Stały bywalec
Liczba postów: 8,902
Liczba wątków: 26
Disney jak pompuje Avatara, trzeba iść 4x na Avatara aby obejrzeć wszystkie wersje zwiastunów Doomsday (o ile to prawda)
Cytat:Disney postanowił wysłać do kin cztery różne zwiastuny marvelowskiego megahitu — każdy będzie wyświetlany przez jeden tydzień, a następnie zostanie zastąpiony kolejnym. Jeśli wybierzesz się na "Ogień i popiół" w weekend otwarcia, zobaczysz pierwszy zwiastun. Jeśli pójdziesz na ten film tydzień później — drugi, i tak dalej – możemy przeczytać na stronie The Hollywood Reporter.
oczywiście będzie to trolling, bo pewnie w zwiastunach walną 90% scen nostalgicznych z innych filmów MCU aby zrobić podbudowę ale kasę skroją i cyk Avatar 2 mld
13-12-2025, 16:24
Stały bywalec
Liczba postów: 2,176
Liczba wątków: 14
j3bać Doomsday. Od czasu wizyty w kinie, wczoraj na D+ wróciłem do Avatara: WoW.
Wrażenia mieszane ale in plus.
Animacja jest obłędną. Wiadomka, że od Avatara 1 minęło j3bane 16 lat i nie ma giga postępu w animacji, jak chciażby pomiędzy A1 a na przykład Dinokami z JP (podobna różnica wieku) ale ten świat poi prostu żyje, a wszystko co jest przedstawione w filmie niesie jakąś moc. Od strony historii jest tutaj oględnie dobrze - zwartosć wydarzeń spoko, fabularnie jest naturalnie, ale elementy uruchamiające te elementy to cringe na pełnej. zemsta, tj. motyw przewodni - to coś, co można wymyślić przy krótkim zatwardzeniu! Wprowadzenie nowej energii, zamiast Unobtanium, to kolejny wtf moment, w którym sobie pomyślałem, że to jest kurwa NIEDORZECZNE. Więc cały zaczyn zdarzeń jest w obu przypadkach (nowy zysk, jakaś tam energie + zemsta) na poziomie przedstawienia dla czwartych klas w LO6. Ten element oceniam krytycznie. Natomiast jako rozwinięcie fabuły, pomijając przyczyny tegoż rozwinięcia, to WoW działa pieknie.
Czego jako widz żałuję, to tego iż postać Neytiri, nośnika jedynki, z fajnen dziewczyny przerodziła się w jakieś "chuj wi co" i straciła cały blask i swoją osobowość.
I przypadkiem, bom oglądał Avatara 1 ze 50 razy albo więcej, zauważyłem co najmniej 4 rerendery, użyte z pierwszej części w stosunku 1/1 (chociaż jeden miał zmienione tło). Także Cameron używał recyclingu nawet w swojej animacji, taki jest pro-eko!
7.5/10 i jestem gotowy na F&A!
Bring it on, James!
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
17-12-2025, 21:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2025, 22:01 przez Debryk.)
Oskarmeister
Liczba postów: 6,812
Liczba wątków: 18
Pamiętacie może ile czasu grali Avatara 2 w Imaksie? Niestety będę mógł wybrać się dopiero po Trzech Króli i głowię się czy będę miał jeszcze szansę :/
17-12-2025, 22:17
Stały bywalec
Tak ze 2 miechy grali. Ja poszedłem na drugi sort przed Nowym Rokiem, a potem miałem już bilety na luty, ale tam nie trafiłem. Długo grali, tyle pamiętam.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
17-12-2025, 22:24
Oskarmeister
Liczba postów: 6,812
Liczba wątków: 18
O, super, dziękuję!
17-12-2025, 22:39
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,192
Liczba wątków: 29
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-12-2025, 11:15
Stały bywalec
Liczba postów: 13,235
Liczba wątków: 77
Ogólnie daje się odczytać z sieci prosty wniosek: Cameron po nastu latach sprezentował dwa 3-godzinne behemoty, które mogły być de facto jednym, 3 godzinnym i dobrym, zwartym kinem akcji. Trochę to zaskakujące, że James na starość robi takie wodolejstwo na potęgę bo jak dobrze pamiętam to gdzieś po premierze pierwszej części były szumne zapowiedzi o chęci poszerzenia tego lore ale w ramach oryginalnych, innych historii (stąd pierwotnie zatrudniono 7 scenarzystów do tego). Ta koncepcja poszła chyba do śmietnika.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
18-12-2025, 11:50
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,173
Liczba wątków: 5
Ale wiemy, że jedne film by zarobił 2,5 mld a dwa zarobią ze 4 albo i więcej.
Apeluję, żeby nie iść na to do kina!!!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
18-12-2025, 12:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2025, 12:04 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
celują w 340-380 mln na otwarciu światowym, druga część miała ok. 444 mln
no James, czwarta część o czym będzie? kopalnie, podziemia Pandory czy na księżycu Pandory gdzie wyklują się obcy z jajek?
18-12-2025, 12:20
Stały bywalec
Liczba postów: 5,879
Liczba wątków: 6
(18-12-2025, 11:50)Snappik napisał(a): Ogólnie daje się odczytać z sieci prosty wniosek: Cameron po nastu latach sprezentował dwa 3-godzinne behemoty, które mogły być de facto jednym, 3 godzinnym i dobrym, zwartym kinem akcji.
No tak. Ale to nic nowego. 2 i 3 ma tych samych scenarzystów i pierwotnie była jednym projektem, które Cameron rozdzielił - nieoficjalnie dlatego, że podjarala go wizja pokazania wodnych klimatów.
Trudno powiedzieć czym są 4 i 5, które mają odrębnych scenarzystów. Czymś nowym, czy kolejnym kserem.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
18-12-2025, 12:40
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,192
Liczba wątków: 29
Kolejnym kserem.
(18-12-2025, 12:20)Spoilerowo napisał(a): celują w 340-380 mln na otwarciu światowym, druga część miała ok. 444 mln
no James, czwarta część o czym będzie? kopalnie, podziemia Pandory czy na księżycu Pandory gdzie wyklują się obcy z jajek?
Nailen. Oglądałbym.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-12-2025, 12:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2025, 12:46 przez shamar.)
Stały bywalec
(18-12-2025, 11:50)Snappik napisał(a): Ogólnie daje się odczytać z sieci prosty wniosek: Cameron po nastu latach sprezentował dwa 3-godzinne behemoty, które mogły być de facto jednym, 3 godzinnym i dobrym, zwartym kinem akcji. Trochę to zaskakujące, że James na starość robi takie wodolejstwo na potęgę bo jak dobrze pamiętam to gdzieś po premierze pierwszej części były szumne zapowiedzi o chęci poszerzenia tego lore ale w ramach oryginalnych, innych historii (stąd pierwotnie zatrudniono 7 scenarzystów do tego). Ta koncepcja poszła chyba do śmietnika.
To, że poszła do śmietnika to wiadomka. Oglądając ciągiem A1 i A2 można odczytać to jako zamknięty 'pomysł" na historię ze zdradą w tle (z punktu widzenia Quarticha) i epopeję szukania przynależności. Te dwa punkty są jasne, egzekucja już gorsza jeśli chodzi o samą zemstę, ale tutaj - w uproszczeniu - więcej nic nie ma. Trzecią część jawi mi się jako dopisek "P.S." z myślą o kasie. Co zresztą widać w A2, gdzie metraż jest spory, a esencji w stosunku do A1 jest niewiele. Owszem - wg mnie oba filmy działają dobrze jako spójna opowieść, uważam że drugi epizod świetnie odpowiada na końcówkę z pierwszej części, nie mniej także uważam, że trójka nie będzie miała nic do dodania do tej historii. I nie wierzę, że James scenariuszowo dowiezie, bo koleś jest albo wykastrowany i stracił ikrę, albo zabójał się we własnym projekcie, nie wiedząc kiedy zejść ze sceny.
EDIT: Chodziło mi o skrótowość wprowadzenia do drugiej części, gdzie faktycznie widać iż wiele tematów musiało iść do kosza, jak zauważyłeś, i A2 wygląda marnie fabularnie, gdzie zachwyt nad "woda" wziął górę nad scenariuszem na zasadzie: j3bać scenariusz, mam wodę i heja z tematem bo to ładne. Zresztą, tak oceniając na chłodno, po latach od premiery A2 wciśnięcie nowego minerału i zemsty nie wymagało "lat pracy", jak to Cameron mówi, bo złożoność tej historii nie istnieje w przypadku drugiej części. Ale doklejenie Quarticha oraz Kiri to jest taki myk WTF do losów rodziny Jake'a - gdzie samodzielnie wątek tranzycji do Na'Vi działałby bez zarzutu, no ale musieli to jakoś zmienić, więc strzelam że 90% pierwotnego materiału poszła do kosza i dolepili ten wątek zemsty jako główny nośnik.
18-12-2025, 12:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2025, 14:49 przez Debryk.)
Stały bywalec
12 mln z pokazów czwartkowych, druga część miała 17 mln, Infinity War 39 mln, EndGame 60 mln, pierwszy Avatar 3,5 mln
19-12-2025, 18:14
Stały bywalec
Czyli pomimo dużej niespodzianki jaką zrobił pierwszy Avek, swoimi niezbyt imponującymi początkowymi wynikami, ten zmierza po porządnego plaskacza w mor** :D
Wysłane przy użyciu Tapatalka
19-12-2025, 18:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2025, 18:19 przez zombie001.)
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,779
Liczba wątków: 4
(18-12-2025, 11:15)shamar napisał(a): Eksperci przemowili
https://natemat.pl/635333,recenzja-avatar-ogien-i-popiol-nie-chce-psuc-zabawy-ale-ten-film-to-pomylka
Ta recenzja tez za mocna nie jest. Natomiast wychodzi na to, ze Avatar 2 & 3 to powinien byc jeden film.
Co do wynikow finansowych...no niech ten weekend przemowi.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
19-12-2025, 18:24
Stały bywalec
Liczba postów: 13,235
Liczba wątków: 77
Opinia z Filmwebu:
co za koszmarne, konserwatywne, patriarchalne, nudne gówno
-
Film roku? xD
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
19-12-2025, 19:26
Stały bywalec
przypomnijcie mi dlaczego Cameron zwlekał z nakręceniem 2 części tyle lat? pomijam przesunięcia bo covid
dlaczego nie mógł tego wypuścić w 2014 lub 2015 roku?
19-12-2025, 19:41
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,061
Liczba wątków: 66
Bo renderowanie wody nie było na takim poziomie jakby chciał i kosztowało 8 razy drożej? :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
19-12-2025, 19:51
Stały bywalec
(19-12-2025, 19:41)Spoilerowo napisał(a): przypomnijcie mi dlaczego Cameron zwlekał z nakręceniem 2 części tyle lat? pomijam przesunięcia bo covid
dlaczego nie mógł tego wypuścić w 2014 lub 2015 roku?
To co wyżej - rozwój technologii + po prostu... w czasie zmienił się koncept na sequele. Najpierw miały być 2, potem 3, ostatecznie 4.
Przy czym :
- to co miało być pierwotnie II nie zostało zrealizowane, tylko wykorzystano to w jakimś komiksie - akcja miała być osadzona dużo wcześniej niż fabuła "Istoty wody",
- kolejna wersja II tak się rozrosła Cameronowi i ekipie, że postanowiono rozbić to na 2 filmy, co chyba jednak było błędem, bo zarzucają w wielu reckach wodolejstwo...
19-12-2025, 20:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2025, 20:29 przez zombie001.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,116
Liczba wątków: 1
(19-12-2025, 19:26)Snappik napisał(a): Opinia z Filmwebu:
co za koszmarne, konserwatywne, patriarchalne, nudne gówno
-
Film roku? xD
Nareszcie jakaś porządna rekomendacja. :)
19-12-2025, 21:17
|