Prorok/Un Prophete (spoilery)
Prawdziwy kinoman :)

Nie, wygrał równie dobry Sekret jej oczu.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Równie dobry koło dupy chyba :)
Zawsze musi być jakiś "Sekret jej z oczu", który podbiera nagrody najzajebistszym mistrzom :)

Odpowiedz
Najpierw może obejrzyj Sekret, a później narzekaj :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
desjudi napisał(a):W trakcie oglądania miałem wrażenie, że obcuję z naprawdę dobrym kinem - inteligentna historia, świetnie zagrana, oryginalnie opowiedziana.
Cóż z tego, jeśli minęły 2 tygodnie od seansu, a ja ledwo co pamiętam, prócz mile łechcącego intelekt uczucia?
I chciałem tak napisać coś więcej, coś na bieżąco, ale już nie wiem nawet co. Szkoda, może sobie przypomnę, a jak nie przypomnę, to zapomnę.
Takie zrobił na mnie wrażenie Prorok.

ależ pieprzenie!
film okazał się - z czasem, to trzeba przyznać - świetny. Znaczy - nie mogę o Proroku myśleć inaczej jak o bardzo dobrym filmie.

Odpowiedz
Sam film super, ale kurde, czegoś mi brakuje do "zrozumienia" całości. Czemu Prorok? O co chodzi w scenie z sarną? Film składa się z "gangsterki" i z kilku scen, które wydają naprowadzać na coś więcej. Też tak czujecie?

EDIT

Albo o co chodzi z filmowaniem przez "dziurkę"?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Sensownie zostalo to wytlumaczone tutaj .

Cytat:Skąd więc tytuł „Prorok”? W filmie słowo to pada właściwie tylko raz, zresztą w kontekście, który jest niewiele pomocny w rozszyfrowaniu tej zagadki. W najprostszej interpretacji można się domyślać, że Malik swoją osobą przekazuje wolę Lucianiego – mafijnego Boga, będąc jego najwierniejszym posłańcem, podczas przepustek pilnując interesów i wykonując zlecone mu zadania. Jednak pełen obraz udowadnia, że termin „prorok” odnosi się bezpośrednio do samego Malika. Osią fabuły jest bowiem jego droga z więziennego rynsztoka na sam szczyt gangsterskiej drabinki. Na wzór biblijnych wieszczy musi z początku nie mało wycierpieć by stać się rozumianym i słuchanym przez własnych współbraci. Powoli znajduje swoich zwolenników, by ostatecznie wyjść spod ręki pryncypała i zacząć głosić swoją własną, przestępczą religię.

Odpowiedz
Makes sense ... ale ciągle, Malik "przewidział" sarnę?
Mental napisał(a):Równie dobry koło dupy chyba :)
Zawsze musi być jakiś "Sekret jej z oczu", który podbiera nagrody najzajebistszym mistrzom :)

Sekret ... lepszy. : )

EDIT

Odpowiedz
No patent z Reyebem ukazujacym sie Malikowi jest akurat dosc oczywisty, a jesli chodzi o sarne, to moim zdaniem jest to zmyla ze strony rezysera, ktory nie tylko w tym aspekcie probuje wodzic widza za nos.

Odpowiedz
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=05pA5U-W32c[/youtube]

Kawałek przygrywający w "Scorsese" sekwencji rośnięcia w siłę. : )

Odpowiedz
Przeklejam z krótkiej piłki.

To był faworyt do Oscara za film nieanglojęzyczny w 2009 roku. Najmocniejszym w ostatniej dekadzie, jeśli chodzi o tę kategorię.
Wygrał "Sekret jej oczu" - pewnie dlatego że jest lżejszy w podejściu, mniej brudny i z dramatycznym zakończeniem.

"Prorok" doskonale pokazuje jak wielką bzdurą jest proces resocjalizacji w więzieniach - na przykładzie młodego chłopaka, który z normalnej osoby wbrew swojej woli staje się rasowym gangsterem.

Pod tym względem jest to najlepsze kino więzienne jakie widziałem - kino europejskie ma tę zaletę, że potrafi zrezygnować z hollywoodzkich upiększeń i uproszczeń - film jest odpowiednio surowy i realistyczny.
9+/10

Dodam jeszcze że z tamtej trójki filmów - Sekret jej oczu wygrał zasłużenie, a Biała wstążka również była od Proroka odrobinę lepsza.
Taki to był rok.

Odpowiedz
Na "Proroku" byłem w kinie, nic o nim nie czytałem, zainteresował mnie plakat. Wchodziłem na salę w ciemno;). Pamiętam, że raczej nie cieszył się popularnością, na sali było może z 15 ludzi. Zamiast pisać o tym jak bardzo mi się podobał, że rewelacja itd. To powiem tylko, że jak wyszedłem z kina to pomyślałem - O kur*wa, nie wiedziałem, że kino stać jeszcze na coś takiego. Scena z żyletką wyzwoliła we mnie niesamowite emocje, ta scena ma tak wielką siłę oddziaływania, że widz prawie przeżywa to samo co bohater. Oczywiście "Prorok" nie jest filmem jednej genialnej sceny i nawet jeśli następne nie mają już takiego pierdolnięcia emocjonalnego, to każda następna tylko utwierdza w przekonaniu, że reżyser jest wyjątkowo utalentowanym człowiekiem.
Jeśli chodzi o momenty, że tak powiem "metafizyczne", to to jest kolejny plus filmu, nawet już nie chodzi o ich przesłanie, były po prostu zajebiste:). Kawał dobrego kina. Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w XXI w., miejscami przebija nawet "Głód" McQueena.
O takich filmach się nie zapomina.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon