Prawdziwy kinoman :)
Nie, wygrał równie dobry Sekret jej oczu.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
23-02-2011, 18:51
|
Prorok/Un Prophete (spoilery)
|
|
Prawdziwy kinoman :)
23-02-2011, 18:51
Równie dobry koło dupy chyba :)
Zawsze musi być jakiś "Sekret jej z oczu", który podbiera nagrody najzajebistszym mistrzom :) 23-02-2011, 18:54
Najpierw może obejrzyj Sekret, a później narzekaj :)
23-02-2011, 18:55 desjudi napisał(a):W trakcie oglądania miałem wrażenie, że obcuję z naprawdę dobrym kinem - inteligentna historia, świetnie zagrana, oryginalnie opowiedziana. ależ pieprzenie! film okazał się - z czasem, to trzeba przyznać - świetny. Znaczy - nie mogę o Proroku myśleć inaczej jak o bardzo dobrym filmie. 23-02-2011, 20:58
Sam film super, ale kurde, czegoś mi brakuje do "zrozumienia" całości. Czemu Prorok? O co chodzi w scenie z sarną? Film składa się z "gangsterki" i z kilku scen, które wydają naprowadzać na coś więcej. Też tak czujecie?
EDIT Albo o co chodzi z filmowaniem przez "dziurkę"?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 23-02-2011, 23:52
Sensownie zostalo to wytlumaczone tutaj .
Cytat:Skąd więc tytuł âProrokâ? W filmie słowo to pada właściwie tylko raz, zresztą w kontekście, który jest niewiele pomocny w rozszyfrowaniu tej zagadki. W najprostszej interpretacji można się domyślać, że Malik swoją osobą przekazuje wolę Lucianiego â mafijnego Boga, będąc jego najwierniejszym posłańcem, podczas przepustek pilnując interesów i wykonując zlecone mu zadania. Jednak pełen obraz udowadnia, że termin âprorokâ odnosi się bezpośrednio do samego Malika. Osią fabuły jest bowiem jego droga z więziennego rynsztoka na sam szczyt gangsterskiej drabinki. Na wzór biblijnych wieszczy musi z początku nie mało wycierpieć by stać się rozumianym i słuchanym przez własnych współbraci. Powoli znajduje swoich zwolenników, by ostatecznie wyjść spod ręki pryncypała i zacząć głosić swoją własną, przestępczą religię. 24-02-2011, 00:04
Makes sense ... ale ciągle, Malik "przewidział" sarnę?
Mental napisał(a):Równie dobry koło dupy chyba :) Sekret ... lepszy. : ) EDIT
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 24-02-2011, 11:11
No patent z Reyebem ukazujacym sie Malikowi jest akurat dosc oczywisty, a jesli chodzi o sarne, to moim zdaniem jest to zmyla ze strony rezysera, ktory nie tylko w tym aspekcie probuje wodzic widza za nos.
24-02-2011, 11:31
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=05pA5U-W32c[/youtube]
Kawałek przygrywający w "Scorsese" sekwencji rośnięcia w siłę. : )
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 24-02-2011, 18:26
Przeklejam z krótkiej piłki.
To był faworyt do Oscara za film nieanglojęzyczny w 2009 roku. Najmocniejszym w ostatniej dekadzie, jeśli chodzi o tę kategorię. Wygrał "Sekret jej oczu" - pewnie dlatego że jest lżejszy w podejściu, mniej brudny i z dramatycznym zakończeniem. "Prorok" doskonale pokazuje jak wielką bzdurą jest proces resocjalizacji w więzieniach - na przykładzie młodego chłopaka, który z normalnej osoby wbrew swojej woli staje się rasowym gangsterem. Pod tym względem jest to najlepsze kino więzienne jakie widziałem - kino europejskie ma tę zaletę, że potrafi zrezygnować z hollywoodzkich upiększeń i uproszczeń - film jest odpowiednio surowy i realistyczny. 9+/10 Dodam jeszcze że z tamtej trójki filmów - Sekret jej oczu wygrał zasłużenie, a Biała wstążka również była od Proroka odrobinę lepsza. Taki to był rok. 10-12-2014, 00:51
Na "Proroku" byłem w kinie, nic o nim nie czytałem, zainteresował mnie plakat. Wchodziłem na salę w ciemno;). Pamiętam, że raczej nie cieszył się popularnością, na sali było może z 15 ludzi. Zamiast pisać o tym jak bardzo mi się podobał, że rewelacja itd. To powiem tylko, że jak wyszedłem z kina to pomyślałem - O kur*wa, nie wiedziałem, że kino stać jeszcze na coś takiego. Scena z żyletką wyzwoliła we mnie niesamowite emocje, ta scena ma tak wielką siłę oddziaływania, że widz prawie przeżywa to samo co bohater. Oczywiście "Prorok" nie jest filmem jednej genialnej sceny i nawet jeśli następne nie mają już takiego pierdolnięcia emocjonalnego, to każda następna tylko utwierdza w przekonaniu, że reżyser jest wyjątkowo utalentowanym człowiekiem.
Jeśli chodzi o momenty, że tak powiem "metafizyczne", to to jest kolejny plus filmu, nawet już nie chodzi o ich przesłanie, były po prostu zajebiste:). Kawał dobrego kina. Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w XXI w., miejscami przebija nawet "Głód" McQueena. O takich filmach się nie zapomina. 12-12-2014, 22:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2014, 22:40 przez Dżabba.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY | Mental | 173 | 66,215 |
07-09-2024, 18:50 Ostatni post: shamar |
|
| District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY! | Mental | 1,329 | 213,970 |
04-06-2024, 23:10 Ostatni post: Craven |
|
| MOON (reż. Duncan Jones) [SPOILERY!] | D'mooN | 587 | 106,208 |
07-11-2023, 08:58 Ostatni post: Melvin27 |
|
| The Hitcher (1986 reż. Robert Harmon) [Spoilery] | Wawrzyniec | 41 | 11,575 |
30-09-2022, 02:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| K-PAX(SPOILERY)-Genialne kino | Danus | 14 | 7,996 |