Resident Evil (seria)
(26-01-2012, 18:27)Hitch napisał(a):
Cytat:jako fan tej serii gier na pewno obejrzę
Jako fan tym bardziej powinieneś narzekać i nie babrać się w tym g... guściku :)
Narzekam, bo te filmy po za pierwszą przyswajalną częścią są do dupy, ale jako, że wychowywałem się na grach z serii Resident Evil obejrzenie tego filmu jest pewnego rodzaju "obowiązkiem" dla mnie.

Odpowiedz
Jak wyglądała ostatnia dyskusja z Rinzlerem, można zobaczyć powyżej. Kolega zdecydował się na retrospektywny wpis na bloga, w którym miał zamiar wziąć w obronę produkcje Andersona i jego żonki.

I właściwie na moim poście temat tego blogowego wpisu powinien się skończyć, gdyż Rinzler powtarza wszystkie z d. wyjęte "argumenty" za, które przetoczył przez dwie ostatnie strony tego tematu, a które po prostu ubrał w szaty blogowej notki.

Rinzler, dobrze wiem o co Ci chodzi, problem, że nie ubierasz tego w słowa ;). Większość ma kilka takich filmów, które obiektywnie patrząc są przeciętne albo nawet złe - mimo to, oglądają je kilka razy z przyjemnością. Bierze się to z tego, że po prostu kogoś kręci ich setting. Nie fabuła, dialogi, aktorstwo, tylko wspomniany setting - i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Trzeba było napisać to 20 postów wcześniej i nie byłoby tej szopki.

Odpowiedz
Cytat:Nie fabuła, dialogi, aktorstwo, tylko wspomniany setting - i jest to jak najbardziej zrozumiałe
I o to mi chodziło. Może faktycznie źle ubierałem to w słowa i wyszło że bronię Residenta ot tak. Nie mam jakiejś super wybitnej wprawy w pisaniu (może przyjdzie to z czasem, a może wcale). Czasem potrzebny jest kubeł zimnej wody, ja odebrałem swój wczoraj. Może faktycznie seria RE jest dla wielu osób kiepskim przykładem na porządne kino akcji - trudno, mi się podoba i nic z tym nie zrobię. Jeżeli kogoś obraziłem - przepraszam.

Odpowiedz
My tu o bzdurach pierdzielimy, a posiadacze 3DS-ów już mogą ciorać w Resident Evil: Revelations. Prequel "piątki" zbiera same bardzo dobre i dobre oceny. Co najważniejsze - Capcom zafundowało powrót do formuły znanej z RE 1-3, łącząc ją ze współczesną mechaniką (akcja znad ramienia, poruszanie w momencie strzelania, przejście w FPP, QTE, itd.). Wideo recka ponoć w połowie nie oddaje jakości wizualnej gry, która na ekranikach 3DS z wyłączonym 3D, wygląda ponoć gładziutko jak pupa niemowlęcia. Kurka, muszę teraz kogoś wybadać, żeby tę konsolkę pożyczyć (bo dla samego RE: R jej nie kupię).

[Obrazek: ResidentEvil_Revelations.jpg]

Odpowiedz
Cytat:która na ekranikach 3DS z wyłączonym 3D

Z WYłączonym? A co z włączonym? Wygląda gorzej?

Odpowiedz
Cytat:A co z włączonym? Wygląda gorzej?

Minimalnie i tyczy się to w zasadzie tylko wygładzania krawędzi, ale jednak. Zresztą jak każda gra na tej konsoli.

Odpowiedz
Wszystko fajnie i cacy, szkoda tylko, że na 3DS'a a dla jednej gry nie warto inwestować w ta konsolę. Co prawda są bardzo fajne Mariany, ale czasy gdy jarałem się wąsatym hydraulikiem już dawno minęły.

Odpowiedz
Cytat:na 3DS'a a dla jednej gry nie warto inwestować w ta konsolę

Specjalnie dla RE pewnie, że nie, ale lista tytułów do wydania na 3DS pęka w szwach (choć z drugiej strony dużo tam sequeli, interqueli i remakeów).

Poza tym, dla Revelations sporo osób kupi konsolkę i będą to fani serii w pełnym znaczeniu tego słowa.

Cytat:czasy gdy jarałem się wąsatym hydraulikiem już dawno minęły

Szkoda, bo te gry wciąż trzymają fantastyczny poziom, zwłaszcza platformówki, które nie mają w tej generacji konkurencji.

Odpowiedz
(02-02-2012, 16:49)Anielski_Pyl napisał(a):
Cytat:na 3DS'a a dla jednej gry nie warto inwestować w ta konsolę

Specjalnie dla RE pewnie, że nie, ale lista tytułów do wydania na 3DS pęka w szwach (choć z drugiej strony dużo tam sequeli, interqueli i remakeów).
W tym momencie kupił bym chyba prędzej DS'a. Konsolka jest już pewnie stosunkowo tania, gry teraz pewnie do wyrwania za grosze (o ile w ogóle u nas) no i ogromna lista świetnych tytułów.

(02-02-2012, 16:49)Anielski_Pyl napisał(a):
Cytat:czasy gdy jarałem się wąsatym hydraulikiem już dawno minęły

Szkoda, bo te gry wciąż trzymają fantastyczny poziom, zwłaszcza platformówki, które nie mają w tej generacji konkurencji.
Z Marianów jedynie zagrał bym Super Mario Galaxy, ale przecież nie kupię Wii dla jednej gry, bo oprócz dwóch części SMG zainteresował bym się jedynie No More Heroes czy MadWorld.

Odpowiedz
Cytat:W tym momencie kupił bym chyba prędzej DS'a.

Też tak myślałem i kupiłem za grosze pół roku temu. Opchnąłem po dwóch miechach. Co tu dużo mówić - w 2005 było pewnie ok, dziś to archaiczne gówno. Z PS3 czy z PS2 strasznie ciężko się na to przesiąść. Chyba że kręcą cię głównie turowe jRPG i platformówki - wtedy możesz w DS'a wbijać. W przeciwnym razie odradzam.

P.S. Jest na DS'a Resident Evil: Deadly Silence, czyli nieco usprawniona wersja "jedynki". Pikseloza przeokropna...

Odpowiedz
(02-02-2012, 19:31)Anielski_Pyl napisał(a): Z PS3 czy z PS2 strasznie ciężko się na to przesiąść.
No mi się właśnie PS3 znudził, nie odpaliłem jej już z rok, a może to po prostu gry mi się już znudziły, albo mam jakiś okres, że nie mam ochoty w nie grać, bo nie ograłem (i nie mam jakoś ochoty) jeszcze LittleBigPlanet 2, Killzone 2 czy Uncharted 3 itd. itp. Ale przynajmniej jak mnie najdzie ochota na te gry to kupie już je za grosze.

Odpowiedz
Anielski, a co z Phoenixem, Laytonem, Hotel Dusk? Duzo znakomitego grania.

Odpowiedz
Ograłem większość Wrightów, podobnie jak ty. Myk polega na tym, że grałem w nie dla fabuły, settingu, męcząc się dla nich z prostą i nudną mechaniką zabawy. Plus ograniczenia nośnika DS'a, przez które brak w tych grach jakichkolwiek filmików, dubbingu...

Cytat:No mi się właśnie PS3 znudził, nie odpaliłem jej już z rok

Trzeba to było napisać na dzień dobry, to bym się dalej nie produkował :)

Wracając do Resów, RE 6 jest największym projektem w historii Capcomu. Od dwóch lat ich główne studio oraz pomniejsze oddziały przypominają kuźnie Isengardu, dlatego nie warto oczekiwać niczego innego, jak totalnego killera. Zaznaczać 20. listopada w kalendarzach i szykować mamonę.

Odpowiedz
Anielski napisał(a):I tak, gorszych filmów w dystrybucji kinowej niż dwa ostatnie Resy to ze świecą szukać.

Tyle że trójka jest o niebo lepsza od dwójki i na tyle atrakcyjna wizualnie, że uznałem za stosowne zakupić blu-ray (1 i 2 mam na DVD, 2 tylko dlatego że ustrzeliłem za 3 zeta z groszami), ot dla samych pustynnych widoczków.

A Afterlife to faktycznie puka w dno od spodu.

Cytat:jeżeli grałeś w RE i oglądałeś film to zobaczysz że zbyt wiele wspólnego nie mają

Cóż, grałem w RE1,2,3 i jak dla mnie filmy mają z nimi wspólnego całkiem sporo.

Rinzler napisał(a):Każdy następny RE zarabiał więcej od poprzedniego (Afterlife swój budżet przebił 5-krotnie) to chyba o czymś świadczy.

Transformers 2 i 3 też miały lepszy wyniki od jedynki, nie, to o niczym nie świadczy.

Odpowiedz
Cytat:Cóż, grałem w RE1,2,3 i jak dla mnie filmy mają z nimi wspólnego całkiem sporo.
?
Chyba że Ciebie zadowalają jedynie niektóre sceny z RE2, będące jedynie zrzynką paru motywów z różnych gier - w dodatku wrzuconymi tam jedynie po to, by "wyglądały" :p

Odpowiedz
"Całkiem sporo" czyli prawie nic poza tytułem i kilkoma postaciami które i tak zostały s........e.
Dobrze że Anderson nie robi ekranizacji książek Roberta Ludluma.

Odpowiedz
Cytat:"Całkiem sporo" czyli prawie nic poza tytułem i kilkoma postaciami które i tak zostały s........e.

I całą masą, pojawiąjących się co chwilę przeróżnych motywów (zarówno w RE1 jak i RE2).
Mało kiedy (jeśli w ogóle) gry komputerowe/konsolowe ekranizuje się przenosząc je wiernie na ekran i dwa pierwsze filmowe residenty pod względem poziomu wierności oryginałowi nie odbiegają od normy. Nie zmienia to faktu że byłoby w tym wypadku lepiej gdyby zrobili wierne ekranizacje dwóch pierwszych gier (szczególnie w wypadku drugiego filmu który jest kiepściutki, a zakończenie ma kompletnie z d...).

Extinction już nie przypomina żadnej ze znanych mi gier z tej serii, ale mało mnie to obchodzi bo to "setting jaki lubię" jakby powiedział Anielski i nawet nie traktuję tego jako RE tylko jakąś tam bliżej nieokreśloną madmaxopodobną postapokalipsę :P

Odpowiedz
Komputer Świat Extra - w całości poświęcony serii Resident Evil

EDIT: Zakupiłem. No cóż, żadne to repetytorium, w cholerę dużo tu wielgaśnych obrazków na całą stronę, których jest łącznie 76. Sporo o "RE: Operation Raccoon City", my jednak na tę chwilę wiemy, że ta gra jest słaba (51% na GR). Jest zebranie wszystkich kanonicznych i niekanonicznych części, topy straszących scen, najładniejszych samic, trochę o postaciach z uniwersum, trochę humoru, zapowiedź "RE 6", załapał się też temat zombie w popkulturze. Za 9,90 zł się po prostu nie opłaca, ale jak już wziąłem, to będę miał co czytać w czasie regularnych wizyt na kibelku.

Odpowiedz
Hoho, RE 6 przywala po raz drugi trailerem. Dynamika, hollywoodzkość na każdym kroku, szablonowe teksty twardzieli i nie mniej twardych suk oraz sentymentalny kop z poprzednich części. Data 20.11.2012 = hit.

Odpowiedz
Kolejny trailer RE6. Tym razem zero gameplayu, ale i tak bije film(y) na głowę:

edit
Anielski, mamy tajming :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon