Stały bywalec
Liczba postów: 2,176
Liczba wątków: 14
Z pewnością pamiętacie potężną, w sumie największa w historii, akcję ratunkową dzieciaków z jaskini w Tajlandii. Wiadomo było, że powstanie film. Nakręcił go Ron Howard, a w obsadzie m.in. Edgerton, Mortensen i Farrel.
Sama akcja ma swój wpis w Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_ratunkowa_w_jaskini_Tham_Luang
Czekam, bo Howard dobrze czuje się w tych klimatach (paradokument) i potrafi budować napięcie. Zresztą, historia chłopaków to samograj i zasadniczo wystarczy tego "nie spierniczyć".
Premiera w kwietniu 2022 - na razie nie ma żadnych materiałów i zajawek, ale ponoć już jest w postprodukcji.
Dokument na ten temat od 4 Corners:
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
17-10-2021, 18:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-2022, 09:59 przez simek.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,637
Liczba wątków: 0
Dwa lata temu już jeden się pojawił. Na tradycyjnym tajskim poziomie ;)
18-10-2021, 20:58
Stały bywalec
Liczba postów: 13,235
Liczba wątków: 77
10 lat temu pojawił się film o zalanych jaskiniach, który co prawda fabularnie nie domagał, ale realizacyjnie kopał dupę w 3D - Sanctum
Szkoda, że robi to Howard bo zapowiada się klucha ku pokrzepieniu serc. No i nie jest to reżyser, który kupuje mnie swoim zmysłem artystycznym. Aczkolwiek Rush czy Piękny Umysł to ładnie nakręcone filmy.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
19-10-2021, 08:55
Stały bywalec
Howard to przede wszystkim Apollo 13. Gość lubuje się w dramatach i potrafi je sprzedać, i wierzę że jak się za ten temat zabrał, to ogarnie i emocje, i rozmach akcji. Bo co jak co, ale historia ma pier*olnięcie niemal w każdym aspekcie. Ofc jest ten wiadomy spoiler, bo wszyscy z tej 13tki przeżyli, ale olać to.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
19-10-2021, 19:31
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Howard to niestety kojarzy mi się głównie z typowo bezpiecznymi ciepłymi kluchami. Brakuje facetowi jaj zbyt często i w mej niepopularnej opinii już w "Apollo 13" było to dostrzegalne. Wolałbym zobaczyć tą historię od kogoś kto potrafii naprawdę trzymać za gardło, a nie kolejny Oscar-bait.
19-10-2021, 19:38
Red Crow
Liczba postów: 12,665
Liczba wątków: 50
Wyjdzie jakiś howardowy produkcyjniak do zapomnienia, 60% na RT, porażka w kinach i premiera na Polsacie za dwa lata. Next!
19-10-2021, 21:05
Stały bywalec
Liczba postów: 1,637
W obsadzie m.in. Viggo Mortensen, Colin Farrell i Joel Edgerton.
28-06-2022, 17:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2022, 17:42 przez Trailery Srailery.)
Stały bywalec
Wygląda, że skalę Howard dostarczy. Aktorsko wygląda jeszcze lepiej! No to idę do kina!!!
28-06-2022, 20:40
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,192
Liczba wątków: 29
Tyle, że to jest streaming.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
28-06-2022, 22:02
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Przypomina mi produkcję National Georgrafic. Jakoś nie mam zaufania do Howarda.
28-06-2022, 22:03
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,779
Liczba wątków: 4
Dla mnie Howard to jeden z najlepszych amerykanskich wyrobnikow. Zaden wielki artysta, po prostu solidny rzemiecha. To jeden z tych rezyserow, ktorego zdecydowana wiekszosc filmow moge sobie wlaczyc w deszczowe niedzielne popoludnie i calkowicie odplynac na 2-3 godziny od rzeczywistosci.
Apollo 13 - 10/10
Backdraft - 7.5/10
A Beautiful Mind - 8/10
Cinderella Man - 8/10
Cocoon - 7.5/10
Far and Away - 7.5/10
Frost/ Nixon - 7.5/10
In the Heart of the Sea 7/10
Paper - 7.5/10
Parenthood - 7/10
Ransom - 7.5/10
Rush 7.5/10
Willow - 7/10
Malo popularna opinia, dla mnie Howard to jeden z lepszych amerykanskich rezyserow. I wiem, wiem - neutralny styl, bezpieczna tematyka...i co z tego, skoro mi sie swietnie te jego filmy oglada :)
Ps. Nie widzialem zadnych Da Vinci i mam do nadrobienia jeszcze chociazby EDtv.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
28-06-2022, 23:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2022, 12:08 przez Bucho.)
Stały bywalec
wyjdzie, że wątek o Howardzie, ale f'k it :)
Dla mnie jest "bezpiecznym" reżyserem z momentami. Taki Zemeckis miał wzloty i upadki, ostatnio leży gdzieś w hollywodzkiej szafie, a Howard - którego często do Zemeckisa porównuję, trzyma jakiś poziom. "Rush" był w ciul dobry, adaptacja Moby Dicka doskonała, ale nadal jest nad nim jakiś szklany sufit o nazwie "adaptacje". Większość historii, które opowiada, to właśnie adaptacje i o ile są to nośne rzeczy, tak nie potrafi w nich (nie może?) zabłysnąć. Oczywiście, "Apollo 13" to jego opus magnum i jeden z lepszych filmów w historii, ale tam zagrało tyle rzeczy, że klękajcie narody.
Pamiętam doskonale, jak śledziłem akcję dzieciaków i po kilku dniach, gdy ich odnaleźli pomyślałem na głos: ależ to jest temat dla Holly, byleby wzięli jakiegoś dokumentowca, np. Howarda (serio, tak uznałem!)
I wtedy, gdy już wypowiedziałem nazwisko, pomyślałem sobie: Howard zrobi to bezpiecznie, więc się tak średnio nadaje. Po latach wyszło, że faktycznie robi to Howard. Mam wiele obaw, ale trailer pokazuje, że facet zmierzył się z czymś wielkim i sprosta zadaniu.
co do 13-Żyć: dmaraturgia wydarzeń pozwala na zajebistą szarżę, ale clou całego ciężaru leży poza jaskinią: decyzje! Obawiam się, że Howard zrobi naginkę a'la A13 i postawi na chłopaków i będzie to wydumane aż za bardzo.
Właśnie zauważyłem, że to chyba jedyny reżyser, który tworzy dwa filmy z "13" w tytule O.o
01-07-2022, 12:48
Stały bywalec
pokazy przedpremierowe chyba był bo na RT są oceny i 85% fresh oraz 91% od widowni.
Beka w sumie, bo negatywne komenty wskazują że film jest szajsem przez "white savior". Serio, kurka???
31-07-2022, 18:44
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Nawet nie przedpremierowe, a zwykłe, bo w USA to ma jakąś tam dystrybucję kinową od piątku już.
.
31-07-2022, 19:03
Stały bywalec
Liczba postów: 865
Rush był jego ostatnim naprawdę dobrym filmem. Tu ta historia nie wydaje mi się aż tak ciekawa jak Apollo 13, In the Heart of the Sea czy właśnie Rush ale ocena podskoczy o dwa punktu jeśli umieści legendarną scenę Elona Muska wyzywającego ekipę ratowniczą od pedofili.
31-07-2022, 19:06
Stały bywalec
Chyba Howard i Amazon zrobili fakapa, tylko jeszcze tego nie widzą. Albo już wiedzą i mają wkurwa.
Z recenzji wynika, że zaciągnęli Kombajn, żeby zrobić jeden chleb.
Pierwsza, krótka recka:
Druga, robi gościu, który chyba ma nick "You know".
Na tę chwilę recki stawiają ten film ponad Rush i na równi z A13... Fenomenalny fakap, że to nie jest worldwide release :s
Premiera jutro na Amazonie.
04-08-2022, 20:05
Stały bywalec
I obejrzałem.
Film jest przezajebisty i ma jedną, ciężką wadę. Wadą jest to, że jest oparty na faktach. Gdyby to był jakiś chory wymysł scenarzystów, coś co zrobione jest pod oscar bait czy wywołanie łez, Howard dostałby ode mnie z liścia za to, że "nie howarduje" mając taki wydumany scenariusz. I przez to, że Howard nie robi po swojemu, a trzyma się faktów, stawka emocjonalna wydaje się leżeć. Ale to tylko pozory, bo pod każdym względem "Trzynastu" (Polski tytuł) jest doskonały.
Oglądając, musiałem cały czas próbować wymazać, że to co widzę wydarzyło się naprawdę. Bo wynik akcji jest wiadomy, a że materiałów na żywo i po fakcie się naoglądałem, ciężej było mi skupić się na wartościach filmowych. Znów, wadą tego filmu jest to, że to wszystko się wydarzyło. Brakuje mi sceny - i to mocno - w której trwa burza mózgów i wszelkie pomysły, jakie różne ekipy podsuwają, kończą się zgonem chłopaków. Bo taka rozmowa była, ale Howard z sobie tylko znanych przyczyn ją pominął. Poza tymi dwiema wadami, całość jest fenomenalna.
Początek jest zrobiony bez pomysłu, taki Polsatowski wstępniak: pokazana ekipa, jakieś tam rozmowy, wejście do jeszcze nie zalanej jaskini. Potem zbiera się ekipa wojska, rodzice krzyczą. Te 20 minut jest kompletnie nijakie a przeskoki rzucane co 2 a potem3 dni są nazbyt szybkie. Nikt nie zadaje sobie pytania, czy oni JESZCZE ŻYJĄ. Jak już zaczyna się nurkowanie, to Howard wywala skalę realizmu w kosmos. Dźwięki, światło, praca kamery, aktorsko - dopiął wszystko na 101% i serio podczas seansu miałem lęki związane z klaustrofobią. Pasaże, przejścia, korytarze w tym filmie są tak realnie sfilmowane, że zahacza o dokument w każdym aspekcie. Przy tym, na całej długości dbałość o detale techniczne rozwala system i czasami robi zwarcie. Nie będę spojlerować, ale jak dobrze oglądacie, to zauważycie że Howard rzuca kilka zajebistych sztuczek dość subtelnie, aby potem je wyciągnąć (też subtelnie) i bez słów coś opowiedzieć lub dopowiedzieć.
Ten film powinien być co najmniej nominowany do Oscara w kategoriach: scenografia, dźwięk i montaż. Skala przedsięwzięcia wydaje się nie do odwzorowania w kinie, ale twórcy Trzynastu po prostu to zrobili i opad szczęki gwarantowany. Do tego ukazanie śmierci Samana i cała akcja z jego butlą też świetnie zrealizowana i chwyta za serce.
Aktorsko jest tak, jak się spodziewałem Farrell i Mortensen dali konkretny popis i zadziałali jako duet. Uzupełnia ich Edgerton, który pojawia się gdzieś w połowie, ale równie dobrze odegrał swoją rolę. Cała ekipa nurków jest w ciul wiarygodna. I gdyby to była zmyślona historia, oglądałoby się jeszcze lepiej. Howard dostarczył!
8/10
05-08-2022, 11:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2022, 11:27 przez Debryk.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
Bucho napisał(a):dla mnie Howard to jeden z lepszych amerykanskich rezyserow.
Dla mnie również. Za "Trzynastu" dostaje 9/10.
edit
Czemu "Okup" ma u ciebie tylko 7.5? Nie kochasz Mela?
07-08-2022, 23:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2022, 23:56 przez Mental.)
Stały bywalec
Liczba postów: 865
Najważniejsze, że ten film unieśmiertelnił w kulturze chwalebne zwycięstwo Polski nad Japonią na mundialu w 2018.
09-08-2022, 01:14
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,192
Liczba wątków: 29
Zartujecie se? 8/10, 9/10?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
09-08-2022, 10:26
|