Sicario: Day of the Soldado (2018) reż. Stefano Sollima
W pewnym momencie w trailerze widać koce, co oznacza, że będzie wątek islamski. Wiadomo, ze Hezbollah szmugluje kokainę w wielkiej skali: https://www.politico.com/interactives/2017/obama-hezbollah-drug-trafficking-investigation/

Są też powiązania kartelu Sinaloa z islamistami.

"Soldado" wychodzi w idealnym momencie: w Meksyku tak brutalnie nie było od dekad.

ps
Del Toro nawet nie mruga, jak naciska spust. This is some serious next-level bad ass shit. 99.9% ludzi mruga (instynktowna reakcja na spodziewany odrzut po wystrzale). Odruch ten można wyeliminować na drodze regularnych treningów z bronią. Szacun dla aktora.

Odpowiedz
Mental, wiesz o co kaman z jego techniką strzelania w tym trailerze?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Technika bump-fire - wykorzystuje naturalny odrzut broni do zwielokrotnienia szybkości naciskania na spust. Na tubie jest mnóstwo filmów instruktażowych z różnymi rodzajami konstrukcji:

Odpowiedz
[Obrazek: giphy.gif]
Tym jednym ujęciem totalnie mnie kupili.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Ja tylko dla Del Toro obejrzę ten film. Pierwsza część mnie wynudziła - ledwo wytrwałam do końca ale kiedy na ekranie pojawia się Del Toro to ciarki, charyzma, męskość i nic więcej nie ma znaczenia.

Odpowiedz
Połączenie moich dwóch ukochanych filmów, czyli mega klimatycznego Sicario z doskonałą Suburrą, czy to może się nie udać? Wątpię. Jedyny film na który czekam w przyszłym roku.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
(20-12-2017, 16:38)Mental napisał(a): W pewnym momencie w trailerze widać koce, co oznacza, że będzie wątek islamski. Wiadomo, ze Hezbollah szmugluje kokainę w wielkiej skali: https://www.politico.com/interactives/2017/obama-hezbollah-drug-trafficking-investigation/

Są też powiązania kartelu Sinaloa z islamistami.

"Soldado" wychodzi w idealnym momencie: w Meksyku tak brutalnie nie było od dekad.

ps
Del Toro nawet nie mruga, jak naciska spust. This is some serious next-level bad ass shit. 99.9% ludzi mruga (instynktowna reakcja na spodziewany odrzut po wystrzale). Odruch ten można wyeliminować na drodze regularnych treningów z bronią. Szacun dla aktora.

Znawca tematu widzę :P

Fakt, Del Toro już w "Sicario" zagrał niezłego twardziela a tutaj zapowiada się na coś znacznie lepszego. Mam niestety zarzuty wobec tego jak Sheridan poprowadził tą postać, szczególnie zirytował mnie finał który miał papiery na wielką petardę i jedną z najlepszych scen dekady a ostatecznie...zawiódł :/
Dla samego Benicio i Josha pewnie wybiorę się do kina bo ciekawie będzie ich zobaczyć znowu w akcji. Bardzo mnie cieszy, że Sheridan zdecydował się wziąć na pierwszy plan te dobre postacie, rezygnując z tej tragicznej policjantki.

"Suburrę" muszę koniecznie obejrzeć w ciągu najbliższych dni bo niezłego smaka mi narobiliście (plus trailer jest rewelacyjny).

A wracając do "Soldado"..."Sicario 2: Soldado" brzmi głupio :P Powinni zostać przy oryginalnym tytule. Za zdjęcia odpowiada znakomity polski operator, Dariusz Wolski, co jest dla mnie dużą niespodzianką, ale oczywiście pozytywną. Jasne, że to nie jest klasa Deakinsa, ale przynajmniej (jak udowadnia trailer) pod tym względem nie będzie tragedii.
Rzut okiem na nową panią kompozytor...no, nie znam jej utworów, muzyka Johannsona w "Sciario" budowała masę klimatu i była rewelacyjna, wobec niej mam pewne wątpliwości. Choć działała w oddziałach odpowiedzialnych za muzykę w "Sciario", "Prisoner", "Arrival" czy "Zjawie" więc mogła uczyć się od najlepszych. Mam nadzieje jednak, że nie będzie w 100% kontynuować roboty poprzednika, ale także doda co nieco od siebie.
Najważniejsze aby było brutalnie, dynamicznie, klimatycznie i ciekawie fabularnie, nie sądziłem, że to powiem, ale im bardziej myślę o tym filmie tym bardziej na niego czekam.

Odpowiedz
Mega dobry zwiastun. Aż za dobry, ale nie mam wątpliwości że będzie o wiele lepszy od pierwszej części. (której za jakiś czas dam drugą szansę)

Odpowiedz
Fantastyczny zwiastun. Zapowiada przy okazji fajny film, ale sam w sobie trailer to mistrz. Niby klasycznie zmontowany, ale jednak z jakąś taką klasą. Okrutnie mi podszedł.

Natomiast uwaga o braku mrugania o Del Toro jest tak zajebista, że chyba zacznę częściej przyglądać się takim sprawom
.

Odpowiedz
(20-12-2017, 16:38)Mental napisał(a): ps

Przy cgi wystrzałach to żaden wyczyn :)

Odpowiedz
Skąd założenie, że to CGI wystrzały?

Odpowiedz
Bo wyglądają jak CGI wystrzały.
Nie znam się ani na CGI ani na wystrzałach, ale dla laika tak wyglądają.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(23-12-2017, 20:03)Kuba napisał(a): Skąd założenie, że to CGI wystrzały?

Bo wygląda jak paskudne cgi. Tak samo wybuch na pustyni w nocy.

Odpowiedz
Z wybuchem byłbym się jeszcze w stanie zgodzić, ale wystrzały? Kompletnie nie wygląda na CGI (a jeśli tak to bardzo dobre CGI). Niech się Mental wypowie :P

Odpowiedz
Jest drugi zwiastun:

Czuję, że Sheridan znowu dostarczył, a i Sollima zapewne stanął na wysokości zadania.

Odpowiedz
Pierwszy zwiastun wywarł na mnie większe wrażenie, ale nadal jest bardzo solidnie, wygląda to ciekawie, czekam i liczę na coś lepszego zarówno od "Sicario" jak i "Suburry".

Zapowiada się rok Brolina, najpierw jako Thanos zmiażdży Avengers, potem tutaj powalczy z kartelami a na koniec sportretuje Cabla. Jeszcze by się jakiś film w drugiej połowie roku przydał co by mu pozwolił o nagrody powalczyć.

Odpowiedz
Ja pierdziele, ale to będzie twardzielskie, wysokooktanowe i piekielnie zajebiste. Już teraz daję 10/10, a co dopiero po premierze.

Odpowiedz
Ale to będzie dobre, jaram sie w opór.

Odpowiedz
Ciary. 1:47 - fajny detal w postaci zabryzganej szyby na tylnym siedzeniu :) 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Kocham zwiastuny do tego filmu. Nie ma w nich nawet milisekundy rozluźniania atmosfery. Od pierwszego do ostatniego kadru jest non stop totalne napięcie. Muzyka jest mega dobra. Del Toro jest w permanentnym trybie combat Ready. Brolin niby cwaniakuje, ale czuć, że to mechanizm obronny gościa, który jest w oku cyklonu. Dowództwo cynicznie na maksa, bo wie że ma do czynienia z ludźmi, którzy już są za głęboko, żeby normalnie z nimi gadać.

Jeżeli ten scenariusz się nie posypie, to film będzie wielki.
.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon