Ankieta: Kt
Terminator
Terminator 2
Aliens
Titanic
The Abyss
[Wyniki ankiety]

The Abyss (1989) reż. James Cameron
Choćby wątek miłosny z T1 bije Titanica. Jako film katastroficzny to rzeczywiście jest dobry, a jakże, ale w czym miałby być lepszy od Otchłani to nie wiem.

Odpowiedz
W ilości oscarów i box office Oczko

Nie będę się tu zbytnio rozwodził nad konkretami, bo kwestia jest czysto subiektywna, Titanica widziałem jak dotąd bodaj cztery razy, Abyss raz i po prostu gorzej (choć wciąz bardzo dobrze - jak to zwykle z Cameronem bywa) mi się to oglądało.

Cytat:Choćby wątek miłosny z T1 bije Titanica.

Wątek miłosny w T1 jest diabelnie naciągany i jedyne w czym bije wątek miłosny z Titanica to scena miłosna Język

Odpowiedz
Cytat:W ilości oscarów i box office
To to by było na tyle jeśli chodzi o wyższość Titanica nad Otchłanią.

Odpowiedz
Ninja napisał(a):W skali szkolnej T1,T2,Aliens i Titanic mają u mnie 6. Abyss i True Lies "tylko" 5.

to już wiesz, czemu nie można Ci ufać? Język
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ostatni raz oglądałem ten film 12 lat temu i nie wiele z niego zapamiętałem, nie mówiąc już o tym że wówczas pewnie nie wiele z niego zrozumiałem. Dzisiaj odświeżyłem sobie ten film na DVD w wersji rozszerzonej. Jedyne co mnie drażniło to wersja filmu w Latterbox, trochę dziwnie się to ogląda na panoramicznym telewizorzeJęzyk

Film jest świetny, może powinienem napisać nawet że genialny. Ogląda się rewelacyjnie. Jak się okazało kompletnie nie pamiętałem tego filmu, zupełnie inaczej wyobrażałem sobie zakończenie. Jedyna scena którą zapamiętałem to ta z obrączką na palcu i zamykającymi się drzwiami. Cały czas trzymał w napięciu, na akcję nie można było narzekać. W tym filmie zobaczyłem chyba najlepszą scenę reanimacji jaka kiedykolwiek powstała na potrzeby kina. Pomimo że film ma już swoje lata to efekty trzymają poziom i od strony technicznej dalej robi piorunujące wrażenie. W sumie jest dość mało filmów których akcja toczy się pod wodą. Co ciekawe akcja następnej części Avatara ma być osadzona w oceanach PandoryUśmiech

Film posiada również bardzo dobrą ścieżkę dźwiękowa, chociaż momentami miałem wrażenie że wykorzystano dość sporo motywów z Back To The Future II. Jednak nie uważam tego za żaden minus (przede wszystkim z muzyką z BTTF kojarzy mi się Alan Silvestri, bardzo lubię ten soundtrack).

Na pewno wrócę do tego film jeszcze wiele razy.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
Film ten poraził mnie rozmachem i ambicjami - prawie cały kręcony pod wodą - światła, elektryka itp. - to po prostu niezwykłe wyzwanie szczególnie biorąc pod uwagę bezpieczeństwo aktorów i ekipy. Na dodatek film posiada niezwykły klimat. Cały czas po prostu odczuwam klaustrofobię - w żadnym filmie jaki oglądałem nie dało się tego tak odczuć.

Odpowiedz
Scenografie niesamowite, miażdżące efekty, no i jest jak na lekarstwo takich filmów - pod wodne kino akcji sf...

Odpowiedz
Spoko wodza, Avatar 2 taki będzie wg ostatnich doniesień.

Odpowiedz
http://io9.com/5841253/the-abandoned-remains-of-the-abyss-the-largest-underwater-film-set-ever-built/gallery/1 - 2011

http://www.lysator.liu.se/~hakgu/ab-behind2.html 1994

Odpowiedz
Klimat klimatem, realizacja realizacją, no i Biehn wspaniały. Za to końcówka z wersji reżyserskiej do dziś odbija mi się czkawką, bo było to łopatologiczne dno.

Odpowiedz
Podwodne widmo.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
W końcu obejrzałem w ramach nadrabiania filmów z lat 80-tych i podobało mi się. Wizualnie mistrzowski. Nakręcony z wielkim rozmachem w rzadko wykorzystywanej podwodnej scenerii. Scenografie, efekty, wszystko wygląda znakomicie. Fabuła jest wciągająca i nie przeszkadzało mi kompletnie zakończenie. Jasne, że im dalej do końca tym większa to była bajka, ale za to fajna bajka. Co więcej ma mnóstwo świetnych scen w tym choćby scenę
Jest tylko jedna rzecz, która mi mocno nie pasowała, a po przejrzeniu ze zdziwieniem stwierdzam, że większość ten element chwali. Tym czymś jest postać Coffey'a. Karykaturalna, kiczowata i marnie zagrana przez Biehna, kompletnie odstawa od reszty ciekawych i o wiele lepiej zagranych postaci. Podsumowując świetne, wciągające kino na którym bawiłem się znakomicie.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
A co powiesz o muzyce Alana Silvestriego? Musisz przyznać, że chórki są piękne i epickie Uśmiech

Pochwalę się, że posiadam oryginalny soundtrack do "The Abyss" i uwielbiam go. Uśmiech
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Muza też jest spoko Duży uśmiech
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Właśnie leci na TVP1(HD), niestety nie dysponują wersją odrestaurowaną tylko jakimś paździerzem. Oczy mnie bolą.

Odpowiedz
Współczułbym Ci, gdybym tylko potrafił... Uśmiech
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
z wielką przyjemnością odświeżyłem  kolejny raz. Reżyserzy dzielą się na trzy kategorie: mistrzowie rzemieślnicy i partacze. Cameron to MISTRZ.

Odpowiedz
Chyba też sobie odświeżę reżyserską, bo zrobiliście mi smaka. Pamiętam ten film jako "tylko" bardzo dobry, ale jednak gorszy od innych Cameronów (poza Piranią II) .

@raul
O co chodzi z Twoim podpisem - masz podpięty sam subwoofer do tego Oppo? W sensie audio składa się z suba i głośników w telewizorze? Jakiś soundbar chociaż byś wstawiłJęzyk

Odpowiedz
(07-10-2016, 22:30)Mierzwiak napisał(a): Oczy mnie bolą.

Za dużo czasu spędzasz z Giefergiem. Język

Odpowiedz
Film wyglądał jak rozmyte, zamglone, sztucznie podbite z SD do HD gówno. Wyłączyłem po 2 minutach, bo patrzeć się na to nie dało, zwłaszcza po niedawnej projekcji remaster HDTV wersji kinowej Język

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon