Spirits of the Air, Gremlins of the Clouds (1989)
Debiut reżyserski Alexa Proyasa, praktycznie nieznany szerszej publiczności, co mnie osobiście mocno dziwi, bo to film zdecydowanie zasługujący na kult na równi co najmniej z filmami Richarda Stanleya. Film w ubiegłym roku doczekał się wydania na BD, nad którym czuwał sam rezyser i myślę, że to może mu pomóc w zdobyciu uznania, na jakie zasługuje.

Za sam opening dałbym 11/10 - trwa jakieś 5 minut i to jest jedno najlepszych 5 minut w historii kina postapo. Kilka ujęć i chłop w kapturze idący przez pustynię, w tle ambientowa muza, relikty upadłego świata i ludzka czaszka:
[Obrazek: o3Nrk5l.jpg]
[Obrazek: IbQNojw.jpg]
[Obrazek: 2eoNsMd.jpg]

Calość to rozgrywający się w pustynnej scenerii sen o lataniu, w którym zderzają się postęp i nauka z religią i zabobonami, bez artystycznych odpałów, z lekko surrealistycznym klimatem, który przywodzi nieco na myśl filmy Terry'ego Gilliama, z ogromną dawką melancholii, ale też subtelnego humoru. Nakręcona za kilka dolarów australijskich, ale zdjęcia i scenografia są tutaj absolutnie znakomite, no i wspomniany soundtrack miecie:

Sama historyjka jest prosta jak budowa cepa: wędrujący przez pustynię Smith trafia do domu pewnego rodzeństwa, uciekając przed ścigającymi go ludżmi. Brat postanawia pomóc mu w ucieczce, usiłując zbudować w chałupniczych warunkach latającą machinę na podstawie projektów, które znalazł w książce o braciach Wright. Tyle. Akcji tutaj nie ma za wiele, ale film zlatuje błyskawicznie (warto też dodać, że trwa półtorej godziny z hakiem).

Gdyby w 1989 Proyas zabrał się za ekranizację pierwszej części "Kantyczki dla Leibowitza" ("Fiat Homo") myślę, że dostalibyśmy coś zbliżonego klimatem do tego dziełka. W każdym razie polecam, bo rzadko który film potrafi tak fantastycznie ująć ducha postapokalipsy i tę specyficzną atmosferę, otaczającą ludzi, którzy o normalnej cywilizacji słyszeli tylko z opowieści. Mocno polecam, a jak ktoś lubi tego typu klimaty, to jest to pozycja wręcz obowiązkowa.

Odpowiedz
Oho. Obejrzę żeby po raz nie wiadomo który zdołować się stopniową dezintegracją kariery Proyasa.

Odpowiedz
Dla mnie to jest spokojnie jego najlepszy film, bo nie jestem zbyt wielkim entuzjastą ani "Kruka", ani "Mrocznego miasta".

Odpowiedz
Po tym poście nawrockiego zrobiłem dokładnie to, co każdy fan postapo powinien zrobić... godzinę później odpalałem już film. Bardzo dobra rzecz.

Te pierwsze 5 minut, aż chyba sobie wyedytuję, wrzucę na tablet i będą sobie puszczał do spania, śniąc piękne radioaktywne sny. Zdecydowane "Top 1" w filmografii Proyasa.

Odpowiedz
Wizualnie ładne, zagrane dobrze ale... w treści? Średnie.

5/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon