Stranger Things (Netflix, 2016-)
Oczywiście, że było, tylko tak jak mówisz, "sugerowane" - już w pierwszym sezonie można to było wywnioskować z kontekstu różnych scen i dialogów a im dalej w las tym było tego na przestrzeni tych wszystkich sezonów coraz więcej, co jest oczywiste, bo i postać dorastała i przechodziła jakąś drogę. To co stało się w tym 7 epku 5 sezonu to takie podsumowanie tego rozwoju, które ma jak najbardziej sens też w kontekście samych wydarzeń. Nie ma co tutaj dorabiać jakiejś większej ideologii tak jak niektórzy zaczęli to robić.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(29-12-2025, 19:08)Bucho napisał(a): Erm, bo ogladalem w sumie tylko dwa pierwsze sezony (chyba) i prawie nic nie pamietam, czy bylo gdziekolwiek wczesniej zasugerowane, ze mlody jest gejem?

Chyba w trzecim sezonie jest scena, w której Will chce grać w Lochy i Smoki, ale Mike i Lucas nie są zainteresowani, bo rozmyślają o swoich dziewczynach. Wtedy Will strzela focha, a Mike mu mówi: "To nie moja wina, że nie lubisz dziewczyn".

Podejrzewam, że linia dialogowa "Nie lubię dziewczyn" ze "sceny gejowskiej" jest właśnie nawiązaniem do tego momentu z trzeciego sezonu.

@edycja

Jeszcze w czwartym sezonie jest scena, w której Will się rozpłakuje, bo zdaje sobie sprawę, że Mike nie jest nim zainteresowany.

Odpowiedz
(29-12-2025, 19:14)slepy51 napisał(a): Oczywiście, że było, tylko tak jak mówisz, "sugerowane" - już w pierwszym sezonie można to było wywnioskować z kontekstu różnych scen i dialogów a im dalej w las tym było tego na przestrzeni tych wszystkich sezonów coraz więcej, co jest oczywiste, bo i postać dorastała i przechodziła jakąś drogę. To co stało się w tym 7 epku 5 sezonu to takie podsumowanie tego rozwoju, które ma jak najbardziej sens też w kontekście samych wydarzeń. Nie ma co tutaj dorabiać jakiejś większej ideologii tak jak niektórzy zaczęli to robić.

No ok, bo ja tak szczerze to pamietam tyle co nic, w pierwszym sezonie chlopaka wciagnela amba, a w drugim mial traume...hmm, dziecieca trauma, a homoseksualizm?! Czy jest jest jakis socjolog na sali upside down :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Już w pierwszym sezonie ojciec Willa sugeruje, że jego syn woli chłopaków. Taki hint rzucony żeby widzowie mieli przed oczami, że jego ojciec to typowa śliska postać. Potem chyba Dufferowie to pociągnęli w tym kierunku (albo taki mieli plan - who cares now?).

Odpowiedz
Internety do care, clearly :)

Generalnie jest mi to obojetne, ale mnie reakcje specjalnie nie dziwia, bo to Netlix*, bo to standard i nawet jak jakis homoseksualizm pojawi sie trafiony, ze smakiem, zabudowany kilkoma sezonami "hintow" to finalnie po prawej stronie jest juz scianka gotowa do odbicia tej pileczki. Warto pamietac, ze obecnie idzie mocna fala prawilnosci, zwlaszcza w USA, ktora jest reakcyjna wobec kultury progresywnej. Kazda akcja powoduje reakcje, i te reakcje sa po prostu coraz bardziej wyraziste. I taka tam kolejna cegielka do wojny kulturowej, kazda ze stron upewnia sie w swojej racji, psy szczekaja, karawana jedzie dalej.

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Homoseksualizm Willa był już sygnalizowany we wczesnej wersji ST, zanim jeszcze zyskała ona ten tytuł i status wielosezonowego serialu :D

Finalna wersja, w postaci sezonu 1, chyba trochę to niepotrzebnie wygładziła.

Niemniej wydaje mi się, że obrywa się temu odcinkowi głównie przez kiepskie umiejscowienie i grono odbiorców coming-outu, a nie za sam fakt, że Will to gej, przecież to jest wiadome od dłuższego czasu. Tzn. rozumiem zamierzenie twórców, ale jak dla mnie (i chyba większości widzów), nie wyszło tak jak chcieli. Na obronę można jednak dodać że cały ten sezon wydaje się być średnio napisany, tak trochę na "odwal się" :/

Już ten krytykowany za swój kierunek sezon III sprawia wrażenie lepiej przemyślanego/napisanego i zrealizowanego. Wystarczy porównać tam choćby interakcje bohaterów (np.bardzo naturalne między Max/El), czy to jak lekko gra tam swoją postać sama MBBrown.. Przecież to przepaść w porównaniu z 5...

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Mysle, ze spora czesc prawakow, ktora teraz po tym jedzie nawet tego serialu/sezonu/odcinka nie widziala. Zachod jest od kilku juz ladnych lat na otwartej wojnie kulturowej, a ze mlode pokolenie radykalizuje sie coraz bardziej na prawo to szumu w necie bedzie raczej tylko wiecej. Od czasu kiedy okreslenie Gojslop weszlo do prawackiej narracji to wszystko mocno przyspieszylo, a faszysci poki co to jada co najwyzej na drugim biegu, takze prawdziwe burze dopiero przed nami.

Odpowiedz
Ten nowy sezon to kopalnia contentu, estrogenowy Rambo:

[Obrazek: 85a4650e73dd29d80b0d87be4b18032abecc3eb9...79483b95bc]

Odpowiedz
No tyle, że ona jest ewidentnie wzorowana na Ripley z "Aliens" ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Jasna sprawa :D Nancy zawsze na propsie, ale jednak trochę przeholowali z tym strzelaniem do żołnierzy. To trochę inna kategoria niż odstrzał potworów. 
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
No przecież to jest cały czas zabawa konwencją i ciągnięcie tego, że "ona zajebiście strzela" i to jest taka jej super moc. Nie wiem, jak można na poziomie 5 sezonu a w szczególności po tym, co wydarzyło się w sezonach 3 i 4 (przypomnę, Ruscy pod supermarketem czy ruski Terminator) cały czas narzekać, że Dufferowie z czymś przeholowali. No przeholowali, tyle, że robią to tutaj od dawna bo taka jest konwencja tego serialu.

Odpowiedz
(29-12-2025, 21:14)slepy51 napisał(a): No tyle, że ona jest ewidentnie wzorowana na Ripley z "Aliens" ;)

Aj tam Rambo też pasuje ;)

Odpowiedz
Pedalstwo tego malego bylo juz sygnalizowane w pierwszym sezonie? A ile on mial wtedy lat, 9?

Brawo, kurwa. Brawo

Odpowiedz
Aktor miał 11, co więcej w 2023 dokonał swojego coming outu i się zastanawiam, czy to może nie efekt grania serialu. Serio, dzieciak gra w tv, sugeruje się, że jego postać jest gejem itd.

Odpowiedz
Zacząłem typa googlowac i widzę ze nie tylko wiedział już w wieku szczenięcym ze lubi chłopców ale tez wie ze "Zionism is sexy" i takie tam.
W sumie nazwisko mówi samo za siebie.

Jeszcze jeden powód aby jebac ten serial.

Odpowiedz
"Wyjscie" bylo tak komiczne, ze mi czlonki opadly. Kiedy zaczeli to sugerowac gejostwo typa? W poprzednim czy juz wczesniej? Bo kojarze tylko chyba jedną scenę.
Druga sprawa, to co juz od kilku sezonow czyli humor. Czyli wyjebane w wiarygodnosc.
No i trzecia, co juz wspominaliscie: schemat "akcja/życiowe pogawdędki" to totalna wymeczona nieporadność. Jakby to wyjebać to odcinki nie mialyby zbednych 1h 6 minut. Jakby w tych 6ciu dopisali wlasnie te watki celowo.

PS: pisalem już jak irytuje mnie Ryder juz od kilku sezonow?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Widziałem urywki tego coming outu i zabrakło mi tylko takiej reakcji:

Odpowiedz

Odpowiedz
Jedyne, co było oglądalne z tej franczyzy, to był sezon pierwszy, bez rewelacji, ale dało się obejrzeć. Drugi już sygnalizował brak pomysłów, ale był tam taki dobry, antypatyczny typek i pojawiła sią Sadie Sink. Trzeci to już było potwierdzenie, że nie ma pomysłów, lepi się z gówna i dorzuca pierdololo woke, dalej już nie było sensu tego ciągnąć. Powyższa dyskusja o gejostwie jednej z postaci na dwie strony pokazuje jak treściwy to serial. 

Odpowiedz
Ruda pojawila sie juz w drugim?

Ja pamietam pierwszy jako bardzo dobry serial grozy.
Tam chyba nie bylo humoru. A reszta mi sie miesza. .

2 to byla ta podroba "Aliens" z kretynskim motywem hodowania potworka.
3 to Ruscy i supermarket, gdzie z Hoppera zrobili przyglupa.
4 to ruskie wiezienie, Freddy Krueger i podroba Freda Kruegera.

Czyli tak... Pierwszy byl dobry a reszta to sredniosc i kiepskosc.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon