Rambo (1982-2019)
Gieferg, no jak masz zamiar zapytać, czy wiem, jak wygląda masakra wioski, to mowie, ze nie wiem. wiem natomiast, jak kręcą takie masakry inni reżyserzy, trochę bardziej rozgarnięci niż Sylwek.

Proszę o nieprowadzenie dyskusji na temat prowadzenia dyskusji.
[To nie ad powyższy post]

Odpowiedz
Mental napisał(a):. inny film: opowieść o snajperze, ratującym dziecko w trawionej wojną Serbii. scena egzekucji cywilów, kiedy sadystyczny generał rozgniata im czaszki uderzeniem młota, a całość filmowana jest z perspektywy ukrytego pod plandeka bohatera - takich momentów sie nie zapomina.

http://www.filmweb.pl/Wybawca,1998,o+filmie,Film,id=9368

polecam. ten film to małe arcydzieło - zrealizowany pod czujnym okiem Olivera Stone'a i nieco już zapomniany.

Dokładnie na samą myśl tej sceny przechodzą mi ciarki i przypomina mi sie cierpienie tamtych ludzi. A tutaj od tak sobie nie czuje kompletnie nic a nawet czasem chce mi się śmiać wiec coś jest nie tak ;] . Owszem brutalność jest potrzebna ale trzeba ją też jeszcze ukazać w pełnym emocjonalnie realistycznym stylu a nie przenosić Piły i Hostela w samo serce dżungli ;]

P.S.
http://www.forumkmf.pl/viewtopic.php?t=1607

Odpowiedz
Mental napisał(a):wtedy widownia wierzyła, ze Ameryka jest super i pokona zło.

To nie Ameryka pokonuje zło w R4, tylko kasa (najemnicy) - no i Rambo.

Mnie się podobał. "Wybawca", o którym wspominałeś, powalił mnie na kolana, ale i Rambo nie pozostawił obojętnym.
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
Gieferg, Mierzwiak - odkąd najemnicy zostali przewiezieni na wyspę siedziałem cały czas jak na szpilkach, i choć momenatmi mało się działo, cały dalszy ciąg to dla mnie masa świetnych scen z masą akcji. Z zegarkiem w kinie nie siedziałem :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Cytat:odkąd najemnicy zostali przewiezieni na wyspę

Na jaką wyspę? :roll:

Odpowiedz
:shock: Pomyłka... i to spora... ok, odkąd wysiedli z łodzi w tym miejscu, do którego zostali przewiezieni przez RAmbo :P
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Przecież Sylvek mówił, że nowy Rambo nie będzie miał nic lub prawie nic wspólnego z poprzednimi częściami serii.

Odpowiedz
Taka ciekawostaka . Na sieci ukazał sie żekomo [bez takich info o ripach, proszę] Rambo 4, ale patrząc na specyfikacje obrazu to dostajemy aspekt 1,85.1. Czyżby Stallone zmienił zdanie co do formatu :D

Odpowiedz
no, w końcu nadrobiłem tą zaległość :)
Film jest masakrycznie głupi, ale przecież i pozostałe części - oprócz First Blood - też mądrością nie grzeszyły. Choć niektóre patenty są wybitnie durne. Tak czy siak jatka jest przednia i choć chwilami Sly zdaje się nieco przesadzać, to jednak szacun dla niego, że w dzisiejszych czasach zdołał nakręcić taką bezpardonową sieczkę. No i film jest też na tyle krótki, że ogląda się to bez bólu, a i Stallone nie epatuje nadmierną przemocą (owszem, gore sporo jest, ale kamera się na nim nie skupia, nie ma zbliżeń, długaśnych ujęć na zwłoki i tego typu rzeczy). Poza tym sporo tu klimatu znanego z poprzednich odsłon (kapitalna scena z łukiem!), a sam film stanowi idealne zamknięcie przygód tego pana (świetna scena końcowa). Generalnie dla fanów - mi się podobało, acz umiarkowanie. Wolę jednak jedynkę i nic tego nie zmieni.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
John Rambo: Całkiem przyjemne filmidło. Aktorstwa brak, fabuły nie stwierdziłem, mięcho jest aż miło, fajny prolog. Tylko Sly wygląda jakby miał się za chwilę rozpaść. Parę głupot (mini bomba jądrowa, raca w klubie), ale generalnie ogląda się całkiem przyjemnie. Spodziewałem się czegoś gorszego.

5/10

Gdyby Stallone napisał jakikolwiek scenariusz, byłoby dużo ciekawiej. Czekam na jego nowe dzieło.

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):mini bomba jądrowa

Ty się dobrze czułeś w czasie oglądania?

Don Vito napisał(a):raca w klubie

W jakim znowu klubie?

Odpowiedz
Solo napisał(a):W jakim znowu klubie?

Źle to nazywałem. W baraku, gdzie grupa spoconych Azjatów "oglądało" kobiety.

Cytat:Ty się dobrze czułeś w czasie oglądania?

Ja tak, a Ty? Rambo podłożył ładunek (minę czy coś), ładunek wybuchł, a fala uderzeniowa zmiotła drzewa z okolicy. No i jeszcze był mały grzyb. A może to mi się w głowie poprzewracało i oglądałem inny film ze Stallone'm ratującym misjonarzy?

Odpowiedz
Ale to nie była żadna "mini bomba jądrowa" tylko po prostu wypasiona bomba :)

Odpowiedz
Nie widziałem żadnej sceny, która by na to wskazywała.

Odpowiedz
Ja też pamiętam mini wybuch nuklearny. Niezła żenua.

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):Ja tak, a Ty? Rambo podłożył ładunek (minę czy coś), ładunek wybuchł, a fala uderzeniowa zmiotła drzewa z okolicy.

To była bomba z okresu IIWŚ, nie nuklearna.

Don Vito napisał(a):No i jeszcze był mały grzyb.

Nie nuklearny. W ogóle nie wiem skąd ten pomysł.

Mierzwiak napisał(a):Ja też pamiętam mini wybuch nuklearny. Niezła żenua.

Bardzo źle pamiętasz.

Tak wyglądała ta Wasza "atomówka" i "grzyb atomowy" :)

[Obrazek: bomba.jpg]

Odpowiedz
Solo napisał(a):To była bomba z okresu IIWŚ, nie nuklearna.

Droczysz się ze mną, prawda? Myślisz, że ja myślę, że Rambo użył prawdziwego ładunku nuklearnego? Znasz znaczenie słowa ironia?

Solo napisał(a):Tak wyglądała ta Wasza "atomówka" i "grzyb atomowy"

Zrób screena parę klatek dalej to pogadamy ;)

Odpowiedz
Łotewer - bomba nie była atomowa i grzyb nie był atomowy, nie radzę dyskutować z faktami. :)

Odpowiedz
Taki "niewybuch" leżał w dżungli:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tallboy_bomb

To Rambo do niego podczepił:

http://en.wikipedia.org/wiki/M18A1_Claymore_Antipersonnel_Mine

I teraz fakty:

- po wybuchu samej miny Claymore w ziemi zostaje dziura wielkości połowy boiska piłkarskiego;

- bomba Tallboy waży ponad 5 ton;

Dodajcie sobie to wszystko do kupy i wyjdzie wam, że w "Rambie" w tym przypadku żadnej żenady nie było, tylko pokazano dokładnie to, co stało by się po wysadzeniu takiego niewypału w przysłowiowy kosmos. Skąd to wiem? Bo w dodatkach do filmu wypowiada się na ten temat fachowiec z armii zatrudniony na potrzeby filmu jako specjalista od wszelkiego rodzaju broni itp. Jeśli już się czegoś w tym filmie można czepiać, to na pewno nie tego.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
slepy51 napisał(a):Dodajcie sobie do wszystko do kupy i wyjdzie wam, że w "Rambie" w tym przypadku żadnej żenady nie było, tylko pokazano dokładnie to, co stało by się po wysadzeniu takiego niewypału w przysłowiowy kosmos. Jeśli już się czegoś w tym filmie można czepiać, to na pewno nie tego.

To wszystko prawda, zastanawia mnie tylko, czy wybuch tak potężnego ładunku konwencjonalnego powinien skutkowac takim pseudogrzybem, faktycznie nieco podobnym z wyglądu do nuklearnego. Bo fala uderzeniowa to rzecz normalna w takich wypadkach, ale grzyb chyba był trochę przesadzony.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon