The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
biorąc pod uwagę ilość ludzi wychodzących na radioaktywny deszcz, to Gotham dorobiło się co najmniej tuzina zmutowanych przestępców :P
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
W ogóle obrazek nuklearnego grzyba kilka kilometrów od miasta i ucieszeni ludzie. Subtelne.
I przy okazji, nie wiem gdzie tu błąd, że Batman mógł przeżyć wybuch atomowy. Katapultował się w Bat-lodówce!
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?"€ -€“ Black Bolt

Odpowiedz
(31-07-2012, 23:54)Gamart napisał(a): Katapultował się w Bat-lodówce!
Nieprawda, przecież Philowi film się nie podobał.

Odpowiedz
No, jako Batman dykcje ma perfekt. :)

Odpowiedz
(31-07-2012, 23:15)Crov napisał(a): Też chciałbym wiedzieć. To była fajna postac. Może się potknął i umarł, może zakrztusił w stołówce, może został zgwałcony pod prysznicem i powieszony. Ale fajnie byloby wiedziec, zwlaszcza, ze jego wątek w TDK tez jest tak chujowo rozwiązany.
Na cholerę Ci to. Minęło 8 lat, cokolwiek się z nim stało wszyscy już dawno o tym zapomnieli i to nie ma znaczenia. Nie o tym jest ten film. Owszem, sam bym wolał, gdyby został choćby wspomniany tak jak Mierzwiak napisał. Ale wolę też, żeby go w ogóle nie było, niż gdyby miało być tak jak w filmiku wrzuconym przez Ciebie :)

Odpowiedz
Oglądam sobie po raz kolejny walkę Bane vs Batman na yt i Tom jest genialnie kadrowany. Koleś niższy od Christiana o ok. 6 cm wydaje się przy nim potężny. Świetna robota - o tak abstrahując od całej gadki o nielogicznościach w filmie.
W ogóle tekst:
"Oh you think darkness is your ally. You merely adopted the dark. I was born in it, molded by it. I didn’t see the light until I was already a man. By then, it was nothing to me but blinding! The shadows betray you because they belong to me!"

Kocham go :)

Odpowiedz
Cytat:Oglądam sobie po raz kolejny walkę Bane vs Batman na yt i Tom jest genialnie kadrowany. Koleś niższy od Christiana o ok. 6 cm wydaje się przy nim potężny. Świetna robota - o tak abstrahując od całej gadki o nielogicznościach w filmie.
W ogóle tekst:
"Oh you think darkness is your ally. You merely adopted the dark. I was born in it, molded by it. I didn’t see the light until I was already a man. By then, it was nothing to me but blinding! The shadows betray you because they belong to me!"

Ahaś. Możliwe, że to jest najlepsza scena całej trylogii. A już na pewno najlepsza scena walki.

Odpowiedz
(01-08-2012, 01:36)leMur napisał(a): Ahaś. Możliwe, że to jest najlepsza scena całej trylogii.
Najlepszą sceną całej trylogii na zawsze pozostanie dla mnie przesłuchanie Jokera przez Batmana w TDK :)

Odpowiedz
Cytat:Może i racja, bo akurat ten romans totalnie do niczego nie prowadzi. Niby ma oszukać widza, no bo skoro Wayne i Miranda się bzykali no to ona po prostu nie może, na pewno nie może okazać się zła. Ale to jest taka klisza, że aż zęby bolą. Natomiast co do "mrugnięć okiem" to uważam, że w gatunku komiksowych adaptacji są wręcz konieczne, chociażby po to, żeby to się jeszcze nazywało "adaptacją", a nie "robieniem z komiksu totalnie czegokolwiek co sobie zażyczy reżyser". Na komiksach się nie znam więc zazwyczaj tych nawiązań nie wyłapuję - jeden z powodów, dla których nie przepadam za tym gatunkiem :)

Tak na marginesie, do tej pory w trylogii Nolana liczba easter eggów i mrugnięć do fanów komiksu była niewielka. Był na przykład Zsasz w BB, ale to jest mrugnięcie, które ma wpływ na fabułę i na ekspozycję postaci Crane'a. W TDK w ogóle nie przypominam sobie żadnych winków. A tutaj jest tego sporo. Z tych oczywistych rzeczy: mamy postać Jen jako odniesienie do "Year One" i seks Mirandy z Waynem - dwa motywy, które nie mają żadnego wpływu na fabułę, po prostu SĄ. Mamy drobne elementy: logo drużyny futbolowej i prawdziwe imię Blake'a. Mamy też kwestie dyskusyjne: wzmianka o wielkich aligatorach w kanałach i tekst Foksa o "krio-śnie" [ten pierwszy mógł być przypadkowy, ale drugi raczej nie]. Niektórzy doszukują się Lazarus Pita w bliskowschodniej studni - ale to już chyba przesada. Sporo tego, nie tylko jak na Nolana.

Anyway, jestem fanem komiksów od kilkunastu lat, przez kilka lat zajmowałem się komiksem zawodowo i jako fan tego medium absolutnie nie oczekuję żadnych winków w moim kierunku. Film ma się bronić samodzielnie, jako film. Mi wystarczy, że film o Batmanie będzie opowiadał o tym Batmanie, którego znam z kartek komiksu. O tym Jokerze, o którym uwielbiam czytać. I tak dalej. Mrugnięcia potrafią być przyjemne i nieszkodliwe, ale po pierwsze: film sobie bez nich doskonale radzi [jak TDK] i ich obecność nie ma wpływu na ocenę obrazu. Po drugie zaś, w przypadku TDKR docieramy do chujowego momentu, w którym odniesienia do komiksów robią niepotrzebny burdel w scenariuszu.

Odpowiedz
(01-08-2012, 00:31)Phil napisał(a): Oczywiście scena podrzucona przez Crova to raczej gniot
Akurat taka scena to bardzo dobry pomysł. Pokazywanie zamiast mówienia. To lubie, jak juz wspomnialem tutaj wielokrotnie, bo to coś, czego Nolan nie potrafi robić.

I nie ma co gadąć, że nie o tym jest film. Ten film zamyka trylogie, a wątek Jokera się urywa drastycznie w TDK, bo jestem pewien, że Nolan nie chciał się pozbywac tej postaci w kontynuacji.

Odpowiedz
Ej, ale jak nie było Jokera w filmie? Przecież pracował w policji i zginął od strzału z Tumblera :P [Obrazek: full-metal-jacket-1987-07-g.jpg]
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?"€ -€“ Black Bolt

Odpowiedz
Co do kwestii Bane'a:

Cytat:I didn’t see the light until I was already a man.

No tak, pomijając tę gigantyczną dziure w dachu więzienia, przez którą do środka wpadało światło.

Odpowiedz
50+ PRAWD OBJAWIONYCH PRZEZ "MROCZNY RYCERZ POWSTAJE"

Odpowiedz
EDIT: odpowiedź pod artykułem.

Odpowiedz
Co 50 prawd, proponuję wszystkie odpowiedzi na wpadki, wrzucać bezpośrednio do komentarzy w artykule, żeby nie było bałaganu. Ktoś już tam zrobił ładną listę odpowiedzi do większości punktów

(01-08-2012, 07:59)military napisał(a): No tak, pomijając tę gigantyczną dziure w dachu więzienia, przez którą do środka wpadało światło.
Military, nie masz pojęcia jak przebiegała odsiadka Bane'a. Gdzie i jak go trzymali, co z nim robili. On nawet nie musiał spędzić dzieciństwa w tym konkretnym lochu. To jest celowe niedopowiedzenie.

"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
Dokładnie, wszyscy zakładają że on się urodził i wychował w tym konkretnym więzieniu, na dnie tej studni. Na jakiej podstawie?

Odpowiedz
Na takiej, że to film o gościu który chce zdetonować bombę, i o kolesiu w kostiumie nietoperza? Oś fabularna jest tu prosta i cienka jak włos na dupie komara, a szukanie w dziurach scenariuszowych "niedopowiedzeń" to przejaw fanbojstwa - tzn. usprawiedliwianie niekompetentnego reżysera (a może scenarzysty, no ale reżyser czuwa nad wszystkim).

Bo wiecie, sporo takich "niedopowiedzień" było też w AVP:R. Chociaż tam można było je wyjaśnić bez wicia się i wymyślania niezbyt mądrych teorii.

Odpowiedz
To nie jest fanbojstwo ani niedpowiedzenie. Wskaż mi dialog, konkretną minutę filmu, nie wiem, jakikolwiek dowód na to, że Bane urodził się w TYM więzieniu. Jeśli nie jesteś w stanie, to po prostu machnij na to ręką. To jest naprawdę taki problem? Mnie na ten przykład kompletnie to zwisa.

Odpowiedz
Mnie też to zwisa, tyle że jako kolejny dowód niekompetencji Nolanów - jeden z miliona. Jeśli jest inne więzienie będące takim "piekłem", to spoko, ale mógł to wyraźniej przekazać, bo wiesz - TDKR to nie jest Szekspir ani nawet Watchmen, tylko prościutka, naiwna, głupiutka bajeczka o nietoperzu. Tutaj nie powinieneś się zastanawiać, kto, gdzie, kiedy i dlaczego. To jest film dla dzieci.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon