The Incredible Hulk (2008)
Nabrałem teraz ochoty na ten film, ostatni raz go oglądałem jakieś dobre 15 lat temu

Odpowiedz
I odświeżyłem sobie Hulka Anga Lee po ponad 20 latach.

To ciekawy eksperyment. Z jednej strony to dramat, dobrze nakreśla traumę Bannera oraz trudną relację Betty Ross z ojcem, z drugiej do takiej poważnej opowieści nie do końca pasowały mi rozbuchane sceny akcji i komiksowy montaż, który co prawda jest kreatywny i da się do niego przyzwyczaić, ale widziałbym go bardziej w takim Scott'cie Pilgrimie niż tutaj. Aktorzy w w większości świetni, ale Banner Erica Bany mdły i bez charyzmy. Na pewno lepiej wypadł w scenach z Elliotem czy Nolte, którzy swoją grą i jego windowali w górę.

No właśnie. Nick Nolte mnie całkowicie kupił i stworzył pamiętnego villaina. Film fajnie go powoli wprowadza i rozwija. Na początku gdzieś tam przemyka w tle albo stoi pod oknem jak Michael Myers tworząc wokół siebie creepy otoczkę. Najlepszy popis aktorstwa daje jednak na sam koniec, kiedy konfrontuje się z Brucem i wyjawia swój plan - najlepsza scena w całym filmie, i ją najlepiej zapamiętałem z poprzedniego seansu lata temu. Następująca po tym CGI-walka też mi się podobała, bardzo kreatywnie Lee przedstawił moce Absorbing Mana. Do tego to nie jest bezsensowny CGI-pierdzielnik rodem z obecnego MCU, ma ładunek emocjonalny umiejętnie zbudowany na backstory obu postaci i poprzedniej scenie-rozmowie.

Z podziałem na co się podobało i nie podobało:

+Nolte!
+Connelly, Elliott
+ Motyw przewodni Elfmana
+ Sceny akcji - takie jakie powinny być w filmie o Hulku, pokazują jego siłę jak i troskę o ludzi
+Finał
-/+Ton
-Bana
-Wątek Talbota i jego próba pobrania materiału genetycznego z Hulka z dupy, można to było spokojnie wyciąć bez wpływu na fabułę

Nie wiem jak to teraz ocenić, na pewno przy kolejnych seansach będę lepiej nastawiony do całości wiedząc w jak satysfakcjonującym kierunku idzie historia. 6-7/10, przynajmniej na razie

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon