Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Northman (2022) reż. Robert Eggers
IMO ten film jest idealny na podwójny seans z Apocalypto Gibsona. Filmy te są do siebie zaskakująco podobne i doskonale się uzupełniają.

Odpowiedz
Najlepsza rekomendacja EVER.

Jutro ide.

Jak przeczytacie na żółtym pasku tvn24, że na starym rynku w poznaniu osobnik rasy białej przebrany za wikinga zmasakrował 14 przechodniów, raniąc 20 innych, to byłem ja po seansie.

Odpowiedz
Dziwne, nie jesteś czarny.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mnie to niestety nie porwało. W zasadzie wszystkie elementy składowe oceniam dobrze - klimat spoko, zdjęcia super, pojedyncze sceny dobre, aktorzy swietni, realizacja imponująca. Jednak nie poszedłem za historią. Może nie zgrałem się z dynamiką tego filmu. Od momentu przybycia na wyspę przez długi czas tempo mocno spada, sporo gadania w zasadzie do kamery. Jednocześnie szanuję prostotę motywacji bohaterów. Szczere to wszystko, konsekwentne, ale nie umiałem się jakoś zaangażować. Fajnie, że są tu wszystkie odcienie szarości i nie można nikogo ocenić łatwo. No ale nadal przechodzę obok tej opowieści.

Jednoznacznie skrytykuję tylko wątek miłosny, bo z jednej strony jest on uroczo prosty i dobrze, ale z drugiej zahacza on o jakieś głębsze rejony w dialogach, co za bardzo już mi nie pasuje do tych ludzi i tego świata. Nie poszedłbym w krytyce aż tak daleko, że sugerowałbym jego całkowicie usunięcie, bo jednak decyzje bohatera wynikające z niego właśnie są kluczowe dla domknięcia bohatera i jego drogi. Chodzi mi wyłącznie o jakieś takie ślizganie się po tym wątku.

Przyznam, że to wartościowy film. Mnie nie poruszył. Doceniam, ale nie polubiłem jakoś specjalnie.
.

Odpowiedz
srebrnik napisał(a):Jednak nie poszedłem za historią. Może nie zgrałem się z dynamiką tego filmu. Od momentu przybycia na wyspę przez długi czas tempo mocno spada, sporo gadania w zasadzie do kamery.

Dlatego ja, choć film podobał mi się, to kompletnie nie jestem w stanie zgodzić się z nawrockim odnośnie podobieństwa "The Northman" do "Apocalypto" - Gibson to jest jednak dużo lepszy "opowiadacz historii" od Eggersa, którego niepotrzebnie interesują te wszystkie artsy-pierdy, kiedy Mel totalnie skupiony jest na pokazywanej historii i bohaterach - tego mi tutaj ewidentnie brakowało. "Apocalypto" to wg mnie jednak o klasę lepszy film.

Odnośnie zgodności historycznej Eggers potwierdza, że nakręcił najbardziej "akuratny" film o wikingach:

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Co do skojarzeń z Apocalypto - podobieństwo wg mnie polega na tym, że obydwa filmy oferują wnikliwy wgląd w obcą kulturę i są przy tym wyjątkowo surowe i pozbawione ozdobników. A przy tym dostarczają w gruncie rzeczy prostą historię która angażuje. Sceny wszelkich rytuałów i ogólnego ukazania pierwotnej kultury IMO mają bliźniacze aspekty i są podobnie imponujące.

Także moim skromnym zdaniem to co Gibson zrobił na ekranie dla Majów, Eggers uczynił dla wikingow

Odpowiedz
Ale nie godajo po nordycku, nie liczy sie :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Kameralny, kameralny...
Widać chociaż te 90 baniek co na to wydali?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Musieli przekupić władze Islandii za zgodę na erupcje wulkanu.

Odpowiedz
(23-04-2022, 14:06)Dr Strangelove napisał(a): Kameralny, kameralny...
Widać chociaż te 90 baniek co na to wydali?

Widać - kameralność tego filmu nie wynika tylko i wyłącznie z jego wizualnego rozmachu, bo ten jest, a raczej samej historii głównego bohatera i jego prywatnej vendetty.

Odpowiedz

Odpowiedz
Dobry, bardzo dobry film, ale nie wybitny, chyba nawet przez chwilę. Jakoś specjalnie nie przeszkadzało mi to artystowskie zwolnienie tempa w środku. Fabuła i motywacja bohaterów też w sumie całkiem zgrabne w ramach klasycznej historii zemsty. Oglądało się to świetnie i z zaangażowaniem. Czego zabrakło? No właśnie niby niczego. Ale trochę mam na świeżo po seansie poczucie, że Eggers wziął te wszystkie składniki, każdy z osobna świetny (przemoc, prostą, ale angażującą fabułę, ta cała pierwotno-szamańska mitologia, technikalia) i wymieszał je w całość gorszą niż poszczególne składniki. Nie złą, bardzo dobrą, ale może paradoksalnie zbyt poprawną? Nawet trochę bezpieczną? Nie jest aż tak "sick as fuck" jak krzyczał ostatni zwiastun. Technikalia oczywiście pierwsza klasa, ale też pod tym względem nie ma jakichś wybitnych momentów, które podbijałyby emocje. Pewnie sie czepiam, ale wyczuwałem momentami może nawet lekki fałsz, kalkulację. Na przykład finałowa bitka. Wygląda zajebiście, ale trochę sprawia wrażenie jakby to była walka z bossem w grze. Bawiłem się lepiej niż na Lighthouse, ale tam były przebłyski czegoś intrygujacego, nie zawsze udanego, ale "jakiegoś". Tu przy całej zwierzęcej energii, trochę mi zabrakło szaleństwa, czegoś wybitnego, zaskakującego. 7-8/10.

Odpowiedz
5 milionów w piątek, wiec na otwarcie zarobi jakieś 15-17.

Heh. :)

Odpowiedz
Niby sobota środek dnia w weekend otwarcia i w sumie dosyć nośna tematyka plus niezle trailery a i tak byłem trochę zaskoczony, że średnia sala w CC u mnie wypełniona w 3/4. W tym grupą na oko 12-13-latków.

Odpowiedz
(23-04-2022, 19:37)PropJoe napisał(a): Niby sobota środek dnia w weekend otwarcia i w sumie dosyć nośna tematyka plus niezle trailery a i tak byłem trochę zaskoczony, że średnia sala w CC u mnie wypełniona w 3/4. W tym grupą na oko 12-13-latków.

U mnie w kinie w piątek na pokazie o 16 było 7 osób w tym ja 
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Pewnie po tygodniu zdejmą, a ja nie wiem czy dam radę się do tego czasu wybrać... Grafik w robocie się fatalnie ułożył i jeszcze doszły inne komplikacje...

Odpowiedz
Same here, chociaż mam nadzieję, że będzie jakoś szybko w streamingu.

Odpowiedz
(23-04-2022, 19:56)Gieferg napisał(a): jeszcze doszły inne komplikacje...

Pewnie te cholerne d-dimery.

Odpowiedz
(23-04-2022, 19:40)Bradesinarus napisał(a): U mnie w kinie w piątek na pokazie o 16 było 7 osób w tym ja 

Piątek, godz. 16:00 to fatalnie ustawiony seans  - jak na taki film. Ludzie kończą pracę, zakupy, obiad, kochanki itd. 

@Mental, czekam na wrażenia (!!)
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
U mnie średnia sala cała wypelniona wraz z dzbanem, który wyszedł na schodki i odebrał telefon.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon