Robocop
Cytat:Czyli rozumiem, że reboot sprzed paru lat jest niewypałem?
Pewnie że tak. Podobnie jak remake Total Recall, zbędne, nijakie filmidło z cyklu obejrzeć/zapomnieć/wrócić do oryginału.

Odpowiedz
(24-11-2018, 02:22)brandon_lee napisał(a): ... jak potoczyły się dalsze losy "oryginalnego" RoboCopa. 

Tylko to nie ma wielkiego sensu bo... będą musieli go unowocześnić czyli zrobią to samo co w rimejku. Poza tym kto ma wrócić ze starej obsady? Nancy Allen jako babcia?
A wizerunek Wellera mogliby wykorzystać w kilku ujęciach a on mógłby podkładać głos.
Jak chcą to pociągnąć? Kontynuować tam gdzie skończyła się jedynka? Niewykonalne. Przesunąć akcję 20 lat do przodu?
To już bym wolał kontynuację rimejka.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nie widzę problemu żeby Nancy Allen zagrała parę scen za biurkiem jako jakiś komendant główny policji. O ile nie przeszła na emeryturę, bo ostatni raz grała gdzieś w 2008 roku. Nie rozumiem też czemu mówisz że "mieliby kontynuować tam gdzie skończyła się jedynka". Tak bardzo nie lubisz dwójki że wypierasz jej istnienie? Też myślę że sequel może buty czyścić oryginałowi, ale nie był tak zły by go wykreślać z kanonu. Było tam kilka naprawdę fajnych scen i dziwactw.

Cytat:. będą musieli go unowocześnić czyli zrobią to samo co w rimejku.

W remake przedstawili znów jego genezę, dostaliśmy jakby nie patrzeć całkowicie nową postać, która kształtowała się ponownie na ekranie. Tutaj miałbyś do czynienia ze starym i doświadczonym RoboCopem, o ile w ogóle na jego elektronicznym mózgu można by odczuć proces starzenia/dojrzewania. Też to takie gdybanie bez sensu bo kompletnie nie wiemy w jaki sposób potencjalni twórcy podeszli by do takiego powrotu RoboCopa. Choćby się zapierali, nie zrobią tego samego co w remake. Jak, skoro nie mogą przedstawić znowu jego genezy, a to było osią fabuły obu tych filmów. Choćby fabułę takiego filmu skleili z najbezpieczniejszych klisz obu filmów (remake i oryginał), to przez samą postać starszego RoboCopa nie będzie to znowu ten sam film, bo nie będzie miał narzędzi by opowiedzieć znowu o powstaniu RoboGliny. Gdyby faktycznie chcieli kontynuować stare filmy, to mieliby pole do popisu by pobawić się formułą. Detroit mogłoby znowu być komentarzem społecznym, albo odjechałoby w stronę fantazji scenarzystów. Pokazać tam przecież można by praktycznie wszystko. 

Odpowiedz
Bomkamp ostatnio angażuje się w same bezsensowne rzeczy (nic dziwnego, że ciężko mu cokolwiek nakręcić), więc dziwie się, że chce się komuś o tym gadać. Zdziwię się jeśli to do roku nie rozejdzie się po kościach, w innym wypadku i tak będzie gniotem, więc whateva.

A w 2009 roku był to tak obiecujący reżyser, pamiętam porównania do Verhoevena i Cronenberga. Długo nie trzeba było czekać na weryfikację.

Odpowiedz
Blomkamp jest sprawnym reżyserem-rzemieślnikiem, a wizjonerstwa bym mu też nie odmówił. Myślę, że jego największym problemem jest brak scenarzysty, który by sklecił coś sensowniejszego niż temat walk klasowych i ogarniętego producenta, który z jednej strony rozumiał by zamysł Blo, a z drugiej kazał mu wypierdalać w odpowiednim momencie (np. trzeci akt każdego filmu Blo).
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
(01-12-2018, 23:39)brandon_lee napisał(a): Nie rozumiem też czemu mówisz że "mieliby kontynuować tam gdzie skończyła się jedynka". Tak bardzo nie lubisz dwójki że wypierasz jej istnienie?

Opieram się na plotkach, które mówią że 2 będzie ignorowana.
Dwójkę lubię ale już nie tak jak 20 lat temu.
Zbytnią komediowosc mnie irytuje.

Co do samej kontynuacji starej serii- byłem zawsze ZA. Tylko po rimejku, szczegolnie bez Wellera to ma już mniej sensu.
No i to ignorowanie 2 i 3. Przecież jak przesunie
się film w czasie - a musza to zrobić (chyba że zignoruja przrskok techologiczy bez wyjaśnień) to nie trzeba ignorować tych części.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ile ja bym dał, żeby być wtedy za kamerą. [Obrazek: 6059614166584a09431718d651011c28.jpg][Obrazek: f36384dc740645f0a8f7336a0141222c.jpg]

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Generalnie było jasno powiedziane, że film Blomkampa ma bazować na scenariuszu, który Frank Miller (tak, ten) napisał pod koniec lat 80. - jest on ogólnodostępny więc można przeczytać, była też jego komiksowa adaptacja: w skrócie, jest to bezpośrednia kontynuacja jedynki. Generalnie faktyczna dwójka powstała na tym scenariuszu, ale dość mocno go zmodyfikowała (niestety). Żadne arcydzieło to nie było, i w sumie nie dodawało nic ciekawego do jedynki, ale scenariusz Millera miał dość podobny, satyryczny ton.

Odpowiedz
Więc nawet jeśli to powstanie będzie takim quasi-remakiem dwójki? No to GTFO.

Odpowiedz
No, w sumie nic nowego - dokładnie taki sam szit chciał robić z Aliens. A że teraz taka moda na odkręcanie pierdolnika (i tak słabymi, niewartymi tego filmami), to ktoś w ogóle bierze to pod uwagę.

Mi to się marzy, aby ktoś zrobił "Alien 3" wg scenariusza Williama Gibsona, to byłoby tego warte, podobno nawet Dark Horse planuje adaptację komiksową, ale oni akurat robią straszną średniawkę w tym uniwersum, więc nie mam nadziei.

Odpowiedz
Blomkamp to one trick pony, któremu wyszedł do tej pory dokładnie jeden film, a dwa kolejne nieźle wyglądały, z tym, że podobnie do pierwszego. Może już nawet nic nie kręcić i nie będę z tego powodu rozpaczał.

Odpowiedz
Albertino coś pomylił :P

Było jasno powiedziane, że film Blomkampa będzie bazować na pierwotnym, nieukończonym scenariuszu do Robocopa 2, autorstwa Neumeiera i Minera - autorów jedynki.

I mnie się wydaje, że tutaj chodzi o to:
http://robocoparchive.com/archive/feature-robocop2-cw.htm
http://www.robocoparchive.com/scripts/robocop2-corporatewars-script.pdf

Nie wiem skąd mu się ten Miller tam znalazł.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
OK, masz rację. Może zrobiłem zamotę przez to, że Miller (chyba, nie pamiętam już) przerabiał ten skrypt Neumeirera (no i ostatecznie przerobiono też jego).

Odpowiedz
A tymczasem Blookamp i jakiś Justin Rhodes odkurzają i szlifują scenariusz Eda Neumeier and Michaela Minera, napisany jeszcze back in the 80s jako sequel filmu Verhoevena.
Neumeier twierdzi, że Blookamp chce nakręcić to tak, jakby to zrobił Verhoeven, gdyby kręcił sequel. To akurat cieszy
https://movieweb.com/robocop-returns-production-update/

Natomiast spojrzałem kto to jest ten Justin Rhodes i to już nie napawa optymizmem:
https://www.imdb.com/name/nm1221634/?ref_=fn_al_nm_1

No, ale zobaczymy.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Blomkamp "szlifuje" scenariusz?
Porzućcie wszelką nadzieję.

Odpowiedz
(24-01-2019, 11:30)Dirk napisał(a): Blookamp chce nakręcić to tak, jakby to zrobił Verhoeven, gdyby kręcił sequel

Śmiechłem. Chcieć a móc to dwie różne rzeczy. Mam nadzieję, że to ostatni flop tego pana i świat o nim wreszcie zapomni.

Poza tym Neumeier trochę przeczy w tym samym wywiadzie temu co piszesz:
Justin Rhodes have done a pass on the script we were writing on and they're doing another one. It is a slightly different concept in some ways than we were originally doing.

Nie wiem też z kim Neumeier pracował nad scenariuszem, ale raczej nie z Verhoevenem - on z zasady nie robi sequeli i chyba na ten też od początku nie miał ochoty.

Odpowiedz
Nie wierzę w Bloopersa, on tam powinien być co najwyżej jakimś dyrektorem artystycznym, a nie reżyserem (o scenariuszu nie wspominając).
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Jest facetem od efektów specjalnych, co mu idzie świetnie i przy tym powinien pozostać.

Odpowiedz
(24-01-2019, 18:31)Albertino napisał(a):
(24-01-2019, 11:30)Dirk napisał(a): Blookamp chce nakręcić to tak, jakby to zrobił Verhoeven, gdyby kręcił sequel
Śmiechłem. Chcieć a móc to dwie różne rzeczy. Mam nadzieję, że to ostatni flop tego pana i świat o nim wreszcie zapomni. Poza tym Neumeier trochę przeczy w tym samym wywiadzie temu co piszesz: Justin Rhodes have done a pass on the script we were writing on and they're doing another one. It is a slightly different concept in some ways than we were originally doing. Nie wiem też z kim Neumeier pracował nad scenariuszem, ale raczej nie z Verhoevenem - on z zasady nie robi sequeli i chyba na ten też od początku nie miał ochoty.

Ja to zrozumiałem tak, że oni już raz przejrzeli ten skrypt i wprowadzili jakieś poprawki, a teraz robią kolejną iterację, ale cały czas bazują na tym, co już zostało napisane.

Neumeier pracował razem z Minerem, nie z Verhoevenem. Jest o tym w pierwszym akapicie: "We first learned of this project in July 2018. Neill Blomkamp (District 9, Chappie) has been tapped to helm the movie, which is being sourced from a script that franchise creators Neumeier and Michael Miner wrote back in the 80s that was intended to be a sequel to the first RoboCop."
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
(24-01-2019, 19:37)Albertino napisał(a): Jest facetem od efektów specjalnych, co mu idzie świetnie i przy tym powinien pozostać.

Brzmi jak wycięty kawałek recenzji Robocopa 2020, umieszczony na Rotten Tomatoes ;>
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon