The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
What's the future of John Blake?

Odpowiedz
(30-07-2012, 00:09)Gieferg napisał(a): Które sceny w filmie są kręcone kamerami IMAX?
Dokładnie nie pamiętam, ale chyba wszystkie z udziałem Bane, pojawieniem się Batmana, oraz więzienie w którym trzymany był Bruce.

(30-07-2012, 00:27)freak_outXP napisał(a): Nie wiem, mam lepsze rzeczy do roboty, niż zastanawianie się nad takimi pierdołami. W scenie jak Gacek pożycza swojej przyszłej lasi bat-motor, oddaje go w ciasnej uliczce z jakiegoś sekretnego garażu na mieście... sobie dopowiedz.
Zdaje się że to były kontenery w których Gacek trzymał wszystkie sprzęty w TDK ze względu na zrujnowany dom :P

Odpowiedz
bo nie lubię się bawić w skrajności, które pozostawiam kiepsko zrealizowanym, mało ambitnym, żerującym na najniższych instynktach filmom? I to że obraz ma ewidentne wady i rozczarowuje nie oznacza, że jest do dupy i należy go postawić obok niektórych dokonań Uwe Bolla?

Odpowiedz
Tzn że oceny poniżej 7/10 to już tylko dla filmów "do dupy"? Co to, Filmweb?

Odpowiedz
gdzie ja coś takiego powiedziałem? na początku myślałem o ocenie 6/10 ale w sumie bardziej adekwatna wydawała mi się 7., bo TDKR to jednak bardzo dobre widowisko, tyle że rozczarowujące. Krytyka nie musi wcale oznaczać ocen zdecydowanie niższych i hejtowania wszystkiego na każdym kroku.

Odpowiedz
W odpowiedzi na zarzut o ocenę nieadekwatną do recenzji (w tym wypadku 7/10) mówisz, że nie lubisz się bawić w skrajności, można więc pomyśleć, że 5-6/10 to już by były te "skrajności" :)

whatever.

W scenie pierwszego pojedynku z Batmanem, Bane po tym jak zrzuca nietoperka z pomostu schodzi za nim po linie/łańcuchu, w tym ujęciu (było w którymś spocie) wygląda mi na bardziej przypakowanego niż w innych, ktoś jeszcze to zauważył? Odniosłem wrażenie, że to musiał być dubler Hardy'ego, co zresztą biorąc pod uwagę co tam miał do zrobienia wydaje się tym bardziej prawdopodobne.

Odpowiedz
Hardy jest mięśniakiem i tyle. W sumie ja też mogę zostać uznany za średnio wielkiego chłopa, lecz mięśnie nigdy mi się tak nie naprężają, jak podczas ćwiczenia na drażku czy przy wspinaczce.

Ten sam myk. Jeśli Hardy sam schodził po łańcuchu, napinają mu się mięśnie bardziej niż przy jakimkolwiek wysiłku fizycznym. Możliwe. Z drugiej strony - na fotkach z bitwy miejskiej widać, że miał dublera.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
(30-07-2012, 00:09)Gieferg napisał(a): Które sceny w filmie są kręcone kamerami IMAX?
Z pamięci, więc niekoniecznie w kolejności chronologicznej:

- Wszelkie ujęcia Gotham
- Prolog
- Akcja z Seliną w restauracji, strzelanina po niej i Gordon w kanałach
- Alfred we Florencji (najbardziej zbędne użycie IMAXa biorąc pod uwagę montaż i długość tych ujęć)
- Ucieczka Bane'a i jego ludzi na motorach, Batman na Batpodzie, odlot Batem, lot nad miastem
- Walka z Banem
- Rozwałka na boisku, ujęcia wybuchów mostów i budynków w całym mieście, ujęcia z Levittem i gościem od betoniarki
- Wszystkie trzy wspinaczki Wayne'a w studni
- Cały finał, może z jakimiś drobnymi wyjątkami, ale na pewno większość

Odpowiedz
Wolałbym żeby na blu-ray dali jednak opcję wyboru czy chcę zmienny AR czy nie (choć zapewne podobnie jak w TDK nie dadzą), bo prawdę mówiąc to go nie chcę.

Odpowiedz
Ja wolę mieć wersję IMAX na blu, chociaż w kinie i tak nie miałem pełnego obrazu, bo nasze cyfrowe IMAXy mają ekran o proporcjach 1,9:1, ale wolę widzieć więcej. Nie kojarzę jednak żadnego momentu na wzór tego z TDK, w którym Joker skacze po swoim człowieku tuż po tym jak Batman rozwalił się motorem o przewróconą ciężarówkę. W wersji IMAXowej to widać, w przyciętej nie i wygląda na to, że skacze po Batmanie.

Odpowiedz
http://komiksomania.pl/publicystyka/przecietnosc-w-trykocie.html

Bardzo dobra recenzja Tomasza Pstrągowskiego.

Odpowiedz
To ja się znowu pytam, skoro TDKR "to rzecz przepięknie zrealizowana, ale pusta i pozbawiona znaczenia" a jednocześnie tak odstająca poziomem od TDK, to jakież ważkie, znaczące treści były w tamtym filmie? Niech mnie ktoś oświeci.

Im więcej mija od seansu TDKR tym bardziej dostrzegam oryginalność poprzednika, ale do cholery, widzę że mit jakoby było to jakieś kurewsko głębokie kino z pogranicza arcydzieła pokutuje dalej i nie chce zdechnąć.

Odpowiedz
Dokładnie tak. To jest częsty motyw, zarówno w polskich recenzjach, jak i w amerykańskich. No i w opiniach moich znajomych też. Wszystkim ziomom, którzy zachwycają się TDK polecam obejrzenie tego filmu jeszcze raz... TDK to książkowy wręcz przykład filmu, który traci bardzo wiele przy kolejnych seansach.

Odpowiedz
Traci wiele, gdy za bardzo się przejmujesz. Ale serio, im dłużej myślę o TDKR, tym TDK bardziej zyskuje.

Pisałem o tym, że TDKR ma coś, czego nie miały Begins i TDK - prawdziwe emocje. Owszem, podtrzymuję tę opinię.

Ale ma też coś jeszcze, czego tamte filmy nie miały - tanie klisze. Na przykład
- to, że policjanci już mają być ostrzelani z Tumblera, ale dosłownie w ostatniej chwili ratuje ich The Bat
- to, że bomba już ma być zdetonowana, ale dosłownie w ostatniej chwili Gordon umieszcza przy bombie urządzenie zakłócające sygnał detonujący
- to, że Batman już ma być zabity, ale dosłownie w ostatniej chwili ratuje go Catwoman

Serio?

No i niech mi ktoś wyjaśni, po co w prologu był ten idiotyczny motyw z transfuzją krwi (ile mililitrów zdążyli przetoczyć?) i sfingowaniem jego śmierci, skoro potem i tak publicznie Bane pokazał światu dr. Pavla?

Odpowiedz
Po obejrzeniu TDKR wiemy już, że Joker jednak zrobił co trzeba by się pozbyć z Gotham Batmana :)

Cytat:TDK to książkowy wręcz przykład filmu, który traci bardzo wiele przy kolejnych seansach.

Nie zgadzam się. Poza samą końcówką nic praktycznie nie traci.

Cytat: im dłużej myślę o TDKR, tym TDK bardziej zyskuje.

So true.

Cytat:po co w prologu był ten idiotyczny motyw z transfuzją krwi

Heh, nawet nie zauważyłem :)

Odpowiedz
Wzięcie na siebie morderstwa Denta i następujący po tym monolog Gordona to wielkie fuj tego filmu, ale już same DWA finały - cool. No bo spójrzcie, jakie one są oryginalne:
- Barki. Co by nie mówić o tym, jak Nolan to rozwiązał, sam pomysł jest genialny. Jest napięcie, jest ciekawa i do tego NIESZTAMPOWA sytuacja.
- Two Face i rodzina Denta. Jeszcze bardziej oryginalny motyw. Wskażcie mi inny film superhero, zwłaszcza taki za więcej niż 100 baniek (tutaj ze 200), w którym na końcu nie chodzi o ratowanie miasta, ale o to, że facet chce zemsty i trzyma na muszce chłopca.

Co mamy w TDKR. Nie dość, że ratowanie miasta, to jeszcze przed bombą atomową. Czy może było wymyślić coś bardziej sztampowego? Nie. Jak pisałem, do Avengersów to pasuje jak ulał, ale do Batmana? Jasne, potrzebny był porządny pretekst do tego, by Batman poświęcił się i jednocześnie sfingował własną śmierć. Ale myślę że można to było zrobić bez uciekania się do czegoś tak ogranego i nie idącego w parze z tą postacią.

Odpowiedz
(30-07-2012, 18:44)Mierzwiak napisał(a): No i niech mi ktoś wyjaśni, po co w prologu był ten idiotyczny motyw z transfuzją krwi (ile mililitrów zdążyli przetoczyć?) i sfingowaniem jego śmierci, skoro potem i tak publicznie Bane pokazał światu dr. Pavla?

Po to, żeby CIA nie poszukiwało Pavla i dało Bane'owi i jego ludziom spokój przez ten czas.

A co do finału. On jest sztampowy tylko na papierze. W praktyce służy za świetną kulminację wszystkich poprzednich wątków, jest bardzo efektowny i emocjonujący, no i ma pewien rozmach i wagę staroszkolnych spektakli. A ostatnie ujęcie to już perełka.
I jeszcze co do porównania z Avengers. Końcowa Marvelowska bitwa była fajna, ale nie miała tego ciężaru finału TDKR. Ani przez moment nie było możliwość, że ktoś z ekipi Av zginie, lub napotkają jakikolwiek większy problem w swojej misji. Oglądało się to fajnie na zasadzie, "przyjemnie po łebkach do celu". Finał TDKR był bardziej emocjonujący.

"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
(30-07-2012, 19:10)Cator napisał(a): Po to, żeby CIA nie poszukiwało Pavla i dało Bane'owi i jego ludziom spokój przez ten czas.
Mega naciągane. Poza tym samolot zgubił skrzydła, a kadłub spadł heeeeeeen daleko dalej. Kto normalny uwierzy w taką katastrofę? I jak przetoczenie odrobiny krwi ma sprawić, że badania wykażą iż była to inna osoba? Prolog podoba mi się, ale jest w stylu Nolana, czyli przekombinowany. A wystarczyło żeby nindżoki zaatakowali samolot i porwali doktorka, który na pokładzie samolotu Bane'a mógłby odbyć z nim krotki dialog. (najlepiej nie tak łopatologiczny jak ten w filmie)

Cytat:On jest sztampowy tylko na papierze.
Nie, on jest sztampowy w każdej formie :)

Cytat:W praktyce służy za świetną kulminację wszystkich poprzednich wątków, jest bardzo efektowny i emocjonujący, no i ma pewien rozmach i wagę staroszkolnych spektakli. A ostatnie ujęcie to już perełka.
To prawda, Nolan wygrał tym zakończeniem bardzo wiele. Gdyby je skopał, film - mimo tych wszystkich doskonałych momentów - byłby stracony.

Aha, dla wszystkich którzy chcieliby tylko uśmiechu Alfreda w końcówce. Fuck off, w przeciwnym wypadku nie dowiedzielibyśmy się, że Bruce jest z Seliną. Nazwijcie to maksymalnym happy endem, dla mnie ta informacja to miód na serce. Bruce Wayne i Selina Kyle razem <płacze> :)

Odpowiedz
Kiepski ten film, bardziej o Gotham niż o Batmanie. Postać Blake'a zbędna - jego śledztwa powinien prowadzić Gordon, a nie w szpitalu siedzieć, bo jego postać w tym filmie też nic tylko zrzędzi, we wcześniejszych był ciekawszą postacią. Następca Bata nie potrzebny, a jedynym pomnikiem po Bacie powinien pozostać Batsygnał. Miranda też chyba tylko po co żeby Bruce'a rozdziewiczyć bo wcześniej nie miał okazji - lepiej we flashbackach mogli ukazać, że to Bane odpowiana za śmierć córki i żony Ra'sa a nie wprowadzać jej do filmu. Sceny więzienne Wayna jakieś cienkie - w BB montaż treningu był fajny, tutaj po dużej kontuzji robi kilka pompek i już chce wyleźć ze studni. A i po co chodził przez 8 lat o lasce skoro wystarczyła chwila, aby się jej pozbyć?

Odpowiedz
W sumie nie ważne czy katastrofa została odebrana jako atak czy nie. Ważne, że Pavel został uznany za zmarłego.
Cytat:Nie, on jest sztampowy w każdej formie :)
Jakbyś mi przeczytał przebieg finału, to bym się zgodził. Ale sposób w jaki wpisuje się on w całokształt filmu. Sposób w jaki rozwiązuje wątki, emocjonuje, nadaje tego zajebistego rozmachu, gdzie czuć los Gotham na szali(bardzo jankeskie zagranie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tutaj wszelkie odniesienia do stanu dzisiejszej ameryki wychodzą filmowi na plus, o dziwo) i ogólnie kopie tyłek, to bomba nie ma dla mnie znaczenia. Kupuje prawie wszystko.

Cytat:dowiedzielibyśmy się, że Bruce jest z Seliną. Nazwijcie to maksymalnym happy endem, dla mnie ta informacja to miód na serce. Bruce Wayne i Selina Kyle razem <płacze> :)
To już było w tym wątku pare razy wspominane. Pay attention ;)
Mało tego, że są razem. Taki scenariusz daje potencjał na dalszy mischief. Bo coś mi się nie wydaję by długo ze sobą wytrzymali w normalnym związku :)
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon