![[Obrazek: qn57.jpg]](http://img191.imageshack.us/img191/110/qn57.jpg)
Kilka słów o fabule:
Były agent rządowy, a obecnie jeden z najbardziej poszukiwanych przestępców świata - Raymond "Red" Reddington (James Spader) przez lata skutecznie unikał schwytania. Nagle dobrowolnie oddaje się organom ścigania, oferując pomoc w ujęciu innych ważnych postaci ze światka przestępczego, w odniesieniu do których posługuje się terminem czarnej listy. Wszystko to pod jednym tylko warunkiem - chce rozmawiać wyłącznie z Elizabeth "Liz" Keen (Megan Boone), młodą agentką-nowicjuszką, stawiającą swoje pierwsze kroki w FBI.
Blacklist, czyli wielki powrót Jamesa Spadera do telewizji. Gdy pojawia się na ekranie, choćby nie wiem jak starali się pozostali, on i tak kradnie całe show. Nagrodą dla niego może być może trochę naciągana, ale jednak, nominacja do Złotego Globu dla najlepszego aktora w serialu dramatycznym.
Co do samego serialu, to tak jak zapowiadał szef NBC, jest to najlepszy procedural tej stacji od wielu lat, co tydzień zbierający przed telewizorami grubo ponad 10 mln widzów. Akcja pędzi w zawrotnym tempie i naprawdę nie można się na nim nudzić. Co prawda, dosyć często trzeba przymykać oko na przedstawione wydarzenia, jednak ogląda się naprawdę dobrze. Chociaż ciekawi mnie, jakie zdanie na temat Blacklist ma FBI, skoro w prawie każdym odcinku przedstawiają ich jako niewyuczonych agentów, żeby nie powiedzieć debili ;)
Obecnie zostało wyemitowanych 10 odcinków i trwa przerwa do 13 stycznia. Warto dodać, że zamówiono nie tylko pełny pierwszy sezon, ale również drugi.
Podsumowując, myślę, że Czarnej Liście warto poświęcić czas, a przynajmniej dać szansę. Wiele wątków zostało dopiero otwartych i na poznanie ich odpowiedzi zapewne przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
Na razie ode mnie jest mocne 7/10 i nadzieje na lepszą przyszłość ;)
5 najważniejszych filmów w historii kinematografii: 1. Mulholland Drive 2. Skazani na Shawshank 3. Aż poleje się krew 4. Podziemny krąg 5. 12 gniewnych ludzi
17-12-2013, 23:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2019, 22:31 przez Mierzwiak.)
![[Obrazek: the-blacklist-tom-noonan-nell-episodio-t...289368.jpg]](http://images.movieplayer.it/2013/10/22/the-blacklist-tom-noonan-nell-episodio-the-stewmaker-289368.jpg)