilka.:) Ten film to materiał na 500 prawd.

Odpowiedz
(25-07-2012, 14:39)decard napisał(a): Możesz sobie podać ręce ze scenarzystą :D

spróbuje to zrozumieć w dobrym słowa tego znaczeniu :-)

Ale chyba moja teoria rozjaśnia wiele spraw i niewiele można jej zarzucić :-P
Cp do spodków, tak oczywiscie że spodki moga być różne i nie wiemy czy rogalik czy talerz jest nowoczesniejszy :-) A moze rogalik to bojowy statek natomiast talerzyk to taki prom, wycieczkowiec.

Odpowiedz
Dla mnie ten film zniszczył jedną z ikon kina S/F... a mianowicie mit Space Jockeya. SJ to było coś, co nie pozwalało mi zapomnieć od Alienie, coś co mnie straszyło po nocach, jak byłem dzieckiem, coś co sprawiało, że czasami bałem się patrzyć w niebo nocami. Zastanawiałem się, skąd on się tam wziął na tej dziwnej planecie, co go zaatakowało i dlaczego wysyła sygnał ostrzegawczy itp. Nikt nigdy nie starał się wyjaśnić pochodzenia gigantycznej istoty z głową przypominającą słonia. ;) Już nie wspomnę, o moich młodzieńczych wizytach w Zoo, kiedy to patrząc na słonia z profilu widziałem przed oczyma głowę Space Jockeya, która jest bardzo podobna do tego największego lądowego zwierza. ;)

Olać scnariusz, fabułę itp. Olać super efekty 3D... Wolałbym, aby tego filmu po prostu nie było. Prometeusz zrujnował moje cudowne wspomnienia z Aliena, którymi karmiłem swój ciekawy filmów S/F umysł.

"It's a helmet." - bardzo kiepski żart Ridleya, który spłycił tym filmem dzieło swojego życia, jakim niewątpliwie jest Alien... Shit happens. :C

Odpowiedz
Cytat:Nikt nigdy nie starał się wyjaśnić pochodzenia gigantycznej istoty z głową przypominającą słonia. ;)

W komiksach i książkach próbowano aż nazbyt często.

Odpowiedz
Super8 nikt nie musi niszczyć twoich wspomnień. Po prostu nie traktuj tego filmu jako część uniwersum Aliena, tylko film którzy wykorzystuje elementy tego uniwersum.
Ale jeśli tak nie możesz to po prostu wbij sobie do głowy, ze albinos z Prometeusza to nie jest Space Jockey, bo nim w rzeczywistości nie jest. Wiec wal się Scott i Lindeloff, bo albinos swoją postura nawet w jednym procencie nie przypomina istoty skamieniałej na LV-426
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Mam nadzieje, że Ridley Scott czyta teraz ten temat :) Czy w ogóle jest tutaj jakaś osoba której Prometeusz sie podobał i że kupuje tą wersje wydarzeń? Jak dla mnie mega rozczarowanie, chyba nawet większe jak T4, po scenie początkowej już czułem, że coś jest nie tak. Wszystko zostało już powiedziane, szkoda, że Ridley tak pięknie spartaczył historie, którą sam stworzył. Jak myślicie, będzie jakieś Director's Cut jak w przypadku Alienów?

Odpowiedz
Już wiadomo, że będzie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon