Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
W weekend obejrzę z narzeczoną. Pasuje?

Niezbyt wierzę w tę obietnicę, że to jest kazus Miami VIce, ale no ok
.

Odpowiedz
Pasuje.

I to jest bardziej kazus "Adwokata", który przy pierwszym podejściu kompletnie nie zaskoczył. MV to musiałem ze trzy razy obejrzeć, żeby się zajarać. Ważne, żebyś chciał do filmu wracać. Jak jest chemia, to będzie miłość, a miłość wszystko zwycięży.

Odpowiedz
(12-07-2023, 23:58)Mental napisał(a): Promek mega inspiruje i zachęca do głębszych dyskusji. Pokażcie mi drugi film rozrywkowo-gatunkowy, kosztujący grube miliony $, z takim ładunkiem treści, w dodatku z otwartym zakończeniem, w którym nie padają odpowiedzi na dwa fundamentalne pytania fabuły: Czemu chcieli nas zniszczyć i dlaczego w pewnym momencie zmienili zdanie?

Nie nudzi się jeszcze? Sprawdzasz jak dlugo można pociagnąć ten trolling?
Tylko po co? Podsumujesz, że IQ użytkowników KMF jest na poziomie IQ mieszkańców Bużumbury?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
szamar, fakt, że ty nie lubisz Prometeusza, sprawia, że ja go lubię jeszcze bardziej.

Odpowiedz
BTW Japończycy wydali u siebie adaptację powieściową scenariusza - w sumie dziwna sprawa, że Amerykanie nie puścili takiej na swój rynek (np. Alien Covenant napisał Alan Dean Foster), bo ta jest napisana oryginalnie po japońsku przez jakiegoś pana co nazywa się Eisuka Suzuki.

https://avp.fandom.com/wiki/Prometheus_(novel)

Odpowiedz
(13-07-2023, 00:12)srebrnik napisał(a): Czemu ignorujesz mój pomysł? Nagraj komentarz audio do tego filmu
No więc czeka Cię rozczarowanie. Obejrzałem ten "zajebisty" materiał co wrzucił Mental (jesteście mi winni 20 minut życia, że Wy nie musieliście). W skrócie:

- Najpierw gość przez 4 minuty opowiada, że Ridley Scott nakręcił nowy film s-f.

-Gość mówi, że kocha ten film i już.

- Podobał mu się robot.

- Film jest zajebisty bo zajebiście wygląda.

- Muzyka była zajebista bo była zajebista.

- Gość był smutny, bo jak wyszedł z kina to przeczytał w internetach, że ludziom się film nie podobał, ale jemu się podobał więc ha tfu hejterom.

- Film jest zajebisty bo jest inny niż Alien vs Predator.

- Potem pierdoli o tym, że są na jutubie inni recenzenci i że jedni lubią jedne filmy a drudzy ich nie lubią i o tym jak zaczynał i że na początku szło mu chujowo ale teraz jest ok (daj suba daj lajka).

- To zajęło połowę tej „jubileuszowej recki”, drugą połową jest puszczenie tego co nagrał 10 lat temu a tam…

- Ridley Scott wrócił po 30 latach i nakręcił nowy film w uniwersum Obcego

- Film jest zajebisty i bardzo mu się podobał

- Prometeusz jest inny niż Obcy

- Hejterzy nie lubio filmu bo nie jest bezpośrednio związany z Obcym

- Film jest wypełniony bardzo ciekawymi, nowatorskimi ideami (gość chyba pierwszy raz w ogóle zetknął się z s-f i filozofią na najprostszym poziomie)

- Podczas operacji Shaw gość się wystraszył i zakrył twarz

- Robot mu się podobał

- Aktorzy też mu się podobali

- Charelize Theron była hot i mu stanął

- Gość rozumie, że film się komuś nie podobał ale jemu się podobał

- Prometeusz jest zajebisty

Podsumowując "recenzja" 15 latka która może się podniecać 12 latek.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
To ja już wolę serenady mentala niż smutne pierdolenie doktora :(

Odpowiedz
Przez takich troglodytów jak doktor i szamar powstało "Przymierze" zamiast kolejne niezapomniane działo sci-fi. Przez takich jak oni nie możemy mieć fajnych rzeczy. Nienawidzę was ostatnim tchnieniem mojej duszy.

Odpowiedz
Gdzie są moderatorzy ja się pytam? Gdzie jest admin? Gdzie jest szkoła? Gdzie są sąsiedzi?

Odpowiedz
Ale Mental ma rację. To co, wasze posty mam usuwać? :P

Odpowiedz
Chciałem, żeby miłość zwyciężyła, ale przez doktora i szamara znowu muszę palić stodoły.

Ridley był pod presją, studio na niego naciskało, bo szamary i doktory (doktorzy?) nienawidzą oryginalnej myśli w kinie rozrywkowym. Proste.

Odpowiedz
(13-07-2023, 09:58)simek napisał(a): Ale Mental ma rację. To co, wasze posty mam usuwać? :P

W czym niby Mental ma rację???
To jest oficjalne stanowisko administracji?

Odpowiedz
Oficjalnym stanowiskiem administracji jest optymizm i cieszenie się nietuzinkowymi filmami, oraz tępienie wszelkiego narzekactwa i szukania dziury w całym :)
Doktorze, a ty lubisz chociaż The Counselor? Bo jeśli nie, to już szykujemy jakieś ostrzeżenie za marny gust, a jeśli tak, to jeszcze jakoś się bronisz.

Odpowiedz
Gdyby od Doktora zależało, nie byłoby ani Aliens, ani A3, ani Prometeusza. Nic byłoby niczego.

Odpowiedz
(13-07-2023, 10:14)simek napisał(a): Oficjalnym stanowiskiem administracji jest optymizm i cieszenie się nietuzinkowymi filmami, oraz tępienie wszelkiego narzekactwa i szukania dziury w całym :)
Doktorze, a ty lubisz chociaż The Counselor? Bo jeśli nie, to już szykujemy jakieś ostrzeżenie za marny gust, a jeśli tak, to jeszcze jakoś się bronisz.
Odpowiem w odpowiednim wątku, bo jestem dobrze wychowany.

Odpowiedz
Prometeusza widziała raz, dziesięć lat temu, nigdy nie miałem ochoty do niego wrócić, głównie przez skrajnie nieracjonalne zachowanie załogi statku, brakowało tam chyba tylko motywu muzycznego z Benny Hilla żeby w pełni podkreślić dywersję scenarzysty.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Argument o skrajnie nieracjonalnym zachowaniu załogi jest wyolbrzymiony do granic. Tam jest dosłownie jeden koleś, który zachowuje się jak debil, ginie i koniec.

Odpowiedz
Oto jak wcześniejsza wersja scenariusza tłumaczyła intencje Nadludzi-Inżynierów. Zostało to jednak wycięte z ostatecznej wersji.

The engineers created humans long ago by sacrificing one of their own and put them on Eden (Earth). Eden was made perfectly like their home planet, made livable. They worshiped the engineers as gods and after a long time, the humans grew ignorant and desired power and to create new life. They started wars and violence.

The engineers tried to save them countless times, and countless times the humans were unchanging. The engineers didn't foresee their evolution of greediness. The engineers took the child of a mother and brought him to paradise (engineers home world) they thought him the meaning of life and answers to everything.

They then brought that child back to Eden from Paradise hoping he would be able to change their minds and go back to the right path. However the humans decided to punish him and kill him (Jesus). That is when the engineers learn humans will never change and were going to exterminate them using the viruses in the cargo. This also explains why he's mad at them and why killed them. Because they were selfish enough to go light-years away from Eden just to be greedy and get external life. Engineers know that they can sacrifice for new life, not take it away selfishly and barbarically like humans.

Skopiowałem z pierwszego komentarza pod tym filmem:

Odpowiedz
Tak tylko wrzuce dla przypomnienia:

(15-09-2021, 14:56)Bucho napisał(a):
(30-07-2021, 18:43)Mental napisał(a): "Prometeusz" to najwybitniejszy nie do końca udany film w historii kina. Tak to ujmę.

&

(30-07-2021, 18:44)Capt. Nascimento napisał(a):
Mental napisał(a):"Prometeusz" to najwybitniejszy nie do końca udany film w historii kina. Tak to ujmę.

Szrot straszny, ale i tak od strony wizualnej - świetny.

a w zasadzie chodzi o to:

(30-07-2021, 18:47)Mental napisał(a):
Capt. Nascimento napisał(a):Szrot straszny, ale i tak od strony wizualnej - świetny.

Jako jeden z nielicznych w Polsce zwolenników panspermii, mogę ci powiedzieć, że nie tylko od strony wizualnej.

Tylko, ze te elementy nie sa chyba zwiazane ze Panspermia (zycie przeniesione przez meteoryty i kosmiczne pyly), ale kosmiczna ezoteryka i okultystyczna fantazja.

Oto bowiem czlowiek osiaga stan rozwoju pozwalajacy na podboj nowych swiatow, a co najwazniejsze, jest w stanie laboratoryjnie w stworzyc nowe zycie (czyli wykrasc "ogien") stajac sie zarazem bogiem. I tu pojawia sie konflikt na lini Czlowiek-Inzynierowie. Ci drudzy, gdy przyszla ich kolej rozwoju technologiczno-duchowego (stali sie demirugami), tworzyli zycie nie bojac sie wlasnej smierci fizycznej, jako naturalnego procesu, ktory powinien stac najwyzszym poswieceniem. Ludzie natomiast bojac sie smierci, troszczac sie glownie o dobrobyt fizyczny (materializm bioracy gore nad duchem - symbolizowany chociazby poprzez wnetrze kabiny Czarlizki) tworza androida (sztuczny twor imitujacy zycie) i oglaszaja sie bogami. Reakcja inzyniera jest zwiazana z ta wlasnie zdrada "idealow". To jest okult i ezoteryka na calego (i jak w kazdym ideolo jest masa odlamow), zwlaszcza, ze w podobnym kierunku idzie rezyserowany (dwa pierwsze odcinki), i produkowany przez Scotta Raised by Wolves.

Nie zdziwie sie zreszta, jezeli kiedys wyjdzie, ze Scott studiowal Rudolfa Steinera:

The Demonic Influence of Ahriman upon Mankind through Technology By Rudolf Steiner

Steiner to klasyczny przyklad genialnego szalenca.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner

Materialu jest od groma:

https://www.youtube.com/results?search_query=rudolf+steiner+ahriman+

Co ciekawe i mozliwe, ze nieprzypadkowo zwiazane z jej angazem do roli, Noomi Rapace w mlodosci studiowala w szkole Rudolfa Steinera, ktora zreszta na Islandii pomagal zalozyc jej ojczym:

https://www.theglassmagazine.com/interview-with-actor-noomi-rapace/

https://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_education

(15-09-2021, 15:22)Bucho napisał(a): :)

Zeby nie bylo, nie uwazam, ze tu jest jakis spisek, ani, ze Scott tapla sie w jakims szatanskim ideolo. Albo inaczej, tapla sie bankowo w jakichs ezoteryczno-gnostycznych ideach, ale nie oznacza to zaraz, ze jest sluga szatana :)

Okult (nauka tajemna) jest pelen roznych odlamow ideologicznych, czesto wzajemnie sie "zwalczajacych" - patrz. material Steinera o Ahirmanie jako zlej sile przeciwstawnej lucyferianskiemu oswieceniu i chrystusowej milosci. W sumie jak tak sie przyjrzec naszym elitom to wyglada jakby zaprzedaly dusze takiemu "Ahirmanowi" wlasnie i jak rozumiem to po czesci o tym traktuje Prometeusz.

Tak zaczalem teraz z ciekawosci ogladac sobie materialy z Promka i wpadlem na to:

Deleted Engineer Dialogue FULLY TRANSLATED from the Script of Prometheus.

Kosmiczna ezoteryka na calego.

Jak dla mnie najwiekszy zarzut w strone Promka to powiazanie tego na sile z Alienami. To powinien byc niezalezny, maly film, w wiekszosci opowiadajacy te sama historie, ale bez semi-alienowych potworkow i taniego slashera na koncu.

(15-09-2021, 16:14)Bucho napisał(a): Tak, gnostyczny duch unosi sie mocno nad ta produkcja, plus te wszystkie biblijne, okolobiblijne (Ksiega Henocha) oraz mitologiczne nawiazania. Gnoza, ezoteryka, okult, gwiezdy, rozpiezdy....woda, Ziemia, halucynacja, hemoglobina, dwutlenek węgla - taka sytuacja.

:)

(15-09-2021, 15:27)Mental napisał(a):
Bucho napisał(a):Tylko, ze te elementy nie sa chyba zwiazane ze Panspermia (zycie przeniesione przez meteoryty i kosmiczne pyly), ale kosmiczna ezoteryka i okultystyczna fantazja.

Panspermia w skrajnej postaci (radykalnej) sugeruje, że biologiczne życie zostało zaprojektowane przez obce istoty i przeniesione na Ziemię. Najpełniejsze rozwinięcie tej hipotezy dostarcza wydana całkiem niedawno książka Wickramasinghe'a i Bauvala:

[Obrazek: 5499906417754.jpg]

Compelling evidence that life, intelligence, and evolution on Earth were seeded by comets and cosmic intelligence.

https://www.amazon.com/Cosmic-Womb-Seeding-Planet-Earth/dp/159143307X

Jakby co, Wickramasinghe to poważny, mainstreamowy naukowiec, profesor matematyki stosowanej i astronomii na Uniwersytecie Cardiff, dyrektor Centrum Astrobiologii na Uniwersytecie Buckingham etc.

Steiner tez byl powaznym i szanowanym akademikiem zanim nazwano go szalencem, bo wszedl na takie, a nie inne tematy :)

Inaczej, bo nie sprecyzowalem, nie pisalem o tej kosmicznej ezoteryce oraz potencjalnej inspiracji Steinerem jako czyms negatywnym, po prostu widze wyrazne nawiazania.

Wspolautorem wspomnianej przez Ciebie ksiazki jest zreszta Rober Bauval, ktorego prace (wraz z Grahamem Hancockiem) czesto nawiazuja do ideii, ktore juz ponad sto lat temu rozwijal Steiner min. Atlantyda, czy kosmiczna inteligencja stojaca za nasza cywilizacja i nasza rola w tym cyklu. Mowie tutaj o pracach zwiazanych glownie z ezoteryka, choc takze w tych historyczno-kosmicznych widac mocne inspiracje pracami Austryjaka.

https://www.google.com/search?q=robert+bauval+books&rlz=1CAZBMY_enGB675GB675&oq=robert&aqs=chrome.0.69i59l2j69i57j46i199i291i433i512j46i131i433i512j46i433i512j69i60j69i61.1342j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Naprawde polecam Ci zapoznac sie ze Steinerem, bo otworzyl mi glowe na kilka religijno-filozoficznych kwestii (niekoniecznie musze sie z nim zgadzac), a niektore rozkminy, nawet jezeli odjechane to nadal kawal ciekawej mitologii. Mocno fascynujaca postac.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Bucho, Ridley wierzy starożytnych astronautów. Jest swój chłop.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon