Rozumiem jednak głosy osób, którym się nie podobało. Jeśli dla kogoś ten naturalizm właśnie i wrażenie "otaczania widzą przez świat wylewający się z ekranu" nie są tak istotne, to mógł się zwyczajnie momentami nudzić.
26-01-2023, 14:28
|
The Northman (2022) reż. Robert Eggers
|
|
Zajebisty film, naturalistyczny, bez głupawego, wszędobylskiego komentarza społecznego. W kinie czułem się jakbym tam był, obok bohaterów. Pieprzony wehikuł czasu.
Rozumiem jednak głosy osób, którym się nie podobało. Jeśli dla kogoś ten naturalizm właśnie i wrażenie "otaczania widzą przez świat wylewający się z ekranu" nie są tak istotne, to mógł się zwyczajnie momentami nudzić.
The key of joy is disobedience.
26-01-2023, 14:28 (26-01-2023, 13:06)nawrocki napisał(a): Artsy-fartsy bo film ma powolną narrację i z pietyzmem podchodzi do przedstawianych realiów - typowe pierdolenie ludzi, którzy nie mają nic do powiedzenia. :)Nie chodzi o pietyzm w oddaniu realiów tylko o problemy narracyjne, problemy z dramaturgią (której mi totalnie brakuje) czy sens całej historii. Te same zarzuty mam do VVitch. Eggers jak Nolan, ma talent to detali ale nie potrafi opowiadać. 26-01-2023, 14:44 (25-01-2023, 18:41)Corn napisał(a):(25-01-2023, 14:02)Mental napisał(a): Najlepszy film 2022 roku. Oglądać razem z najlepszym filmem XXI wieku, czyli "Apocalypto".Przecież ten film wali napletem studenta filmówki. Tam się epa kończy na napaści na ten słowiański gród a dalej to już tylko masturbacja scenografią i jakimiś artsy fartsami. Ech, Verhoeven by zrobił z tego arcydzieło Skąd kolega wie jak pachnie naplet studenta filmówki? :) Bez przesady - ten film nie jest jakiś wybitny, ale też nie jest gówniany. Biorąc pod uwagę jak cienki był 2022 to rzeczywiście może to być jeden z lepszych kinowych strzałów tego roku. 26-01-2023, 15:09 (26-01-2023, 14:28)deymos napisał(a): Zajebisty film, naturalistyczny, bez głupawego, wszędobylskiego komentarza społecznego. W kinie czułem się jakbym tam był, obok bohaterów. Pieprzony wehikuł czasu. Za duzo w tym filmie teatralnosci i onirycznych odpalow, zeby zarzucac, ze komus sie nie podobalo, bo "naturalizm". Co rozumiesz przez glupway komentarz spoleczny, jakies przyklady? Pytam, bom ciekaw.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
26-01-2023, 15:38 Cytat:Skąd kolega wie jak pachnie naplet studenta filmówki? :)Nie jest gówniany, jest 6/10. Skąd wiem jak pachnie naplet? No nie wiem, ale domyślam się że pachnie gównianie ;) Ludzie dostają pierdolca bo w 2022 roku dostali film bez czarnoskórych wikingów więc to z miejsca ma windować ocenę do przynajmniej 8/10 „albo się nie znasz”. Change my mind 26-01-2023, 15:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2023, 15:40 przez Corn.) (26-01-2023, 15:38)Bucho napisał(a):(26-01-2023, 14:28)deymos napisał(a): Zajebisty film, naturalistyczny, bez głupawego, wszędobylskiego komentarza społecznego. W kinie czułem się jakbym tam był, obok bohaterów. Pieprzony wehikuł czasu. Z teatralnością zgoda, jednak oniryczność dobrze wpisywała się w rytuały wikingów, mi to bardzo pasowało do klimatu i było naturalistyczne. Głupawy komentarz społeczny to myślałem że akurat Ty doskonale będziesz rozumiał :) Chodzi o to dorobienie współczesnego ideolo do dawnych czasów, nachalne i woke. Przykład idealny - Prey. Ja w tamtych Indian nie wierzę i w tę dziewczynę. Tu wierzę we wszystko, tu tego nie ma, to coraz rzadsze we współczesnym kinie.
The key of joy is disobedience.
26-01-2023, 19:31 (25-01-2023, 18:41)Corn napisał(a): Przecież ten film wali napletem studenta filmówki. Tam się epa kończy na napaści na ten słowiański gród a dalej to już tylko masturbacja scenografią i jakimiś artsy fartsami. Ech, Verhoeven by zrobił z tego arcydzieło Jestem absolutnym fanem tego komentarza. Powinien być w oficjalnym opisie filmu ^^ 26-01-2023, 22:17
Łeee tam. Końcówka na tle wulkanu to absolutna EPA. Mel Gibson może młodemu Eggersowi topór ostrzyć :)
27-01-2023, 01:03 Kryst_007 napisał(a):Mel Gibson może młodemu Eggersowi topór ostrzyć Nie no, ja wszystko rozumiem ale bądźmy poważni :) Btw - bardzo ciekawa analiza i ugryzienie tematu z trochę innej niż w większości tego typu filmików strony:
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
27-01-2023, 02:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2023, 02:17 przez slepy51.) (26-01-2023, 15:39)Corn napisał(a):Cytat:Skąd kolega wie jak pachnie naplet studenta filmówki? :)Nie jest gówniany, jest 6/10. Skąd wiem jak pachnie naplet? No nie wiem, ale domyślam się że pachnie gównianie ;) Sorry, ale jak coś "jebie napletem studenta filmówki" to jest bardziej chyba 3/10 i w dół, niż 6/10 shamar mode :) 27-01-2023, 02:41
Doceniam próbę oddania realiów, aktorstwo, zdjęcia, muzykę czy wplecenie oniryzmów jako elementu świata. Czego nie lubię w tym filmie? Scenariusza (jest to ciekawa historia przedstawiona w absolutnie denny sposób) i reżyserii, która pozbawia ten film jakiejkolwiek dramaturgii. Na seansie zasnąłem na chwilę, aż mnie kumpel obudził
27-01-2023, 08:43 (27-01-2023, 08:43)Corn napisał(a): reżyserii, która pozbawia ten film jakiejkolwiek dramaturgii. Na seansie zasnąłem na chwilę, aż mnie kumpel obudził"nudny, zasnąłem" Potężne argumenty przeciwko Eggersowi. :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 27-01-2023, 09:01
Cornowi nie podobał się Northman, bo to kino dla białych ludzi, ukazujące archetyp prawdziwego mężczyzny, który mści się i przy okazji dąży do przekazania genów dalej, by jego ród przetrwał. Gdyby był czarny pedau albo trans, który chce znieść niewolnictwo i zaprowadzić demokrację na Islandii, to wystawiłby pewnie 10/10. Zbanować go.
27-01-2023, 09:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2023, 09:57 przez Mental.) (27-01-2023, 08:51)srebrnik napisał(a): To, co pochwaliłeś, to właśnie reżyseriaEch… no z tej pułapki to już nie wybrne, więc 10/10 panowie! Bo chatki ze słomy są dobre więc wszystkie arugmenty odpadają. Cytat:Potężne argumenty przeciwko Eggersowi. :)No jest coś takiego jak subiektywna opinia jeszcze, czy nie? ;) Cytat:Cornowi nie podobał się Northman, bo to kino dla białych ludzi, ukazujące archetyp prawdziwego mężczyzny, który mści się i przy okazji dąży do przekazania genów dalej, by jego ród przetrwał.No właśnie chciałem taki film zobaczyć, ale dostałem rozwleczonego hamleta 27-01-2023, 10:09
Tak tylko dodam post scriptum, że gdybym ja pisał ten film to z tej legendy wziąłbym jedynie szkielet i po prostu stworzył historie dziecka zdradzonego króla wikingów, który całe życie poświęca chęci zemsty i uwolnienia matki, więc w tym celu sprzymierza się z jakimś grodem słowiańskim i wraz z nimi uderza na tę wyspę i pokazałbym finał jako zlepek tej napaści z początku i finału na mustafarze, a na końcu nasz bohater zadowolony, że wygrał wraca na tron a tam matka mu kose zasadza, bo dla niej to już nie jest jej syn tylko jakiś obcy najeźdźca, który zabił jej chłopa, z którym spędziła więcej czasu niż z dzieckiem, które straciła wieki temu. Postawiłbym na proste emocje i dzicz, zamiast na dworskie intrygi pomiędzy chatkami ze słomy
27-01-2023, 12:02 (27-01-2023, 08:43)Corn napisał(a): Na seansie zasnąłem na chwilę, aż mnie kumpel obudził Czyli przegapiłeś scenę z pingwinami?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 27-01-2023, 15:48
Odnosnie przedstawienia realiow historycznych w "The Northman" bardzo ciekawy wywiad - https://papaya.rocks/pl/opinions/wiking-historia-podkoloryzowana-pytamy-ekspertow
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
27-01-2023, 20:18 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |