Devs (FX, 2020) reż. Alex Garland
Devs Alexa Garlanda po dwóch odcinkach zapowiada się na jedną z najlepszych premier roku. Wyborna realizacja (muzyka!) i intrygujący punkt wyjścia, tempo takie jak lubię, Offerman w jakze innej dla siebie roli. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.

Odpowiedz
Potwierdzam. Garland stworzył chyba nowy podgatunek sci-fi. Liryczno-poetycki. Dla niego zresztą nauka to poezja, co ostatnio przyznał u Lexa Fridmana. "Devs" ogląda się wspaniale.

Odpowiedz
Realizacja jest niesamowita, te pierwsze kilkadziesiąt sekund i montaż robią wrażenie a serial jest fantastycznie "hipnotyczny". Ciężko nie docenić.

Odpowiedz
Mega wielka szkoda, że trzeba czekać teraz kolejny tydzień na odcinek. Trochę mam obawy, że te sztuczne przerwy mogą mnie wytrącić z hipnotycznego transu sycenia się klimatem tego serialu. Jak na razie wszystko tu działa prawidłowo - od muzyki po monologi Offermana.

Odpowiedz
(08-03-2020, 14:38)Snuffer napisał(a): te pierwsze kilkadziesiąt sekund i montaż robią wrażenie

heh. włączyłem to wczoraj TYLKO po to by obejrzeć te zachwalane sceny z prologu i wsiąkłem ciurkiem w dwa odcinki.
garland bardzo umie w nastrój. dzięki temu jest niby niespiesznie, ale ciężko się oderwać od ekranu. w warstwie obrazu połączenia nowoczesnej architektury i natury przywodzą trochę na myśl ex machinę, ale jest to fajnie łamane rożnymi szczegółami (choćby ten lekko demoniczny pomnik córki). bardzo dosadne są też sceny przemocy, ale nie czuć epatowania nią.

co do emisjii co tydzień to co prawda te dwa odcinki obejrzałem na raz, ale takie wzięcie oddechu przed kolejnym zanurzeniem się w świat serialu robi zwykle na plus.zwłaszcza gdy dostaje się tyle dobra na raz

no i niech ktoś wydzieli dla devs oddzielny wątek, bo zdecydowanie jest warto!
tak że o.

Odpowiedz
Świetny, niepokojacy opening i znakomita scena w biurze Kentona. Przez chwile sam jej uwierzyłem. Serial nie obniża lotów. Faktycznie szkoda, że trzeba czekać na kolejne odcinki.

Odpowiedz
Gdzie oglądać?

Enviado desde mi Mi A1 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Pierwszy odcinek znakomity, świetnie się to ogląda, pod względem klimatu to rzeczywiście taka Ex Machina do kwadratu. Jedyna moja obawa, to jak rozwiążą tajemnicę "czym zajmują się Devs" - oby nie była to zagadka na cały sezon, tylko dosyć szybko przejdą do rzeczy.

Odpowiedz
Powinieneś być zadowolony ;)

Odpowiedz
Nie chcę szukać za dużo w sieci, żeby się nie naciąć na jakieś spoilery a po tych zachwytach zamierzam oczywiście obejrzeć, ale mam pytanie. To jakaś zamknięta całość typu 8 odcinków i koniec czy jak chwyci to będą ciągnąć ile się da?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Na IMDB jest: TV mini-series.

Odpowiedz
Big Little Lies to też była mini-series dopóki nie postanowili nakręcić drugiego sezonu, nawet Globa dostali za mini series, zresztą Downton Abbey też, więc w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo - jak będzie sukces, to możliwe, że będą kręcić dalej.

Odpowiedz
Ale Devs raczej nie zapowiada się na sukces komercyjny, wręcz przeciwnie. Jak do tej pory przemyka raczej niezauwazony.

Odpowiedz
może hype rozkręci się jeszcze. czarnobyl chyba też nie od pierwszego odcinka chwycił

małe zastrzeżenie:
tak że o.

Odpowiedz
Nie no, Czarnobyl miał na IMDb ocenę powyżej 9.0 i kilkadziesiat tysiecy głosów na tym etapie, o Devs nawet bym nie wiedział, gdyby nie fakt, że śledze ten projekt od dłuższego czasu - zero promocji, zero szumu wsród ludzi.

Oczywiście chciałbym, żeby serial odbil sie wiekszym echem, b zdecydowanie na to zasługuje, ale nie ludzmy sie - to jednorazowy, bardzo osobny i autorski projekt i zaloze sie, ze bedzie stanowil zamknietą całosć, wiec dyskusja o kontynuacji jest IMO bezcelowa, tym bardziej w swietle tego, ze oglada go 50 osób na krzyż.

Odpowiedz
Simek napisał(a):Jedyna moja obawa, to jak rozwiążą tajemnicę "czym zajmują się Devs" - oby nie była to zagadka na cały sezon, tylko dosyć szybko przejdą do rzeczy.

No wlaśnie tym mnie serial naprawdę zachwycił - moznaby jechac na samej zagadce i meczyc widza celem przetrzymania jak najwiekszej widowni, a tutaj - drugi odcinek praktycznie to ujawnia, trzeci juz potwierdza absolutnie. Oczywiscie wszystkie sceny z tym zwiazane sa wspaniale i przerazajace, a jedna jest calkiem zabawna :)

Świetny ten trzeci odcinek - potwierdzil kilka spraw, dal serialowi oddychac, przyblizyl bohaterow. Bardzo dobry, nawet jesli powolny start.

Odpowiedz
Cytat:Oczywiscie wszystkie sceny z tym zwiazane sa wspaniale i przerazajace
Prym pod tym wzgledem wiedzie otwarcie trzeciego odcinka. Wplecenie w pozniejszej czesci odcinka krzyków wiadomej postaci po francusku bylo creepy as fuck.

Odpowiedz
Dokładnie - liczę, że nie przesadzą z tym, ale jednocześnie potrzebuje znacznie więcej! :) 

A, jeszcze moment w odcinku w ktorym wchodzi Aquarius jest fantastyczny i po prostu micha zaczęła mi się cieszyć, szczególnie z tego zejścia napięcia. 

Odpowiedz
Faktycznie dobre to jest. Garland wyrasta na jednego z moich ulubionych twórców :)
Niestety popełniłem błąd zaczynając oglądać teraz, nie czekając jak będzie całość i będę się męczył.
Klimacik jest świetny, a całość ma dostatecznie ascetyczną akcję, żeby mnie od razu kupić.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon