Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Transformers: Dark of the Moon (2011)
Drugi seans jak dla mnie umiejscowił trójkę na ostatnim miejscu, tuż za dwójką*. Jedynka to dla mnie po ok 18-20 seansach wciąż w swoim gatunku film rewelacyjny (9/10).

* z tym że mam wypaczony osąd bo od paru lat dwójkę oglądałem tylko w postaci skróconego o 25 minut faneditu i prawie zapomniałem o jej najbardziej wkurzających scenach, muszę sobie przypomnieć wersję oryginalną żeby zdecydować który sequel jest bardziej z***any, choć wiem, że na dwójce nigdy się tak nie wynudziłem jak przy powtórce trójki. Poza tym przy dwójce grzebałem tyle (fanedit w kilku wersjach, alternatywna ścieżka dźwiękowa do wersji IMAX, polska ścieżka dźwiękowa do wersji IMAX z Łukomskim itp. itd.) że to już było swoiste love-hate relationship, w chwili obecnej nie potrafię tego filmu mieszać z błotem tak jak kiedyś :]

Co do spójności fabuły:

http://tfwiki.net/wiki/Movie_timeline

A jak ci się Danus nie chce czytać to nie mój problem, mi się nie chce tłumaczyć bo i po co?

Odpowiedz
Phil zgodzę, że film jest nudny i cholernie głupi, lecz tylko jako całość. Jako wyrwane z całości fragmenty mógłbym oglądać na okrągło. Pościg na autostradzie, pierwsza potyczka Optimusa i Drillera, ucieczka Arki z Cybertronu, scena z przewracającym się wieżowcem i prawie cała finałowa bitka w finale, to majstersztyk wizualny, dźwiękowy, niesamowite sceny akcji, do których często wracam.
Tylko zastanawiam się na ile te sekwencje to reżyserka Baya, czy po prostu to 100 % robota ILM:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(23-03-2013, 23:48)Gieferg napisał(a): Co do spójności fabuły:

http://tfwiki.net/wiki/Movie_timeline

A jak ci się Danus nie chce czytać to nie mój problem, mi się nie chce tłumaczyć bo mnie wali czy zmienisz zdanie, czy też nie :)
No właśnie nie chce mi się czytać, za dużo tego, więc wciąż twierdzę, ze trylogia jest niespójna fabularnie, a zasłanianie się jakimiś komiksami czy innymi prequelami mnie nie obchodzi.

Odpowiedz
Link się nie wyświetla (nie wiem czemu), w takim razie zacytuje tu moją filmwebową recenzję z 30 czerwca 2011 roku:

Cytat:2/10 - Niech Michael Bay już nie przeprasza, nie będzie przebaczenia!

Razem z wieloma wyczekiwałem ostatniego epizodu tej widowiskowej trylogii, ale dzisiaj po wizycie w kinie czuje, że pan Michał Zatoka zgwałcił mój intelekt i powinien mi oddać 20 zł za najgorszy seans w życiu. Nie wiem jakim cudem, ten film jest lepiej oceniany od nawet "fajnej" Zemsty upadłych, bo ja tego po prostu nie mogłem oglądać. Zanim rozpoczął się spektakl, wymagałem od filmu tylko trzech rzeczy. 1) Żeby nie było "jajcarskich" robotów - były; 2) Oby dobrze wyjaśnili zmianę dziewczyny bohatera - nic nam nie wyjaśnili tylko słyszymy, że Megan Fox go rzuciła (a ta nowa blondyna w swojej roli jest fatalna); 3) Świetne akcje - nie wiem nawet jak to w skrócie skomentować, ale pod tym względem też jest bardzo źle.

Film miał mieć podobno "scenariusz", a ja nie wiem jak można nazwać scenariuszem narysowanie kilku wybuchów na kartce papieru toaletowego. Od początku jest chaotycznie, bezsensownie, brak ładu, składu, masa nowych, idiotycznych postaci, które mają być pseudo śmieszne (po nadmiarze humoru w drugiej części, tu go zredukowano niemal do zera). Film odbiega znacząco od poprzedników a chwilami kompletnie im zaprzecza, np: Myślałem, że Megatron rozbił się tysiące lat temu na Ziemi w poszukiwaniu kości i jak dowiedzieliśmy się z dwójki, chciał z niej wydobyć informacje dla Upadłego, żeby zniszczył słońce i uzyskał energon, dzięki któremu przetrwa ich rasa. W tej części jednak Megatron zmienił zdanie - był u umówiony na odnowienie ich rodzinnej planety Cybertronu z Sentinelem Prime'm, który o dziwo na księżyc dotarł kilka tysięcy lat po nim. W dodatku o ile "Transformersy" były zawsze lekko odmóżdżoną rozrywką, o tyle na trójce wcale się nie rozerwałem. To była dwu i pół godzinna męczarnia, w której namnożono błędów z poprzednika.

Po 2/3 filmu wiedziałem, że jest to najgorsza, część (póki co poza efektami specjalnymi i tym, że 3D na prawdę nie raziło, nie widziałem żadnych plusów) ale finał, który miał mnie zachwycić przyniósł ze sobą nowy wymiar nudy, gdzie przez godzinę wszystko wybucha, ludzie potrafią latać, Decepticony to debile, a ich przywódca może zostać w minutę zmanipulowany przez blondynkę z wielkimi ustami, a na koniec ginie jak największa łajza. Pisałem już, że Decepticony zestrzeliwują wszystkie samoloty, które chcą wlecieć do miasta, ale latających ludzi już nie (pewnie popsuły im się celowniki)? Walka maszyn w lesie z Zemsty upadłych to przy tej akcji arcydzieło, a nie warto jej nawet porównywać do finału dobrej, pierwszej części.

Podsumowując, najnowszy superprodukcja tych wakacji zawiodła. Film to tragedia i póki co największa porażka (jakościowa) roku. Teraz będę miał nauczkę, żeby nigdy więcej nie iść do kina na Transformers, ani na żaden nowy film Michaela Bay'a. Absolutnie odradzam wszystkim, którzy mają odrobinę szacunku do kina!

Ocena: 2/10 (tylko za efekty - choć w Forreście Gumpie lepiej wyglądały archiwalne wstawki :P; za Optimusa i za to, że 3D na prawdę nie męczyło. Jedynkę oceniam na mocne 7/10, a dwójkę na 5/10)!!! :P

(23-03-2013, 23:55)Phil napisał(a): To akurat racja. Trójka ma najlepsze sceny akcji.

Eeeeeee, nie!

(23-03-2013, 23:24)Phil napisał(a): Bo chodzi o Megan Fox/aniołka Victoria's Secret, efekty i humor.

Tak, bo humor w filmach Bay'a to coś na co warto czekać.

Odpowiedz
Jak każdy Bay da się obejrzeć ale ma swoje bardzo słabe strony ten film ma ją...[Obrazek: rosie-huntington-whiteley-in-transformer...66x768.jpg]

Megan Fox to jest jednak mega zajebista aktorka... :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
czego się spodziewałeś po lasce z reklam szamponu do włosów,
IV będzie miała jeden ogromny plus - Marky Marka :D

Odpowiedz
Transwidmo 3
loading podpis...

Odpowiedz
Wytrzymałem jakieś 15 minut po pierwszej przerwie reklamowej. Czyli obejrzałem jakieś 40 minut filmu.
A chciałem wyłączyć już w momencie kiedy mikro-robociki sypią gówniarskimi tekstami o "niezłej lasce".
Nie wiem czy dalej jest bardziej żenująco niż w dwójce ale wystarczająco mnie zniechęciło.

O ile jedynke dało się jakoś obejrzeć tak następnych już nie. I te wielkie maszyny, z dostojnymi głosami, mówiące poprawną angielszczyzną, wydumany teksty... Film dla dzieci do lat 13 (?). Więcej tego nie tknę.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(04-10-2013, 22:42)SonnyCrockett napisał(a): Megan Fox to jest jednak mega zajebista aktorka... :P

Przede wszystkim Megan wygląda sexy i jest fajna. A to coś...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Rzucam raz na jakiś czas okiem na trzecią część bo leci na TVN. Pomijając jej wszechobecne debilizmy, nieznośne dialogi (Shia w tym filmie tylko krzyczy), zerowy scenariusz i bayizmy na każdym kroku - to OGROMNE widowisko. Skala niektórych potyczek jest porażająco wielka i zrealizowana po prostu wirtuozersko. Najlepsze jest to, że wyciągając z tego filmu dowolne 10 sekund okazuje się, że w tych 10 sekundach dzieje się o wiele więcej niż w całym ostatnim Batmanie. A budżet filmu Nolana był podobno porównywalny, jeśli nie większy. Ktoś nie umie wydawać hajsu?

Scena akcji by Nolan:
[Obrazek: maxresdefault.jpg]

Scena akcji by Bay:
[Obrazek: maxresdefault.jpg]
[Obrazek: dark-of-the-moon06.jpg]
[Obrazek: UkR3L.png]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Cóż są takie pary których nie warto porównywać Bay i Nolan, Hitler i Stalin...Gówno to gówno. :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Wchodzę sobie w losowo wybrany wątek myśląc "czy w tym temacie już ktoś przypieprzał się do filmów Nolana?", a tu szok! Ktoś przypieprza się do filmu Nolana!!

Na długaśnych, idiotycznych i nieczytelnych akcjach TF3 można zasnąć (co zresztą zdarzyło się mojemu ojcu, który na pokazie przedpremierowym, na którym byliśmy, zagłuszał finałową bitwę chrapaniem). Może są spektakularnie i kolorowe, ale DOBRE akcje w tej serii skończyły się na "śmierci" Optimusa w lesie w RotF.

Odpowiedz
Sorry ja mam taka pracę (sam sobie za to płacę) żeby jeździć po Lolanie. :P

Odpowiedz
(15-05-2015, 23:11)Snappik napisał(a): Scena akcji by Nolan:

W sensie, że źle, że wwalił w kadr 40 postaci, pojazdów, ufoków, tosterów "made by CGI"? Sceny akcji polegają na tym: im więcej tym lepiej, więcej, więcej, chaos?

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
TDKRowi akurat szkodzi totalnie zbędny IMAX, bo te sceny przycięte do 2,35:1 są akurat doskonale skomponowane i prezentują typowy styl reżysera, akurat ten sam który był w BB i TDK (abstrahując od pustych ulic w finale trzeciego filmu, to osobny problem).

Natomiast jeśli już, to kadry z finału TF3 należałoby zestawić z tymi z finału Avengers, to byłoby sensowne porównanie, bo to co widać wyżej to jakiś, przepraszam, pierdolony żart jest.

Odpowiedz
Mam zwidy, czy gdzieś wcięło temat o ostatnich Transformersach?

W każdym razie dziwie się, że najnowsze informacje o "ukochanej" marce, "ulubionego" reżysera tego forum, przechodzą całkowicie bez echa i jakiegokolwiek komentrza :)

Nie może tak być! Może to niedopatrzenie, więc dla przypomnienia:
http://www.filmweb.pl/news/Poznajcie+scenarzyst%C3%B3w+kolejnych+cz%C4%99%C5%9Bci+%22Transformers%22-111538

http://www.filmweb.pl/news/Spin-offy+%22Transformers%22+zyskaj%C4%85+kobiec%C4%85+perspektyw%C4%99-111749

http://www.filmweb.pl/news/Ju%C5%BC+11+scenarzyst%C3%B3w+szykuje+kinowe+uniwersum+%22Transformers%22-111784

http://www.filmweb.pl/news/Powstanie+film+rozgrywaj%C4%85cy+si%C4%99+na+planecie+Transformer%C3%B3w-111649

także.. "Tran$form€r$ Cin€matic Univ€r$€".. hm, które to już uniwersum ? 5,6?
Mamy MCU, raczkujące DCCU, FFoX-menów, uniwersum potworów (którego na razie nie widać) od Universal i teoretycznie Star Warsy, uniwersum którego nigdy wczęśniej nie eksploatowano tak w kinie, więc też je wliczam :/

Zapomniałem o czymś?
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Temat o czwórce z niewiadomych powodów przepadł podczas zmiany silnika forum lub zmiany jego wyglądu. Zestaw scenarzystów zdaje się wskazywać na próbę podniesienia prestiżu tej serii. A za modę na uniwersum trzeba podziękować Marvelowi i jego widzom, pewnie za kolejne 10 lat Hollywood znajdzie sobie inne słowo-klucz.

Odpowiedz
Mój syn właśnie ogląda "czwórkę" z dubingiem i tak słucham sobie przy kompie dialogi. Totalna masakra mojego mózgu. Znając wcześniejsze filmy, fabuły i originy tychże, nie mam pojęcia jak można traktować ten film jako część serii. Tutaj po raz trzeci Bay skasował wszystkie wydarzenia i próbuje nam wcisnąć jakiś dziwny origin fabuły, który ma w dupie poprzednie filmy. Z każdym filmem Bay zmienia przeszłość i każe nam wierzyć w te wszystkie naciągane historie, które przeczą same sobie. Film jest totalnym gównem idealnie nadającym się dla mojego 4 letniego syna, bo wiadomo jest dzieckiem, które lubi kolorowe łubudu bez ładu i składu, a i jeszcze bym zapomniał, intelektualnym amebom też będzie się podobać.

Odpowiedz
Ciekawe podejście. Ja tam nigdy swojemu dziecku bym nie puścił czegoś, co uważam za totalne gówno.

Cytat:, intelektualnym amebom też będzie się podobać.

Takim co to oceniają Battleship na 9/10?

Odpowiedz
Ja jako dorosły widz uważam to za gówno, ale gówno które uwielbia mój syn, bo jest dzieckiem- ale co ja Ci będę oczywiste rzeczy tłumaczył.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon