Raised by Wolves (HBO Max, 2020)
Guzikowski widocznie uznał, że kto miał serial odpuścić to odpuścił, więc w 2 serii poszedł na całość i postanowił, że w każdym odcinku 2 serii da odjechane sekwencje WTF, w stylu wiadomych scen z finału 1 serii, po których część widzów odpuściła serial. Ale podoba mi się, chyba nawet bardziej jak 1 seria, więcej się dzieje w drugim sezonie. Twórcy serialu przestali udawać, że to ambitne SF, tylko rozrywka, którą się kupuje z całym dobrodziejstwem inwentarza albo nie.

Odpowiedz
Po moim rozczarowaniu pierwszą serią w 2020 r., postanowiłem mimo wszystko dać szansę sezonowi drugiemu. Przy czym teraz wiedziałem mniej więcej czego się spodziewać.

Sezon drugie póki co (jestem na 6 odcinku) jest lepszy od pierwszego. Wprowadza nowe postacie ciekawe postacie jak androidka-dziecko Vrile i poszerza idee zaprezentowane w pierszym sezonie. Widać, że aktorzy okrzepli już w swoich rolach i wiedzą jak zaprezentować je na ekranie.

Dziwi mnie nieco fakt niewykorzystania wątku superkomputera zarządzającego kolonią ateistów i jego głównego pomagiera - gdzieś tam po drodze znikają
Wątki religijne, alegorie i metafory wybrzmiewają coraz bardziej, co niektórym może się nie spodobać, bo teraz Guzikowski nie bierze jeńców i wali między oczy. Ogólnie pod względem niektorych idei to taki serialowy Prometeusz tylko bez ksenomorfów, za to z latającymi wężami. 

Odpowiedz
Trzeciego sezonu nie będzie
Youniverse

Odpowiedz
Może to i lepiej. Po obejrzeniu całości widać, że twórcy poszli w zbyt wielkie wydumanie. Sam koncept tego, że ludzie otrzymują w świętych tekstach swej religi wskazówki co do rozwoju technologii i budowy statków kosmicznych by dostać się na planetę zamieszkaną przez swojego boga (a w istocie obcą AI), gdzie okazuje się, że rajska planeta to w istocie jego więzienie a jego wyznawcy to tylko narzędzia by uwolnić go z więzienia jest kapitalny. Jednak jego wykonanie za bardzo poszło w kierunku czystej gnozy i oczojebnych alegorii itp., co odstręczyło część widzów. Zresztą po drugim sezonie było już widać, że przycięli budżet na efekty i zmniejszyli liczbę odcinków, więc stacja już wcześniej nie czuła tej serii.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon