Thor (2011)

Ten bohater tak pięknie się wpasowuje w koloryt "Avengers", że o ile w komiksowym świecie wyobrażałem sobie obecność drużyny bez Thora, w MCU nie wyobrażam sobie tego. Przaśność! Przaśność i poluzowane gacie!
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
Okeeej, czuję się przekonany do powtórki. 4/10 po dziewiczym seansie, ciekaw jestem jak wypadnie teraz.

Odpowiedz
Kapitalne dwie scenki, przypominają mi, że Thor był fantastycznym elementem tego gównianego filmu. Ale to za mało, żebym się znowu nim katował.

Odpowiedz
Forum KMF:

daj 8/10 Thorowi po pierwszym seansie - zostań zjechany przez Mierzwiafistoferga za beznadziejny gust.
daj innemu filmowi 4/10 i po drugim seansie zmień na 8/10 - zostań zjechany przez Mierzwiafistoferga za rozchwiane oceny.

Chyba że jesteś Mierzwiafistofergiem - wtedy wszystko ok.

Fuckin' love this place!

Odpowiedz
Jak dorosnę, zostanę Mierzwiafistofergiem! :) A jedynka Thora jest bardzo sympatyczna, widać, że Brannaghowi dużo radości sprawia zabawa kiczem i tak kochanymi przez niego szekspirowskimi dylematami, widać, że odczytuje komiks na swój własny sposób. W dwójce może jednak zabraknąć autorskiej, bardziej ryzykownej ręki na rzecz bezpiecznego blockbustera.

Odpowiedz
Mierzwiafistofergiem! :) Rotfl

Odpowiedz
A nie lepiej brzmiałoby Mierzfistoferg? :)

Odpowiedz
(04-05-2013, 09:14)military napisał(a): Mierzwiafistoferga
Cytat:daj innemu filmowi 4/10 i po drugim seansie zmień na 8/10 - zostań zjechany przez Mierzwiafistoferga za rozchwiane oceny.
Nigdy nie zjechałem nikogo za zmianę oceny, więc proszę nie włączać moich członków w skład tej forumowej kreatury doktorze Forumstein.

---

Tak w ogóle to Thor ma REWELACYJNE zdjęcia. Mnóstwo super pieczołowicie skomponowanych kadrów i chwilami przepiękne kolory. Co prawda dalej uważam, że ujęcia Asgardu trochę za bardzo trącą plastikiem (choć sam design jest świetny) i zastanawiam się czy nie powstanie dziwna niespójność między tym filmem, a The Dark World.

Tak czy inaczej jeśli chodzi o zdjęcia MCU:

1) Thor
2) Captain America: The First Avenger
3) Iron Man 2/Iron Man
...
10) Avengers :(

Odpowiedz
Niespójność będzie można wytłumaczyć tym, że Asgard będzie w stanie wojny czy cuś:). Swoją drogą, stare ale trafne:
[Obrazek: a9b9WVL_700b.jpg]

Co do zdjęć, troszkę za dużo przechylonych kadrów jest w Thorze, ale nie jest to taka skala jak w Battlefield: Earth na szczęście. W IM 3 jest też lepiej pod względem zdjęć niż wcześniej, np. ujęcie na
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
[Obrazek: 4410.jpg]

:)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Skoro już wyznajemy "Thorowi" miłość, to należy wspomnieć o muzyce. Przyznaję, w połączeniu z obrazem sprawdza się znacznie lepiej, ale i tak lubię sobie słuchać szczególnie tych dwóch utworów:

Odpowiedz
Ja też zaliczyłem ostatnio powtórkę i wprawdzie Thora oglądało się przyjemniej niż za pierwszym razem, to jednak wciąż oprócz niektórych postaci i kilku humorystycznych wstawek, nie widzę w tym filmie niczego czym mógłbym się jarać. Trochę to wszystko jednak bezpłciowe, za lekkie i rozklekotane jak dla mnie. Cała fabuła i konflikt na linii Asgard/Lodowi Giganci/Ziemia (nie licząc motywu Lokiego) nie ma w sobie za grosz dramatyzmu/emocji/akcji/pompy niczego i generalnie spływa po mnie jak woda po kaczce. Niektóre sceny na ziemi zahaczały o niezamierzoną śmieszność (i nawet umowność konwencji nie pomogła).

Nie ma też dla mnie mowy o jakimkolwiek geniuszu w relacjach między postaciami. Ot, jest pare humorystycznych wstawek, trochę chemii, a ekipa jest dziarska i wesoła, ale niczego specjalnego w tym nie widzę.

Za drugim razem nieco bardziej podobał mi się romans między Hemsworthem a Portman, który po pierwszym seansie zjechałem za totalną nijakość. Tym razem kupuję już to jako totalne, impulsywne zauroczenie.

Hemsworth, Hiddelston i Elba - to główne zalety tego filmu. Było fajniej, ale wciąż bez szału. Kapitan Ameryka stoi o jedno piętro wyżej.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
O, Thor na TVN z Mirosławem Uttą, nice :)

Odpowiedz
No w Jotunheimie było widać tylko zarysy postaci :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
(20-09-2013, 20:30)Phil napisał(a): Czy tylko u mnie jest tak ciemno, że nic nie widać?

Yop. Nawet czarne paski, u góry, dołu są jaśniejsze.

Obejrząłem pół filma. Nie wydaje się taki zły, jak na razie. Kiedyś dokończę.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Po obejrzeniu Thora w kinie, spodobał mi się niemal tak samo jak pierwszy Iron Man. Po drugim seansie film nieco u mnie stracił (już sam nie pamiętam czemu zmieniłem mu ocenę z 8 na 7). Wczoraj go powtórzyłem przed nadchodzącym The Dark World i ocena to znowu 8/10. Świetne kino superhero, barwne, z humorem, z sympatycznymi postaciami, fajną akcją, i świetne pod względem technicznym (zdjęcia, muzyka, efekty). Thor i Loki kradną film, a scena, którą zapodaje wyżej (zamiast tradycyjnego umieszczenia na początku swojej recenjzi zdjęcia z filmu) zawsze wgniata mnie w fotel (MOC)!

PS: Sequel nie ma szans dorównać pierwszemu Thorowi.

Odpowiedz
widmo thora
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wreszcie to zmęczyłem. Wreszcie...
Właśnie dlatego nie znoszę tych marvelowskich filmów. Bo bohaterowie to totalny plastik. Latają, spadają, strzelają z... dupy, nosa, pępka ogniami, laserami, piorunami. Leją się, piorą, parzą, wybuchają a i tak wiadomo, że nic się im nie stanie.

A tutaj mamy jeszcze przerost formy...

5/10 z dobrego serca bo gorsze od Capa to nie było. Ale lepsze wcale.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Powtórka zaliczona. Dobry, ładnie wyglądający film ze świetną, zapadającą w pamięć muzyką i fajnymi postaciami (w przeciwieństwie do Pantery :P). Coś koło 7-8/10.

Zastanawiam się nad jednym - czy Loki kiedykolwiek jeszcze skorzystał ze swoich lodowych mocy, których używa w tym filmie? Bo szczerze mówiąc, nie przypominam sobie. Czy po prostu postanowiono zapomnieć, że jest synem Laufeya?

Odpowiedz
(12-06-2018, 00:17)shamar napisał(a): Dzięki temu filmowi Thor 1 i 2 tracą pozycję najgorszych Marveli.

Nie wiem czy best, ale jak dla mnie jeden z lepszych.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon