Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
Counselor będzie jego najlepszym filmem od Thelmy i Louise, zobaczycie :) Cormac McCarthy niezdolny jest do napisania złego tekstu. Trochę niepokoi tylko Diaz w (podobno) najciekawszej roli filmu (wszyscy piszą, że powinna ją dostać Theron i jakoś mi się ten pomysł podoba), ale ja nie mam do kobiety jakiegoś hejtu. Beztalenciem nie jest, miała kilka fajnych występów - to po prostu nie jest pierwsza liga.

Swoją drogą obejrzałem ostatnio dwa wczesne filmy Tony'ego Scotta (Revenge i Hunger) i te filmy śmierdzą stylem starszego Scotta na kilometr. Mam na myśli scenografię (która we wczesnych filmach Ridleya była megacharakterystyczna - robili ją różni ludzie, ale widziałeś pięć sekund i już wiesz, że to jego film, kiedyś muszę zrobić screeny dla porównania) i sposób prowadzenia kamery. Jak widać Tony uczył się u najlepszych, a później chyba wymyślił, że ma swój styl :)

Odpowiedz
W Newsweeku był niedawno artykuł o Scotcie z Prometeuszem w tle. Wynoszony był w nim pod niebiosa jaki to wizjoner i czego to on w swoich filmach nie przewidział. Mrugnięcie oczkiem do Danikena też było.
Poza tym bełkotem było też kilka wypowiedzi potwierdzających powyższe stwierdzenia co do podejścia Scotta do kręcenia. Idziak i kilka innych osób z branży podkreślało, że Ridleyowi zależy bardzo mocno na stronie wizualnej jego projektów... i w zasadzie na niczym więcej.

Odpowiedz
Ja bym sobie życzył, żeby scenariusz Prometeusza napisał pan, który wiele lat temu napisał ten fenomenalny fanowski prolog Aliena 5.

http://www.scifiscripts.com/scripts/alien_5.txt
BTW, czy to jest prawdziwy scenariusz Prometeusza? Ma sceny z filmu, ale sprawia wrażenie napisanego przez gimnazjalistę.

http://www.prometheus-movie.com/uploads/leaked_script.txt

Odpowiedz
(30-07-2012, 13:15)tchopz napisał(a): W Newsweeku był niedawno artykuł o Scotcie z Prometeuszem w tle. Wynoszony był w nim pod niebiosa jaki to wizjoner i czego to on w swoich filmach nie przewidział. Mrugnięcie oczkiem do Danikena też było.
Poza tym bełkotem było też kilka wypowiedzi potwierdzających powyższe stwierdzenia co do podejścia Scotta do kręcenia. Idziak i kilka innych osób z branży podkreślało, że Ridleyowi zależy bardzo mocno na stronie wizualnej jego projektów... i w zasadzie na niczym więcej.

Co jak co, ale każdy film Ridleya wygląda niesamowicie. Łowca Androidów nie postarzał się ani trochę. Wygląda lepiej niż 99% współczesnych filmów z CGI. ;P

Odpowiedz
Wygląda dzięki Ridleyowi. Reszta jak się okazuje, to nie do końca jego zasługa.

A przecież reżyser odpowiada za całość filmu, a nie tylko za elementy wizualne.
Dlatego:
albo niech pilnuje, żeby mieć dobrego scenarzystę / dobry scenariusz,
albo niech się zajmie reżyserią sesji zdjęciowych i teledysków,
albo Prometeusz.

Odpowiedz
(30-07-2012, 15:34)military napisał(a): Ja bym sobie życzył, żeby scenariusz Prometeusza napisał pan, który wiele lat temu napisał ten fenomenalny fanowski prolog Aliena 5.

http://www.scifiscripts.com/scripts/alien_5.txt

Bu. Czyli nie ma więcej? :(

Odpowiedz
Niestety nie ma. Nawet autor jest nieznany. Ja sądzę, że to iskra boża zmaterializowała się z nicości, dając nadzieję na dobry film o Space Jockeyach.

Odpowiedz
[Obrazek: 20120729003247.png]

Odpowiedz
Było, zią.

Odpowiedz
sorry. A to?

http://w767.wrzuta.pl/film/4gyZXoGjc6D/hard_sf

Odpowiedz
To nie :)

Odpowiedz
Nie rozumiem za bardzo co was tak bardzo obchodzi wątek Space Jockejów? Ja na ten przyklad mam go zasadniczo w dupie i w ogóle nie jestem rozczarowany tym jak rozwijała się fabuła Prometeusza w tym aspekcie.

Może w kontynuacji będzie znowu jakieś rozwiązanie zagadki ich pochodzenia, ale raczej nie liczyłbym na pokazanie na ekranach kinowych fantastycznej planety zamieszkiwanej przez gigantów. Budżet musiałby pewnie wynieść ze 400 baniek, a nikt tyle nie da na kino sci-fi. Generalnie zaszokowało mnie jak tani w sumie jest to projekt - 130 mln$ w dzisiejszych czasach to nie tak dużo.

Odpowiedz
Obchodzi, bo stanowi zbezczeszczenie sceny, która przeszła do historii science fiction czy kina w ogóle. No wiesz, sceny ze skamieniałym pilotem w "Alien", nie wiem czy znasz ten film, może coś ci się obiło o uszy.

Odpowiedz
Oglądałem ostatnio i scena wygląda dokładnie tak samo jak 20 lat temu. Serio :)

Odpowiedz
Ale ja nie mówię, że coś się zmienia w odbiorze Aliena, tylko że Scott nasrał we własne gniazdo :) Serio, ten film czyni uniwersum więcej szkody niż AvP Andersona.

Swoją drogą pamiętacie jaki podekscytowany był James Cameron, gdy pytali go w wywiadach czy czeka na Prometeusza? Chciałbym wiedzieć co myśli teraz, gdy już obejrzał to coś.

Odpowiedz
(31-07-2012, 16:26)paj napisał(a): Nie rozumiem za bardzo co was tak bardzo obchodzi wątek Space Jockejów? Ja na ten przyklad mam go zasadniczo w dupie i w ogóle nie jestem rozczarowany tym jak rozwijała się fabuła Prometeusza w tym aspekcie.
Tzn co, w filmie o spotkaniu ze Space Jockeyami nie powinno być wątku Space Jockeyów?

(31-07-2012, 16:26)paj napisał(a): Może w kontynuacji będzie znowu jakieś rozwiązanie zagadki ich pochodzenia, ale raczej nie liczyłbym na pokazanie na ekranach kinowych fantastycznej planety zamieszkiwanej przez gigantów. Budżet musiałby pewnie wynieść ze 400 baniek, a nikt tyle nie da na kino sci-fi. Generalnie zaszokowało mnie jak tani w sumie jest to projekt - 130 mln$ w dzisiejszych czasach to nie tak dużo.
Akurat biorąc pod uwagę design obcych można by zrobić taki film i za 50 baniek. Ale mam nadzieję, że Prometeusz zostanie kolejnym niechlubnym zaułkiem cyklu Alienowskiego i nic takiego nie powstanie.

Odpowiedz
(31-07-2012, 16:37)Craven napisał(a): Tzn co, w filmie o spotkaniu ze Space Jockeyami nie powinno być wątku Space Jockeyów?
Myślę, że ten film opowiada o czymś wiecej niż tylko o space jockeyach, ale ja nie jestem fanatykiem Aliena i np. słabo pamiętam tą scenę, o której tu piszecie, a która w tamtym dziele była chyba zupełnie detaliczna. Nie napisałem wcale, że nie powinno być tego wątku wcale, ale dla mnie nie stanowi on sedna sprawy.

Może nabraliście się na marketing i uwierzyliście w spoty reklamowe?
Ja tam nie wiedzialem nawet, że to miał być prequel sagi(czym w sumie raczej okazal się nie być). Dla mnie lepiej, bo nie poczułem się oszukany i bawiłem się bardzo dobrze. Tak jak na Batmanie, mimo oczywistych wpadek i błędów w obu tych obrazach.

Odpowiedz
(31-07-2012, 16:36)Mierzwiak napisał(a): Swoją drogą pamiętacie jaki podekscytowany był James Cameron, gdy pytali go w wywiadach czy czeka na Prometeusza? Chciałbym wiedzieć co myśli teraz, gdy już obejrzał to coś.

Przecież jego brak gustu jest legendarny. Skoro podobało mu się "Terminator 3", to "Prometeusz" chyba tym bardziej ;)

Odpowiedz
(31-07-2012, 22:56)paj napisał(a):
(31-07-2012, 16:37)Craven napisał(a): Tzn co, w filmie o spotkaniu ze Space Jockeyami nie powinno być wątku Space Jockeyów?
Myślę, że ten film opowiada o czymś wiecej niż tylko o space jockeyach, ale ja nie jestem fanatykiem Aliena i np. słabo pamiętam tą scenę, o
No właśnie słabo pamiętasz tą scenę, bo gdybyś pamiętał to byś wiedział, że ten film nie jest o space jockeyach tylko o jakiś tam albinosach, którzy przebierają się za legendarne stworzenie znane z Alien.
W Alienie skamielina była ogromna, miała nienaturalne długie kończyny górne, i widać było, ze ciało jest "słoniowate"

Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Będzie "Prometeusz 2" Hurra?
http://hatak.pl/aktualnosci/filmy/23739/Sequel_Prometeusza_z_zielonym_swiatlem/
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon