THE SHIELD [FX]
W okresie świąteczno-sylwestrowym usiadłem i obejrzałem hurtem całość, teraz jestem na początku trzeciego sezonu. Julien wyrasta na mojego ulubieńca, gupi byłem gdy pisałem swoje zarzuty względem tego chłopa, zresztą podobnie jest z resztą ekipy. Każdego lubię coraz bardziej, mam jednak nową rzecz, do której się przypieprzę - chcę więcej czysto zawodowych atrakcji, głównie tych związanych z wesołymi przygodami Vica i jego ziomków, a nie rodzinnych dramatów. Nie zrozumcie mnie źle, to jest fajne, ale jakoś tak nie pasuje mi do reszty... i pewnie znowu za sezon czy dwa cofnę swoje zdanie :)

Odpowiedz
The Shield live on! Znaczy, bedzie wydanie w 4K na blureju. :) Nie jest to dla mnie jakas turbo podnieta, ale fajnie. Moze za dwa lata juz bede bogaty, wiec nie bede mial problemu z zakupem :)

Poki co naciesze sie moim zestawem wszystkich sezonow z pieknymi dodatkami. :)

http://www.slashfilm.com/the-shield-remasters/

Odpowiedz
http://naekranie.pl/aktualnosci/michale-jace-gwiazda-swiata-gliniarzy-883055
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Orientuje się ktoś, czy na jakimś polskim VOD można obejrzeć THE SHIELD? Chciałbym wujkowi go puścić, a nie mogłem nidzie znaleźć. Jakis ShowMax, czy cuś może? Bo na Netfliksie nie ma.

Odpowiedz
Na przyszłość: upflix.pl

Na Amazonie jest :)

Odpowiedz
Za pomniałem podziękowac - dzięki. :) Ale niestety Amazon mnie nie urabia.

Odpowiedz
https://birthmoviesdeath.com/2019/01/08/review-the-shield-the-complete-series-blu-ray-set?fbclid=IwAR12zh5jBQd61PPLfcz7htlmqtdcSFc-Wxn6Zck2TULpNRK4wn4dc_U79vg
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Obejrzalem sobie poczatek The Shield jeszcze raz - moze pociagne dalej, bo chcialbym, ale nie wiem czy czas znajde. Pilot dobry jak dawniej.

Ale nie pamietalem, ze w serialu trzecioplanowa role policjanta gra Frank Grillo!

[Obrazek: D9_vTpBXoAAqElF.png:large]

EDIT:

Zajebiste w tym serialu jest to, że nigdy po pilocie twórcy nie próbują oczernić
W sensie, nie mówią: "O, on wcale nie byl takim niewinnym typem, bo bił zone" albo coś. Wręcz przeciwnie - gdy jego wątek wraca to bardziej podkreslajac jego niewinność i człowieczeństwo.

To chyba jedyny serial z antybohaterami tego typu, ktory tylko podkresla winy bohaterów. Nawet w "Breaking Bad" to, co przeskrobał White nie było aż tak bezpośrednio moralnie złe jak to, co dzieje sie tutaj.

Odpowiedz
To fakt.

Ci bohaterowie są trochę jak postacie z książek Jamesa Ellroya - niby mają swój kodeks, wierzą w jakieś tam wartości, nie są wyzbyci człowieczeństwa, miewają wyrzuty sumienia i da się ich lubić na ten specyficzny, zarezerwowany dla antybohaterów sposób, ale generalnie to jednak, z moralnego punktu widzenia, zwykłe kanalie.

Odpowiedz
(28-06-2019, 17:48)Crov napisał(a): Nawet w "Breaking Bad" to, co przeskrobał White nie było aż tak bezpośrednio moralnie złe jak to, co dzieje sie tutaj.

Ja jestem w trakcie powtórki BB, oglądam pierwszy raz od finału i jestem powalony tym jak Walter wyglądał pierwotnie w tym serialu. Tzn w pierwszym i drugim sezonie, gdzie miał jeszcze jakieś wahania związane z moralnością. Nawet w rozmowie z Gusem, gdy ten proponuje mu 3 mln dolarów mówi że nie, ponieważ nie jest złym gościem.

A ze samym stwierdzeniem się zgadzam. White miał całkiem sensowną i tak naprawdę dobrą motywację - rodzinę. Dopiero, gdy ta zaczęła się rozpadać zaczął czerpać przyjemność w stu procentach z tego co robi - co prawda w sposób stopniowy, ale jednak.

SHIELD to kolejny po BB serial, który zamierzam powtórzyć. Na razie jestem na drugim odcinku trzeciego sezonu przygód Heisenberga, ale zaczyna się ten moment gdzie mam coraz to większa ochotę łykac po kilka odc dziennie. W ogóle dopiero teraz widzę jak ten serial mknie do przodu. Po latach miałem przekonanie że Gus to gdzieś pod koniec trzeciej serii był.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
No te seriale zupełnie inaczej ogląda się w całości za kolejnym razem. Jak pierwszy raz powtarzałem THE SHIELD (jeszcze przed wyjsciem 6 albo 7 sezonu) to ogladalo sie to swietnie mimo świadomości zwrotów akcji - jak wielka kraksę samochodową w zwolnionym tempie.

Co do Waltera - no w karierze Waltera dwie najgorsze rzeczy, które ja kojarze* to nic przy tym, co zrobił Vic.

*
Acz motywacja Vica też jest mocna i sensowna tylko jednoznacznie niemoralna, podczas gdy u Waltera jest bardziej szara. Tym wiekszy plus The Shield, że potem chce sie ogladac dalej Vica, pomimo że serial go nie wybiela.

EDIT:

Fascynujace jest też to jak "rasistowski" jest ten serial. Dzisiaj huczałoby od kontrowersji. Pełno tu czarnych i latynosów, którzy są zwyrolami, debilami i mordercami. Nie brakuje oczywiście białych przestępców, ale wiadomo, że gdyby serial powstał dziś to nikt by o tym nie mówił.

A homoseksualizm Juliena to ciągle jeden z moich ulubionych wątków homo we wszelkiej maści opowieściach.

Odpowiedz
The Shield nie ma słabego odcinka.

Czy ktoś zaprzeczy? Kojarzycie jakiś odcinek, który byłby jednoznacznie słabszy, był zapychaczem na siłe albo coś? Bo jeżeli chodzi o sezony to dawniej zapamietałem 6 jako słabszy, trochę zapychaczowy, ale nie zweryfikowałem tego jeszcze i jestem bardzo ciekaw jak przy powtórce się sprawdzi.

Mimo to nie pamiętam, żeby były tutaj jakieś nawet wątki, które wydawały mi się niepotrzebne i na siłe. Oczywiście, niektóre sprawy poboczne są mniej ciekawe od adrenalinowego wątku głównego czy bardziej intrygujących seryjniaków, ale nie przypominam sobie jakiejś jednoznacznie słabej.

Wątki poboczne są po prostu dopasowane do swoich kategorii - albo to historie dla krawężników (czyli Danny i Julien) albo prostsze zagadki detektywistyczne. Ale nawet one są często ciekawe i niekonwencjonalne. Bardzo na przykład lubię wątek dwóch czarnych konkurujących o miłość grubej białej kobiety, który jest nieco komiczny. Te krawężnikowe historei służą zwykle podkreśleniu kontekstu społecznego całego serialu w sposób inny niż zazwyczaj robi to reszta serialu - bo tutaj mamy doczynienia z cywilami popełniającymi co najwyżej wykroczenia, a nie poważnymi przestępcami jak w pozostałych wątkach.

Odpowiedz
(30-06-2019, 20:37)Crov napisał(a): Bo jeżeli chodzi o sezony to dawniej zapamietałem 6 jako słabszy, trochę zapychaczowy

Ja to pamiętam tak, że pierwsze kilkanaście odcinków to procedural na najwyższym poziomie plus powoli rozpędzający się wątek główny, który gdzieś tak od 3-4 sezonu pędzi na złamanie karku już do końca. Znudzenia nie czułem nigdy, a 6 sezonu nie traktuję jako zapychacz. Nie jest tak mocny jak 5 i następujący po nim miażdżący finał i odrobinę zwalnia oraz uspokaja sytuację (pozornie), no ale kurna - tutaj następuje trauma po wiadomo kim, zamyka się wątek Whitakera, a gdzieś tak w połowie Vic demaskuje Shane'a (rewelacyjna, nieoczywista moralnie [he he] scena). Jakbym miał mieć jakiś zarzut, to do zakończenia - urwane zupełnie jakby to nie był odcinek finałowy.

Daj znać jak siadła powtórka 6.

Odpowiedz
Dam. Na razie leci trzeci sezon.

I byl odcinek, ktory przyprawia mnie o dreszcze: odcinek 4, scena z Shane'em i Tavonem.

Kiedy potwarza się całość, ten wątek jest niepokojący już wczesniej, bo Tavon jest naprawdę spoko ziomkiem, więc kiedy wiesz, co sie wydarzy to trudno jest mi się pozbyć tego uczucia, że w ruch została wprawiona machina, której się nie da powstrzymać. To ta nieuchronność przeznaczenia, która wiesz, że prowadzi do czwartego odcinka właśnie.

A ta scena w mieszkaniu Shane'a jest przerażająca w swoim naturaliźmie. I te oczy Tavona przerażone, napompowane adrenaliną.

Brrr.

Odpowiedz
Przypominam jak zaczyna się "The Shield":

Ten serial dziś sprawiłby, że Internet by eksplodował, a twórcy przepraszaliby na twitterze już po scenie otwierającej odcinek.

"Any questions?"

Odpowiedz
To jak w końcu siadła ta powtórka 6 sezonu? :)

Odpowiedz
Nie mialem czasu pójść dalej, ale wlasnie przypomnienie sobie tej sceny dzisiaj sprawilo, ze wroce pewnie do 4, o ile czas pozwoli.

Odpowiedz
Do perfekcji brakuje tylko "I dindu nuffin" :)

Odpowiedz
Generalnie legalnie w Polsce ten wybitny serial bardzo trudno obejrzeć, ale... kolejne sezony zostaną dodane 15.03.2022 roku do PlayStation Plus Video Pass :)

ŚWIAT GLINIARZY: SEZON 04
ŚWIAT GLINIARZY: SEZON 05
ŚWIAT GLINIARZY: SEZON 06
ŚWIAT GLINIARZY: SEZON 07

Odpowiedz
Jest dostępny na Canal+ Online, ale tylko od... 2. sezonu, do tego tylko z lektorem, więc tak, jakby nie było :p

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości