https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/
https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/
07-09-2021, 21:09
|
The North Water (2021)
|
|
Nikt nie obejrzał "The North Water"? Jestem po 3 odcinkach - dość wierna, solidnie zrobiona adaptacja znakomitej powieści Iana McGuire'a o tym samym tytule. Przede wszystkim świetnie zagrana (prym wiodą Stephen Graham i Farrell, który momentami przywodzi na myśl Daniela Day-Lewisa), ale realizacji również trudno cokolwiek zarzucić. Jest klimat, jest odpowiednia dawka mrozu i surowości, jest ciekawie zarysowany konflikt osobowości i postaw, wplecione z głową retrospekcje, odpowiednia dawka liryzmu i brutalności. Mogę polecić (ale książke polecam bardziej).
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 07-09-2021, 21:09
Na HBO pojawiło sie "The North Water" z Colinem Farellem, na podstawie książki o tym samym tytule, którą pare osób polecalo w temacie o serialu Terror. Oglądał może ktoś? Warte grzechu?
Youniverse
15-11-2021, 23:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2021, 23:37 przez Bartholomew.)
Warte, choć końcówka trochę niedogotowana. Ale generalnie bardzo dobra rzecz.
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 16-11-2021, 00:04
NA WODACH PÓŁNOCY
5-częściowy mini-serial BBC z Colinem Farrellem. Oprócz niego w obsadzie inni znakomici brytyjscy aktorzy: O'Connell, Graham, Spruell. Na razie widziałem dwa odcinki i rzecz jest kapitalna. Oni to serio kręcili chyba w okolicach Arktyki, bo wszystko wygląda zajebiście realistycznie. Jeśli jest gdzieś CGI, to idealnie zakamuflowane. Fabuła opowiada o poławiaczach wielorybów z XIX wieku, którzy wyruszają w super trudny rejs, by obłowić się w skóry i tłuszcz. Dołącza do nich lekarz, wyrzucony karnie z szeregów armii jej królewskiej mości. Tyle wstępu. EDIT Aha, muzyka. Muza jest zacna. 21-11-2021, 01:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2021, 01:57 przez Mental.) Cytat:Na razie widziałem dwa odcinki i rzecz jest kapitalna. Zgodzę się, pierwsze 2-3 odcinki są świetne, szkoda tylko, że im dalej w las, czy jak w tym przypadku - śnieg i lód, robi się coraz nudniej i mniej ciekawie. Na tyle, że jak cztery pierwsze epy oglądałem od razu jak się pojawiły pod koniec lipca, tak ostatniego, piątego, nie obejrzałem do dziś. "The Terror" lepszy.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-11-2021, 13:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2021, 13:31 przez slepy51.)
Nie jest. Faktycznie, ostatni odcinek odstaje, trochę za dużo pierdów z księdzem, ale z drugiej strony - gra go Peter Mullan, więc to sporo wynagradza. 3 i 4 trzymają poziom (motyw z tubylcami jest IMO świetnie poprowadzony).
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 21-11-2021, 16:32 nawrocki napisał(a):Nie jest. No jak nie jest jak jest;) Motyw z tubylcami rzeczywiście bardzo dobry i fajnie poprowadzony, ale te wszystkie późniejsze rozkminy egzystencjalne to przecież śmiech na sali. Cały ten motyw z niedźwiedziem polarnym (sztucznym w ch.uj tak by the way, coś im z tym modelem ewidentnie nie pykło - https://mangostone.org/the-north-water), no nie, nie tak sobie wyobrażałem poprowadzenie tej początkowo wciągającej jak bagno fabuły. No ale ze świetnego historycznego survivalu się robi pod koniec takie nie wiadomo co niestety. No a skoro sam piszesz, że 5 odcinek odstaje, no to potwierdzasz tendencję spadkową. No i przez cały serial wkurwiał mnie Jack O’Connell, totalny miscast jak na moje.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
21-11-2021, 16:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2021, 17:18 przez slepy51.) (21-11-2021, 13:07)slepy51 napisał(a):Cytat:Na razie widziałem dwa odcinki i rzecz jest kapitalna. Finał jest dobry, a nie bardzo dobry jak pozostałe cztery odcinki, więc poziom słabszy, ale bez przesady. Coś słyszałem, że finał kręcony był po przerwie spowodowanej wiadomą sytuacją, czyli kolejny finał serialu, na którym odbił się koronawirus. No i jest Mullan (przypomniała mi się scena zabiegu na księdzu, równie mocna co sceny polowań na zwierzęta). Jack O'Connell był super, choć wiadomo że gwiazdą jest Farrel, który jedzie Balem/Day Lewisem. A co do Terroru to słabsza produkcja, przede wszystkim za bardzo przeciągnięta, a w Na wodach północy tego problemu nie ma. Serial z Farrellem dla mnie to czołówka seriali 2021 roku (obok Midnight Mass Flanagana). Największy problem jaki mam z Terrorem, to taki, że niby wszystko jest na porządnym poziomie, całościowo do realizacji raczej nie można się przyczepić, aktorzy super, ale jakoś mało emocji, a w Na wodach północy emocji było dużo. Ale największy problem jaki mam z Terrorem to taki, że nie uwierzyłem w ten świat. Widzimy jaki jest mróz, że skóra przymarza do statku, a wszyscy chodzą np. bez nauszników i rękawic, w sensie odsłonięte palce. Niby taka pierdoła, ale wybijało mnie to z serialu. Więc nie poczułem tego zimna jak w serialu na HBO GO, tylko miałem wrażenie, że to inscenizacja, teatr zrobiony na bogato, że kręcone w studiu, a w serialu BBC i AMC+ czuło się to zimno do tego stopnia, że oglądałem przykryty kocem, by nie zmarznąć;-) 21-11-2021, 22:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2021, 00:28 przez michax.)
No cóż, kompletnie się z tobą nie zgadzam ale chyba jakoś to przeżyję:)
A i jeszcze jedno - Farrell rzeczywiście jest bardzo dobry, ale nie tak dobry jak Sam Spruell. Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
21-11-2021, 23:15 slepy51 napisał(a):przez cały serial wkurwiał mnie Jack O’Connell, totalny miscast jak na moje Ale co ty gadasz? Co ty piszesz? Dawno nie zgadzałem się z twoją opinią równie mocno jak w tym wypadku. O’Connell zagrał swoją rolę, że mucha nie siada. Daję za całość 10/10 - bo w finale bohater zachował się tak jak ja bym się zachował, a za coś takiego zawsze podwyższam ocenę do maksymalnej. Faktem jest, że tempo zwalnia gdzieś tak od połowy 4 odcinka, ale to wcale nie znaczy, że dostajemy jakieś gówniane mydliny i metafizykę dla biednych rumunów. Wszystko jest surowe i odpowiednio ponure do samego końca. Dobry w ryj serial, polecam. 22-11-2021, 00:44
Spoko, może w końcu obejrzę ten ostatni ep:)
Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
22-11-2021, 00:54 ![]() Na wodach północy Powieść przeczytałem w styczniu, a już pod koniec roku dane mi było obejrzeć jej bardzo wierną adaptację w formie miniserialu. Tak, pierwsze co mi przeszło przez myśl podczas seansu to refleksja, że jest to bardzo skrupulatna ekranizacja, wiernie oddająca niemal każdy szczegół niezbyt przecież opasłej książki. Druga obserwacja: jak to wszystko wygląda! Wspominał o tym już Mental, a ja mogę tylko powtórzyć: jeśli były efekty specjalne, to poza niedźwiadkiem polarnym i fokami nie dało się ich wychwycić, natomiast środowisko skutej lodem Arktyki, życie na okręcie wielorybniczym, a nawet obsrany dziewiętnastowieczny Londyn zostały odwzorowane niemal perfekcyjnie. Ogólnie seriale produkcji BBC, czy HBO mają tą swoją tonację estetyczną, która osobiście bardzo mi odpowiada, tam gdzie Netfliks jest pstrokaty, generyczny i plastikowy, tak u tych pierwszych obraz zawsze ma pewną chropowatość faktury i sam nie wiem, może jest to większy realizm, a może właśnie swoista stylizacja, w każdym razie Na wodach północy jest zrealizowane z zamysłem artystycznym i pomysłem na obraz, gdzie u gumisiów z Netfliksa wyszłaby z tego bezjajeczna abominacja. Należy wyróżnić Colina bo to jak odwzorował postać diabolicznego Draxa, to proszę państwa czapki z głów, nie wiem czemu do tej pory jeszcze prześladuje mnie obraz Farrella jako lalusia, który ugania się za spódniczkami, ale jako wyzbyty sumienia, bezwzględny harpunnik wypadł bardzo przekonująco. Ogólnie cała ekipa ze statku spisała się przyzwoicie, sympatyczny był też ten Duńczyk Otto, ale najlepsza i tak była garderoba, te wszystkie swetry, kapoty, czapki i rękawice, w sam raz na nadchodzące mrozy ;) Z plusów jeszcze muzyka, to ambientowe plumkanie w tle przypominało mi trochę słynny motyw z Anihilacji. 9/10
Polski już nie ma.
02-12-2021, 21:38
Powtórzyłem sobie "The North Water" i cofam wszystko co pisałem kiedyś o Jacku O'Connellu i o tym, że serial odpala w dziwne rejony po 3 odcinku - no nie, wszystko jest tutaj tak jak być powinno, rewelacyjna od początku do końca produkcja, praktycznie pozbawiona jakichkolwiek wad. Ogromne wrażenie robi też to, że całość była kręcona w prawdziwych lokacjach, co jest niestety coraz rzadsze w dzisiejszych czasach:
No i wiadomo, aktorsko to jest top topów, wszyscy bez wyjątku są świetni a Colin Farrell daje swój największy popis w karierze. :)
26-06-2023, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2023, 13:31 przez slepy51.)
Jak widać założyłem temat. Uprasza się zainteresowanych o wskazanie postów w których coś o serialu pisali, bo zarówno slepy jak i Mental twierdzą w powyższych, że coś już kiedyś pisali, ale wyszukiwarka wypluwa tylko to, co widać.
W każdym razie ja niedawno skończyłem. Piękny, szlachetny kawałek telewizji: w trakcie oglądania musiałem się upewnić, że to powstało całkiem niedawno, a nie w jakimś 2004, bo opowieść, czy raczej sposób realizacji jest mocno niedzisiejszy. To jest wprost nie do uwierzenia, że włodarze BBC uznali, że tak, warto dać ekipie pieniądze na to, żeby zbudowała (?) statek i zabrała go na arktyczne wody na kilka tygodni, aby tam nakręcić serial. Czemu nikt wtedy nie powiedział, że mamy Unreal Engine 5, można zrobić wirtualne studio i wszystko w nim oddać, więc po cholerę kręcić w prawdziwych plenerach? Niesamowite. Za takie podejście nawet podwyższam ocenę, bo początkowo dawałem takie 8+, ale jednak pełna 9 się należy. No ale do rzeczy: serial jest wspaniały właściwie od pierwszych scen jeszcze w angielskim Hull, perfekcyjnie oddany syfiasty, portowy klimat. Po wypłynięciu na morze jest tylko lepiej, ja mógłbym oglądać zwykłą pracę harpunników przez kilka godzin, wrzucona przez slepego scena zabijania foczek jest perfekcyjna w swojej surowości i nie pierdoleniu się z oczekiwaniami widzów nie chcących oglądać przemocy wobec zwierząt :) Do tego mamy podwójną intrygę kryminalną-ubezpieczeniową, że aż człowiek dostaje gęsiej skórki na myśl o beznadziei zaangażowanych w nie osób i poszkodowanych. Jedyne zastrzeżenia mam do ostatniego odcinkach, który wydaje mi się nawet odrobinę zbędny. Osobno na wszelkie pochwały zasługuje Colin Farrel, w chyba najlepszej kreacji w karierze. Jego Henry Drax to tylko pozornie ucieleśnienie zła, a tak naprawdę w pełni można zrozumieć jego nihilistyczne, darwinistyczne podejście do życia: to nie jest kreskówkowy złoczyńca, tylko kawał realistycznego skurwysyna, których zapewne na brytyjskich statkach na przestrzeni wieków było mnóstwo. Cudowna postać, cudowna rola, do tego bardzo przytomnie schowana na drugim planie, bo gdyby uczynić z niego głównego bohatera, to byłaby pewna przesada. 02-11-2023, 12:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2023, 12:44 przez simek.) simek napisał(a):Uprasza się zainteresowanych o wskazanie postów w których coś o serialu pisali, bo zarówno slepy jak i Mental twierdzą w powyższych, że coś już kiedyś pisali, ale wyszukiwarka wypluwa tylko to, co widać Tu jest więcej opinii - https://forumkmf.pl/Thread-Epizod-butelkowy-czyli-krótko-o-serialach--2819?page=36 Moje zdanie oczywiście zmieniło się trochę po drugim podejściu, podczas którego obejrzałem całość przy jednym posiedzeniu i wszystko zagrało mi tak jak trzeba i tak też bym polecał to oglądać, bo to po prostu taki trochę dłuższy, świetny film jest. W każdym razie rewelacyjna rzecz, którą polecam każdemu.
02-11-2023, 12:49
Zerknąłem, żeby sobie nie spoilerować i mam pytanie. To nie jest tylko serial o polowaniu na foki?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
02-11-2023, 13:22
A nawet jeśli jest, to co? :P
Tak na serio, to ginie również jeden wieloryb, miś polarny, dwójka eskimosów i kilku innych ludzi. 02-11-2023, 13:29
Historia trzyma w napięciu od początku do końca, zwłaszcza jeżeli śledzi się losy protagonisty granego przez świetnego O'Connella, wątek z księdzem jak najbardziej pasuje do całości.
Serial jest genialny, ale warto przeczytać najpierw książkę, aby docenić to, co obrazuje film. Naturą obrazu jest naturalnie spłaszczenie przekazu, trzeba albo najpierw znać historię z literackiego pierwowzoru albo naprawdę oglądać film w skupieniu, aby docenić wszystkie niuanse i didaskalia fabuły filmu. Ten serial to pierwszy przypadek, aby film oddawał książkę w niemal 100%, wspaniała symbioza literatury i filmu. Farrell genialny w każdym aspekcie, kreacja zasługująca na każdą nagrodę. Scenografia, drugi plan, detale, tu wszystko jest majstersztykiem realizacji. 100/10 05-11-2023, 14:40 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Office (PL) (Canal+ 2021- ) | Bradesinarus | 169 | 25,637 |
23-02-2026, 14:47 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Mayor of Kingstown (Paramount, 2021- ) | Mental | 124 | 57,248 |
14-10-2025, 20:35 Ostatni post: slepy51 |
|
|
|