Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
Wszedłem w posiadania upragnionej wersji "Prometheus Chaos Edition" w 4K: poprawione audio w usuniętych scenach, poprawiona ostrość efektów, profesjonalny montaż (ładne przejścia dźwięku/dialogów między scenami) i dzisiaj oglądam. Chcę się tylko podzielić z wami moim szczęściem, bo kocham ten film. Przypadek MV: replay value dla mnie nieskończony, w dodatku z każdym kolejnym obejrzeniem uwielbiam P jeszcze bardziej. Przez pierwszą godzinę, gdy budowane są podwaliny całej historii, każde ujęcie jest majstersztykiem. Jak np. w scenie wyhamowania statku, gdy kij i kule bilardowe przesuwają się po stole w prawo, a David spogląda w lewo. Niby nic, ale tylko najwięksi geniusze umieją coś takiego nakręcić.

[Obrazek: H3257-L48774875.jpg]

EDIT

Kończąc, wywalenie początkowego monologu Ted Talk z udziałem Petera Weylanda to zbrodnia porównywalna tylko z wycięciem prologu MV z motorówkami. Mam ciary, jak słucham jego spiczu. Wspaniale, że są na świecie ludzie, którym się nudzi i wypuszczają wersje extended takie jak właśnie Chaos Edition.

Odpowiedz
Obejrzane!

100000000000000000 / 10

Nie dostrzegam już żadnych wad. Idealny film, idealny prequel, wspaniałe autorskie dzieło genialnego reżysera-wizjonera. Następne pokolenia będą ten film wychwalać pod niebiosa, gdy okaże się, że sami jesteśmy produktem bioinżynierii obcych.

Czemu P jest tak wypasiony wizualnie? Bo Ridley maksymalnie dowalił w temacie praktycznych efektów specjalnych.

tu od 19:35

Odpowiedz
Tylko że ci obcy z "Prometeusza" to nawet nie obcy, a po prostu ludzie (identyczne DNA), tak więc film stawia śmiałą tezę, że... ludzie stworzyli ludzi! Co za szokujący twist, czapki z głów. Pytanie tylko, czy tych wcześniejszych ludzi (inżynierów) stworzyli jeszcze jacyś inni ludzie?

Odpowiedz
Tak, to prawda. Milion pytań bez odpowiedzi jak na Sztukę przystało.

Odpowiedz
O czym wy piszecie? W "Alienie" giganty a tu jakies łyse chłopki ubrane w skafandry.
Do tego zaloga naukowców debii.

To nie żaden prequel a jakiś fanfik.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
A jeśli mieli identyczne DNA to jakim cudem są od siebie tak różni? I to nie na poziomie koloru skóry czy innych detali.
A inne głupotki jak dwaj debile naukowcy - o tym tez zapominamy?

5/10 dalej się trzyma po latach i ani drgnie.

Odpowiedz
Oczywiście, że tak, Shamar. Z "Alienem" to się w ogóle nie klei. "Prometeusza" można chyba traktować jedynie jako coś osobnego - jeśli już osadzonego w uniwersum obcego, to chyba w jakiejś jego alternatywnej wersji.

Odpowiedz
Ja tam lubię Prometeusza, ale Przymierze za to kocham, a ten film jest równie nienawidzony co Promek, mam nadzieję, że Ridley nakręci jeszcze trzecią część po Alvarezie.

Odpowiedz
Przymierze próbowałem obejrzeć kilka dni temu i nie dotrwałem do końca. W Pormku masz śmieszka-biologa, który zachowuje się frywolnie i jest podniecony jak nastolatek, co ostatecznie zadecydowało o jego zgubie. Natomiast w Przymierzu debilizm CAŁEJ załogi jest po prostu szokujący. No i wjeżdżają motywy w stylu wysyłanie dwóch starych pedałów na misje kolonizacyjną.

Odpowiedz
Za co "kochasz Covenant"? Ten to już w ogole dno. Nawet nie ma ladnych obrazków.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Początkowe 40 minut w Covenant jest bardzo dobre. Wszystko się pierdoli jak lądują na planecie i można film wyłączyć.

Odpowiedz
W Przymierzu debile dosłownie rozwalają własny statek, którym wylądowali na obcej planecie.

Odpowiedz
Mental znowu uprawia ten trolling niskich lotów. To już się robi niesmaczne...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
@Dr Strangelove

[Obrazek: 74815.gif]

Odpowiedz
Ja Ci to Mental wytłumaczę prosto i krótko i to za darmo :)
Otóż Ridley wziął zlepek idiotycznych pomysłów a Ty wziąłeś to za wielką wizję.
Nie trzeba dziękować.

Odpowiedz
Ja nie kwestionuje głupich decyzji postaci, z resztą w samym filmie postacie je zauważają, ja po prostu uwielbiam Przymierze za atmosferę, motywy fabularne i reżyserię, po prostu lubię ten film.

Bądźmy szczerzy, szukacie sobie powodów dla których jeden film lubicie, drugi nie, a prawda jest taka, że chodzi wyłącznie o to czy film do was dociera emocjonalnie czy nie, czy trafia w wasze gusta, poprawia nastrój czy nie i później zależnie od tego każdy doszukuje się argumentów by podeprzeć swoją opinię, dlatego jedni tutaj uważają, że Prometeusz to gówno i wymieniają powody a drudzy, że arcydzieło, bo "żaden film", tak naprawdę nie jest aż tak zły albo tak dobry, to tylko kwestia odczucia, znajdzie się pierdyliard powodów by ten sam film kochać lub nienawidzić.

Odpowiedz
@Dr Strangelove

Wymień mi jeden najbardziej idiotyczny pomysł. Jeden.

@marsgrey21

Przymierze jest obiektywnie gorsze. W Prometeuszu masz jednego debila. W Przymierzu 90% załogi to debile. Przymierze nie robi takiego wizualnego wrażenia jak Prometeusz (znacznie więcej w nim CGI). W Przymierzu masz pełno gejowskich motywów: masz dwóch starych pedałów jako członków załogi, masz pedała Jussiego Smolletta w obsadzie, masz Davida grającego na flecie w najbardziej pedalskiej scenie w historii uniwersum Aliena etc. OBIEKTYWNIE GORSZY.

Odpowiedz
(10-07-2023, 11:15)Mental napisał(a): @Dr Strangelove

Wymień mi jeden najbardziej idiotyczny pomysł. Jeden.
No cała ta wyprawa jest chuja warta. Skoro ten super-duper bilioner miał sprytnego robota co wszystko wiedział i potrafił nawet grać na "marsjańskiej fujarce" to po co zabrał całą tę czeredę nieogarów?
Po to żeby mu zjebali wyprawę za bilion baksów? No i pacz pan - zjebali.

W tym musi tkwić Wielka Tajemnica. Tyle Pytań. Wielkich Pytań!!!

To tylko tak z nudów, bo mi się nudzi w robocie. Wiem, że jesteś zakochany a wtedy nie myśli się racjonalnie. Ale wiem co byłoby lepsze od tej padaki. Na końcu po otwarciu kombinzeonu powinien siedzieć Murzyn. Który zajebałby Dawida, ukradł bilionerowi kluczyki do statku kosmicznego, a następnie podpierdolił ten statek i rozwalił się o jakąś planetę.
Wtedy by to było chociaż śmieszne :)

Odpowiedz
Cytat:Po to żeby mu zjebali wyprawę za bilion baksów? No i pacz pan - zjebali.

Ale oni mu nie zjebali wyprawy, jak uważnie oglądasz.

Po kolei:

Zabrał panią biolog i jej męża, bo był przesądny. Chciał ją mieć na pokładzie, bo ona go w końcu przekonała, że warto lecieć.

Po drugie, wyprawę zjebał właśnie David, bo on zaczął działać na własna rękę i eksperymentować na załodze z czarną smołą.

Po trzecie, wyprawa była z góry skazana na porażkę, bo nawet gdyby na pokładzie byli wyłącznie android, stary Wayland i jego córka i gdyby wybudzili obcego humanoida z hibernacji, to ten by ich zabił bez względu na wszystko.

Odpowiedz
Zlepek bezsensownych pomysłów połączonych w niestrawną całość. Łącznie z Dawidem, który wszystko wiedział uj wie skąd.
Plus niezwykle odkrywcza teoria jak na 2012 rok, że może życie na ziemi zasiali obcy.
Możemy się rozejść :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon