The Divide
(10-04-2012, 21:05)military napisał(a): W szeregu najlepszych filmów s-f ostatnich lat stoją:

D9
Moon
The Road
The Divide

Mam nadzieję, że następny będzie Lockout.

Jest na to spora szansa, zwłaszcza jeśli zanalizować powyższą listę pod kątem narodowościowym - żaden z twórców powyższych dzieł nie jest Amerykaninem, a "Lockout" wraz z Bessonem robią chyba Brytyjczycy.
A co do samego filmu - zachęcony pozytywnymi wypowiedziami sięgnąłem po niego i jestem bardziej niż usatysfakcjonowany. Szacunek dla aktorów i specjalny ukłon dla Rosanny Arquette - bardzo przekonująca.
"Niech da mi panna dwa miliony rurek z kremem"

Odpowiedz
Cytat:Wytłumaczy mi to ktoś ten fenomen racjonalnie?

Odpowiedz
Mocny, cholernie mocny i im dłużej się zastanawiam nad tym na ile mógłby być prawdziwy tym większy czuję niepokój. Człowiek to zwierze, w sytuacji zagrożenia zawsze górę biorą najbardziej prymitywne instynkty w tym ten przetrwania. Ufff ... ciężko coś napisać świeżo po seansie, ale wiem, że z głowy szybko nie uleci, oj nie ...

Odpowiedz
Włączyłem, zobaczyłem jakąś lasie oglądającą przez szybkę plastikowy wybuch i wyłączyłem.

Wrażenia po tych pięciu minutach jakbym - mniej więcej - ujrzał prolog Skyline, więc prawdopodobnie drugiego podejścia nie będzie.

Odpowiedz
@military

Co do Biehna i jego żony:

Odpowiedz
Mental, naprawdę mniejsza z tym.:)

Odpowiedz
Dla mnie ten film był tak zakurwisty, bo się w pełni utożsamiałem z postacią graną przez Biehna. Pomijając, że to Michael Biehn, epoka eighies, epa, oldschool i w ogóle - gdyby mi nagle do schronu wpadło tylu ludzi, znienawidziłbym ich od pierwszej sekundy. Po prostu.

Co mnie torchę dziwi, to to, że Biehn nie miał na miejscu żadnego guna, strzelby, cokolwiek.

Odpowiedz
(11-04-2012, 03:25)Albertino napisał(a): Włączyłem, zobaczyłem jakąś lasie oglądającą przez szybkę plastikowy wybuch i wyłączyłem.

Wrażenia po tych pięciu minutach jakbym - mniej więcej - ujrzał prolog Skyline, więc prawdopodobnie drugiego podejścia nie będzie.

No to teraz napisze Tobie że zrobiłeś mega głupstwo bo film miecie po całej linii. Tylko dziwi mnie że nie przekonała cię aż tak duża liczba pozytywnych komentarzy w temacie.

Odpowiedz
Cytat:Co mnie torchę dziwi, to to, że Biehn nie miał na miejscu żadnego guna

Odpowiedz
@military

No właśnie - niby miał, ale jaki? Ja bym się postarał minimum o AK-47 i kilka magazynków. Zwłaszcza że koleś przeczuwał, że apokalipsa nadejdzie i się przygotowywał pewnie parę dobrych miechów wcześniej. Zgromadził żywność, a o porządnej broni zapomniał.

Odpowiedz
Nie na wszystko mógł mieć czas. Tak naprawdę nic nie wiemy o tym co się stało. Mickey gromadził zapasy i być może nie zdążył załatwić sobie czegoś porządnego do samoobrony.

Odpowiedz
Powtarzam: niemożliwe. W USA dostać broń to pikuś. A Mickey to łebski kolo i nie wierze, że zapomniał o drugim obok wody i żywności najważniejszym wyposażeniu prawdziwego mężczyzny na wypadek ataku żółtków :)

Odpowiedz
Ale to chyba nie jest jasno powiedziane, że zaatakowały żółtki, prawda? Jeśli dobrze pamiętam, mówiono coś o tym, że atakujący rozmawiali z amerykańskim akcentem.

Odpowiedz
Aktualne warunki geopolityczne każą przypuszczać, że atak przeprowadzili Żółci - z Chin najpewniej. Bo kto inny? A amerykański akcent? Bo ja wiem? Może mieli tu zainstalowanych agentów? W każdym razie Araby odpadają, ja stawiam na Chinoli.

Odpowiedz
W filmie Mental było mówione, ze zaatakowały arabusy. Sam Mickey o tym wspomina.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To są tylko jego przypuszczenia. Później padają sugestie, że mogli to zrobić Koreańczycy, tak naprawdę to nie wiadomo co się stało, a z amerykańskim akcentem mówili ludzie w kombinezonach (bohater Milo mówi po powrocie z laboratorium, że nie wie nawet czy byli amerykanami) co nie znaczy, że byli "najeźdźcami".

Odpowiedz
Cytat:W filmie Mental było mówione, ze zaatakowały arabusy. Sam Mickey o tym wspomina.

Ale Mickey był mega uprzedzony w stosunku do Arabów od 9/11 - chciał ich rozjebać i to najlepiej od razu atomówką. Jego gadanie, że to Araby zaatakowały, to były zatem tyrady bez pokrycia.

Odpowiedz
Arabusy to było gdybanie, a Koreańce to był sarkazm.

Odpowiedz
Mocny film. Nie sądziłem, że reżyser badziewiastego "Hitmana" da radę cokolwiek nakręcić przyzwoicie. Kolejny po "The Mist" obraz, który jasno mówi, że gorsze od zostania samemu podczas apokalipsy jest... zostać z innymi ludźmi. Patrząc na ścierwo przemykające codziennie ulicami mojego miasta coraz bardziej w to wierzę. Doskonała pozycja, której niczego nie brakuje. Nie wiem skąd te 6, 7 i zarzuty o bycie B klasowym trashem? WTF? Największy emocjonalny kop tego roku.

9/10, ale jutro przy kolejnym seansie pewnie dobije do 10.

Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch, to co napisałeś w spojlerze - zgadzam się w 100%.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości