Dobre kino i nic więcej.
29-12-2011, 13:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2011, 13:13 przez Mierzwiak.)
|
Super 8
|
|
U mnie po drugim seansie ocena Super 8 spada o oczko niżej i tym samym skreślam go z listy filmów na BD do kupienia. Owszem, to bardzo fajnie zrealizowana i zagrana (dzieciaki) przygodówka, ale za drugim razem zdałem sobie sprawę że dopięte na ostatni guzik jest tu wszystko poza wątkiem obcego, któremu - w przeciwieństwie do całej reszty - brakuje energii i sprawia dziwne wrażenie dopisanego na siłę i chyba wynika to z genezy filmu, wszak wziął się z połączenia dwóch różnych projektów.
Dobre kino i nic więcej. 29-12-2011, 13:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2011, 13:13 przez Mierzwiak.)
Film bardzo dobry, ładnie ukazali jak te dzieciaki film kręcą, wypadek pociągu czy atak obcego na autobus.
Moja ocena 9/10. 29-12-2011, 14:11
Czyżby ruszył plebiscyt na najmniej treściwy post? Sporo ich tu ostatnio...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 29-12-2011, 19:11
Mr. ?? przoduje w tej kategorii co już nie raz udowodnił.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
29-12-2011, 20:28
Nadal bardzo, bardzo dobry film, któremu jednak trochę brakuje. Katastrofa kolejowa gorsza z każdym obejrzeniem - sztuczna, niepotrzebnie przegięta, pokazująca zamiłowanie Holly do przesadyzmu. No i o co chodziło z tym pickupem? Nawet sami bohaterowie mówią, że to niemożliwe, żeby taki samochód wykoleił pociąg. Czy wycięto jakąś scenę, która to wyjaśnia?
W każdym razie - podoba mi się cała reszta, zwłaszcza aktorsko. Zarzuty mam w sumie tylko do realizacji. Raz, że nie znalazłem tu obrazów zapadających w pamięć (no ok, jest jedno ujęcie) - wszystko jest nakręcone bardzo dobrze, ale jakoś tak dziwnie; widać rozmach, tłumy statystów, ale nie ma scenografii, która by się wyróżniała, wypalała w mózgu. Nie ma niczego odpowiednio charakterystycznego. Dwa - albo mam stare oczy (pewnie powiecie, że tak), albo DżejDżej za bardzo podkręcił kontrast. Momentami na film aż niewygodnie się patrzy - wiele rzeczy jest niewyraźnych, a głębokie czernie sąsiadują z jasnymi błękitami i mnie oślepiają, tak jak tu: ![]() No cóż, kwestia gustu. W każdym razie - film to rodzyna. 9/10 11-07-2013, 07:59
Dla mnie końcowa część filmu jest zbyt krótka. Jest coś więcej w wyciętych scenach?
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
11-07-2013, 08:47
Na Blu-ray jest prawie 13 minut scen usuniętych:
Cytat:Inside the 7-Eleven, Joe Writes New Pages, Joe Gives Charles New Pages, Jack Searches the Gas Station, Inside the Car Dealership, Joe Gets in Trouble, Lucy Goes Missing, Dry Brush Technique, Army Navy Store, Joe Watches Home Movies, Saying Goodnight, Cubes Shake the Red Trucks, Jack Finds Joe's Backpack, and Joe and Cary Discover the Coffins. Co do strony wizualnej: Super 8 może sobie być hołdem dla tamtego kina, ale wizualnie to typowy, współczesny rzyg. O ile zdjęcia jako takie są dobre, a sceny toczące się w dzień wyglądają bez zarzutu, tak sceny nocne to już typowe orange & teal (blue), a kontrast owszem, jest mocno przesadzony. 11-07-2013, 11:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2013, 11:26 przez Mierzwiak.)
Pamiętam, że jak po raz pierwszy obejrzałem ten film to chyba wystawiłem nawet ocenę 9/10. Ale za drugim i trzecim razem już zabawa była mniej przednia. I powoli zaczynam się doczepiać do końcowej sceny, która niby jest ładna. Dobra muzyka, wszystko wygląda pięknie, ale rzeczywiście bardziej by mi pasowało do E.T. kiedy kosmita jest przyjazny niż do filmu, w którym kosmita zabija ludzi, a pożegnanie jest jakby to jakiś super przyjaciel odlatywał.:/
11-07-2013, 12:27
Poza tym oni patrzyli też za odlatującym wisiorkiem mamy - takie pożegnanie z drugim dnem :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 11-07-2013, 17:02
Zresztą młodemu było żal kosmity. Przecież zobaczył jak bardzo ludzie go skrzywdzili.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 11-07-2013, 17:09
Przede wszystkim ludzie patrzą na ODLATUJĄCY STATEK KOSMICZNY! Kolorowy i ładniutki. Jak inaczej mieli zareagować?
11-07-2013, 17:10 military napisał(a):Jak inaczej mieli zareagować? Np. tak: ;) W ogóle dotarło do mnie, że kiedyś raz ogladałem ten film, potem kupiłem na Blu ale powtórnego seansu jeszcze nie było. Będzie trzeba nadrobić :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
11-07-2013, 17:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2013, 17:30 przez slepy51.)
@Phil, nie mogłeś się powstrzymać? ;)
OK mam cztery ciekawe argumenty i ja nie twierdzę, że są głupie, a nawet mają sens. Tylko wiecie, ten kosmita zabił parę osób i ogólnie niezłe bajzel zrobił. I nie czy gdyby np. w jakimś mieście pojawił się ksenomorf czy też predator i potem odlatywałby sobie ładnym statkiem świecącym się we wszystkich kolorach tęczy, to czy byłoby to takie ładne pożegnanie. Dla mnie ta scena jedna za bardzo kojarzy się z końcem E.T. tylko w tym filmie takie ckliwe zakończenie ma sens. Tutaj trochę nie do końca. 11-07-2013, 17:38
Ale ono jest ckliwe tylko w kontekście Joego i jego ojca obserwujących odlatujący naszyjnik. Pozostali patrzą oniemieli na STATEK KOSMICZNY OBCEJ CYWILIZACJI. Oczywiście, że muzyka czy ogólnie atmosfera sceny jest ckliwa - cały film obserwujemy z perspektywy synka, który "złączył się myślami" z kosmitą i który symbolicznie żegna matkę. Naprawdę nie ma powodu się czepiać.
11-07-2013, 17:48
Ja odebrałem Super 8 jako taki swoisty hołd dla twórczości Spielberga, w czasach kiedy kręciło się sf na potęgę, korzystając z różnych form ukazania swoich wizji. (E.T, Bliskie spotkania Trzeciego Stopnia). Mamy grupkę dzieciaków, klimat lat 80. i kosmitę. Nietrudno się domyśleć do czego film nawiązuje. Może to tylko moja konotacja. Ale uważam, że w tym filmie jest pełno autotematyzmu.
"Apokalipsa nadejdzie, gdy odrzucimy Boga, a zaczniemy wreszcie wierzyć w siebie." - Marilyn Manson
Konto filmweb Recenzje horrorów i nie tylko 04-01-2014, 16:10
No teraz mnie zaskoczyłeś - rzeczywiście, są pewne podobieństwa. Ciekawa i oryginalna myśl. Powinieneś napisać o tym artykuł i podzielić się z innymi widzami swoim spostrzeżeniem.
04-01-2014, 16:35
Nie wiem czy ktoś to zauważył ale ja odebrałem post militarego jako swoisty żart, w dzisiejszych czasach kiedy kpi się w internecie na potęgę, używając różnych form cyfrowej ekspresji (emotikony, memy, komentarze na portalach społecznościowych)... Może nie mam racji ale uważam, że w jego poście jest pełno ironii.
04-01-2014, 21:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2014, 21:17 przez und3r.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Super - James Gunn - 2010 | slepy51 | 27 | 10,124 |
06-07-2014, 19:59 Ostatni post: Lawrence |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |