Ray Donovan (Showtime, 2013-)
[Obrazek: q5y3.jpg]

Kumpel polecił pisząc że Jon Voight tu nieźle wymiata i robi sobie jaja ze wszystkiego, zachęciła mnie ta scena: Voight opowiada kawała z użyciem chwytu zapaśniczego synowi, który był w dzieciństwie molestowany przez księdza, wsadza mu pod pachę jedną rękę łapiąc za kark - to jest pół nelson, potem drugą rękę - to jest pełny nelson, trzymając go tak zaczyna ruszać biodrami jakby go ruchał w dupę i mówi: a to jest ojciec nelson :)
Innym razem rzuca kolejnego kawała: facet wraca z pracy do domu i widzi jak jego dziewczyna się pakuje w nerwach,
- co się stało kochanie?
- dowiedziałam się dziś że jesteś pedofilem,
- łoo, mocne słowa jak na 8-latkę.
Kawał jak kawał, ale opowiadał to na spotkaniu grupy wsparcia osób molestowanych przez księży, na którym towarzyszył synowi.

Voight rzeczywiście daje czadu, ale mnie bardziej zainteresowała główna oś fabuły, kręcąca się wokół tytułowego bohatera. Ray Donovan (Liev Schreiber) to facet od rozwiązywania problemów gwiazd i innych sławnych ludzi z Hollywood, niektóre zadania przypominają prace pana Wolfa z Pulp Fiction. Dbając o interesy swoich klientów oraz naprawiając ich błędy, często musi być bezwzględny i działać w sposób łamiący prawo. Długie godziny pracy i stres z nią związany prowadzą do problemów rodzinnych, a do tego jego ojciec (Voight) wyszedł z wiezienia po 20 latach i niesie za sobą kolejne kłopoty. Ray musi jakoś ogarnąć te wszystkie sprawy.

Schreiber świetnie pasuje do tej roli, to postać idealna dla niego. Aktorstwo ogólnie na dobrym poziomie, a kolejne wątki coraz ciekawsze.

Odpowiedz
Pierwsze wrażenie miałem dobre, głównie za sprawą Schreibera i Voighta, ale potem trochę o tym pomyślałem i tylko się wkurzyłem.

To typowy przykład serialu od ShowTime. Takie chuj wie co z naprawde dobrą rolą główną i ogolnie aktorsko całkiem na poziomie (Voight i bracia Donovan w ogole spoko), ale jako serial nie wydaje sie, ze ma cokolwiek do zaoferowania. Niby jest jakas intryga, coś tam się dzieje, ale nic, co pokazywałoby, co twórcy mają do powiedzenia. I zaczynam myśleć, że nie mają nic do powiedzenia. Niby są jakieś próby satyry świata gwiazd, ale jest to równie głębokie jak w ENTOURAGE - czyli nie bardzo. O ile tam to przeszło, bo to była komedia, to w takim dramacie pozującym na mocny i męski i ponury i w ogole to nie przejdzie.

Obejrzałem cztery odcinki wciąż nie wiem, co to jest. A ja nie lubię, gdy ktoś tak długo zwleka z przejściem do sedna. Po czwartym odcinku nawet nie pomyślałem, żeby sprawdzić czy jest nowy. Co dla mnie jest dość jednoznacznie świadczy o tym, że równie dobrze mógłby ten serial nie istnieć.

Jak reszta popularnych seriali ShowTime ("Californication", "Dexter") ten serial wydaje się być po prostu zaprojektowany tak, by pozować na dojrzały i mądry (ważne tematy, trudne sprawy, pamiętniki z wakacji... w HOLIŁUD, są faki, cycki i pedofilia), ale nie mający kompletnie na siebie pomysłu, a tym bardziej - co gorsza - nie mający historii do opowiedzenia.

Wygląda to po prostu jak miks, który zrobił ktoś, kto chce stworzyć nową serię mającą stać się klasykiem i hitem. Nie jara mnie to kompletnie. To serial nie warty poświęcenia mu czasu dłużej niż na chwilę.

Olać, bo są ciekawsze rzeczy do obejrzenia.

A Gould gra bardzo żydowego Żyda, który zaczyna szaleć. Ja pierdykam.

Odpowiedz
dziwne że aż tak mało ludzi się wypowiedziało do tej pory, jak dla mnie serial godny uwagi. na razie jestem po 3 odcinkach i mogę powiedzieć że zapowiada się bardzo ciekawie.

Odpowiedz
Ja przeskoczyłem do finału i kompletnie nie poczułem, że staciłem cokolwiek. Przez te opuszczone odcinki nie wydarzylo się kompletnie nic, co sprawiloby, ze chcialbym je nadrobić.

Odpowiedz
No jak nie, Crov? Trans przeszedł operację zmiany płci, renifer Mikołaja dostał wpierdol od Raya, a potem sam Ray zaprzągł się z poczucia winy do sań i rozwoził prezenty... To mało? Generalnie wkurza mnie w tym serialu to, że typ niby ma agencję rozwiązującą specyficzne problemy klientów, a robi to z wdziękiem słonia w składzie porcelany.

Odpowiedz
https://movieweb.com/ray-donovan-movie-liev-schreiber/

Info dla fanów ;)

Odpowiedz
Pierwsza zapowiedź pełnometrażowego finału...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon