The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
Końcówka dość zabawna:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
@Hitch, świetne! Od razu poprawiłeś mi humor :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Mnie.

Odpowiedz
Mi jako tako. Dostrzegam większość głupot i debilizmów tej części.
mimo tego wszystkiego oglądam to bezboleśnie, nawet bez piwa. Wiadomo, że Nolan większość naszych oczekiwań względem tej części wyruchał bez mydła, lecz to nie przeszkadza od czasu do czasu odświeżyć film.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ja też widzę pewne usterki i głupoty. Ale chyba odwrotnie do większości forumowiczów uwielbiam tą powagę u Nolana, gromkopierdność i chęć stworzenia czegoś więcej niż tylko letniego blockbustera i choć widzę, że nie dał do końca rady i ambicja trochę go przerosła, to doceniam ją, bo tak mało jej w Hollywoodzie.

A że Batmana mało? To mój ulubiony superbohater, ale komiksów nigdy nie czytałem. Może mam więc w głowie jakąś własną wizję Mrocznego Rycerza i ta przedstawiona przez Nolana w The Dark Knight Rises bardzo mi się spodobała.

Odpowiedz
Dokładnie tak jak i ja. Nigdy nie miałem problemu z mała ilością batmana w tej części trylogii i tez do końca nie rozumiem tego zarzutu.
batmana jest tyle i le trzeba i wynika to też z takiego a nie innego scenariusza. Ja to kupuję i takie cos tez podoba mi się bardziej.

Odpowiedz
Cytat:Ale chyba odwrotnie do większości forumowiczów uwielbiam tą powagę u Nolana, gromkopierdność i chęć stworzenia czegoś więcej niż tylko letniego blockbustera

To nie jest żaden problem. Problemem jest dziurawy jak sito, idiotyczny scenariusz.

Dla mnie również nikła zawartość Batmana w Batmanie.

Gdyby nie to że Nolan nakręcił to co chciałem, o czym pisałem od czasu premiery TDK natrafiając co chwilę na głosy sprzeciwu ze strony licznych fanów, którzy woleliby za przeciwnika Riddlera, Husha czy innego Deadshota - tzn Bane'a łamiącego Batmana (i samo to starcie jest zrobione świetnie, podobnie jak postać Bane'a) - i ten fakt mi daje olbrzymią satysfakcję, naprawdę trudno byłoby mi z przyjemnością wracać do tego filmu.

TDKR, Skyfall, Spider-Man 3 i Iron Man 3 - wszystko można wrzucić do jednego worka. Third movie curse działa i ma się dobrze.

Odpowiedz
Ja wiem, że problemem są pewne głupoty scenariuszowe, ale przymykam na nie oko.

Odpowiedz
Przedwczoraj próbowałem powrócić do tego dziełka i jak to było za pierwszym razem zniesmaczyłem się po przejęciu miasta przez Bane'a. Nie wspominając już od telewizorku w zapyziałej dziurze, w której Bruce ogląda bardzo złe czyny Bane'a... dziś może dokończę bo ból głowy mija :P

Odpowiedz
(17-07-2013, 11:48)patyczak napisał(a): Ja wiem, że problemem są pewne głupoty scenariuszowe, ale przymykam na nie oko.

Ja też próbuję, ale ciężko mi się ogląda film z zamkniętymi oczami :P

Odpowiedz
Mefisto przejal konto Gieferga?
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Phil, wyjaśnij zarzut technicznej fuszerki?

Odpowiedz
(17-07-2013, 11:07)Phil napisał(a): Wczoraj minął rok, od kiedy The Dark Knight Rises wszedł do kina.

A niech to przegapiłem. No nic dzisiaj odpalam soundtrack Zimmera, otwieram butelkę jakiegoś dobrego włoskiego wina i sobie potem robię seansik. ;)

(17-07-2013, 11:07)Phil napisał(a): A tak serio? Komu oprócz sami wiecie kogo po roku wciąż podoba się koszmarek Nolana? :)

Chodzi o mnie? Gdyż jak nie, to mnie się dalej ten film szalenie podoba i z czasem doceniam go co raz bardziej. Oczywiście nie jestem ślepy na dziury scenariuszowe, ale to jednak do TDKR z całej trylogii najchętniej wracam. Batman Begins ma np. najlepszy klimat, ale jeżeli chodzi o sceny walki, akcji to wydaje się jeszcze trochę niedopracowany. Pod tym względem TDKR prezentuje się dla mnie najlepiej. Cała końcowa walka, pościgi dostarczają tyle emocji i są tak świetnie nakręcone, że za każdym razem się emocjonuje.
Uwielbiam też nowe postacie, Bane jest świetny i dla mnie w wykonaniu Hardy'ego to już postać kultowa. I wiadomo cudowna Selina Kyle/Catwoman w wykonaniu Anne Hathaway - nic tylko wzdychać i zachwycać się. Świetna rola, którą zamknęła usta wszystkim krytykom.

Gromkopierdność, kij w tyłku, za mało Batmana w Batmanie, mnie to jakoś nie przeszkadza. Zresztą jak już pisałem w wątku MoS jestem zwolennikiem tych sztywniejszych blockbusterów.
I tutaj absolutnie zgadzam się z patyczkiem, którego przy okazji serdecznie pozdrawiam ;)

Nic na to nie poradzę, bardzo lubię ten film. I mimo tych wszystkich wad, które nawet ja widzę, ten film sprawia mi największą przyjemność. Jest dla mnie najlepiej zrealizowany, posiada najciekawsze postacie i najlepszy soundtrack.

Dziękuję uprzejmie za uwagę :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:Współczesne blockbustery przyzwyczaiły mnie do przymykania oka, ale w przypadku TDKR tak po prostu się nie da.

Nolan w sumie sam próbując nakręcić coś poważnego i realistycznego sprzeciwia się przymykaniu oka, więc rozumiem, że w przypadku tego filmu wszelkie błędy widać jeszcze bardziej i trudniej je wybaczyć.

Cytat:Dodać do tego techniczną fuszerkę

Tzn?:)

Odpowiedz
Cytat:Montaż scen z Mirandą?

Tzn? Bo oglądając drugi raz specjalnie zwracałem na to uwagę i nie zauważyłem nic problematycznego jeśli chodzi o montaż (inna sprawa, że końcówka filmu w ogóle nie ma żadnego sensu, ale to już wina scenariusza).

Odpowiedz
(17-07-2013, 13:59)Phil napisał(a): a później Miranda jest wciąż z Foksem i innymi przypadkowymi ludźmi.

Za pierwszym razem przeczytałem "Miranda jest w ciąży z Foksem" i na poważnie się zacząłem zastanawiać czy dobrze oglądałem ten film :P
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Zaraz po "rozprawie" Bane mówi - "przyprowadźcie ją do mnie", w kolejnej scenie Miranda spotyka się z Foxem i Brucem - żaden problem, biorąc pod uwagę kim jest - problemem jest to dlaczego pozwala Bruce'owi odejść skoro wie, że to Batman, oraz "Impossible" Bane'a na widok płonącego znaku skoro już powinien wiedzieć że Bruce jest w mieście, no chyba że Talia mu niespodziankę chciała zrobić (dopiero wtedy Bane mówi "trzymajcie ją blisko, przyjdzie po nią"), potem Batman pyta Gordona gdzie Miranda, a ten odpowiada zgodnie z tym co widział po "rozprawie" że zabrał ją Bane, tego że potem mogła robić co chciała i iść gdzie chciała Gordon akurat nie wie.

Można to traktować jako taki hint dla widza, że coś jest z nią nie tak, szkoda tylko że i tak każdy zainteresowany to od dawna wiedział.

Odpowiedz
Mnie też można dopisać do listy zadowolonych. Zalety przeważają nad wadami. Ten film to taka fascynująca ciekawostka. Z jednej strony posiadający mnóstwo świetnych elementów i imponujący całokształt, a z drugiej wypełniony jest zarówno koncepcyjnymi jak i realizacyjnymi porażkami. Jest tu taka dziwna dychotomia - w jednych momentach jest to osobiste, Nolanowskie spojrzenia na postać Wayne'a, a w drugich tytuł, który nie do końca wie do kogo jest adresowany i w co celuje. Ten film potrafi na przemian wkurwić i zaimponować, wciągnąć. Po premierze ocena zmieniała się z każdym seansem. Spadała od wyłapywania wuchty rzeczy, do których można się przypieprzyć i podnosiła gdy jednak człowiek doceniał całokształt i mnóstwo fajnych elementów. Dziś film ma się u mnie lepiej niż pare miesięcy po premierze, bardziej doceniam tematyczny ogrom całości (jakolwiek bałaganiarski i nieporadny momentami), znajduję więcej powiązań i smaczków w poruszanych przez Nolana motywach i raczej podoba mi się ciekawe zamknięcie trylogii jako elseworldowej opowieści o Batmanie. Mnóstwo rzeczy bym zmienił, pare momentów może wywołać małego facepalma, ale TDKR nadal wybija się jako coś wyjątkowego na tle letnich adaptacji komiksowych.

Jestem ciekaw jaki naprawdę był mindset Nolana, gdy kręcił ten film. Nie chcę pisać, że odpuścił sobie, odwalił robotę dla innych i nakręcił opowieść, której nie czuł. Ale z drugiej strony, jestem przekonany, że gdyby nie śmierć Ledgera i cała ta globalna, histeryczna batmania post-tdk, ten film wyglądałby zupełnie inaczej. Że byłaby to wtedy naturalna kontynuacja fabuły, a nie epicki/rozdmuchany (zależu kogo zapytać) film mający na celu podsumować i spiąć klamrą cały popkulturowy bagaż postaci Batmana. I tu znowu przychodzi mi na myśl ta dziwna dychotomia TDKR. Bo z jednej strony jest to naprawdę dobre zamknięcie trylogii i ciekawe, wnikliwe rozwinięcie postaci i podróży Bruce'a Wayne'a, a z drugiej momentami wygląda to jakby Nolan nie kręcił zwykłego filmu na zasadzie "co jeszcze można powiedziec o tym bohaterze", tylko po prostu zrobił jakąś laurkę dla marki, laurkę dla popkulturowego fenomenu tej serii, odpowiednią dla hajpu. Frankesteina złożonego w równym stopniu z pozytywnie Nolanowskich elementów, jaki i wuchty rzeczy, które podyktowali mu inni i których on sam nie czuł.

Mimo wszystko jestem na tak.

8/10
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
(17-07-2013, 11:07)Phil napisał(a): Wczoraj minął rok, od kiedy The Dark Knight Rises wszedł do kina.

I dlatego musiałeś zjebać wszystkim dzien wskrzesając temat z otchłani niebytu, po to by na nowo rozgorzała TA SAMA dyskusja? Nudzisz się w pracy czy dziewczyna wyjechała na wakacje bez Ciebie? :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon