24-02-2023, 09:15
|
Succession (HBO, 2018-)
|
|
https://www.reddit.com/r/SuccessionTV/comments/11aezya/succession_ending_with_season_4_on_hbo/
Ano niestety, liczyłem że będzie jeszcze 5 sezon. 24-02-2023, 19:46 Ostatni sezon startuje za nieco ponad trzy tygodnie. W trakcie trzeciego odczuwałem lekkie zawroty głowy z powodu poruszania się w kółko wraz z biegiem wydarzeń, dlatego z radością przyjąłem informację o finale. Brytyjczycy zwykłe przedkładają jakość nad ilość* i chwała im za to - Sukcesja z pewnością "odejdzie" z przytupem. Śmierć Logana można już chyba brać za pewnik, ale co z jego schedą? W zgryżliwą wymowę serialu świetnie wpisałaby się kompletna wtopa rodzeństwa i pozostawienie firmy w rękach osoby trzeciej (na przykład bohatera granego przez Amletha), ewentualnie mocny cios wizerunkowy i upadek konglomeratu Royów. Jeśli już ktoś z młodych ma "wygrać", to niech będzie to Kendall; Romanowi życzę za to najgorszego. Wątpię we współpracę rodzeństwa i ogólnie liczę na mocny, ponury i podlany "zgryźliwym" sosem finał. --- Najbliższe rozdanie Emmy można już reklamować jako starcie ostatnich sezonów Succession i Saula. Wybitny serial Gilligana bez ani jednej statuetki? Panie, uchroń nas przed niesprawiedliwością. * Zabawny (z uwagi na Armstronga) wyjątek stanowi Peep Show. 02-03-2023, 19:51
5 byłoby idealnie. 4 - serial jest genialny, więc już czuję niedosyt.
The key of joy is disobedience.
02-03-2023, 21:13
Ja jednak jestem nieco zawiedziony, że 4 sezon jest ostatni.
Sukcesja to jeden z moich ulubionych seriali, sezony 1-2 to majstersztyk, 3 miał swoje problemy i przez 70% przeszarżowywał z "subverting expectations" a'la Rian Johnson, na szczęście końcówka weszła znowu na najwyższe tory. Ale i tak - klimat, zdjęcia, dialogi, muzyka, na sam dźwięk jednego z głównych motywów łapie mnie nostalgia. Trochę liczyłem na dalsze rozwijanie łuków postaci - dalszą przemianę Toma, Grega (spadek po dziadku, wbrew groźbom, chyba nadal czeka?), Kendalla WRESZCIE wchodzącego na odpowiednie tory killera takiego jak w "Big Short"... No i Connora, co do którego miałem nadzieję, że wszystkich zaskoczy i przestanie być klaunem, ba - może nawet postanowi spróbować swoich sił z powrotem w ATN. Trzeci sezon też był trochę zbyt krótki - 9 odcinków, z czego połowa to takie fillery (mimo że nadal bardzo wysokiej jakości). ... Oceniając zwiastun - wygląda oczywiście ciekawie, mam pewne obawy co do dalszego "subverting expectations", bo widać że Roman *znowu* wraca do Logana, Connor nic się nie zmienił... Shiv dogada się z Tomem? Co prawda czwarty sezon ma 10 odcinków, ale obawiam się że niektóre wątki i postacie zostaną niepodomykane. Szczególnie, że jest pełno wątków: współpraca i konflikt z prezydentem, współpraca i konflikt z Matssonem, Stewy Sandi i Pierce (?) knujący przeciw ATN, ślub Connora, współpraca rodzeństwa (i najwyraźniej znowu się nie dogadają)... nawrót problemów zdrowotno-psychicznych Logana. Nie daj Boże żeby znowu Kendall się stoczył - ile można. No i też tylko jemu kibicuję. 02-03-2023, 22:10
Pierwszy odcinek ostatniego sezonu wjechał na pełnej. Zero zniżki formy. Napięcie przy licytacji kojarzyło mi się z głosowaniem z pierwszego sezonu, bodajże z szóstego odcinka.
Generalnie odcinek zawierał wszystkie elementy, za które uwielbiam Sukcesję. Rodzeństwo niby razem, ale osobno. Logan rzuca wściekłymi bluzgami i pogardą, Greg jak zwykle fenomenalny i z typowym dla siebie wyczuciem czasu, końcowa rozmowa znakomicie zagrana, chociaż liczyłem że jednak Shiv usłyszy kilka gorzkich słów, bo to nie do końca tak że "oboje popełnili błędy". Satysfakcjonujące wejście w sezon.
30-03-2023, 06:30
Pierwszy odcinek ma wszystko to co lubię w Sukcesji, ale też bardziej na serio - mniej klaunowania (a'la Kendall czy Roman), więcej relacji i psychologii postaci.
Greg który momentami traktuje Toma jak Grega, Tom który widzi że stworzył potwora i jest zmęczony jego zachowaniem, Logan rozprawiający nad własną śmiertelnością ze swoim ochroniarzem, świetna rozmowa Shiv i Toma, refleksja pustki tego całego blichtru bogactwa. Czuć że całość zmierza ku finałowi. Jedyne "ale" o którym też sporo opinii czytałem, a co do którego nie jestem pewny. Czy rodzeństwo jest idiotami, że kupują Pierce'a? Czy można powiedzieć że przepłacają? 10 miliardów dolarów rzucone lekką ręką w umierającą stację... która z drugiej strony jest największą konkurencją ATN, a jeszcze niedawno Logan chciał za nią dać 25 miliardów (no i powiedział tutaj, że był gotów negocjować więcej niż 10 - nota bene Tom miał rację mówiąc żeby od razu strzelać 9,5-10, zgadując ile oni są gotowi dać). No i niby Logan mógłby ich wykosić anulując zakup przez Gojo, ale wtedy chyba shareholderzy by się go pozbyli, a umowa z Pierce nie jest jeszcze przyklepana? 30-03-2023, 19:21 (30-03-2023, 19:21)Capt. Nascimento napisał(a): Jedyne "ale" o którym też sporo opinii czytałem, a co do którego nie jestem pewny. Też się nad tym zastanawiałem :) Wydaje mi się, że kluczowa jest rozmowa Toma z Shiv. On podaje inną kwotę, niż podpowiada mu Logan w tle, tak mi się wydaje bo nie mam czasu na rewatch. Tak, jakby specjalnie podpowiedział kwotę dużo wyższą od tej którą dawał Logan. Z drugiej strony na początku myślałem, że ich podpuszcza żeby dali jak najwięcej. Sam nie wiem. Chociaż ostatecznie wyszło nie po myśli Logana... A czemu tyle dali? Bo to dzieciaki kierujące się chęcią przytarcia nosa ojcu imo. Oni nawet tej kasy nie mają i jestem pewien, że nawet bez anulowania GoJo będzie to spora część fabuły bo to już było totalnie palcem na wodzie, ich doradca mocno się zastanawiał czy dadzą radę 8,5. Ciekawi mnie też, czy powróci wątek tej prostytutki którą sprowadził Greg. Ponoć w niektórych ujęciach trzyma telefon tak, jakby robiła fotki i jest w pokoju, w którym Logan i Tom mówią o transakcji.
30-03-2023, 20:17 (30-03-2023, 20:17)deymos napisał(a):(30-03-2023, 19:21)Capt. Nascimento napisał(a): Jedyne "ale" o którym też sporo opinii czytałem, a co do którego nie jestem pewny. Jej wątek już był. Kendall w rozmowie z Shiv i Romanem mówi że Nan Pierce była widziana u Logana... źródłem informacji mógł być Tom, ale jeszcze prędzej - ta "dziewczyna" Grega która robiła zdjęcia (było mówione że wrzuca fotki na Insta). A przytarcie nosu to jedno, ale byliby skończonymi idiotami, gdyby dla przytarcia nosa wyrzucali w błoto 10 miliardów. Dlatego pytanie czy Kendall dobrze wyczuł, że 10 miliardów domknie interes (jednak Logan był gotów dać więcej), czy po prostu jest idiotą. Jako #teamKendall mam nadzieję że to pierwsze. 30-03-2023, 21:41
Myślę o czymś więcej, jakimś szantażowaniu Grega, dziennikarce udającej dziwkę, coś co przylepi się prawie jak afera na promach.
Określiłem to lekko jako "przytarcie nosa", ale dla dzieci Logana możliwość wygrania z ojcem na jakimkolwiek polu dużo znaczy, serial fajnie buduje to przez wszystkie sezony. No i to rozkapryszone, żyjące w oderwaniu od rzeczywistości dzieci, po raz pierwszy w życiu zostawione same sobie. Scena z wydawaniem kasy, której nie mają fajnie to pokazuje. Dla mnie jest zupełnie wiarygodne, że mogą przelicytować kasę, której wartości nie znają tylko po to, żeby wygrać na jakimkolwiek polu z ojcem i wziąć coś, co on chciał mieć. Wydaje mi się, że Logan właśnie zaczynał ostrożnie i nie chciał dać dużo więcej niż 8.
01-04-2023, 06:18
Po dwoch odcinkach to chyba najlepszy sezon. Pierwszu odcinek byl swietny, ale drugi to juz jest kosmos. Masa fantastycznych dialogow, konfrontacji. Przeurocza rozmowa Grega z Kerry:)
Jednak to co sie dzieje w klubie z karaoke i wparowanie tam Logana i rozmowa z dziećmi to jest absolutne top of the top tego serialu. Jesli na poczatku dzieja sie takie rzeczy to co bedzie w finalowych odcinkach?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 04-04-2023, 12:36
Genialny odcinek. Top całego serialu.
I jak #teamKendall po tym odcinku? :)
04-04-2023, 22:18
Odcinek zdecydowanie czołówka całego serialu.
O co chodziło z Kendallem zmieniającym zdanie apropo rozmów z Sandi i Stewy'm, po telefonie Matssona? Wyczuł blef u Matssona, czy wkurzył się że ten na niego naciska? Czy on właśnie chciał ubić deal z Gojo? Kendall jest póki co w tym sezonie postacią tła, nie za bardzo wiadomo o co mu chodzi. Robiąc wyrzuty Loganowi gdy ten ich przepraszał wyszedł trochę na hipokrytę - sami olali Connora, zresztą swoje dzieci też ździebko Kendall olewa. A Logan, chociaż może się wydawać że teraz pozuje na takiego good guy, to chyba im ściemniał? Sandi i Stewy nie szliby na noże w kwesti Gojo, gdyby faktycznie oferta nie była zaniżona. 04-04-2023, 22:25
Gdyby intencje Kendalla były czyste, powiedziałby wprost o tym, co się stało. Tymczasem temat jest omawiany wprost, a on nie dość że zmienia zdanie, to jeszcze kompletnie milczy na ten temat.
Widzę dwa przeciwstawne scenariusze - wkręciło mu się znów, że ogarnia temat biznesowo i poprowadzi całość do większego zysku dla wszystkich, pokaże Matssonowi, że się nie boi i jest twardy. Drugi - bardziej imo prawdopodobny - sabotuje świadomie transakcję. Od kiedy dowiedział się, że negocjacje spowodują wycofanie się Matssona, aktywnie je popiera bo nie chce, żeby do niej doszło gdyż to oznacza jak mówił Logan nowy początek. A on boi się tego, nie chce iść "na swoje" i rozdzielić swojej i ojca ścieżki biznesowej. Jest od niego uzależniony. Motywem serialu jest to, że Logan to cyniczny skurwiel, który ma w pełni świadomość jak działa na swoje dzieci i to wykorzystuje. Jest dokładnie tak jak na koniec przytomnie mówi Connor - powiedział im to, co chcieli usłyszeć, żeby przekonać ich do transakcji, gdy to nie działało stracił cierpliwość i powiedział im szczerze, co myśli. To, że ich kocha ale są beznadziejnymi ludźmi. Genialny był motyw z jego kochanką i to, jak rodzeństwo zaczęło to komentować :) "Tak, dymanie też będzie."
05-04-2023, 06:39
Greg: Gdzie są twoje dzieci, kuzyni, żona?
Roy: A gdzie jest twój ojciec? Dalej obciąga kutasy na wiejskich festynach? hahahaha, Logan Roy :) 09-04-2023, 10:17 10-04-2023, 13:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2023, 13:10 przez Norton.)
Kolejny znakomity odcinek. Można było się domyślać, że to pójdzie w tym kierunku, ale jestem zaskoczony, że to już teraz się stało. Finał sezonu jak na razie dostarcza niesamowicie.
No i oczywiście: All hail the king!
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 10-04-2023, 14:35 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Yellowstone (Paramount, 2018-) | Mental | 349 | 70,205 |
27-05-2026, 08:20 Ostatni post: Nemo |
|
| The Haunting of Hill House (2018) | patyczak | 131 | 24,144 |
22-10-2025, 02:34 Ostatni post: Krismeister |