Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,251
Liczba wątków: 73
aka The Blood of Heroes
"Two Juggers can't fuck after the game. It doesn't work. Unless you like to rub wounds against wounds."
Film pewnie każdy widział, a że tematu nie ma o nim żeby sobie podyskutować to zakładam. Wiadomo - drużyna Juggerów śmiga sobie po różnych zapadniętych postapo wioskach i innych dziurach rozgrywając meczyki z innymi ekipami. Sport w skrócie polega na natknięciu przez migacza psiej czaszki na kij znajdujący się na połowie przeciwnika (gra się 3 razy do 100 kamieni) podczas gdy reszta drużyny ostro napierdziela się - oczywiście wszystko bardzo brutalne i kontaktowe ale wszystko wedle zasad fair play - po meczyku razem piją, wesoło kopulują i imprezują. Drużyna kultowego siepacza Sallowa (Rydiger), który grał kiedyś w Lidze, wygrywa ogólnie wszystko co jest do wygrania i w końcu szef teamu za namową nowej zawodniczki, skośnookiej Kiddy postanawia rzucić wyzwanie drużynie z Ligi, z którą nigdy nikomu nie udało się wygrać. Udają się więc do podziemnego miasta i przystępują do gry z ekipą, z którą do tej pory najlepszej amatorskiej drużynie udało się wytrzymać jedynie czas równy 26 rzuconym kamieniom.
Mega film, wiadomo, no ale w końcu to koprodukcja australijsko-amerykańska. Pustynne plenery zajebiste, po wojnie nuklearnej czuć wszechobecny brud, smród i ubóstwo - ogólnie wszystko na piątkę z plusem. Aktorzy świetni, na czele z kultowym Rydigerem Hauerem, który wciela się w rolę najlepszego ever siepacza wyrzuconego z Ligi za poderwanie kobiety nie tego typa co trzeba. Do tego dochodzi kapitalna charakteryzacja wszystkich aktorów - blizny, zdeformowane ryje, tatuaże i inne - jest na czym oko zawiesić. Sport jest brutalny, toteż często gęsto zdarzają się kontuzje takie jak połamane nogi, ręce, wydłubane oczy czy połamane nosy i powybijane zęby, co też w filmie pan reżyser pokazał. Ale pokazał też współzawodnictwo oparte na zasadach fair play (choć sport mega brutalny), gdzie zawodnicy bez powodu nie robią sobie niepotrzebnej krzywdy a członkowie drużyny są dla siebie jak rodzina. Świetnie sfilmowane mecze Juggerów, szczególnie ostatni pojedynek z reprezentantami Ligi, scenografia podziemnego miasta choć prosta robi naprawdę wrażenie - oczywiście skontrastowano ze sobą życie ludzi z wyższych sfer z motłochem - i tak arystokracja wpierdziela sobie przystawki z ciała wielkiego warana, podczas gdy normalni obywatele odżywiają się kupionym za grosze fast foodem, śpiąc w czymś w rodzaju piętrowego hotelu składającego się ze ściany, przymocowanych do niej "łóżek" i drabin ułatwiających dostanie się do nich. Jednak największy nacisk położono na postaci i ich wzajemne relacje, co wyszło bardzo fajnie - aha, najlepszy jest oczywiście lekarz, który targa na barach wielką szafę. Aha#2 - pan reżyser tego filmu też bardzo porządnie pisze. Ma w swoim dorobku m.in. teksty do takich rzeczy jak "Blade Runner", "Unforgiven" czy "Twelve Monkeys". Łebski gościu.
Co więcej mogę dodać? Kapitalna muza, świetne meczyki, umiejętnie budowane tempo filmu i wspaniały klimat - jakieś tam minusy pewnie i by się znalazły, ale nie chce mi się ich wypisywać bo i po co? Film jest świetny, polecam zapoznanie się z wersją dłuższą, posiadającą kilka dodatkowych świetnych scen i kapitalne zakończenie:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ls6Wvx-RtFk[/youtube] Ogólnie kult i klasyk. Zapraszam do dyskusji.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
29-01-2010, 18:53
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
obraz ów stanowi mega dobry przyczynek do dyskusji o tym, w którą stronę winna pójść ewentualna ekranizacja Unreala Tournamenta (wersja z 1999 roku, reszta to legoland). sam film widziałem jakieś dwa lata temu w publicznej tv i moje odczucia z tamtego seansu pokrywają się z tym, co napisał wyżej slepy51. jednakowoż nie mogę nie wspomnieć, iż z filmu dałoby się wycisnąć much more epy niż zostało to zaprezentowane na ekranie.
29-01-2010, 19:00
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Yhh trochę mnie zagiąłeś, uwielbiam UTka (i jedynkę U) ale nijak nie widzę go w tym filmie.
Anyway kawał świetnego filmu, Mad Max jest ok, ale uwielbiam Hauera i chyba dlatego dla tego filmu mam 10x więcej sympatii.
No i kilka dni temu po raz pierwszy widziałem pełną wersję - dużo, dużo lepiej. Bez pełnej końcówki jest miętko :)
29-01-2010, 23:39
Chrissie Watkins' arm
Bez pełnej końcówki i sceny z tzw. stróżami prawa wg mnie byłoby nawet bardziej niż miętko, hehe ;-) Ogólnie fajnie się stało, że całość wyszła w takiej formie w jakiej mniej więcej była planowana, choć pamiętajmy też o tym, że i oryginalna, uboższa wersja stała się kultowa a sport w niej pokazany niby "oficjalnym":
http://konradgodlewski.com/?p=982
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4T4QQVMbyVc[/youtube]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
30-01-2010, 00:36
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
iii scena z "stróżami prawa" jakoś nie zdarła mi gaci :)
30-01-2010, 01:22
Chrissie Watkins' arm
No bo nie miała tego robić - ale jako uzupełnienie całej historii i różnych wiks panujących na pustyni (swego rodzaju postapo policaj zbierająca podatek od napotkanych osób albo innych wiks w stylu "First Blood") sprawdza się mega świetnie. Płać, albo płacz ;-)
30-01-2010, 01:36
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
mega, mega film. Post-apo jako samo post-apo mocno niedorzeczne, podziemne miasto, zjazd windą kilka godzin (rotfl?), jacyś pseudo-sportowcy włóczący się po zadupiach? sensu w założeniach brak, ale to 80's, i przełykając to, można cieszyć się krwistym, może prostym, ale dającym w ryj jak zderzenie z tirem filmem. A najlepszy jest ten pan:
Z kultowych twardzieli 80's najbardziej kocham Hauera. Chyba najlepszy aktorsko, do tego zimny wygląd i spojrzenie badassa, którego jakieś Brody czy Wąsy nie zagrają.
17-10-2010, 00:33
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Film ma u mnie 10/10, ale chyba miał szanse na 15/10, bo:
http://www.authorsden.com/categories/article_top.asp?catid=44&id=49382
Gdyby wszystko zagrało sprawniej, rzecz mogłaby być o wiele "większa", bardziej epicka. Mnie tam mała skala nic a nic nie przeszkadza, wręcz dodaje dusznego i niewygodnego klimatu, ale szkoda świetnych efektów pracy scenografów.
Swoją drogą, to taka mnie naszła myśl, że na przełomie 80s/90s postapokalipsa wyglądała mega-syfiasto, po prostu nieprzyjemnie, ale zarazem kultowo i zarąbiście. Dziś postapokalipsa wygląda jak Book of Eli. Żal.pl.
P.S.
W pierwszym poście ktoś zapodał "dłuższe" i lepsze zakończenie - takie właśnie jest na brytyjskim wydaniu DVD (SotJ, Blood of Heroes to wersja ocenzurowana). Można więc kupować bez obaw, tylko że film jest w wersji 4:3. Wydaje się że nie przyciętej, tylko rozszerzonej, jak bodajże Hardware.
10-06-2011, 22:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2011, 22:04 przez military.)
^^
Liczba postów: 5,286
Po tak pozytywnych opiniach również sięgnąłem po film.
Post apokalipsa wygląda świetnie. Od razu widać, że nie jest lekko, wszędzie brudno, dookoła same pustynie, ludzie głodują w swoich ubogich wioskach, a jedyną rozrywką jest brutalny sport. Postarano się również z wyglądem zawodników. Od razu widać, że gra jest brutalna, a zawodnicy dużo przeszli. Pełno blizn, szwów, złamania będące czymś normalnym. To co od razu mi się spodobało to fakt, że pomimo brutalnego obchodzenia się z przeciwnikami wszystko to odbywa się w ramach gry, a po meczu nawet jak ktoś kogoś mocno uszkodził nikt tego nie odbiera personalnie.
Szkoda, że film poza solidnym wykonaniem nie oferuje wiele więcej. Fabuła jest tak prosta, że już nie dałoby się jej bardziej uprościć. Idzie drużyna od wioski do wioski i sobie grają. To wszystko, jak w grze, gdzie trzeba zdobywać kolejne poziomy. Postacie są mało oryginalne, oczywiście jest doświadczony gracz po przejściach, ambitny młody gracz i drugi plan nie wyróżniający się niczym szczególnych w kwestii charakteru. Same zasady gry również są rozczarowujące. Sprowadzają się w praktyce do tego, że każdy członek zespołu bije się sam na sam z odpowiednikiem gracza z przeciwnej drużyny. Zero taktyki czy gry zespołowej, która mogłaby urozmaicić wyglądów meczu.
Podsumowując solidnie zrealizowane kino rozrywkowe, które zapewne na dłuższą metę nie zapadnie mi w pamięci.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
17-06-2011, 12:39
Chrissie Watkins' arm
Będzie nowe 4K wydanie tego przezajebistego filmu od Umbrella Entertainment i z tej okazji udostępnili krótki klip z odrestaurowanym materiałem:
Więcej info mają dać wkrótce. Nie mogę się doczekać.
09-04-2025, 10:59
Chrissie Watkins' arm
https://shop.umbrellaent.com.au/collections/coming-soon/products/the-salute-of-the-jugger-collectors-bundle
Cytat:Extras:
Only available from the Umbrella webstore, The Salute Of The Jugger 4K Collector's Edition includes:
A 100+ page book with essays by Travis Johnson and Guy Davis + Behind-the-Scenes, Production Notes, Designs and more
How to Play Jugger – Guidebook by Filmmaker and Jugger Kristan Angel
Classic poster artwork rigid case
Custom artwork slipcase by Whale Designs
Limited Edition Numbered release
Exclusive T-shirt designed by Hollow Bones Studios (220GSM AS Colour Classic)
NEW! Original Workprint Cut
NEW! Audio Commentary with director David Webb Peoples and actor Anna Katerina
NEW! Audio Commentary with filmmakers Aaron McCann and Kristen Angel
NEW! Interviews with Cast and Crew
Director David Webb Peoples
Fourth Assistant Director/New Qwik - Gregor Jordan
Director of Photography David Eggby
Editor Richard Francis Bruce
Kidda - Joan Chen
Big Cimber - Anna Katerina
Ghandi - Ghandi McIntyre
Dog Bog - Justin Monjo
NEW! Deleted Scenes
NEW! Blooper reel
NEW! Jugger Sports Game Featurette
US Cut - The Blood of Heroes
Trailers
Jest też kolekcjonerka bez koszulki i zwyklak.
17-04-2025, 12:17
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,371
Liczba wątków: 29
Pierwsze czytam. Trzeba obadac
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
17-04-2025, 12:20
CGI Paul Walker
A dobra, jednak kojarzę to z VHSów. Ale pod innym tytułem. Co ciekawe w necie widzę 2 wersje. Jedna jest 10 minut dłuższa.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-04-2025, 00:21
Chrissie Watkins' arm
Ta krótsza to wersja US, dłuższa jest lepsza, będą obie na tym nowym 4K wydaniu plus niewydany nigdzie dotąd workprint:
Cytat:This exclusive 4K HDR restoration has been overseen by director of photography David Eggby and includes 3 different versions!
The Salute of The Jugger has experienced many different versions throughout it’s storied history including a highly cut down 91mins US cut known as The Blood of Heroes (included). This release restores The Salute of the Jugger to it’s rightful glory by restoring and remastering the original 104mins cut.
18-04-2025, 01:24
Chrissie Watkins' arm
Zwiastun odrestaurowanej wersji w 4K:
19-04-2025, 02:57
CGI Paul Walker
Zrobiłem powtórkę ale mnie nie powalił. Jako, że niczego nie pamiętałem praktycznie to miałem nadzieję, że "miasto będzie miastem".
5/10 niestety
Wrzucam porównanie 2ch wersji.
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=198946
24-04-2025, 00:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2025, 00:32 przez shamar.)
Chrissie Watkins' arm
"The Salute of the Jugger" aka "Blood of Heroes" 4K & Blu-ray Collector's Edition 470/3000 z Umbrella Entertainment.
12-08-2025, 12:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2025, 12:12 przez slepy51.)
CGI Paul Walker
Nie wiem, czy jak workprint się różni od 2ch wersji. To będzie wiedział slepy ;)
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=578671
02-10-2025, 00:43
|