09-06-2017, 20:26
|
Transformers (2007)
|
|
Nie tylko. Są zabawni, przynajmniej w pierwszej części, w dwójce robią się irytujący (głównie mamuśka), ale wciąż miewają dobre momenty (jak telefon od Soundwave'a).
09-06-2017, 20:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2017, 20:54 przez Gieferg.)
No dajcie spokój. Cała ta akcja z trzęsieniem ziemi, Autobotami w ogródku, dziwny policjant na posterunku, gadka o masturbacji. Matko, festiwal żenady.
09-06-2017, 20:54
Policjant był trochę z dupy, a gadkę o masturbacji mogli sobie darować ale poza tym nie wiem z czym masz problem :P Autoboty w ogródku zajebiste :)
09-06-2017, 21:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2017, 21:17 przez Gieferg.)
Jedyny zabawny motyw z rodzicami, to ojciec wkręcający że kupi Samowi Porsche. Z innych zabawnych scen, to jeszcze Bernie Mac daje radę. Reszta powinna wylecieć do śmieci.
09-06-2017, 23:15
Nabrałem dziwacznej ochoty na powtórkę tego filmu przed piątką, zresztą zamierzam obejrzeć całą serię, tym bardziej że:
- dwójkę widziałem po raz pierwszy i ostatni w kinie - przy czwórce miałem chyba podły humor bo obejrzałem trochę, resztę na podglądzie i dałem 1/10, więc zamierzam zobaczyć całość 10-06-2017, 13:05
Good luck!
Czwórka to jedyna część, której po pierwszej powtórce w domu obniżyłem znacznie ocenę (po kinie twierdziłem, że to najlepszy sequel, po powtórce na Blu - że najgorszy) i więcej do niej nie wracałem. No ale trzeci seans planuję na jutro, a dzisiaj trójka. 10-06-2017, 19:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2017, 19:33 przez Gieferg.)
Każdy kolejny film w tej serii jest gorszy od poprzedniego. Tak stoi w księdze prawd objawionych Gieferga, ale kto wie, może ten weekend coś w tym względzie zmieni.
10-06-2017, 20:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2017, 20:43 przez Gieferg.)
Przed powtórką filmu Baya przeczytałem sobie co tam naskrobałem o nim 6 lat temu (dając 4/10) i w zasadzie pod wszystkim mógłbym się podpisać.
Czy się podpisuję? I tak, i nie. Wciąż uważam, że w niemal każdej scenie jest coś żenującego, ale... hmmm. Przestało mi to przeszkadzać, albo inaczej: jest to nieszkodliwe, nawet jeśli kilka razy można solidnie przewrócić oczami. Tak, film ma za dużo postaci. Tak, cały motyw z próbą rozwiązania zagadki stojącej za atakiem w Katarze jest do wywalenia, bo niczego nie wnosi, widzowie wiedzą co się stało, skip! Wiele, naprawdę wiele można by tu zmienić i poprawić, ale podszedłem do seansu z jak najlepszymi chęciami skupiając się na pozytywach i nie zawiodłem się. Transformers to kompetentny blockbuster, tak po prostu, co widać jak na dłoni jeśli zestawić go np. z tegorocznymi paździerzami jak Kong czy Mumia. Prosta, zrozumiała i zmierzająca do przodu fabuła z całym mnóstwem zapadających w pamięć scen / ujęć plus bohaterowie, którzy choć są chodzącymi stereotypami, są jacyś, są CHARAKTERYSTYCZNI. To bardzo ważne. Wreszcie to, co u Baya zawsze daje radę i napiszę to prosto z mostu: ja pierdolę, jak ten film wykurwiście wygląda. Kontrast nieprzyzwoicie podkręcony do tego stopnia, że przepala biele i dławi detale w cieniach, ale dzięki temu obraz jest żywy, wyrazisty, nabiera wymiarowości. Z biegiem lat, interesując się coraz bardziej zdjęciami i zwracając uwagę na wygląd filmów, doceniałem styl Baya i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że jest on w Hollywood w ścisłej czołówce twórców dostarczających najlepiej sfotografowane filmy. CGI ani troche się nie zestarzało i nie zestarzeje się z prostego powodu: jest doskonałe. Ujęcie gdy Optimus trzymając Sama skacze w dół między budynkami wyhamowując o nie (2:07:10) - jedno z wielu WOW! Ocena skacze na 7/10 <3 i nie nazwę tego guilty pleasure, bo nie widzę powodu by mieć poczucie winy z powodu lubienia czegoś, co choć nie wolne od wielu wad, spełnia swoją rolę. Kiedyś nienawidziłem tego filmu i chyba już gdzieś przepraszałem za to co wtedy pisałem ("film dla debili"). Cieszę się, że potrafię spojrzeć na niego inaczej i docenić. PS. W filmie kilka razy wspomina się Chiny, zawsze w negatywnym kontekście. Dużo się zmieniło w ciągu tych 10 lat od premiery :) 15-06-2017, 21:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2017, 00:24 przez Mierzwiak.)
Z synem postanowiliśmy po kinowym seansie The Last Knight odświeżyć sobie całą serię.
Oczywiście na pierwszy ogień poszła jedyneczka. Generalnie moje odczucia co do filmu wiele się nie zmieniły i tak samo dzisiaj oglądało mi się tak samo. Podczas seansu towarzyszyły mi rożne odczucia. Zażenowanie zdecydowanie częściej towarzyszyło, bo co chwile jestem bombardowany scenami które nic nie wnoszą do fabuły, są typowymi zapychaczami, mogłoby ich nie być a i tak film by nie stracił. Niestety to wszystko jest i w dodatku mega żenujące. Wątek młodych hakerów, wizyta na policji, piesek Sama, rodzice Sama, Autoboty niczym dzieci z ADHD no i masa szczegółów które mnie denerwują- uber żołnierze amerykańscy, a nie potrafią się posługiwać bronią! Zauważyłem też, że to pierwszy i ostatni film, w którym Bay zachowuje odrobinę scenariuszowej logiki i mamy żołnierzy którzy nie napieprzają w roboty z karabinów, tylko jedyną bronią są ręczne granatniki no i rakiety wystrzelone z samolotów. W następnych częściach wystarczy tuzin żołnierzy z karabinami i robot pada martwy. Całościowo film ogląda się bezboleśnie mimo wielu wad i czasami zgrzytnie się zębami, ale... ...ale jak ten film obłędnie wygląda. Po 10 latach efekty ani trochę się nie zestarzały, w filmie nie ma ani jednej sceny który razi kompem. efekty są fotorealistyczne i wygląda to wszystko prze genialnie. Transformers to takie Jurrasic Park w dziedzinie FX i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Wbijający się w autobus Bonecrusher to jeden z najlepszych efektów specjalnych w historii kina. Ocena wciąż raczej na tym samym poziomie czyli jakies 6/10. Aha, w tej części Cybertron wygląda całkowicie inaczej niż to co widzimy w DOTM czy TLK. Rozumiem to jednak, Bay lubi mieć w dupie swoje poprzednie filmy i kolejna część udowodni to z nawiązką. Ale o tym napiszę po seansie Rotf.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 28-06-2017, 23:12
Powtórka po 5 latach. Seans Nr 20 (?) - gdzieś na oko.
Ten film jest świetny. To wg mnie mokry sen dzieciaka (czyt. mnie) gdybym oglądał go 30 lat temu. Jest tu wszystko, co cholernie rajcuje: roboty z kosmosu, robot obrońca, wojsko walczące z obcymi, jest super gorąca laska, super fury i oczywiście przygoda. Natomiast dla mnie jako dorosłego widza to nadal świetny film, ale niektóre wątki irytują. Jakby wywalić wątek hakerski i tę przeklętą blondynę to od razu oczko w górę. Rodziców Sama lubię, jakoś nigdy mi nie wadzili, a w sumie to nawet dobrze się wpasowują w konwencję filmu młodzieżowego. Co do muzyki: ktoś wyżej napisał, że to Zimmer Wannabee - w pełni zgoda, bo to najlepszy taki score jaki słyszałem :D Arrival to Earth z motywem przewodnim po prostu rozwala system. Ale mam jeden żal do Baya, za scenę walki Bumblebee z Barricade. W pewnym momencie akcja przenosi się z pojedynku robotów (pierwszego w tym filmie!) na Sama i dziewczynę oraz ich beznadziejną walkę z Frenzy. OMG przecież to jest za każdym razem okropny zabieg :( 9/10 - jakiś Fan cut bez hakerów byłby 10/10 :)
loading podpis...
03-01-2019, 09:03
Pojedynek Optimusa z Megatronem w finale też jest zwalony w podobny sposób, choć w nim coś tam jednak można zobaczyć.
Tak czy inaczej wciąż 9/10. Szkoda, że żaden sequel do tej pory nie był nawet blisko tego poziomu. 03-01-2019, 09:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2019, 09:53 przez Gieferg.)
https://filmozercy.com/wpis/nostalgiczna-niedziela-149-transformers-2007
Cytat:9/10 - jakiś Fan cut bez hakerów byłby 10/10 :) O tym samym ostatnio pomyślałem. Anyway, najwyższy czas na powtórkę. 02-04-2023, 13:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2023, 13:11 przez Gieferg.) (03-01-2019, 09:53)Gieferg napisał(a): Tak czy inaczej wciąż 9/10. Szkoda, że żaden sequel do tej pory nie był nawet blisko tego poziomu. To ja powiem, że trójka i czwórka dają mi znacznie więcej frajdy. Co innego dwójka i piątka, które są zasadniczo do bani. Jeśli chodzi o pierwszą część, to zawiodła mnie pod względem walk robotów (czyli powodu, który w ogóle wyciąga mnie do kina na "Transformery") - ze wszystkich części to właśnie w pierwszej walki są nakręcone najbardziej chaotycznie. Przy każdym następnym seansie wprawdzie było lepiej, ale za pierwszym obejrzeniem (a częściowo też za drugim i trzecim) trudno mi było się zorientować, co się tam dokładnie dzieje i kto kogo leje w danym ujęciu. Film sam w sobie jest okej (ale tylko okej), natomiast walki to niestety jeden wielki chaos. Przy następnych częściach nie miałem już problemu ze scenami akcji. 02-04-2023, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2023, 13:31 przez al_jarid.)
Dla mnie każda kolejna część jest słabsza od poprzedniej (trochę jak z Terminatorem), generalnie seria rozczarowań.
Trójkę kładzie beznadziejne rozłożenie akcji (i kompletne absurdy typu "poddające się autoboty"), a wymiana Megan na prosiaczka też zdecydowanie nie pomaga. Dwójka jeśli ją trochę dociąć (co swego czasu zrobiłem, ale na DVD więc wypadałoby to teraz zrobić od nowa), wypada całkiem przyzwoicie, ale nawet bez tego jest lepsza od trójki. Czwórka prócz tego, że długa i nudna w sumie prowadzi donikąd (czyli do dennej piątki, która też prowadzi donikąd). W sumie powtórki czegokolwiek po trójce nie za bardzo mają sens. TF - 9/10 ROTF - 6/10 DOTM - 5/10 AOE - 4/10 (przy czym tutaj nawet lubię początek, potem jest jednak tylko gorzej) TLK - 1/10 Ciekawostka - obejrzałem kiedyś z córką 1-3, delikatnie rzecz ujmując nie była zachwycona (a generalnie dobrze się bawi na większości filmów, które jej podsuwam), ale zdecydowanie najbardziej podeszła dwójka, chyba przez te przygodowe pustynne klimaty. 02-04-2023, 13:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2023, 13:54 przez Gieferg.)
Paaanie, toż dwójka ma najwięcej irytujących elementów. Cały ten film wygląda jakby miał ADHD, są tu takie postacie jak bliźniaki czy ten kumpel z akademika, którym ryj nie zamyka się nawet na chwilę, ciągle gadają i wrzeszczą. Jest robot ruchający nogę Megan Fox, naćpana matka Sama i zbliżenie na dupsko agenta Simmonsa. W ogóle przez większość seansu mam wrażenie, że oglądam którąś z tych takich żenująco-sprośno-obleśnych komedii, które lubią puszczać w środy na Polsacie, a nie widowiskowy blockbuster o robotach z kosmosu. Jakby nie kilka niezłych scen akcji, to w ogóle nigdy bym do tego nie wracał. Wierzę, że po twoim przycięciu może się to rzeczywiście lepiej oglądać, ale to chyba trzeba pół filmu wyrzucić, żeby to było strawne.
Jak na mój gust to kolejność od najlepszej do najgorszej części: AOE DOTM TF długo, długo nic TLK ROTF Z dwoma ostatnimi to może nie do końca jestem pewien kolejności. Trudno zdecydować - ROTF bardziej żenuje, a TLK bardziej nudzi. 02-04-2023, 14:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2023, 14:48 przez al_jarid.) Cytat:Paaanie, toż dwójka ma najwięcej irytujących elementów Wolę filmy obsrane z wierzchu, które mogę sobie łatwo poprawić, niż zbudowane z gówna od podstaw jak 4 czy zwłaszcza 5, gdzie nie widze nawet sensu próbować. Cytat: ale to chyba trzeba pół filmu wyrzucić, żeby to było strawne. Skróciłem o 22 minuty, tu masz listę co i jak (a sam film mam pod ręką w razie czego) https://ifdb.fanedit.org/transformers-revenge-of-the-fallen-giefergs-cut/ Dla mnie wystarczyło, innym pewnie i usunięcie połowy by nie pomogło. Z tym, że to stara przeróbka, przydałoby się to doszlifowac, ale mi sie nie chce. Cytat:od najlepszej do najgorszej części: :) 02-04-2023, 15:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2023, 15:12 przez Gieferg.)
https://thescriptsavant.com/movies/Transformers_2007.pdf
Scenariusz Pierwszych Transformersów, który w 2006 wyciekł do Internetu... 02-08-2023, 18:10 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Transformers: Revenge of the Fallen (2009) [temat spoilerowy] | massif | 408 | 81,786 |
01-09-2025, 00:32 Ostatni post: Żółte Krzesło |
|
| Transformers (temat ogólny) | Juby | 208 | 50,550 |
27-06-2025, 21:11 Ostatni post: samuuel |
|
| Transformers: The Last Knight 2017, reż. Michael Bay | Gieferg | 319 | 96,077 |
26-07-2023, 21:10 Ostatni post: azr |
|
| Transformers: Age of Extinction (2014) | Grievous | 11 | 2,875 |
29-11-2018, 23:55 Ostatni post: Badus |
|
| Transformers: Dark of the Moon (2011) | Danus | 880 | 159,013 |
11-06-2017, 02:23 Ostatni post: Gieferg |
|
| [oddzielony] Transformers: The Last Knight 2017, reż. Michael Bay | Arahan | 0 | 679 |
17-05-2016, 08:48 Ostatni post: Arahan |
|
| Transformers: Revenge of the Fallen (2009) | Danus | 529 | 101,112 |
23-06-2009, 16:13 Ostatni post: Mierzwiak |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |