Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Lion King (2019) reż. Jon Favreau
Może miał blokadę psychologiczną jak Gawain w "The Ladykillers" :)?

(10-07-2019, 18:40)Pehov napisał(a): Ostatnio podczas jednej z kąpieli pod prysznicem zdałem sobie sprawę, z dwóch dość małych wad "Króla Lwa". Cieszy mnie to, że stado Mufasy zachowało swój naturalny instynkt, ale polowanie na własnych poddanych?! Przecież to trochę bez sensu!

Władza z całkowitą bezkarnością ciemięży poddanych? Czegoś takiego nigdy nie było w historii :).

Odpowiedz
Alex z Madagaskaru zaśpiewał:

Nowe tłumaczenie słabe. <fanatyk nostalgii mode on>Naprawdę nie mogło być Przyjdzie czas jak w oryginale?<fanatyk nostalgii mode off>. No i słychać na kilometr, że to dubbing, któremu daleko od profesjonalizmu.

PS. Czy ta fraza od 0:38-41 nie podpada pod jakąś agitkę polityczną :D?

Odpowiedz
:o

W sumie to może to nie taki wielki szok, bo już po zwiastunach opinie były mieszane.

Na pomidorach Król przyjęty raczej chłodno.

Cytat:"The Lion King" is missing something. A purpose, maybe, and a heart.

Cytat:Financially this cat's in the bag. Cinematically, though, "The Lion King" reminds me of that "Sweet Smell of Success" line delivered by Tony Curtis: "The cat's in the bag, and the bag's in the river."

https://www.rottentomatoes.com/m/the_lion_king_2019/
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Meh te piosenki może i spoko jak się tylko słucha ale fotorealistyczne zwierzęta w cgi które śpiewają nie mogą być dobre czego dowody już dostaliśmy. Swoją drogą wszystkie piosenki z tym samym tekstem co oryginalnie tylko Przyjdzie czas ma nowy tekst i to gorszy.

Odpowiedz
W okolicy 6:40 klip z filmu z Hakuna Matata i wygląda to naprawdę niesamowicie słabo. :o

Odpowiedz
Nie da się wczuć, bo animowane w ten sposób zwierzęta, nie mogą oddać emocji które próbują przekazać aktorzy głosowi. Przypomina to bardziej Bad Lip Reading.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Tego się właśnie obawiałem, zwierzaki grają bardzo sztywno, kiedy muszą robić coś więcej niż być zwierzakami :D Cała ta stylistyka za nic nie pasuje do materiału źródłowego.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Do tego mamy prostą operatorke - po prostu prowadzenie kamery bez większej kreatywności, co tylko dodaje temu klipowi wrazenia sztucznosci i ujmuje emocji. Jestem naprawde zaskoczony jak slabo to wyglada.

Odpowiedz
Teraz pytanie, czy Favreau dostał ten film za karę, czy po prostu producenci potrzebowali jakiegoś nazwiska na plakacie. ;)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Fatalnie to wygląda. Już w którymś z poprzednich klipów coś mi nie grało z tymi zwierzakami. A ten nowy tylko to potwierdza. Animacja wygląda po prostu ciulowo :)

Oryginalny Król Lew niezagrożony. Nie, żeby kiedykolwiek był :)

PS Mogli zrezygnować z piosenek. Może by dało radę coś więcej z tego wykrzesać, a tak jest to słabe i śmieszne.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Nie no, fotorealistyczne zwierzaki, kłapiace szczękami w rytm kultowej piosenki sprzed 25 lat, to naprawdę niecodzienny widok. Coś z pogranicza creepowości, slapsticku i cringe'u.

Odpowiedz
Krzysiek potwierdza wszystko to, o czym pisaliśmy od samego początku. Kalka 1:1 bez duszy i powodu czemu w ogóle powstała (poza $$$$$$).

Jeremy to samo.

Recenzje zaskakująco słabe, ale Gieferg już za kilka dni wyjaśni tych narzekaczy. ;)

Odpowiedz
Właśnie wróciłem z pokazu i uważam, że jest to bardzo ciekawy eksperyment i przy okazji całkiem niezły film (ale zależy, kto go będzie oglądał). Praktycznie kopia oryginału, łącznie z pracą kamery, ale hej - nostalgia na sto pro, przy czołówce prawie pociekły łzy... ;) Ciekawi mnie, jak ten film ocenią najmłodsi, którzy w odróżnieniu od mnie nie znają filmu na pamięć i nie zaliczyły dwóch pokazów kinowych w 1994 roku (i nie mieli okazji bawić się zabawkami z Burger Kinga :D).

Odpowiedz
(11-07-2019, 19:00)OGPUEE napisał(a): Alex z Madagaskaru zaśpiewał:
Nowe tłumaczenie słabe. <fanatyk nostalgii mode on>Naprawdę nie mogło być Przyjdzie czas jak w oryginale?<fanatyk nostalgii mode off>. No i słychać na kilometr, że to dubbing, któremu daleko od profesjonalizmu.

Przy "dobrej zmianie" sala parsknęła ze śmiechu :)
Też żałuję, że ten czas jednak nie przyjdzie. To jedyna większa zmiana w piosenkach względem oryginału (jeszcze w Hakunie jest troszkę podmianek).

Odpowiedz
Klipy z tego filmu idealnie pokazują co jest nie tak w podejściu Disneya i dziwię się, że Favreau chciał się podpisać pod czymś takim.

Przecież te piosenki w ogóle tu nie pasują, i już nawet pomijam że pseudofotorealistyczne zwierzaki nie są tak ekspresyjne jak te z wersji animowanej. Nie pasują i już, tak samo jak nie pasowały w Pięknej i Bestii i, podejrzewam, w Aladynie.

Druga sprawa to bycie takim prymitywnym, pozbawionym grama inwencji i pomysłu (no bo sorry, ale przerobienie animacji 2D na film CGI to żaden pomysł) rimejkiem. A fuj.

Odpowiedz
Wypłynął już cały soundtrack - piosenki niby takie same, ale aranżacje i głosy są po prostu złe, szczególnie w polskiej wersji, gdzie wyraźnie coś nie styka.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Moja ulubiona piosenka z Króla Lwa

I nowa wersja z fatalnym żeńskim wokalem.

_______

o matko

__

Do tego taki cover potworek

We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(12-07-2019, 11:44)Huntersky napisał(a): Teraz pytanie, czy Favreau dostał ten film za karę, czy po prostu producenci potrzebowali jakiegoś nazwiska na plakacie. ;)
"No dobra, Iron Man 1 to już pieśń przeszłości, Partia Myszy docenia Twój dorobek. Chcesz dostać ten serial Star Wars bez naszego oddechu na karku? No to słuchaj, jest taka bajka do zrobienia..."
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
@ Huntersky
Stała praktyka Disneya. Ron Clements i Musker zanim Disney pozwolił im zrobić ich dream project - Planetę skarbów musieli zrobić kilka animacji. I w podcaście Napisy końcowe też sugerowano, że Guy Ritchie zrobił odmienny od swego stylu Aladyna, by w przyszłości mógł zrobić dla tego studia kolejny film, ale już po swojemu.

(12-07-2019, 14:50)Pelivaron napisał(a): I nowa wersja z fatalnym żeńskim wokalem.

O nie. I po co to ja włączałem?! Już początkowy wspólny wokal Simby i Nali brzmi okropnie (choć Simba brzmi nieźle). I jak to możliwe, że dubbing sprzed 25 lat brzmi znacznie lepiej i naturalniej?

Odpowiedz
Ten film powstał na fali sukcesu aktorskiej "Księgi Dzungli" Favreau. Gość prędzej dostał go w nagrodę, a nie "za karę". To, że nie wyszło jak sobie Disney wymarzyl to już inna rzecz...

Mam takie dziwne wrażenie, że akurat przy tym projekcie o wiele lepiej sprawdzilby się mo-cap zastosowany przez Serkisa w "Mowgli". Nadal wyglądałoby dziwnie, ale postacie zwierząt nie byłby tak sztywne i pozbawione emocji.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon